Technics -Made in Japan-

Hej alla hifi-vänner..

Nu skall Ni få se lite av Technics hemmaplan, Panasonic som ägare och Japan som hemadress.

Technics firade sitt 5 års-Jubileum (efter att Panasonic tagit upp märket igen, efter dryga 13 års träda). Detta gjorde man genom att bjuda in sina topp-butiker i Europa till Panasonics högkvarter i Japan. (-Topp-butiker kan man ju diskuteras, men vissa utvalda i alla fall) Jag är evigt tacksam jag blev bjuden och får väl tacka Jan på Technics för detta förtroende.

Ja, flygresan gick ju fint, speciellt med Technics nya eminenta hörlurar F70 med inbyggd noice-cancelling. Tyst och fint på planet. -Detta var precis i Corona-tidernas begynnelse, men visst kände man en viss respekt för smittorisken. De flesta asiater bar mask (även om det är vanligt de gör det normalt också). -Mycket handtvätt blev det.

Först kom vi till Osaka, Japans näst största stad. 

 Pampig hotell-entré. Anledningen till Osaka är att det är här Panasonic har sitt huvudkontor och tillika ett museum över allt man presterat genom åren.

 

Längst upp på detta fina hotell fanns en bar och även denna exklusiva restaurang. Här gällde bokning långt i förväg, men vilken utsikt, vilken mat,,..mm Kobe-kött tillagat mitt framför dig, och med ett super-utsökt rött vin till det. (Lion Tamer hette vinet)

 

Osaka "by night"...-Kallt och blåsigt. Fick lov investera både tröja och halsduk för att överleva och fobin över att inte bli förkyld (Corona eller ej) :-)

I

I Sverige tycker jag mig inte se så mycket reklam från Panasonic som ex Samsung osv, men här vara det Panasonic överallt. Jag hade heller ingen aning om hur mycket olika saker de tillverkar. Här är ett spännande exempel. -Cyklar.

Nu börjar man få in lite känsla för den Japanska kulturen, vi blev i Osaka 3 dagar. De är mycket folk och de har sina problem med jordbävningar och annat. -"We have to deal with it", som vår guide sa när vi tillbringade en heldag i Kyoto (Japans fd huvudstad). Det visade sig vara super-rent och snyggt, människor respekterar varandra på ett helt annat sätt än vad vi är van vid i Europa. Ett vi-tänkande på ett skönt och avundsvärt vis. -Respekt.

 

Panasonics huvudkontor med Matsushita i egen hög person. Här fanns också ett museum där många unika produkter visades. Från allra första början, cykel-belysning till olika under-märken man har/haft. Sanyo och National är några av dem, Technics också så klart :-)

50-tal skulle jag tro1970...det Ni

Lite konferens och produkt-genomgång av lite kommande nyheter måste man ju ha också. Så klart kommer all personal ut och jublar när vi anländer ( hände hela tiden, även när vi åker iväg).

Hela Technics ledningsgrupp verkar ha varit samlade, för att presentera news och svara på frågor och ta till sig av våra önskemål.

Sedan var det dags för lite "team-buildning", skapa lite gemenskap och få in lite Panasonic-känsla...-Undrans om jag inte fick med mig en del Japansk känsla och lite "Technics-feeling". Min respekt för företaget och dess produkter har i alla fall ökat. Från hög till skyhög.

För Er som inte visste det så har Technics en kvinna som VD. Michiko Ogawa, och hon är skolad på piano och sjunga kan hon med :-). Vi fick ett smakprov här, samt fick vi en signerad skiva av henne. -Den var bra på riktigt, både musiken och inspelningen, fattas bara annat :-)

Det var inget fel på miljön utanför restaurangen heller...-Fisk, sushi, har aldrig ätit så mycket fisk på en vecka som vid detta tillfälle. -Hoppas ha blivit lite smartare då också, så det blev nån nytta med det hela :-)

 

Från Osaka till Kyoto för en heldag med en massa tempel-besök och få Japans historia berättat för oss av en super-trevlig-kunnig guide.

Vägarna var täckta på detta vis på sidorna för att reducera buller, man bor ju överallt, då det är trångt här. Dock kör man inte särskilt fort, dryga böter mm. För att få köpa bil, lär du visa polisen att du har en lämplig parkering. Så trafiken var inte så värst illa och ordning och reda gällde även här. -Många pendlar kollektivt då det är så utbyggt och effektivt och billigare så klart.

Många tempel blev det, så kul och intressant...

Kyoto, omgivet av berg från alla håll, utom söder. Här lunchar vi på ett av få höga hus i staden ( ett hotell). Då man vill behålla en historisk prägel är det nu förbjudet bygga höga hus i staden. En snutt stad i sammanhanget med mycket historia och turism så klart.

En skön avslutningsbild från ett guld-beklätt hus med en lång historia. Byggdes av en samuraj som ålder-boende, sedan ...ja, det får bli en annan gång med den berättelsen

 

Här ser Ni vår guide, tack för allt,, samt Massa, Europa-chef-ansvarig och det är tack vare honom som denna tripp kom till..-En störtskön kille som jag gillar skarpt.

Dags för snabbtåg till Tokyo, i typ 300 km/h som hastigast..-Spännande.

 Jan från Technics gör sig redo för fabriksbesök. Men detta är bara förspelet, hårnät, vitrock och fot-skydd skulle till också, innan vi fick kliva in i "The factory"

Här ser Ni en SL-1000 som snart skall skruvas ihop. För dagen var det 1200GR som tillverkades. På fabriken har man också en utbildningsdel. För varje moment får man en färg för hur skicklig man är. Här görs också Panasonics finaste TV-apparater. Den högsta nivån är red-level, och då får man skruva på Technics som är det mest krävande produkterna att få ihop.

Man plockar ihop alla delarna på detta viset, sedan finns det en manual hur man skall skruva ihop den. Det är en person som gör skivspelaren från början till slut. Man har grym kontrollfunktion för att bibehålla kvaliteten och att se tillbaka via inspelngar om ev felaktigheter.

Efter monteringen sker provlyssning och...

mätningar innan det är dags för packning och utkörning...

Hepp, nu är det klart...Dags åka till Tokyo

Fabrikspersonalen hälsar oss trogen, både välkommen och farväl...

Jag tackar för fabriksbesöket. Detta var faktiskt en referensfabrik som andra Panasonic-fabriker i världen mäter sig emot. -Gällande kvalitet och effektivitet etc..

Nästa besök blev en grym Sushi-restaurang i Tokyo. Trots att man var lite trött på fisk vid det här laget, så var detta en höjdar-upplevelse.

Här ser Ni Norden-gänget med flera..-Mycket kort-tagning blev det också...-Dags för hemfärd..

Känsla...mmmm -Minnen som består...men..

Flyg-mat modell bättre, borta bra men hemma bäst...-Utan Corona,,,so far!!!

Ja, slutsatsen blev väl att min uppfattning om Japan har ändrats eller upplysts ganska rejält, än mer gällande Panasonic och då speciellt Technics...-Respekt!!!

Jag gillar verkligen Japansk kultur och tänk, skulle gärna vilja återvända både privat och för vidare utforskning i Panasonics tecken. Tack alla mina kollegor också, trevligt värre :-)

Mvh

Lasse

Featured products

Save 11%
Save 11%