Final Touch Audio (FTA) kablar...Bara Bäst!!!

Hejsan

Nu är det dags igen, dags att påminna Er, precis som jag själv precis gjort med mig själv, om hur fantastiskt bra FTA-kablarna är. Då jag är lite blyg av naturen, har jag inte velat skryta allt för mycket. Då jag dessutom inte testat högtalar-kablarna fullt ut, så har jag velat ha en lite låg profil kring dessa.

Men nu vet jag mer, och det jag lärt mig kring FTA är väl att de har en så fantastisk musikalitet att man bara lyssnar på musiken...Att de kostar en del pengar, så är det, men att de också kan motivera sitt pris, mer än väl, det är alltid kul att känna.-Inte många av de exklusiva kabelmärkena som man kan säga det om.

FTA -Priser-

Högt-kabel 2x2,5 meter, 60,000kr

Signalkabel : Ganymede: 27,500 kr (RCA eller XLR), Thebe: 13,000kr (RCA /XLR)

USB: Callisto: 10,000kr (1m)

LAN: Metis: 8,000kr (1m)

AES/EBU alt Spdif: Themisto: 12,000kr (1m)

Strömkabel: Elara: 8,500kr (1,5m)

 

Kablar för alla?

Nej, naturligtvis inte, då dessa FTA-kablar kommer med ett pris, även om de presterar. I mindre system, eller gamla vintage-system så är detta inte en optimal lösning. Om man har en given budget så måste man disponera denna så optimalt som möjligt. Med liten budget så skall så klart pengarna fördelas på högtalare, förstärkare osv i första hand. Men då finns det också kabelmärken som gör ett bra jobb där, vårt val är tveklöst Neotech. 

I andra änden, där systemet är i den högsta ligan prestanda-mässigt, pris-mässigt kanske man ifrågasätter om inte FTA är i "billigaste" laget. -Här kan jag bara kommentera att min erfarenhet, utifrån de finaste system jag pillrat med, så räcker FTA gott och väl utan att bli den svagaste länken. Faktum är att jag kan inte ens föreställa mig när FTA inte räcker till, eller att någon skulle klaga på ljud-klang eller så..Nej, det finns inte. Men åter, det finns "bättre" kablar, men dels kostar de 3-4 gånger mer, samtidigt är de i regel ändå sämre när det gäller musikalitet...

Utförande/Kvalitet

FTA är ett litet märke som vi köper in från Schweiz, de kommer i ganska primitiva påsar, förutom Elara, strömkabeln, den har ingen förpackning alls.

Kablarna är dock gjorda med hög kvalitet och finish, även känslan med dem känns riktigt bra. De är smidiga att hantera, inte stela och otympliga. Jag personligen gillar ETA-kontakterna i allmänhet, de har bra känsla och ljud. 

Man betalar inte för exklusivt emballage i alla fall, samt är prisbilden väldigt tajt i alla led, vilket gör prisvärdheten och konkurrenskraften för FTA väldigt hög.

Högtalarkabel-test hos kund...

Jag är precis hemkommen från en resa till Skåne, med blandad semester och jobb. Här testade vi nu FTA högtalar-kabel mot Jormas finaste kabel "Statement" i ett system med idel FTA-kablar i övrigt. (Ett referens-system med Esoterics finare elektronik samt Technics SL1000 vinylspelare och Gold Notes fina pickup Tuscany Red)

Lite kul att äntligen testa åt det hållet, tidigare test har varit precis omvänt, ett Jorma Prime-system med flera andra och med bara en eller två FTA-kablar.-Ändå har FTA presterat.

Efter att spelat en hel eftermiddag och kväll så kopplade vi tillbaka Jormas högtalar-kablar och då blev jag ganska chockad faktiskt. Jag hade förväntat mig att Jormas kabel skulle vara lite bättre på allt, förutom den där FTA-berömda musikaliteten och så. Istället upplevde jag Jorma Statement-ljudet i systemet som ett rent hifi-ljud som vara ganska tråkig faktiskt. Där var inte mycket mer upplösning, men jovisst lite grann och lite djupare soundstage också. Men samtidigt var ljudet lite tunnare och inte alls lika homogent.

Jag kände nu igen högtalarnas karaktär igen,,(Lawrence Audios Dragon) sedan jag lyssnat på dem i ett annat system. Från att allt var totalt magiskt och påminde inte lite om mina referenser från Tobian Audio, till att nu "bara" låta som ett par exklusiva high-end-högtalare. -Svårt att beskriva men skillnaden, för mig, var så markant att det kändes som två olika högtalar-ideal. Samtidigt var skillnaden marginell om man tänker på tonalitet, frekvensområde, dynamik osv, så där är kablarna egentligen ganska lika.

Men det som några kanske upplever som marginellt, anser jag vara skillnaden mellan spelglada högtalare som gör att hjärnan kopplar av och axlarna kommer ner...Till att med Jormas kablar blir mer som ett analysverktyg som gör att hjärnan hela tiden får fundera på vad som händer och försöka få ihop alla delar till en logisk helhet.'- Betänk att Jorma Statement kostar 4-gånger mer än FTA, samtidigt skall också sägas, Statement är ändå en av de bättre kablarna i denna högsta av prisklasser.

Fundering..

Vissa kanske skulle kunna kritisera och säga att högtalarna nu inte låter lika sofistikerat och imponerande utan att det kanske till och med låter som en enklare högtalare i prestanda. Men det är bara den snabba analys som görs vid ett A-B  test. Vid längre lyssning kommer analysen istället bli att nu, med FTA, så låter högtalarna mer homogena och organiska, mer verkligt så egentligen blir detta den mer sofistikerade lösningen ljudmässigt...

Högtalarkabel-test hemma

Väl hemma kopplade jag in dessa FTA-högtalarkablar i mitt system. Nu utan någon enda FTA-kabel att skylla på eventuell synergi-effekt osv. 

Även här så blev allt mer självklart, homogent, mer ton och dynamik och med en härlig musikalitet, i form av flyt, osv...Känns som att dessa kablar får stanna och nästa steg blir koppla in Ganymede-signalkabel och ett gäng Elara strömkablar...-Jo, just det, jag har faktiskt en Elara kopplad från väggen till strömhanteraren.

 

Mats i Umeås reflektioner kring strömkabeln Elara..

 

Det här är en märklig strömkabel som jag precis börjat bekanta mig med. Normalt brukar jag kunna beskriva en karaktär eller hitta något som sticker ut, men Elara gör allt, eller inget? Inget sticker ut, inget imponerar rakt av, utan allt finns bara där på ett helt naturligt sätt. Lite så är det ofta med prylar som är homogena och transparenta. De har en självklarhet och en naturlighet som man kanske inte reagerar på direkt, men när jag spelat ett tag blir det självklart. Jag vill spela mer musik, med högre volym! Sett till vad Elara kostar kontra vad du får för pengarna är den en no-brainer, rentav billig. Jag har, än så länge, bara skrapat på ytan av de andra kablarna från FTA, men det verkar gå en röd tråd genom sortimentet som tilltalar. Kablarna känns frisläppta på något sätt. Många high-end-produkter kan ofta bli för kontrollerade för min smak, samtidigt som de släpper fram detaljer och nyanser i musiken. FTA lyckas med konststycket att avslöja mer av musiken UTAN att städa till för mycket. 

En kunds iakttagelser...

Final Touch Audio – Ett friskt uppvaknande och en keeper! 

Jag kom i kontakt med Lasse i samband med ett högtalarköp för ett tag sedan, jag hade länge funderat på ett par Wilson Sophia 3 och när det dök upp ett par hos Lasses Hifi slog jag till.

Lasse berättade då att han hade ett par spännande kablar från FTA, eller Final Touch Audio närmare bestämt, som han föreslog jag skulle testa efter att jag lyssnat in mig på högtalarna. Efter någon månad ringde jag och lånade hem signal-, ström- och högtalarkablar för test hemma i anläggningen.

Jag var lite skeptiskt till en början då det är ett litet bolag och namnet kändes lite goofy men blev ändå nyfiken då Lasse var övertygad kring dessa kablars förmåga att lyfta och presentera musiken.

Hemma streamas musiken från Tidal mest via en Auralic Vega G1 till klass A förstärkare från Sugden, en kombination jag upplever ger transparent ljudbild med analog känsla som jag är mycket nöjd med. Utmaningen har varit att dessa fina enheter ska kopplas ihop med kablar och där har jag genom åren testat många olika kablar av olika märken i mycket varierande prisnivåer. Men har alltid känt att man ljudmässigt tvingas välja mellan, värme, eller detaljskärpa, eller distinkt bas, eller dynamik eller hög upplösning och så vidare…

Med FTA upplevde jag något nytt och ovanligt, det visade sig var en mycket trevlig mix av allt det jag hört tidigare, men allt på samma gång! Dessutom förmedlas musiken med ett härligt anslag och samtidigt ett skönt flyt.

Jag upplevde för första gången att det lät riktigt musikaliskt hemma i anläggningen!

Klangen finns där och rösterna likaså men dynamiken! Allt blev roligare att lyssna på och jag blev nyfiken på nytt att lyssna på allt möjligt inte bara inspelningar med högsta kvalitet.

Jag blev så övertygad av upplevelsen att jag valde gå ”all in” på FTA, i hela anläggningen.

Beträffande signalkablarna föll valet på Ganymede framför Thebe som också lät bra men den första gav det klassiska ”ännu lite mer av allt” något senare kompletterades allt med FTA Methis som är sortimentets ethernetkabel vilket gav verkligen synergin fullt ut med de andra, vilket fantastiskt nog lyfte hela ljudbilden ytterligare ett snäpp.    

 

Ganymede

Methis

Har genom åren lästa många recensioner och tester och den ena produkten efter den andra beskrivs överlägsen alla andra. Jag påstår inte att FTA gör världens absolut bästa kablar, detta av den enkla anledningen att jag inte hört alla. Däremot upplever jag att de lyckas mycket bra med det ovanliga att få till allt som nämndes ovan, även om till kanske 95%, men samtidigt!

Mitt möte med FTA var ett riktigt uppvaknande som fått mig nyfiken att lyssna på mer varierande musik och allt låter fantastiskt! Låtar med riktigt bra inspelningar låter nu magiskt! Dilemmat med FTA är att när man väl hört dem spela är det svårt att gå tillbaka till annat, så för mig är de en keeper!

Tack Lasse!

-Varsågod, på detta sätt upplever nästan alla som testat/köpt FTA, kanske du skulle testa du med?? :-)

Callisto: USB

Slutsats

Just det ja, vi har en annan Mats som testat Callisto USB och med Ganymede XLR och Elara strömkabel i ett riktigt tungt referens-system. Hans kommentarer består enbart av rosor, vilket är extremt kul då dels har han ett otroligt högupplöst system, dels har han testat en rasande massa olika kablar, även i den högsta prisklassen. Hans summering är kortfattat: FTA är de bästa kablarna...

Om man inte har budget eller system som motiverar FTA:s prisklass, så kan jag rekommendera Elara, den är hyfsat köpbar prismässigt (8,500kr) och presterar som om den kostade 38,000kr minst...

Annars är FTA ett kabelmärke som verkligen gynnas av synergieffekter när man kopplar in fler och fler kablar av samma märke, FTA.

Lite kul att vi har ett märke som kan svara upp mot de allra tyngsta kablarna på marknaden, till en bråkdel av deras prisbild.

Lika kul är det att fler kan få möjlighet att ha kablar i världsklass, utan att ha de mest exklusiva system och budget.

Vad ska man säga, nästan tårögd att kunna erbjuda dessa kablar, FTA, på den Svenska marknaden.

Var finns dem?

Så klart kan du kontakta oss för test, lån osv. Annars finns dem hos oss på Lasses HiFi i Falun och Umeå. Även hos Nils, Studiokoncept i Lund går det lyssna på FTA. 

finaltouchaudio.com

Demo

Vi kommer köra ett event i Umeå i September, så då kan du få både se, känna och lyssna på FTA.

Mvh

Lasse/Mats/Morgan

 

Featured products

Save 11%
Save 11%