Tre dagar i Falun

Jag och Lasse har samarbetat under många år, men vårt samarbete fördjupades avsevärt under förra året, då vi beslöt oss för att göra en satsning på Lasses HiFi uppe i Umeå. Vad vi däremot inte räknade med var att coronapandemin skulle bli såpass utdragen som den blev. Det har gjort att vi inte kunnat ses som vanligt, vilket gör många av våra beslut lite svårare att fatta. Normalt kan vi ses för att utvärdera nya produkter tillsammans och det hela blir egentligen rätt smidigt, då vi är relativt överens om vad vi anser vara bra produkter. När vi inte kan ses blir allt lite svårare, punkt slut. Nu blev det äntligen dags att åka ner till Falun för tre dagar av möten och produkttester. Det hela blev en väldigt intressant liten hifiresa som jag tänkte släppa in er på. Bildmaterialet är dock inte taget för att vara med på bloggen, utan mer av en minnesnotering för eget bruk, så ni får leva med att det inte är arrangerade studiobilder vi bjuder på. 

Nåväl, på måndag morgon lämnade firmabilen Umeå för att nå fram till Falun i rimlig tid - trodde jag. Jag är nämligen en hopplös tidsoptimist, som kan en nervös själ som Lasse till vansinne. Men när jag väl tog mig fram till Falun väntade en kort lunch tillsammans med Jan på Technics. Passande då en av produkterna på vår "att göra"-lista var nya SU-R1000 från just Technics, men vi återkommer till den lite längre fram. Första lyssningen blev istället på Mark Levinson-systemet tillsammans med stativaren Amea från Vimberg. Skivspelaren från Mark Levinson imponerar stort! Även för/slutstegskombinationen känns gedigen och bjuder på en nykter och livfull upplevelse. I grund och botten är högtalarna från Vimberg inte riktigt min tekopp, men här fanns något som lät lovande ändå, så vi valde att låta systemet stå igång och mogna till sig. 

Vi gick raskt vidare till nästa rum, där en hel del skoj stod framdukat. Vi började med Kharmas DB-9 tillsammans med förstärkare och CD-spelare från Esoteric, samt kablage från FTA. Här snackar vi high end på alla tänkbara sätt! För mig är det första gången Kharma verkligen spelar musik dessutom. Det finns en varm grundklang som gör att man vill lyssna mer, istället för den där allt för vanliga ljusa karaktären som många moderna högtalare har. DB-9 orkar dessutom trycka på ordentligt nere i basen, så här har vi en fullrangeupplevelse i relativt litet format. 

När kvällen sen kom var det dags att kliva på ett nytt lyssningspass hemma hos Lasse, där de flesta av hans djupare utvärderingar sker. Högst upp på agendan, vårt nya högtalarmärke, Odeon Audio. Här snackar vi lättdrivet och livfullt, inte helt långt från JBL på vissa punkter. Golvmodellen Rigoletto stod redo att tjänstgöra tillsammans med förstärkare från Kondo och en liten trewattare från Fezz Audio. Redan första tonen avslöjar att Lasse hade rätt när han tog chansen med Odeon Audio. Det låter naturligt, öppet och väldigt levande. Jag fick med mig stativmodellen Orfeo hem till Umeå och den ska bli väldigt intressant att titta närmare på. 

Dag två i Falun inleddes i butiken, där vi monterade upp en skivspelare som stått i Umeå ett tag och nu ska få visa upp sig nere i butiken istället. En TW Acoustics Raven tillsammans med en tonarm från Graham Engineering. Vi monterade en enkel pickup från Gold Note och körde det inbyggda RIAA-steget i Technics SU-R1000, både med och utan pickupkalibreringen som Technics byggt in i förstärkaren. Förstärkaren är något så udda som en helt digital förstärkare som sköter all signalhantering digitalt. Ett imponerande bygge som dessutom verkar spela riktigt bra. Närmaste jämförbara produkt bör vara Gold Note IS-1000 som spelar med en lite varmare karaktär men inte riktigt med samma detaljskärpa. Båda bör dock testas för den som söker en kompetent allt i ett-lösning. 

Vi går raskt vidare till en av de här dagarnas stora överraskningar. Vi har precis fått leverans av nya JBL 4309, en liten stativmodell med hornladdning. Verkligen som en 4349 i miniformat. Här blev jag väldigt imponerad, inte bara av ljudet, utan även av prisnivån. Högtalarna kostar runt 22 000kr och kan inte anses vara annat än ett fynd. Även dessa fick följa med mig till Umeå, så hör bara av er om intresse finns. 

Dag tre inleddes med en bilresa till Sala där Amega huserar. Amega är kanske inte riktigt ett välkänt namn i hifi-kretsar, men faktum är att de har kommit väldigt långt med sina aktiva högtalare som definitivt inte ser ut som något annat man kan köpa. Modellen på bilden är en av de större man tillverkar, och precis som alla andra modeller en line source-typ som kan spela i princip hur högt som helst, med full kontroll och i hela frekvensregistret. Det är något helt annat än vad jag och Lasse normalt lyssnar på, och absolut något vi kommer att titta närmare på framöver. 

Efter ett par timmar hos Amega i Sala tog vi oss tillbaka till Falun för lite mer jobb och även en repris med Vimberg-högtalarna som nu mognat till en annan upplevelse. De kändes helt plötsligt mycket mer homogena och inte lika vassa och ljusa som jag upplevde dem från början. Det där kan bli något, speciellt ihop med den fina elektroniken från Mark Levinson. 

Tre dagar går fort och resan tillbaka till Umeå stundade, denna gång med en helt smockfull bil! När semestern är över kommer vi kunna bjuda på en hel del riktigt spännande nyheter i Umeå, bland annat högtalare från Odeon och Penaudio och en av rörvärldens absoluta pärlor från ART audio i Skottland. 

Nu river vi av det sista av semestern och hoppas få se många av er både i Falun och i Umeå. 

/Mats

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%