Förstärkartest del 2

Hej igen

Denna blogg bygger på att du läst föregående...

Nu kör vi

........

Bertram

Inför denna test så fick F1 utgå då denna blivit såld. Samt fick jag in helt nya värsting-kablar från Bertram för test. (Detta är ett nytt material för Bertram och som jag väntat på, OCC SILVER) Så en RCA signalkabel och en strömkabel kom. Så lite inspelning fick det bli, Kondo stod beredd.

RCA

Detta innebar också att alla förstärkarna nu fick en runda med RCA-kontaktering, mot tidigare XLR (utom Kondo som inte har XLR). Ingen förstärkare led av detta, faktum är att Ypsilon vann mest då vi fick ned ljudbilden på en anständig nivå. Mimetism vet jag gillar RCA bäst (verifierat med tillverkaren också) Vitus var det minst skillnad, om någon, inte negativt i alla fall.

Så min tes håller än...RCA rules..:-)

--------

Kondo

Nu kör jag testet i omvänd ordning och med högtalare 2 inkopplad. Här kommer Kondo till korta, visst finns alla fina egenskaper där, som med högt 1, dock känns det som den får jobba, slita lite och det drar ner upplevelsen lite. Ja, det känns lite tamt pga brist på ork.

Vitus

Här hamnar vi genast rätt, både högtalare och förstärkare drar åt det lite mörka hållet och Vitus kliver ner i basen och ger de lite strama högtalarna mer pondus och bättre släpp. MEN det fins också en gemensam tråk-faktor både i högtalarna och Vitusen som gör att det inte blir så roligt att lyssna, trots att allt eg är ganska perfekt. Här känns Vitus lite som Mark Levinson No:585 med svärtan och djupet i basen, dock har inte Vitus samma djupa soundstage, båda är lite laid back dock. Med det sagt, är detta en fin förstärkare, hittar man rätt match så blir det fint, inte allt för svårt. Den egentliga vinnaren med högt 2, om hjärnan får bestämma.

Ypsilon

Ja, här trodde jag denna skulle glänsa med mycket kött och blod i mellanregistret som de högupplösta högtalarna 2 väl skulle behöva. Och visst blev det lite så men ändå inte bra. Bättre storlek på ljudbilden nu, men de är verkligen på och har en nästan tillgjord "pitch", anslag, vilket blev tydligt då nästa förstärkare kopplades in. Bas finns men inte så djup och nyanserad som Vitus. Detaljrikedomen sträcker sig mer på makro-nivå och här hörs det brister på den punkten då högt 2 är väldigt högupplösta och vill ha allt, även på mikronivå för att kunna prestera som tänkt.

Men visst, den är rolig, väldigt på och rappa anslag, väldigt förlåtande för ev dåliga inspelningar med sin fetare kropp i mellanregistret.

Tror många nybörjare skulle gilla denna karaktär och den räddar upp mindre bra högtalare också. Mitt problem är prisbilden och när man skulle rek denna förstärkare framför andra, tom mycket billigare ditos. Kanske någon som söker lite rör karaktär och rock´n´roll på en och samma gång. 

Men med det sagt, så har den sina företräden och rolig som få, jämför Vitus som då kan verka tråkig i sammanhanget. Men ingen av dessa är dålig på något vis, bara himla olika.

Mimetism

Trodde väl aldrig att detta skulle bli min vinnare i sammanhanget, då dess öppenhet och mikrodetaljrikedom skulle kanske bli för mycket vs högtalare 2 som är no pardon i sammanhanget.

'Men det visade sig att detta blev en fin synergi, ett luftigt ljud a la Kondo men med mer pondus och anslag, dynamik och rapphet, i ljudet. Visst den går inte lika djupt som Vitus, men som Ypsilon men med bättre definition och transiens-snabbhet. Ypsilon har dock mer kropp, men trots det så saknar jag inte kropp i någon av dessa förstärkare, det k änns nästan lite pålagt på Ypsilon med de högupplösta högt 2, de funkade bättre med högt 1. Mimetism är vinnaren om hjärtat får bestämma.

Jag visste Mimetism var bra, jag visste inte de höll även på denna nivå, kul. Nu kom jag tänka på Olle Linder (skribent på hifi&musik, som en gång testade Mimetism CD & först. När han nyligen besökte mig påtalade han Mimetism som gav honom bestående intryck, förstår det väl)

......

Styrkor / Svagheter/Egenskaper

Kondo

Välbyggd, rör, Luftigt naturligt ljud....-Inte allt för kraftfull, ingen fjärr

Vitus

Kraftfull, mångsidig, lite mörkt ljud, (Har ju kommit en uppgradering så nu är den väl sannolikt än bättre, till ett högre pris) -Inte så rapp, lite tråkig så krävs bra match

Ypsilon

Lite av en Dark Horse, låter rör med en fetare ton, mycket på och enormt anslag....-Dessa roliga egenskaper blir också till nackdel i vissa sammanhang. Priset är en gåta, trots välbyggd, Svårt se när den passar perfekt...Prova före köp, kanske din grej?

Mimetism

Ja, det kanske bara är Olle och jag som vet hur bra denna är. Men dess typiskt franska ljudideal, med total öppenhet, finns ingen transistor-känsla alls, och med mikrodetaljer och dynamiskt omfång och så transientsnabb vilket gör att man finner en musikalitet i denna som få. Faktum är att dena på flera punkter påminner om Kondo. -Den måste machas rätt, den är känslig för både kablage och högtalare...Har inte samma djup som ex Vitus i basen, mer driv a la Ypsilon.

Sum Up:

Vem kunde tro det, att Kondo vann mitt hjärta med högt 1 och Mimetism med högt 2. Trots enormt fina integrerade förstärkare som kombatanter. Som Ni säkert förstår, så kanske de andra skulle vinna ett tredje race med högtalare 3, osv....

Kanske jag skall raca med ett par högt 3 också ?? -Nja, det får vi dock se.

Jag kan dock säga att Kari Bremnes får vila ett tag nu, herregud hur mycket jag tråkat mig med denna skiva "Erindring" som jag dock kan rek som en bra testskiva och även att njuta av. -Tillbaka till lite skön Piano Sonata av Mozart.

Parallellt har jag också testat lite nya och gamla Bertram, på en otroligt hög nivå. Jag kan bara konstatera att mina FLOW X1 högtalarkablar som hela tiden suttit i, och jämförts med "gamla" Bertram silverkablar håller världsklass. De formligen blåste bort gamla Bertram som då kostade typ +100" mer än X1 gör idag. 

Mässa HEM

Måste ju passa på att påminna om mässan, HEM, i helgen i Stockholm. Vi finns på Sheraton, där kan du både se, känna och lyssna på FLOW.

Högtalar-presentation

Högt 1 = NOLA Contender S2

Carl Marchisotto från USA är dess designer och ägare. En duktig högtalardesigner som ligger bakom designen med Dahlqvist mm. 

Denna modell bygger vidare på deras stativare , Boxer, som här med Contender blivit golvare och 3-vägare. S2 står för bättre filterkomponenter och internkablage. Idag är den uppgraderad ännu en gång och heter således 3.

Boxer jobbade vi med en gång då Nola hade en svensk distributör. Deras större modeller har riktigt unika egenskaper och bygger på öppen baffel i mellanregistret med mera.

Hur låter denna då? -Det första jag reflekterar över är att den låter som Boxer men med djupare bas förstås. Det andra är att den har på ett Nola-manér ett riktigt härligt mellanregister med kropp. Visst saknas lite mikrodetaljer i toppen vs högt 2 men inget man sitter och lider av. Det man lär vara vaksam på dock, är basen, den kan bli lite långsam och otajt. Men med lite effekt och placering i rum och rätt utrustning blir den bara så skön. De har lyckats dela den så pass att basen nästan är på sub-nivå, i alla fall så blir det en härligt skön bas om man gör alla rätt, dock inte reptilsnabb. En mycket musikalsik herre kan jag tycka, jag trivs himla fint med denna.

Högt 2 = YG Carmel 2

Ja, här kommer en till jänkare, dock designad av en Israel Yusef G, (YG) någonting. Då han sålt firman vill man dölja dess bakgrund. Nåväl ett ungt företaf från 2002 med en egen ide om hur man skall göra högtalare. Aluminium chassi och egen designade element och allt. Ja, en frisk fläkt i vår konservativa hifi-värld.

Dock till ett extremt pris, vilket de nya ägarna fattat och genast åtgärdat genom att tillverka, en budget-serie. Lite samma tänk som dess störste konkurrent Magico. Om jag själv skulle välja någon av dessa så tycker jag YG har lite mer spännande tänk. Dock är båda  väldigt korrekta high-end tillverkare med mer hjärna än hjärta. Så här gäller det sätta ner foten exakt rätt, och då blir det riktigt bra, annars åker man ner i diket....De flesta gånger jag hört dessa två fabrikat har det varit bedrövligt dåligt. Men en gång funkade det bra, YG:s Sonja 1.2 tror jag det var och med elektronik som gjorde högtalarna rätt billiga i sammanhanget...

Hur låter Carmel 2 då ? -Ja, de har faktiskt en ganska mörk grundklang, och klang har de, De spelar bara det som finns på inspelningen plus det din stereo förstör, det hörs väl. Inget egenljud, lådljud eller annat. Man skulle kunmna tro att detta blir väldigt tråkigt, men har du jobbat ihjäl dig med alla länkar i din stereo så blir det inte bara bra, utan magiskt. Men du skall ha råd, inte bara med högtalarna utan allt bakom också, annars, välj högt 1.

No pardon, skulle man kunna säga om YG, samtidigt, så tack vare sluten låda och en "död" låda så är de inte så svåra att placera i rum. Inte för högtalare 1 är jobbiga heller men med tanke på vad ex Wilson kan ställa till med i rummet så är YG klart görobara.

Totalt sett, med tanke på priset så är Carmel 2 inte prisvärda, man borde fått en tre-vägare med mer pondus för de pengar begärda. Men lösningen finns nu där med en billigare line, som säkert är mer prisvärd. Dock gillar jag Carmel 2, lika mycket som Contender S2, dock på olika sätt och med olika system, vilket Ni nu förstått.

Mina favoriter

Kondo kommer man inte undan, Carmel 2 är retsamt bra att se hur långt man kan ta dem, Esoteric signalkälla är bara bäst...Bertram kablage och mina X1 inte minst, de klarar sig på den allra högsta nivån utan skämmas och till ett pris vi inte alls skäms för.

Notering

Not: Vitus, Ypsilon, Nola, YG är inbytta produkter som så klart är till salu. De finns på vår hemsida, eller kommer snart dit, under fliken "Erbjudanden". Annars tar du kontakt med oss för pris och ev inbyten: 070-788 30 20 //Lasse

 

Featured products

Save 11%
Save 11%