Tre bra CD-spelare i jämförelse

Inledning

Det är svårt utvärdera produkter mot varandra, (HiFi&Musiks grupptester genom åren är ett bra bevis på detta), speciellt när vi redan selekterat ut det bästa av det bästa i prisklassen. Nu känner jag att denna blogg kommer att bli lite intetsägande och utan vinnare-förlorare, precis som det jag irriterade mig på i tester i gamla HighFidelity tidningen från  förr.

Bra tester, får man söka sig till från tidningar utomlands, där man testat produkten i hemmiljö, ofta över sex månader och sedan skrivs det löpmeter om allt från specar till ljudmässiga prestanda. Man specar också den referensanläggning man använt och vilken musik man spelat.

Jag tänker försöka kombinera  dessa utlänningars testande med att ändå ge mig på ett grupp-test, därav tar det också extra lång tid att göra detta seriöst. 

Efter en massa testande så kändes det som att den springande punkten, för att göra detta lite rättvist ändå måste få vara priset. Så därav får GN ha sin PSU inkopplad men Teac får inte ha sin klocka inkopplad. 

Såklart har jag testat alla option och då blev det en budget-maskin (CD10) och en de lux-maskin Teac + klocka) som kommentarer till de tre spelare som här får visa sina karaktärer och ge Er en bild på vad som skulle kunna passa Er bäst.

Såklart så har vi sparat lite kunskap och klokskap till oss själva, så våra kunder får den allra bästa servicen hos oss.

Produkter

Gold Note CD10 / Gold Note PSU10 EVO  ( 20,000kr / 13,000kr) =33,000kr

Teac VRDS-701 / Teac CG-10M-A (32,000kr /21,000kr)

Technics SL-G700 mk2 (36,000kr)

Så med GN CD10-PSU blir det 33,000kr, och Teac utan klocka blir 32,000kr samt kommer Technics in med 36,000kr. Jämnare prismässigt går det inte få till det. Dessa tre är dessutom det allra bästa i CD-väg du kan hitta för dessa pengar idag. Vilken av dem som kommer passa dig bäst är det nu dags ta reda på, häng med...

I jämförelse har jag kört CD10 utan PSU, för 20" och klurat på hur mycket man förlorar ljudmässigt med att "spara in" 12-16" kr. Samt har jag kört Teac med klockan för att känna av hur mycket mer välljud man får för 21" kr till...

Presentation

Gold Note

CD10 är en rykande ny produkt i 10-serien (halvformat) som vi väntat länge på. Den bygger mycket på deras stora CD1000 mk2 som funnits ett tag på marknaden. Men då den ligger på 57,000kr och har fullformat så känns nya CD10 väl motiverad i programmet. CD10 kan som sagt uppgraderas med deras externa strömförsörjning PSU10 EVO. Nästan alla GN produkter har denna uppgraderingsmöjlighet och det är alltid en påtaglig skillnad som gör det hela klart motiverat,ljudmässigt samt  ekonomiskt också.

I CD1000 fallet så kan du uppgradera med den externa PSU-1000 (alt PSU-1250) från 42,000kr samt kan man i 1000-serien också koppla på TUBE-1006 alt 1012 från 49,000kr. Så en fullfjädrad GN CD-spelare i 1000-serien har passerat 150" om du vill köra deras "Trios" i top-of-the-line mode. 

Teac

700-serien i Teacs programserie (300-500-700) är deras top-of-the-line. Här finns denna CD, VRDS-701 som sagts, också har möjlighet till att uppgraderas med en extern klockning, finns bara en sådan i Teacs sortiment.

Det finns dock också möjlighet att köpa VRDS-701 som ren transport (samma maskin men utan DAC-kortet), då heter den VRDS-701 T, och betingar ett pris om 26,000kr. Vill man kliva högre upp så får man kolla in storebror från samma firma, Esoteric. Esoteric CD-spelare börjar på 144" och deras instegs-klocka på 66". 

Så där Gold Notes exklusivaste spelare i 1000-serien slutar, där börjar då Esoterics spelare ta vid, till astronomiska priser om du så vill.

 Technics

 G700 mk1 har jag pillrat en hel del med, men denna mk2 är helt otestad av mig och det har blivit lite ändringar, både finessmässigt men också ljudmässigt (nytt DAC-kort) Technics har ingen tuffare CD-spelare än denna på programmet, dock har man kvar SL-C700 spelaren som är i 3/4-format och kostar 12,000kr med fjärrkontroll. 

Systemtänk

Det finns ljudmässiga vinster med att köra systemtänk på dessa tre CD-spelare men ingen av dem är allt för färgad att inte kunna fungera i vilket system som helst, om jag skall vara ärlig. Med systemtänk menar jag inte bara ett gemensamt snyggt yttre utan också en ljudmässig fördel där 1+1=3, dvs en vinst av vad man får för investerad krona. Nedan kommer lite upptåg till vad jag skulle kunna tänka mig kombindera dessa tre spelare med, inom respektive familj.

Gold Note CD10

Det första som slår mig är ju såklart nya IS10, med eller utan det extra slutsteget PA10 för än mer effekt och dynamik/kanalseparation. Men beroende på preferenser så är det ju coolt med DS10 (+PSU) och ett eller två slutsteg (PA10). Med CD10 kan ju också vara ett komplement för den dedikerade streamer-fantasten som kör en DS1000 (+ ev PSU1000). Ja, det finns såklart ett otal lösningar inom 10-serien, både digitalt och matchande analogt samt att alternera med stora 1000-serien. 

GN finns i tre färger, Guld, svart & silver så att integrera med andra märken är heller inget problem designmässigt.

GN är det enda märket här som tillhandahåller allting i stereoväg. Skivspelare-PU-Riaa-steg. Integrerade, för- & slutsteg, monosteg. Högtalare, Streamers, rack, kablar och externa strömförsörjningar. Inte nog med bredden utan också prismässigt så har GN i regel mycket bra prisvärda alternativ samt såklart värsting-lösningar som är kompromisslösa och men då kostar dessa en slant också.

 Teac VRDS-701 

700-serien är en pärla, där du kan antingen koppla in ett slutsteg typ deras AP-701 direkt på CD:n då denna har volymkontroll och digitala ingångar. Eller så kan man köpa till deras UD 701 N som är deras streamer-DAC-försteg och du får än bättre ljud med att koppla VRDS-701 digitalt dit och därifrån till ett eller två (bryggat) AP-701. Klockan synkar du med både CD:n och UD 701. Detta är en dream-kombo i Teac världen och når nästan upp till Esoterc-prestanda men för mindre peng.

(-Alla modeller jag nämner finns att läsa på vår hemsida och med data/priser osv)

Här finns ju såklart möjlighet att blanda in lite enklare Teac-produkter från ex 500-serien. Tänk dock på att de tre serierna har olika storlekar, bara 700-serien är fullbredd.

Teac går få i svart eller silver finish.

OBS! Även Teac har fina skivspelare och ett riktigt bra Riaa-steg också.

Technics SL-G700 mk2

Då G700 mk2 är så pass bra så kan jag tveklöst rekommendera denna både till deras integrerade SU-G700 mk2 men också till deras stora mästerverk SU-R1000.

Technics har såklart fina skivspelare på programmet och här skulle jag slå ett extra slag för SL-1200 GR2.

Idag så har Technics skivspelare, integrerade förstärkare med DAC/streaming samt CD-spelare och högtalare/hörlurar. Sedan finns det mer lifestyle-produkter typ allt-i-ett lösningar som är rejält välljudande och alla Technics har en mycket hög byggkvalitet för respektive prisklass.

Technics finns i svart och silver finish.

......

Referens system:

Här förklarar jag hur det system och alternativa system jag använt inför denna utvärdering av skillnader, spelarna emellan. Detta kanskle ger dig en bild av "what´s going on" 

Högtalare: JBL L100 mk1 samt Hörning Zeus

Förstärkare: True Life Audio (TLA) modell TSI300

Rack: NEO

Kablar: Högtalarkabel: Lasses FLOW X1 XL, Signalkabel: Bertram silver RCA, Bertram koppar XLR Strömkablar: Bertram Strömhantering: Puritan PS 108

Musik (I huvudsak)

Mozart -Rondo for violin & orchestra in C, K.373

Massive attack -Protection

Tom Waits -Small chang

Bach Toccata & Fuge (Karl Richter)

Anders Widmark -Sylvesters sista resa

Rammstein -Zick Zack (låt)

.........

 Likheter & olikheter :

Alla tre har digitala in & utgångar, RCA & XLR analog ut. Alla har sina respektive välgjorda  system-fjärrkontroller och alla känns mer än välbyggda och även CD-transporten i respektive känns bra. Även ljudmässigt är de på samma prestanda-nivå men med lite olika tvist.

Samtidigt som Technics chassi känns mest gediget är nog deras mekanik minst imponerande av de tre, men den känns ändå bra på alla sätt.

Technics har nog den mest moderna utformningen och är svårast lära in, men det har såklart med att den har inbyggd streaming också. Teac känns mest traditionell i utformning, knappar och display ( för oss gamlingar). Teac har också den mest high-end ambitioner av dessa tre, dels med tre fötter av bra kvalitet, dels med flera inställningsmöjligheter än de andra. Ex att man kan slå av utgångar så de inte stör om ej brukade, digitala options mm.

Gold Note har faktiskt touch-display, som faktiskt fungerar bra, trots den lilla storleken. Bra att man bara kan trycka in knappen så kommer luckan ut. GN är den enda i detta test som är i halvformat. Lite unikt att ha halvformat utan kompromisser mot de två andra i fullformat. Å andra sidan blir det ju fullformat med den extra PSU:n. -Men den är ändå grym i sig själv, i halvformat för 20", ett kap faktiskt.

Alla har riktigt bra fjärr-kontroller också.

Finessmässigt så är GN enklast, en ren CD-spelare som det går uppgradera med extern strömförsörjning, klart slut.

Teac har en inbyggd volymkontroll som man dock kan gå förbi, och inte nog med det, man kan välja 2 st olika fasta utnivåer ( kan vara bra om man kör rör-förstärkare eller passivt försteg)

Technics erbjuder inbyggd streaming med två antenner där bak och denna är den enda i samlingen som erbjuder SACD funktion också. Så med tanke på detta blir ju Technics kanske det mest prisvärda alternativet även om den är den "dyraste" prismässigt av de tre.

Slutsats av detta:

Min personliga känsla är att Teac har bästa känslan men att GN är enkel och lätt komma överens med. Technics har en längre inlärningskurva och ett modernare formspråk på alla sätt. Jag kan lätt leva med vilken av dem, ingen gnager någonstans, lite coolt med halvformat med full-prestanda kan jag dock tycka.

Prestanda

Technics SL G700 mk2

 

Jag är väl förtrogen med mk1 versionen och det skiljer sig en hel del ljudmässigt kan jag tycka. Mk1 lät lite japanskt transparent nästan ljus i karaktären, det behöver inte alls vara negativt, tvärsom. Medans Mk2 fått mer kropp, kött & blod, mer åt GN hållet. Den är nu lite mer förlåtande och kanske vinner i längden, men jag kan sakna lite av Mk1 karaktär. ( Lite samma upplevelse med Esoteric när de uppgraderade från XS till XD, där tappade man lite av magin i det övre registret). 

Nåväl, Mk2 är en fin maskin, som nu också har en till o-japansk egenhet, den har en väldigt framåtlutad ljudbild och med en betoning i mellanregistret. Det positiva här är att det blir väldigt tydligt att höra röster och texter. ( Normalt är japansk hifi lite laid-back, läs Marantz).

Basmässigt hänger den med bådet Teac (som går lite djupare) och GN som har lite mer rytm högre upp. Men tack vare att mk2 ligger på och pushar lite så passar denna maskin ypperligt till rock och disco musik, typ.  

Mk2 är en rasande bra och rolig maskin och här får man allt inbyggt på en gång och slipper fler lådor och kablar.

SACD-funktionen är dock överdriven enligt mitt tycke för trots med sådana skivor i jämförelse med de två andra spelarna så blev inte Mk2 bättre nämnvärt. Jag citerar en vän som sa att, ok, har man 500 CD skivor varav 400 är SACD då kan det vara en faktor, inte annars.

Mk 2 gillar rock...men fungerar alldeles utmärkt med Mozart också

Gold Note CD10 & PSU Evo

Min lilla sötnos till spelare, jag bara ser denna framför mig med IS10-integrerad, vilken dängare till kombo, både design, ljud och prismässigt...Jisses..

Men har den prestanda då?. Här blev jag kluven, det lät inte som jag ville, varför? Eller skall den låta så, då det är en ny produkt blir man osäker? Den var lite tam i anslag osv, men ganska ok ändå. Men när jah kopplar in PSU då VET jag vad som skall hända men det uteblev nästan. Så då får man börja fundera, vad är det som felar. Efter att ha flyttat på CD10 i två steg i racket och sedan bytt signalkabel från en lite snäll silverkabel till en mer rivig koppar-dito, JA då var vi i mål.-WOW-

Så från att ha känts som trea i sällskapet gick den upp i klar ledning. I förhållande till Technics så har CD10 en djupare soundstage och är inte lika "på" vilket gör att du blir inte lika lyssningstrött så fort och dess karaktär i övrigt är den som påminner mest om vinyl-ljudet i allmänhet. CD10 har en härlig space,både bredd och djup och bra bett med driv i basen. Upplösningen är riktigt bra också. 

Ingen av CD-spelarna tjänade på att köras balanserat vs obalanserat (XLR & RCA) samt är det TEAC som vill ha mer fin-kabel än de andra. GN är nog mest känslig på både signal och strömkabel, inte för snälla saker ( Vandenhul osv) utan då hellre lite Nordost-typ. Nu pratar jag inte om exklusiva kablar, utan bara om kablarnas karaktär. 

Teac VRDS-701

VRDS-701 är en fin spelare i sig och låter mycket likt GN, dock har denna en lite djupare bas-återgivning men kanske inte samma upplösning och space som GN. 

 Tycker nog att VRDS-701 gillade den exklusiva silverkabeln bäst, och när jag kopplade in klockan så blev denna kombo det ljudmässigt överlägsna alternativet. (Märk väl att här går det då åt 2 st strömkablar och en fin BNC-kabel till klockan, i detta fall en Shunyata för 10")  I GN-fallet med extern strömförsörjning så flyttar man bara över strömkabeln till PSU-delen och kabeln mellan enheterna ingår i köpet av PSU.

.......

So far

CD10 & PSU 33" , bästa ljudet, Halvformat, Känsla chassi 8,5/10, Ljud: 8/10

SL-G700 mk2 36"  , Streaming / SACD,  Känsla Chassi 9,5/10, Ljud: 7/10

VRDS-701 32", Volymkontroll-funktion, Känsla Chassi 9/10, Ljud 7,5/10

......

CD10 20", Ljud: 6/10

VRDS-701 + CG10 M 53", Bästa Ljudet 10/10

(Ta mina vägande tal 10/10 möjliga som rena riktvärden ur ett jämförelse-perspektiv men som inte är skrivet i sten, bara min känsla just nu)

...............

Utanför testet

CD10

Utan PSU blir CD10 lite mer kompakt i ljudet och upplösning går förlorad. Det mest väsentliga i musiken finns såklart där och alla GN-gener finns där. CD10 utan PSU är lite som att köra med en enklare MM-pickup och med PSU så får man helt plötsligt en fin MC i skalet. 

VRDS-701 + CG10 M:

Här släpps alla hästar lös, nu talar vi inte bara upplösning utan också om space, luft mellan musikerna och soundstage. Så från att varit lite mörk i karaktären, väldigt lik GN så blir den nu mycket öppnare och med definition och anslag i en annan klass. Inte alls så långt från storebror, Esoterics ljudideal faktiskt. (Märk väl, även Teac / Esoteric låter väldigt o-asiatiskt i ljud-idealet.)

......

Mitt val då?

Ja, först och främst vill jag påstå att oavsett vilken av dessa tre eminenta CD-spelare du väljer så kommer du garanterat bli mycket nöjd. 

Fundera på vilka funktioner du vill ha, samt vilka framtida möjligheter du känner att du möjligen kommer vilja ha. 

Kvalitet och pris är väldigt lika och sedan är det väl utseende som också kan ha betydelse, samt kanske praktiska saker som plats.

Om jag ska välja utifrån mina preferenser så tar jag Teac med klocka i första hand och Gold Note med PSU i andra hand.

Prismässigt är ju GN ett bra val då man inte behöver upp med alla pengar på en gång utan man kan köpa bara CD10 initialt för 20". Strikt så är ju Technics också prismässigt ett kap, då man får med både streaming och SACD i samma chassi för den lilla merkostnaden om typ 3,000kr. 

Ditt val då?

Prestanda nu och i framtiden ?

Funktion?

Design?

Andra funderingar:

 Nästa blogg:

Det är redan nu klart vad som komma skall från mig, en högtalar-blogg med högtalare som kanske inte är så vanliga men dock naggande goda och fulla av "magi"

 

Placering:

Inte bra

Bra

Inte så bra

Bra

Nästan bra

 

Test läge...

Sisådär

 

Sötast

 

Gammal i gården..

Jag har testat CD-spelare sedan starten 1991 (samt ägt CD-spelare sedan 1987 eller så) och under denna resa har flera storheter passerat revy, allt från värstingar från Naim, Micromega och TEAC inte minst. Men aldrig har väl CD-spelarna varit så bra som de är nu och även om de kostar en del så kan jag lova att de är mer än prisvärda ur ett lite större perspektiv.

TEAC kombon  kommer grymt nära Esoteric och GN 10-serie nosar helt klart 1000-serien i nacken. Att sedan Technics kan knåpa ihop en allt-i ett spelare i ett pansar-chassi till mänskliga pengar och som låter så bra, en eloge.

Aldrig har det varit roligare med CD än nu kan jag tycka, även om streaming idag håller samma ljudmässiga klass många gånger. Dock är väl vinylen av en annan kaliber, känslomässigt om inte annat.

Stress-mässigt är det också skillnad. När du spelar vinyl, väljer du fysiskt och medvetet eller ej, tänker du att valet skall hålla en sida i alla fall. Är den bra vänder du, annars byter du skiva.

När du spelar CD så väljer du lite likadant men här vet du att du kan skippa en och annan låt, men du spelar igenom hela skivan i övrigt.

När du streamar måste du dels tänka eller använda spellistor eller annat för att hitta den musik du vill ha just nu, men här kan du skippa skiva för varje låt och helt plötsligt blev upplevelsen inte riktigt samma,,,,som förr :-)  -Så ser jag på det hela, å andra sidan kan streaming ge nya möjligheter, hitta ny musik, dela musik med andra och åtkomst av musik var man än är osv.

Så min känsla för det ena eller det andra är tudelad, dock gillar jag vinyl först, CD sedan och streaming blir lite av en problemlösare för mig. Det ÄR kul äga sin musik, kolla konvoluten med mera.

Andra faktorer är tillgång. En del skivor på LP jag har finns varken på CD eller streaming, osv. Men det ena utesluter inte det andra. Alla dessa tre märken jag presenterat här har fina streaming-lösningar och även analoga lösningar  för vinyl-älskaren också.

Kanske någon av dessa tre CD-spelare kan bli din livs-kamrat och ge dig en musikupplevelse utöver det vanliga.

//Lasse

 

 

 

 

 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%