True Life Audio "TSI300" -Bästa integrerade?-

Hejsan!

 True Life Audio

Denna blogg har vissa väntat länge på. De flesta av oss har dock levt i lycklig ovisshet om vad detta månde vara. -Så även jag tills för drygt ett år sedan-

THIS IS IT

Ibland måste man ta i för att ta sig förbi allt brus, allt skrän från butikers skrål om deras märken och förträfflighet. -Visst, i viss mån har de både en poäng och i vissa fall träffar de ganska rätt. Men oftast utifrån deras egna begränsade preferenser. I andra fall är det bara deras marginaler som talar, vilket såklart är tråkigt för alla. Men så är det kanske i alla branscher, men det blir svårt vara kund utan att hamna i diket, då fokus oftast bara hamnar om pris.

Är vi och vissa andra så mycket bättre då? Tja, jag vill ju tro det, för vår del kan jag bara säga att vi säljer produkter med hjärtat och vi har kunskap för att få till system att låta magiskt bra. -Det är vårt jobb och vår yrkesheder, därför säljer vi TLA bland annat.

DÅ SÅ

Så här står jag, helt naken och påstår vi har hittat ett företag som producerar musik, som vi vill det skall låta, Gold Note är ett sådant märke men detta är liksom nästa steg.

Varför?

Jag hade som sagt inte hört om märket förrän min kabel-gubbe, Stefan introducerade TLA för mig, jag fick sedan höra denna integrerade TSI300 i Munchen 2023.  Då Stefan också känner Aristomenis Georgiadis som är CEO / Owner så kändes det rätt att vi skulle ha agenturen i Sverige. Bästa förstärkaren ever :-) som vissa skulle marknadsföra den som, men inte vi,,,läs varför.

Jag

Så lite mer än vanligt hade jag en skepsis till vad detta nu "nya" märke var för något. Att det dessutom tillverkades i Grekland gjorde min skepsis än större. Även utseendet var jag lite avvaktande inför, visst såg de ut som en hederlig förstärkare skulle, men gud vad stora de är...Jösses. Prisnivån är också något man baxnar inför vid första anblicken. Grekland har dock överraskat mig tidigare med andra fina märken som Aries Cerat och Ypsilon, så det finns potential där också.

Historia

 

Här har vi en firma som hängt i länge, 1995 bildades TLA men redan 1957 startade fadern ett företag som gjorde transformatorer. All tillverkning och utveckling är verkligen på den allra högsta nivå som går att få i dagens hifi-sammanhang. Dels har man en lång tids utveckling, man använder de bästa av komponenter, man testar hemma så det låter så nära live man kan komma. Sist men inte minst jämför man sina produkter med andra välrenommerade märken och jämför.

Idag driver yngsta sonen firman, Aristomenis, som jag både pratat och mejlat regelbundet med. En väldigt trevlig och jordnära man som jag gärna skulle vilja umgås mer med och lära mig än mer om förstärkare och TLA speciellt.

En mer utförlig historiebeskrivning kan Ni läsa på TLA:s hemsida. truelifeaudio.com

Intressant är också att TLA har och är en underleverantör till lite andra extrema tillverkare. Kronos skivspelare är ett bra exempel, där TLA konstruerat deras strömförsörjning och Riaa-steg. Om jag fattat rätt håller de på med ett super-extremt Riaa-steg med rör-baserad strömförsörjning till samma firma, Kanadensiska skivspelartillverkaren Kronos.

 Sortiment & Prisbild.

Här har vi en firma som gör förstärkare, hybrid-förstärkare genomgående. Rör i förstegsdelen med andra ord.

 

True Seriies

TSI-300...Den enda integrerade förstärkaren, hybrid 2x300 watt i 4 Ohm, (150 watt med andra ord, i 8 Ohm)....460,000kr

TSP-1....Rörbaserat försteg, 345,000kr

TSA-300.....Stereoslutsteg, 2x300watt i 4 Ohm och 2x150watt i 8 Ohm

 Supreme Series

SSP-1....Rörbaserat försteg, 575,000kr

SSA350....Mono-slutsteg, 2x350watt i 4 Ohm, 2x180watt i 8 Ohm, 865,000kr

Du hittar respektive modell på våran hemsida/shop.

 

 TSI-300 prestanda

150 watt kan tyckas mediokert, men jag kan lova att det är strömstarka watt så du behöver aldrig oroa dig. Jag personligen gillar när det inte är för mycket effekt, då säger det mig att tillverkaren är seriös, och vill ha dynamik och välljud istället.

-Funktioner & finesser

TLA har inga egentliga finesser och inga saker som dac & riaa inbyggt. Nej, här får du hålla tillgodo med att du får med en flådig fjärr i metall. Med den kan du styra volym och den har en mute-funktion. Fyra ingångar finnes, that´s it. (2 XLR)

WBT-högtalarterminaler som tar både banan och spade. 20A-strömuttag.

Den kommer med ett fint sk "flight-case" så den är lätt att packa, dock väger den in på 55 kg och med flight-case, om 65kg.

Ni ser den står på sitt flight-case på bilden. De finns i svart eller silver finish.

-Ljud

Ja just det, hur låter då denna stora, tunga & exklusiva pjäs? Skall jag vara ärlig så var det ingen stor grej när jag kopplade in den ny. Men succesivt har den tagit sig mer och mer. Nu har den öppnat upp sig och dynamiken är enorm, den liksom bara finns på ett positivt sätt. TSI-300 har en väldigt liten "foot-print" i den totala ljudbilden.

Man säger själva att den skall ha en naturlig ton och ett härligt flow med pace och dynamik. Att låta live är viktigt för deras ideal. Jag måste väl instämma, finns inget att klaga på, vilket jag normalt gör med hybrider, som jag ser mer som kompromisser. 

Även om TSI har rör, hybrid så låter den inte rör, rören skapar dock ett flow, som bara rör har. Men du tänker aldrig på att förstärkaren har rör. Det just därför rören sitter där.

Jämförelse andra förstärkare

 Ypsilon "Phaeton", en annan Grek-hybrid. Denna har jag kört ett bra tag här hemma och konstaterat att den spelar väldigt mycket "makro" med den grövre penseln. Inget fel med det, men ljudmässigt är den väldigt långt ifrån TSI-300 som är en mycket mer komplett förstärkare ljudmässigt. Då tyckte jag heller inte att "Phaeton" var särskilt prisvärd om sina 219". Visst, TSI-300 kostar dubbelt så mycket, men jämför vi byggkvalitet, in & utvändigt samt ljudkvalitet så är det inget snack om vilken som är prisvärd. Aries Cerat kommer närmare TSI-300 ljudmässigt med sitt vidöppna, luftiga och neutrala ljud.

Jag har också haft Vitus & Gryphon samt McIntosh att jämföra med och dessa har verkligen sina färgningar, på gott och ont, men de kostar inte lika mycket som TSI-300 heller, så de är väl ursäktade.

De enda integrerade förstärkarna jag pillrat med som ligger i samma prisklass är AudioNote Kondo "Overture" och Esoterics finaste "Grandinote F1"-integrerade.

Overture har samma öppenhet som TSI men såklart inte samma kraft och dynamik. Inte heller samma kropp i mellanregistret. -Här skall man egentligen byta ut rören, Overture är en hel-rörare med EL34 rör i PP om 2x32 watt. Jag vet, alla säger den kan bli nästan så bra som deras större modell och då få en enorm ton ( dock på bekostnad av lite dynamik)

Esoteric F1 är nu tyvärr utgående modell, men en pärla ljudmässigt med sina starka 2x30watt i ren Klass-A. Här får vi en härlig ton, bättre än TSI (med orginal-rör) men det saknas kanske lite dynamik och luftighet, speciellt om man jämför med TSI.

En rad bra integrerade förstärkare i den högre prisklassen har här skärskådats av undertecknad och såklart finns det ingen solklar vinnare. Pris är en viktig faktor för de flesta och då tappar vi Overture-F1-TSI per omgående. Men då får man också tänka lite mer på vilken ton-karaktär de andra, lite enklare, förstärkarna har, så man inte hamnar i diket.

Av de tre exklusiva modellerna hamnar vi på lite tycke och smak samt behov av effekt. Mest komplett är TSI, mest kräsen är Overture, när jag tänker på passande högtalare i allmänhet. (F1 har ett fint Riaa-steg och fjärr, TSI har fjärr och några XLR-ingångar också. Overture har "bara" fyra RCA-ingångar, och ingen fjärr.

 -Rörbyte-

Då Aristomenis också erbjöd mig köpa in extra fina rör från 60-talet som skulle vara magiska så kunde jag inte låta bli, utan blev än fattigare. Då jag frågade vilka som var "bäst" eller så, svarade han att de som sitter i orginal också är grymt bra men de har lite olika karaktär. -Så nu, efter en längre tids inspelning så är det väl dags lyfta på locket och stoppa in "fin-rören". -Det ser jag fram emot.

 

Slutsats

Ja, jag kan bara konstatera att ännu har jag inte fått full koll på TSI-300:s ljudmässiga kompetens. Den kräver än mer timmar och dessutom har jag kvar att testa de andra "exklusiva" drivrören. Sedan vill jag nog testa den på fler högtalare också, har en känsla av att den presterar än bättre med lite mer normal verkningsgrad än alla dessa lättdrivna högtalare jag kört hittills. (Tonapparate, Hörning mfl.) I Munchen 2022 lät TSI-300 magiskt bra med högtalare från Kanadensiska Gershman. -Även de tyckte att deras högtalare aldrig låtit så bra-

Man kan ju bara spekulera hur bra deras för- & slutstegs-kombination låter, eller deras än häftigare Supreme-series. (De har fått lysande recensioner i USA med Supreme)

Om jag vore kund och spekulant på en förstärkare av allra högsta klass, då skulle jag definitivt kolla in TLA innan jag köpte något annat. Sannolikt är nog TLA de mest välljudande förstärkarna på marknaden idag, lägg där till byggkvalitet så förstår du att också andrahandsvärdet kommer bli extremt bra. 

Om du däremot bara är ute efter mycket effekt eller ingen effekt alls att tala om, ja, då finns det alternativ, och såklart om du inte har den budget som TLA betingar. För oss mer dödliga så är ju deras insteg, TSI-300 en ganska perfekt härlig kompromiss, där man får live-ljud och med bara en låda, och till absolut lägsta TLA-pris. Värt tänka på. 

Såklart finns det några ruggigt fina för- & slutstegskombinationer på marknaden, men TLA är med i den toppstriden, kanske klass-etta rentav, känns det som. MEN på den integrerade sidan, där man vill ha lite effekt OCH ljudkvalitet i den högsta klassen, här är jag osäker på om det finns någon som verkligen kan konkurrera med TSI-300, inte är det många inte.

Faktum är, att TSI-300 är så pass bra att den slår ut de flesta märkenas för- & slutstegskombinationer, det kan jag gå igod på. Värt fundera ett varv extra på den nöten också.

HUR BRA denna förstärkare egentligen ÄR, vet jag inte exakt i skrivandets stund, det vore ju enormt kul om den kommer leverera än mer välljud & Magi...Det får framtiden utvisa och jag kommer såklart rapportera mina intryck samt mina medhörares.

 

Anekdot:

Har faktiskt alternerat TSI-300 med Gold Notes lilla integrerade IS10 med inbyggd DAC/Streamer. Det är förvånansvärt vad mycket välljud man får även jämförelsevis, då IS-10 kostar nätta 32,000kr. 

Med IS-10 blir ljudet mer kompakt och man hör tydligt GN:s ljudideal/färgning, dock som något positivt. Man får mer timbre/ton än TSI och man får mer knuff/driv i basen. Men visst är det inget snack om vilken förstärkare man vill ha, men rolighets-faktorn i IS-10 kan inte nog poängteras. 

Många seriösa förstärkare har en förmåga att låta lite för sterilt, lite laid-back eller mörk i tonen eller djup bas men saknar attack och dynamik. Här kommer TSI in i bilden och spelar lika roligt som en IS-10 men mer neutralt i positiv mening, levande skulle jag vilja avsluta att säga. 

 

 Liten men naggande god...GN

Stor men inte imponerande på fel sätt

Båda har en grym musikalitet och här når man upp till Magins underbara värld, med rätt övrig match. /Lasse 

Featured products

Save 11%
Save 11%