Mark Levinson No:5805 – In love

"Nya" Mark Levinson No:5805 

Tänkte beskriva denna eminenta pjäs lite mer ingående. Redan nu kan jag skvallra om att jag inte hittar några fel, mer än att det vore väl än roligare med ett än lägre pris. Men bortse från det en stund, och åk med i denna blogg och fundera lite, kanske den är värd det utsatta priset?

Varför ML ?

-Ja, tidigare, traditionellt så har ML haft ett sound som varit väldigt "laid back" och lite "Dark side" men fin soundstage. Dagens ML är mer straight up, mellan högtalarna, inte "pushigt" framåt men mer engagernade än förr. Samtidigt finns där gamla traditionella ML-värden kvar. Det innefattar en djup fin definerad bas, svärta, detaljer, soundstage. .

No:5805 vs No:5802

Dessa är i grunden samma apparat, med skillnaden att No:5802 inte har analoga ingångar, fler digitala istället, samt därav lite billigare.

No:5805 vs No:585.5

Båda dessa har samma grundfinesser inbyggda, DAC -Riaa -int.först. Så klart har No:585.5 mer effekt, men också ett "tyngre" ljud, än mer svärta, än djupare bas, med ett litet snäpp till i definition. Dock kan No:5805 upplevas lite spralligare, lite större ljudbild, lite mer "på".

Men dessa skillnader tänker man bara på vid A-B jämförelse. Nu har jag spelat "bara" på No:5805 ett bra tag, använt både Riaa:t och des inbyggda DAC. Känns som precis tillräckligt bra ur alla aspekter, om man betänker den presumtive kunden också har signalkälla och högtalare i ungefär samma prisklass.

.

No:585.5 drar iväg i pris då man lyckats stoppa in ett Riaa i världsklass, dock finns den uta Riaa ( men med samma DAC), heter då No:585 och den kanske känns mer prisvärd för de flesta. -Just med tanke på, dels om man inte kör vinyl, dels på om man inte vill satsa fullt ut på vinyl, dels om man nu vill satsa fullt ut på vinyl kan man då mer fritt välja ett externt Riaa i världsklass för den extra peng No:585.5 betingar.

.

Är då No:585 en bättre förstärkare än No:5805??  -För min del, ett rungande ja. Men betänker man att priset drar iväg en hel del och att No:5805 ändå är en så komplett produkt, så tror jag många kanske nöjer sig, och med all rätt, med No:5805.

Allt känns rätt med No:5805...

Förutom ljudet som är fint balanserat och har ML-sound så är designen supersnygg, bra chassi, välbyggd på alla vis, inte minst fjärkontrollen är en höjdare i känsla och funktion. Jag tycker No:585 är snygg med och även denna fjärr funkar fint, men det känns som No:5805 är ett snäpp modernare, på nåt sätt...

Hur står sig No:5805 mot Gold Note IS1000 ??

Ja, här vinner GN på pris vs prestanda så klart. Men visst är No:5805 en storlek större på alla områden, det tror jag dock, (utan att vara 100%-ig beträffande streaming-DAC-funktionen.) Ljudmässigt är de faktiskt otroligt lika i karaktären, GN målar dock med lite bredare pensel, båda har samma driv i basen...GN har också en lite mörk karaktär, utan att vara mörk direkt, samt med bra pondus-effekt i verkligheten.  Även här finns ett bra Riaa och Nätverk/DAC inbyggd.

Det läbbiga med IS1000 är, att när man spelat ett tag på den så glömmer man bort att det faktiskt finns bättre apparater därute. Den gör, precis som NO:5805, allting rätt, och tillräckligt bra för att inte irritera dig över att det ändå kanske är den svagaste länken i en super-high-end-kedja. Jag har spelat på denna hemma, med signalkälla och högtalare som per styck, kostar dubbla slanten mot vad IS1000 betingar (46,000 kr). -Det är banne mig svårslaget..

Övriga alternativ då ?

Mimetism

Ja, sedan har vi ju en annan favorit, Mimetism, AL-432. Dock är denna "bara" en integrerad, dock med möjlighet köpa till ett DAC-board. Priset blir då svårt jämföra, (65,0000kr+ DAC+Riaa,)  men mer i paritet med No:5805 än IS1000 i alla fall. Här finns mer effekt än du kan ana, men också ett litet annorlunda ljudideal än No:5805-IS1000. Ett typiskt franskt ljud, öppet, luftigt, superdetaljerat...Dock analog-känsla ja som rör-förstärkare när de är som bäst..-Jag är svag för denna, men samtidigt blir den mer känslig-kräsen för allt annat i kedjan, kablar etc...

Rörförstärkare generellt

Rörförstärkare, integrerade finns ju med lite olika kofigurationer ( Single end, push-pull, 300B-KT88 etc..) Men sammanfattat är de flesta rena integrerade, utan riaa eller nätv-DAC inbyggt. ( Bra eller dåligt kan alltid diskuteras). Även effekten är i regel mindre och de rör som låter allra bäst har också begränsad uteffekt. Det finns så klart rörförstärkare med rejält med effekt, men då brukar det bli för- slutstegskombinationer. Men det viktigaste med rörförstärkare är högtalarna,. Inte nog med att förstärkaren skall orka driva dem, det skall ju vara någon mening med det också. När vi nu är i No:5805 prisklass (110") så skulle jag vilja påstå att de är i väldigt få fall, en rörförstärkare skulle kunna ge mer ljudkvalitet än No:5805. Finessen med rörförstärkare är två som jag ser det, 1) Fuska i kurvorna, du kommer längre ljudmässigt med en relativt billig integrerad rörförstärkare vs transistor dito. 2) Extrema rörförstärkare är nog de som kan ge den häftigaste emotionella upplevelsen, men då till ett pris som ligger vida över No:5805, samt i regel har få watt ändå. -Ett sådant exempel är min referens-integrerade, modell rör, ARTaudio-Diavolo 300B SE, http://www.artaudio.co.uk/diavolo-se-300b-based/ 

....

Ett extremt alternativ som gör NO:5805 till ett rent kap prismässigt, men är ändå prisvärd i sin genre, om du frågar mig :-)

2x10 watt SE, Pris: 180,000 kr (Beroende på kurs)

Billigare alternativ - Hur mycket kompromiss ??

Ja, med perspektiv på NO:5805 så finns det i första hand en kandidat uppåt, NO585, och neråt i pris, Gold Note IS1000. Dessa har också samma ljudideal, så hör du någon av dessa, och tycker om vad du hör, ja, då är det "bara" budgeten som ställer till det..

Fezz Audio är ett ypperligt exempel på ett bra budget-alternativ där man ginar i kurvan och du får mycket, mycket välljud för mellan 18-28,000 kr beroende på rör -effekt-och finesser du vill ha och är beredd betala för. Dock får du köpa Riaa & DAC separat. 

Filosofi

Eller inte...Beroende på övrig utrustning, signalkälla och högtalare, kan det vara svårt motivera det ena framför det andra, men samtidigt inte. -Det jag menar, har man ett par Sonus Faber Electa Amator 3 så funkar alla nämnda förstärkare utan problem. Har man (i samma prisklass) Audiodata Art Two så funkar det också med alla dessa eminenta förstärkare, men skillnaden blir tydligare.. Så klart, om man har en mindre bra högtalare kommer dessa visa på detta, och då känns det mer omotiverat investera i en NO:5805. -Om man inte har en ambition med framtida uppgraderingar så klart :-) -Förstärkare är viktiga grejer och försteget speciellt. -Bara högtalarna betyder mer i form av färgning av ljudåtergivningen. MEN i dessa fall, No:5805 har vi ju inbyggda källor också i form av DAC-Riaa, och DÄR sätter man kvaliteten och den finns där, på samma eminenta nivå.

Slutsats

Med tanke på allt ovan, ljud-kvalitet, ljudkaraktär, bygg-kvalitet, användarvänlighet, Design, och detta i relation till pris. -Visst, No:5808 är ingen billig produkt, men du får en fullblodig Mark Levinson i modern tappning på alla sätt och vis, samt till ett rejält lägre pris mot storebror No585. 

Känslan att använda No:5805 och den pondus förstärkaren har och den utstrålning gör ändå No:5805 till en vinnare i vårat stall. -Du kan få ett snäpp till i NO:585, du kan få extremare alternativ i form av Mimetism - rörförstärkare av olika slag samt billigare alternativ som ändå håller högsta klass, Gold Note IS1000. Trots allt, NO5805 har allt, i en låda, tillräckligt hög nivå för extremt kompetenta signalkällor-högtalare-kablar mm. Priset ligger så klart på en smärtnivå för de flesta, men betänk då att det ingår också en DAC-nätv & Riaa-steg som i runda slängar prestera på en hög nivå kring 30 +

Om jag behöver en slit-varg till förstärkare som har allt inbyggt och levererar ...så väljer jag IS1000 ( Finns ju försärkare i än lägre prisklass men de kan inte konkurrera på denna nivå, utan då får vi kliva ner en klass i ljud-prestanda)...IS1000 är ensam i klassen skulle man kunna säga.

Om jag skulle vilja ha en IS1000 men med lite mer av allt, ja då blir det en ML No:5805, så bra ÄR IS1000, att det krävs ett ekonomiskt jättekliv för att det skall hända nåt.

Om jag skulle vilja ha en integrerad i Ultra high-end-nivå, då vill jag som minimum ha en No:585, med eller utan Riaa, NO:585.5. -I de flesta fall använder man här för- & slutsteg, gärna monosteg. Men då också i en än högre prisklass, dock kan No:585 hänga med även här, utan att skämmas.

Valet är ditt, men jag skulle kolla in dessa förstärkare, då de är kompetenta på alla plan, passar till de allra flesta högtalare (bra sådana) rent ljudmässigt-matchning. Om jag vore konsument skulle jag fundera på NO:5805 eller IS1000, beroende på min budget och min övriga utrustning. 

Sedan finns det ju faktiskt rena försteg & slutstegskombinationer utan inbyggda Riaa & DAC som kan konkurrera prismässigt med No:5805, då tänker jag speciellt på Gold Notes eminenta för- & Slutsteg (P1000 & PA1175 mk2). -Men det är en annan story...

Ultra-high-end med effekt (25 watt), Aries Cerat nya monoblock, Concero....-Här behöver du ett försteg också:-)

Mer tankar- filosofi om hur du bör tänka inför ditt köpbeslut.

Om du vet vilka högtalare du vill ha, då vet jag vilken förstärkare (som minimum) du skall ha och där sätter man också minimi-nivån för vilken kvalitet som gäller beträffande signalkälla....-Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk, för att optimera investeringen (oavsett prisklass) måste man ha koll på alla länkar och se till att dessa håller minimi-nivå i alla fall ( gäller alla kablar etc också). Problemet blir annars ett vattenslang-dilemma, du köper för 100 men får bara ut ett ljud om 75, en dålig investierng tycker vi. Att man sedan kan, med lite finess och kunskap, få ihop dessa länkar till att spela för mer än du betalat, typ 1+1 = 3. DÄR vill vi vara, det är upplevelsen du betalar för och det är där vi är till för, att hjälpa dig komma dit...-Amen :-)

Tester & länkar:

No:5805 har fått ett otal priser i år (ny produkt för i år) samt finns det en massa tester, jag är i stort sett överens med dessa gubbars skriverier, men bara nästan, då jag testad den längre och i fler system än dessa herrar. -Vill Ni ha mer råd, frågor om No:5805 eller andra apparater, står jag så klart till förfogande. - Bara å ring :-)  023-202 50.

https://www.whathifi.com/reviews/mark-levinson-no5805

https://www.stereophile.com/content/mark-levinson-no5805-integrated-amplifier

Featured products

Save 11%
Save 11%