X1 - kablar

Hejsan

Intro

Nu var det ett tag sedan jag skrev en blogg, men nu kommer det dugga tätt, då Mats håller på skriva en roman om Hörning högtalare, en fantastisk högtalare som Ni kommer få se och höra mycket om.

..

Förra bloggen

Sedan sist så har jag testat YG Carmel 2 med lite beggat Conrad-Johnson rör-förstärkeri. Det lät avslappnat och fint, med lite mer kropp men samtidigt inte samma nerv och upplösning som med Mimetism. Så än leder Mimetism med YG.

Sedan bytte jag högtalare till ett annat inbyte, Avalon IDEA. Dessa lät mer rätt med C-J, men trots dessa skall vara rätt så lättdrivna på papperet så fick jag en chock när vi kopplade in Tidal Audio elektroniken, vilken pondus, attack, upplösning..wow.

Då denna rigg blev såld så fick jag mersmak med att koppla in IDEA med mer power. Det blev också hur lyckat som helst och det är det jag kör nu. Åter lite begagnade inbyten, C-J försteg och Edge NL.10.1 slutsteg. Fick också ett tips från min vän Stefan om att preppa IDEA lite. Nåväl, nu låter så bra så man nästan gråter.

Om IDEA närmar sig Carmel 2 ? .-Absolut, mer dynamik och djupare bas, men med det sagt så har Carmel 2 fortfarande ett övertag i magi-avdelningen samt kan man ju undra hur den skulle funka med dagens förstärkeri? Vi får se om jag testar framledes, men IDEA regerar helt klart.

...

X1

Ja, nu kommer vi fram till dagens ämne, Lasses HIFI:s topp-kablar FLOW X1.

 

 

Bakgrunden kommer Ni kanske ihåg, då jag inte var riktigt nöjd med FLOW RCA, och vi pimpade då upp den med både bättre kablage och kontakter. Och det blev en hit, så bra att vi själva blev chockade., Då kunde vi inte sluta utan gjorde också högtalarkablar och strömkablar på den högre X1-nivån.

(Vanliga FLOW RCA gjorde vi då än billigare, och bättre med lite enklare kontakter som inte låter så snällt som de vi hade från början, ljudmässigt blev detta kanonbra)..

Strömkabeln blev också en följetång, då jag inte var nöjd, så vi fick ändra på kabelns kvalitet och efter ytterligare test, även byta kontakterna. Tyvärr gjorde allt detta att prisbilden blev lite högre, men hellre det än en medelmåttlig produkt för ändå mycket pengar.

Sedan har Stefan utvecklat en speciell Phono-kabel, som vi kommer fokusera att skall fungera optimalt på Gold Note och Technics skivspelare.

Stefan har också gjort en USB-kabel med X1 kvalitet, har jag själv dock inte testat ännu.

Vi har även en klock-kabel, BNC, för Er som har extern klocka till Er CD eller nätverksspelare. Esoteric och dCS använder sådana flitigt.

Den stora grejen just nu är en strömlist i X1 kvalitet. Jag har en prototyp hemma som redan nu känns grymt bra. Ja, detta kommer bli en hit. Prisbilden kommer dock bli i den högre sfären är jag rädd, men det är den värd, jag lovar.

Så, nu kan du köra X1 genomgående i ditt system för en optimal upplevelse och med maximal synergi. Jag vet, X1 kostar mycket pengar men jag tänker så här:

1) Det finns inga kablar som kan konkurrera i denna prisklass, ljudmässigt, användarvälighet, diskreta, snygga. 

2) Det finns inga kablar i denna prisklass som du får 100% inbyte på vid uppgradering till nästa nivå, Flow-Flow X1- Bertram.

3) Du kan köpa FLOW som har samma uppbyggnad och blanda med X1, ja, även blanda med Bertram funkar fint. Det gör att du kan steppa med tid, när budget tillåter eller när du uppgraderat systemet och kablarna blir den svaga länken.

Prislista

Signalkabel 1,5m RCA..........7,000kr.......X1...17,000kr

Signalkabel 1,5m XLR...........9,000kr.......X1...20,000kr

Högt.kabel 2x2,5m..............16,000kr........X1...35,000kr

Jumpers, 15cm.....................3,000kr.........X1....5,000kr

Strömkabel 1,8m...................9,500kr........X1.....29,000kr

.....

Bilder-webshop

Vi har valt att vänta lägga upp produkterna, Flow-Flow X1 på nätet-hemsidan då vi vill ha lite fina bilder först. Så i väntan på bilder så får Ni pipa till, så beställer vi åt Er på traditionellt sätt.

Demo-kablar

Jag tror vi har dubbla uppsättningar på våra kablar nu, så du kan få låna hem ett helt set och testa som system i en vecka. Det är så vi jobbar. Vi kommer överens vilka kablar som skall med och vi instruerar om fas och riktningar samt hur du skall testa, för att få en bra utvärdering.

Längder

Dessa längder Ni ser i prislistan är heliga och ett krav för att inbytes-garantin om 100% skall gälla. Dessa längder har två funktioner

1) Ljudmässigt, då vi också utvecklat kablarna med dessa längder.

2) Praktiskt, då dessa längder är optimalt ur användar-mässighet för de flesta kunder.

Men, vi kan göra custom-order på kablarna med offert. De flesta kablar görs efter beställning, dock försöker vi ha lite lager på de vanligaste varianterna. (Det går få gafflar iställer för bananer med samma kvalitet och pris, för den som så önskar.)

.....

Utveckling av FLOW-X1

Jag har säkert testat ett tiotal varianter och spelat in kablarna under mycket lång tid. Närmare 2 år har det tagit att ta fram FLOW och Ni kan ju tänka Er kostnaden för all kabel som ratats osv. 

Vi kommer så klart forska vidare både på Lasses och Bertrams kablar, men då kommer det bli en annan serie. Nu är FLOW och FLOW X1 satta och ingen uppgradering på dessa serier kommer ske, som vissa andra kabel-företag gör regelbundet. Däremot kommer X1 finnas i olika konstellationer som nämnts, phono, USB, Coax, BNC..

....

Övrigt

Kablarna är lätta och följbara att använda, dock bör man inte stå på dem eller hoppa på dem. Kablarna är riktnings-känsliga och text-riktningen = signal-riktningen. Alla kablar man lånar står det DEMO på och de man köper har ett serie-nummer.

...

Garanti

Vi har inte satt någon tidsgräns men vi kommer fria hellre än fälla vid tveksamheter, i övrigt så har vi livstids garanti om det är kabeln som krånglar.

Pris

Vi gör paketpris efter överenskommelse samt kan vi eventuellt ta inbyte, också efter överenskommelse.

Lev.tid

Som sagt, vi kommer ha ett litet lager, men annars är det 3-4 veckors lev.tid, med lite tur kortare tid, beroende på.

Tillverkning

Lasses FLOW och FLOW X1 är helt handgjorda kablar, precis på samma sätt som Bertrams kablar. Det är ett hantverk so m kräver sin man och tar lång tid. Kabeln skall valsas flera gånger till det värde vi har utvecklat samt veckas och vridas. Sedan skall de implementeras i separata rör och sedan skall det på en svart strumpa och sist men inte minst termineras. 

(De konkurrenter som använder liknande princip, gör dessa kablar maskinellt och då blir det inte riktigt lika bra)

Lägg då till att renheten på vår koppar är extrem hög (OFC) och än mer extrem på X1 (OCC).

Stefan är grymt duktig och noggrann , nu har jag varit på fabriksbesök och kan bara konstatera att kablarnas pris lätt kan motiveras bara av det hantverket som krävs. 

Ljud

Dessa kablar har extrem lång inspelningstid, trots att vi bränner in kablarna cirka 3 dygn innan leverans så kräver kablarna cirka 1000 timmar innan de kommit upp i full prestanda.

Flow har en lite tillbaka-dragen karaktär som är väldigt tilltalande. De är varken ljusa eller mörka. Bra dynamik och kropp utan att bli för fet i karaktären. X1 är lite mer up-go, ,lite luftigare, lite mer mikrodynamik och lite tajtare, mer definierad basåtergivning. 

Neutral är ofta = tråkig men dessa kablar har en neutral karaktär, men de blir ganska spännande skulle jag vilja säga.

I ett normalt hifi-system, kommer FLOW bli perfekt, då dessa system ofta har egenheter ljudmässigt, FLOW kommer inte bidra ytterligare utan möjligen skyla över dessa med dess introverta karaktär.

X1 å andra sidan, är så extrem att den klarar av att sitta i ett system i mång-miljonklassen utan att skämmas och bli en svag länk. Samtidigt fungerar den så klart i mera normala miljöer också.

Samtidigt måste sägas att dessa kablar fungerar en och en i ett system också. -Jag köra bara budget-kablar i mitt vintage-system, utom mellan för- och slutsteg (Quad 34-306) och jösses vad det gör gott. Känns som Quad förstärkare är helt organiska och mer rör-likgt än den transistor de är. Så en kabel kan också göra skillnad. 

Men har man bra kablar utan speciella egenheter (vilka förstärks om man kör likadana kablar) så gynnas man av att köra system, hos oss gäller det även strömkablarna. 1x1=3, en fin egenskap som gör kablarna än mer prisvärda.

Sum up

FLOW kan blandas med X1 och Bertram, man har systemtänk ändå

FLOW är grymtprisvärda, lite introverta där man sugs in i musiken

X1 har grym prestanda, högre upplösning, luftigare, mer dynamiska

Givna längder, ger 100% inbytesvärde vid uppgradering

Användarvänliga, smidiga kablar

Diskreta och snygga kablar

Så pass neutralt ljud att de passar i alla system ( vad jag vet)

Lång inspelningstid

Hemlån med systemtänk

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%