Lars-Erik Steinick R.I.P

In Memorian

Detta är den mest onödiga blogg jag någonsin skrivit. Så onödigt, så ledsamt att jag bara gråter av sorg.

Jag skriver denna blogg för att också informera alla inom min bransch vad som har hänt, att ännu en legend har lämnat oss.

....

Lars-Erik begravdes den 18 juli i Lund, efter en kort tids sjukdom. 

.....

 

Här hjälper L-E mig på ett event hos Ingemar i Jönköping, Balance Ljud & Bild.

 

Minne

Lars-Erik kom att betyda mycket för mig, under de senaste 10 åren tror jag det är så har vår vänskap successivt blivit än starkare med tiden. Jag har före det känt till honom som en kollega till Sven Bilén på den danska tidningen High Fidelity.

Lars-Erik berättade för mig att tidningen High Fidelity sökte någon som kunde översätta den till svenska, och det kunde Lars-Erik. Sedemera blev han även fotograf åt tidningen, då Sven gjorde själva reportagen. Men en och annan artikel har även Lars-Erik skrivit.

Här ser vi en återförening med Sven, från glada High Fidelity-tiden. Kortet togs på hotell Heden i Göteborg, där L-E hjälpte mig på mässan med att dema lite olika versioner av samma stycke klassisk musik.

Mässa i Göteborg, här minns jag L-E refelkterade och sa att dessa högtalare skulle han kunna tänka sig nästa gång..Han gjorde ett fint föreläsningsjobb, svårt då folk kom och gick men det funkad hyfsat ändå.

Musik

För mig har L-E kommit att fungera som förutom en mycket god vän, även som mentor inom den klassiska musiken och då speciellt Barock-eran och synnerhet Bach och Mozart såklart. Så därav har även dessa gubbar kommit bli mina favoriter över tid.

Stereo

Här fick jag äran att successivt uppgradera L-E med en grym stereo i världsklass. Då L-E till 90% spelade klassisk musik och ungefär 50% CD och 50% LP så fick det bli prioritet. Men på senare tid fixade vi också streaming av högsta klass.

Då L-E spelar klassisk musik och det innebär allt från orgelmusik till koralt, så behövde stereon klara av allt detta och på ett trovärdigt naturligt sätt. Här fick min kunskap komma till rätta och jag tror L-E blev väldigt nöjd med slutresultatet.

 L-E i hemmet med vin & musik.

Så här såg det ofta ut när vi hade våra nattliga sessions. L-E demade och berättade om Bach och Mozarts liv och hur det såg ut vid den tiden då verket skapades. Men också hur verket framföres och av vilka och kanske hur det var skrivit ursprungligen. Ja, ni förstår, L-E kunskap var enorm och jag bara sög i mig som den elev jag var.

Begravningsmusik

Siegfrids begravningsmarch ur Ragnarrök (R. Wagner) inleddes cermonin med och det var en pampig upplevelse att höra i detta sammanhang. -Detta var det enda verk som familjen visste L-E skulle vilja ha på begravningen, och jag förstår fullt ut varför.

Första Cellosviten (J.S. Bach) En klassiker som både L-E och jag spelade frekvent.

Pur Ti Miro Duett ur Poppeas kröning (C. Monteverdi) Ett fantastiskt stycke som L-E spelat återkommande och jag kan rekommendera Er att lyssna på detta, hårresande!!

Aria ur Goldbergvariationerna (J.S.Bach) En klassiker i Bachs värld.

Lacrimosa ur Requiem (W.A. Mozart) Ett av alla Mozarts mästerverk. 

Familjens musikval och ordningsföljd var helt enormt väl komponerat, jag kan lätt ta efter precis denna musik, när den dagen kommer att det blir min tur (otur).

Musik-tips från L-E & mig

Dessa två skivor vet jag att L-E spelade ofta, så även jag. Från två av våra favorit-kompositörer, ett tips till dig som blir lite nyfiken. L-E skulle säkert bli glad om någon till fick upp ögonen och öronen för dessa storheter. 

 Malmö mässan

L-E på senaste Malmö-mässan där han hjälpte oss lite grann.

Faktiskt är detta mitt näst sista möte med L-E och det sista kortet som jag tagit på L-E. -Det känns konstigt, då allt gick så fort med sjukdomen så mentalt har jag ännu inte fattat att du, L-E, inte längre finns med oss. MEN du fattas mig STORT, det skall du veta.

(15/1 1949 - 18/6 2024)

 

Färden går vidare

L-E är ju en nyfiken typ så han är nog redan på väg till nästa upplevelse.

L-E lämnade efter sig sin fru Eva och en dotter Theresa, i stor sorg såklart. Vi får ge dem en tanke i denna svåra, sorgens stund.

Amen

 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%