Audio Solutions Figaro

Här kommer en presentation av ett relativt nytt märke och en favorit hos oss, Audio Solutions.

Många frågar oss hur vi "hittar" ibland lite för allmänheten i Sverige "okända" märken. Oftast blir det ju på utländska mässor. Men i detta fall, på en svensk mässa och på ett lite ovanligt sätt. Det var faktiskt så, att vi ställde ut i Göteborg och under dessa dagar kom det fram två av våra "gamla" kunder och sa att de hört en mycket bra och prisvärd högtalare. "Den skulle passa Lasses HiFi" sa de. När väl söndagen kom och det lugnade ner sig på eftermiddagen så beslöt jag mig för att ta en rundtur. Mitt fokus var så klart att kolla in de där högtalarna som det snackades så mycket om.

Jag lyssnade och blev nöjd, vi bytte visikort och när de sedan ringde så beställde jag ett par. Men tyvärr så har de hamnat lite i bakvattnet av alla andra högtalare i butiken. Men till och från har jag demat dem och med ett ljud som motsvarar 3 gånger det begärda priset. (Figaro M). 

Min ambition är att ha minst två modeller av ett märke i butiken, och när jag nu skulle välja vilken modell från AS jag skulle ta, så funderade jag i dessa banor:

1) Ta lillebror Figaro S (39") och ha en fin line i mellanprisklass.

2) Ta storebror Figaro L, eller ännu coolare Figaro XL och visa på den extrema prisvärdheten.

3) Ta in Virtuoso M i nästa serie eller satsa stort med värstiongserien Vantage.

Jag valde en i samma ( extremt prisvärda) serie för att de är, med Figaro-line helt unika i formeln: Pris vs Prestanda. För att bevisa det så tog jag in Figaro XL. En extremt stor högatalre som ändå hamnar under 100" i pris, väger in netto på 105 kg styck. 

Som sagt, AS har 4 serier och Figareo är den näst billigaste, de större serierna har förutom mer extrema element, även en högre grad av finish och är än mer välbyggda. Jag har hört de som hastigast på mässor, och de presterar som de skall, dock till ett pris och då finns det även starka konkurrenter. Topp serien Vantage betingar ett pris mellan 500-1.000" kr beroende på storlek osv..

Den enklaste serien Overture vet jag faktiskt ingenting om, men de är säkert grymt prisvärda de också. Samma upplägg som för Figaro-serien, en center, en stativare samt S-M-L storlek på golvarna (ingen XL dock). Golvarna ligger prismässigt på mellan ca:25-40", skiljer en del prismässigt beroende på finish. Precis som i Figaro-serien där det finns 17 olika finish-färger välja bland.

Vad är AS ?

Startade 2010 i Vilnius, Litauen. därav lägre tillverkningskostnad då det är billigare med personalkostnader där än de flesta andra ställen i Europa. Man har dessutom utvecklat under lång tid och hittat ett sätt klicka i, själv-låsande system för lådtillverkningen som gör de extra rigida och effektivt tillverka vilket ger dubbel effekt, lägre pris och högre prestanda.. Alla golvare är 3-vägare och man har gett mellanregistret lite mer frekvens-utrymme än normalt, för att kunna göra filtretmindre störande för örat än normalt.. I Figaro-serien används bara pappers-koner och en soft-dome diskant i en "wave-guide" -hornliknande lösning-.

Läs mer här:

http://www.audiosolutions.lt/products/figaro/figaro-m.

Dammskydd

En kul-unik lösning med dammskyddet är att den blir helt integrerad med högtalaren, då man helt enkelt tar ut-bort en del av fronten, som då passar dammskyddet...

Hur låter AS då?

Ja, först och främst låter de extakt likadant, Figaro M & XL, där XL har ett snäpp extra svärta, samt lite mer fokus och lite mer dynamik ( mycket mer kanske). M låter i mina öron grymt bra då den i första hand inte låter så mycket alls, dvs väldigt lite färgning. Diskanten finns där men den hörs inte, basen bufflar på bra och med definition och dynaik när den skall. Mellanregistret är tillräckligt fylligt, eller kanske perfekt så. Mer så blir det för köttigt på detaljernas bekostnad och mindre skulle göra den för "len" i karaktären. -Ja, möjligtvis är den lite åt det lena hållet beroende på kringutrustning, detta märks inte förrän du jämför med XL. XL känns som en storebror, inte lika sprallig och sprudlande, nej, här är det lite lugnare, tystare och mer kontrollerat, och än mer fokuserat. Visst finns det mer ferkvens-omfång och en extrem naturlighet dynamiskt sett, det gör också att mikrodetaljerna syns och hörs bättre än motsvarande modell M.

Plus & Minus

Plus: Pris vs. Prestanda, helhet framför detaljer, musikalitet, välbyggd, användarvänlig, ej så kräsen på rum eller utrustning. Trevlig design-inte bara en fyrkantig låda. Bra lösning för dammskydd. Bra kvalitetskomponenter. Made in EU.

Minus: Ganska enkel lite rå finish, inte sista ordet i upplösning,  

Tema i butiken

Vi kommer försöka ha ett tema, per månad, i butiken. Denna månad, Januari är det AS-tur att agera hus-gud. Vi har riggat båda modellerna i två av våra demorum. Just nu med Gold Note IS1000 i det ena systemet och Mark Levinson No:5805 i det andra. Dock kan kringutrustningen ändras från tillfälle till tillfälle.

Välkommen in och undersök dessa prisvärda, välljudande högtalare och få lite välljud och kaffe på en och samma gång.

Mitt val

Jag, personligen skulle lätt kunna leva med Figaro M och XL utan problem. De klarar av alla svåra moment, blir aldrig jobbiga att lyssna på, samtidigt har de tillräckligt mycket av alla hifi-paramtrar att de alltid är intressanta höra musik igenom, oavsett musik. Nästan alla högtalare har sin karaktär-egenhet, vilket gör att man måste förhålla sig till det (Focals diskant, som exempel) och på något sätt åtgärda eller gilla. Med AS slipper du allt detta, det finns inga problem. -Låter det för bra för att vara sant? -Enda egenheten är att man prioriterat helheten framför detaljerna, kan du leva med det är du hemma.

Bättre?

Finns det då inga bättre högtalare ute där?? -Jo, självklart finns det det. Om man tycker om ljudet och storleken på dessa högtalare, så finns det helt klart än bättre alternativ, men då till ett pris, mellan 3-5 gånger Figaros begärda pris. Sedan kan det ju vara så att man har en annan böjelse för annan typ av färgning, eller prioriterar någon speciell hifi-egenskap ( Horn-paneler etc) och då får man ju gå på den instinkten. Med tid så lär man sig lyssna, och förstår sig själv bättre, vad som är viktigt i anläggningen för att det skall bli intressant och kul, inte jobbigt och irriterande, eller helt eneklt ointressant. AS Figaro är en sådan högtalare som det är lätt komma till ro med, även om man inte har super-budget-super anläggning. På det viset, utifrån detta resonemang har jag svårt se ett bättre alternativ. 

Pris per par:
Figaro S från 39 000 kr
Figaro M från 45 000 kr
Figaro L från 75 000 kr
Figaro XL från 99 000 kr

Tester(Bara surfa så finns det massor..)

Finns en hel del tester på både Figaro M & XL, där alla är rungande överens om värdet per krona och välljudet i allmänhet:

https://www.tonepublications.com/review/the-audiosolutions-figaro-m-speakers/

Lådor:

XL är XL, det kan Morgan intyga...

Stilstudie mellan Figaro M & XL

Featured products

Save 11%
Save 11%