Audiodata

Varför har vi börjat ta in detta lilla extrema märke från Salzburg, Österike, kan man fråga sig?

Jo, då de tillför något som ingen annan gör, så känns det väl motiverat.  Läs gärna mer om dem på deras hemsida:https://www.audiodata.com/produkte/

De produkter man har i dagsläget är 3 par högtalare, alla med samma typ av design, dvs en coax-element-lösning. Berryllium diskant och magnesium-mellanregister. Detta element görs på custom-orders av Seas (tror jag det var) . Det som gör märket så unikt bra beror till stor del på det rigorösa låd-byggena som inte ger ifrån sig särskilt mycket egenljud. Läs gärna mer om historien och bygg-teknik på deras hemsida, så spar jag några ord här. 

Art Two

Den minsta modellen heter Art Two, och är en stativare, tvåvägare med ovanstående coax-lösning samt dubbla basreflex-portar riktade framåt på baffeln. De presterar avsevärd full-range i verkligheten och är specade till  40-25,000 Hz. Denna högtalare har jag hemma nu och testat med olika elektronik och kablage. Kan bara konstatera att den är retfullt bra, men för att motivera det ganska höga priset om 110,000 kr paret så måste kringutrustningen också hålla samma klass, och då blir de "nästan" prisvärda...

 ArtOne

Art One

Egentligen samma högtalare, uppbyggnad som Art Two, men här har vi en golvare, en trevägare, med dubbla bas-element i carbon-fiber. Ljudmässigt är det så klart samma signature, men här får man bas i överflöd känns det som. Dock är det kvalitet rakt igenom. Tyvärr rakar priset iväg till modiga 350 000 kr. Detta är numer min referenshögtalare, då Master One betingar än högre pris.. :-)

Master One

Skillnaden här mote Art One är att chassit är än mer påkostat och rigoröst isolerat för att minimera lådljud-egen-ljud. Samma bestyckning som Art One men med den skillnaden att istället för en basport bakåt är Master One en sluten konstruktion med 2 st passiva basar. ( Samma dubbla aktiva basar som Art One). En annan stor skillnad är vikten och priset. Nu är vi på midiga 105 kg styck/netto samt betingar de ett pris om 700 000 kr paret. MEN de är också på referensnivå. En drömhögtalare i mina ögon och öron.

 

Ljud

Vad är det då som gör Audiodata så unika att vi offrat oss ta in dem i det konservativa hifi-landskapet Sverige? -Jo, de har ett par egenskaper som de är "bäst" i klassen på samt har de få brister, även där de inte är bäst så är de tillräckligt bra. Allt detta vägs upp till en retsmat bra högtalare.

I mina öron lyckas man göra en super-högupplöst högtalare som aldrig blir aggresiv i diskanten eller för den skull känns onaturlig. De är super-homogena och har en naturlighet, mitt i alltihopa som få andra, musiken känns verklig helt enkelt. Sedan har de ändå kött & kropp, men bara precis tillräckligt mycket, mer så blir det färgat, mindre så blir det för lent-tunnt. En härlig soundstage, detaljskärpa och snabba dynamiska kontraster. Inte minst så har de en attack, nerv (pitch), dvs anslag som gör att de låter hårt när det skall låta hårt. (Ingen färgad mjuk rondör här inte).

För att förtydliga vad jag menar så citerar jag här lite test-resultat av Art One i den tyska tidningen "Stereoplay"

Naturlighet: 15 poäng av 15

Finupplösning: 15 poäng av 15

Dynamik: 11 poäng av 15... Jag tycker de känns mer dynamiska, typ 13/15

Baskvalitet 12 poäng av 15... De är specade till 20-25,000 Hz och de går djupt, med definition.

Avbildning: 15 poäng av 15

Vidare skriver tidningen (dåligt översatt) De har högsta upplösningen, "Spielfreude und uberragende homogenität. med en bred och tredimisionellt rum. Neutral och "vielseitig" kan allt utom djupbas "gewitter"... KLANG: Asolute spitzenklasse 67 av 70 möjliga poäng...

..

Ja, ni kan säkert läsa Er till vilken typ av högtalare, ljud-signature Audiodata har vid det här laget. De är å ena sidan "highendig" med alla hifi-mässiga parametrar och det är korrekt. De har alltså ingen romatisk färgning som kan upplevas behaglig i det korta perspektviet,Klipsch kanske eller en färgning som gör det roligt rocka på hög volym, JBL kanske. Inte heller har de en färgning med bra egenskaper på få parametrar som många hornkonstruktioner har...Osv...Nej, här är det ett balans-stycke av alla parametrar på en och samma gång, samtidigt blir de aldrig tråkiga, hifi-mässigt korrekta som de är..Nej, här kommer nerven, dynamiken, anslagen fram och ger dig gåshud. Visst, de skjuter inte ljudet på dig som Wilson/JBL ofta gör, inte heller är det föör mycket laid-back... De spelar mellan högtalarna med bra bredd utanför (bättre än Avalon) och sedan har de en djup soundstage..-Lite lika som Avalons ljudbild ( Lite större ljudbild än Avalon, dock, på gott och ont kan jag tycka, dock inte så förskräckligt stor som de flesta elektrostatiska konstruktioner har)

Högtalarkabel

Audiodata har en egen högtalarkabel som har dubbla ledare ( för bi-wiring / amping) vilket beror på att deras högtalare har dubbla terminaler. Faktiskt så använder man denna kabel både internt  och som brygga (ingår). Det gör att du behöver inte köpa dyra "jumpers" till dina högtalare om du kör enkla ledare. Sisit men inte minst är denna högtalarkabel så bra, att den duger långt upp i prisklasserna innan det känns befogat byta till nåt häftigare. 2x3 meter betingar ett pris om 10,000 kr inklusive terminering vilket känns som ett oerhört prisvärt alternativ i allmänhet men till Audiodatas högtalare i synnerhet. -Kan inte nog rekommenderas.

Ny modell

Man håller faktiskt på med en ny golvhögtalare som är tänkt presenteras till Munchen-mässan nu i Maj. Den kommer kosta strax under 100,000 kr och blir nog en tre-vägare med basarna framåt, på baffeln. Mer vet jag inte i dagsläget, men hoppas den kommer låta lika bra som dagens modeller, då kommer det bli en hit, där fler kan nå upp till Audiodata-högtalare och dess underbara ljudideal.

Hör gärna av Er för provlyssning, vi har Art One & Art Two på demo.

Mvh
Lasse

AudiodataHögtalareNyheter

Featured products

Save 11%
Save 11%