Esoteric -Musikens mästare-

Hej

Jag tänkte härmed berätta lite om vårt nya high-end-märke, Esoteric.

Märket Esoteric

Märket härstammar från TEAC och många med mig minns deras första super-mekaniker i sina CD-spelare. Dessa har utvecklats ytterligare och man har också bytt namn till Esoteric, då man steppat upp kvaliteten på alla håll och kanter.

Så, Esoteric är med andra ord inget annat än extrema SACD-spelare med deras egenutvecklade super-mekaniker, gjorda med kärlek i Tokyo. -Så trodde jag, det var mina övertygelse, varken mer eller mindre. -Att de kunde göra förstärkare också, slog ner som en bomb hos mig...

SACD-spelare

Men tillbaks till CD-spelarna för ett tag, då jag tycker jag har ganska god kläm på många av de häftigaste high-end spelarna på marknaden, och trodde jag också kunde ringa in ljud-karaktären på Esoterics eminenta spelare...-Men här fick jag omvärdera en hel del...

..

Bakgrunden till min lite förutfattade mening beträffande Esoterics ljud-karaktär är min förutfattade mening hur deras mekanik "låter". Med början från TEACS transport och CD-spelare på 80-, 90-talet. -Då de lät lite snällt och förlåtande.

Vidare till dCS, som kommer från studio-värden och alltid också låtit "studio". Dock har de blivit bättre för varje generation ( inte för de är dåliga, utan mer att de har en egenhet som förklaras från deras bakgrund). Jag har haft 3 olika dCS i min ägo, alla med extern klockning också. Den senaste, Vivaldi 2.0 som är en fin spelare i högsta divisionen. Den använder också Esoterics SACD-mekanik. 

Jag har också haft Audioaeros topp-modell, La Source som spelar mer luftigt och livligare än dCS mer akurata ljud. Även La Source använder Esoterics mekanik och numer har de inte alls den snälla karaktären som förr. (Esoteric har flera nivåer på sin mekanik, och om jag fattat det rätt så använder Vivaldi deras topp-mekanik, medans La Source använder deras näst bästa). 

Esoterics SACD K-05Xs är den spelare jag använder nu. Det är deras näst billigaste spelare, dryga 100", vilket gör den rätt modig prismässigt i alla fall. Den kan sedan uppgraderas med extern klockning ( á la dCS ). Esoteric har flera nivåer på klocknings-produkter, men den enklaste och mest realistiska till K-05:an är G-02X som också betingar ett pris, dryg 70". 

Ljudet som K-05:an ger är väldigt olikt alla generationer dCS och även den livliga La Source faktiskt. Spontant känns den väldigt rätt och analoglikt, såsom vinyl-känsla men utan dess färgning. Ja, när jag tänker på det, lite åt franska Neodio-hållet men än mer upplöst...dock lika homogent. Med extern klockning så kliver man  mer in i rummet, det blir bredare, djupare, än tystare osv.. -Tyst är ordet, Esoterics produkter generellt ger en otrolig tyst bakgrund, vilket då ger mycket gratis i form av detaljrikedom, nyanser osv...Sedan var det det där med dynamik,,,som få vinylspelare klarar av, tror bara Technics SL1000 R är där ( samt fler spelare i uber-price-segmentet då kanske)

 

Förstärkare

Ja, sedan var det det här med Esoteric och förstärkare. Då vi tog in märket behövde vi även köpa in en förstärkare tyckte man...-Det blev den integrerade F-05 som är deras näst minsta modell i programmet, typ 112" pengar om jag minns rätt.

-Jag trodde nog Esoterics förstärkare skulle låta som andra Japanska high-end märken, Accuphase, Luxman mfl..Lite snällt och förlåtande liksom, men icke..

Nu tycker jag den är så bra att vi kommer ta in minstingen som heter F-07 som kvalar in på en lite mindre peng, typ 89" utan att tappa kvalitet mer än lite mindre effekt. Ja, vad gör dessa då, som inte andra storheter vi har i stallet klara av? (Läs. Mark Levinson, McIntosh, mfl)...-Ja, jo, ML i all ära, vilkens sound jag gillar,,,den kliver ner i basen med kontroll, spelar inte på en, utan mellan högtalarna och med fin, djup soundstage..lite mörk karaktär, tyst så all musik blir lite spännande och så...-Vad mer kan man begära??  -Så kopplade vi in F-05 och det första jag tänkte på var "organiskt, levande". Det jag menar är att musiken blev mer verklig, såsom om musikerna var där, i rummet, på riktigt. Denna upplevelse påminner mig inte så lite om vår eminenta rörförstärkare, ART-Audio, -Diavolo-, 300B-single ended-10watt.

 Lyckan över att ha hittat ett märke med en byggkvalitet som gör alla andra generade, med ett ljud som är precis som jag vill ha det, en blandning av det bästa inom transistor och rör-teknologin, gjorde att vi även tog hem deras för- och slutstegskombination, C-02x phono & S-02.  Det är kanske det bästa jag gjort hittills, då dessa kommer agera tillsammans med deras SACD, som vår referens-anläggning.

C02X-S02

Reflektion...förstärkare

Mark Levinsons integrerade förstärkare (585.5 & 5805) behöver inte skämmas ändå, då de gör ett bra jobb och jag skulle lätt kunna leva med någon av dem. -De har både Phono och DAC/Nätv-spelare inbyggt, Esoteric har bara Phono inbyggt. Dock så tycker jag Mark Levinsons för- & slutsteg får ge vika, kraftigt så, mot Esoterics dito i samma prisklass. 

 

Gold Note ..Om man nu tycker denna prisnivå inte passar ens budget, vad gör man då? -Jo, kliver vi ner en prisklass eller två finns det ett märke som sticker ut, Gold Note. Ta deras nya fina slutsteg PA-10 som du får för 15" och som du sedan kan utveckla dig med och köpa ett till, brygga och få än mer välljud och effekt. Till dessa finns det ett fint försteg/nätv-spelare/DAC -DS10, för 25". Om man då också vill spela vinyl så kommer en sådan variant för 30". Vill du sedan ha än bättre kvalitet så kan du uppgradera med en extern power-supply till DS-10 för 10". Tycker du detta ändå blir mycket pengar så finns ju den integrerade IS1000 (DAC/Nätv/Phono) för 47". Spelar du inte vinyl så kan du välja den utan och spara lite pengar, typ 39". -Allt detta från en tillverkare som kommer långt i high-end perspektiv, ja de har också försteg- P1000 samt slutsteg PA-1175 i "full size" som är extremt prisvärda, (pris vs prestanda) 62" & 58". -Så klart kan du uppgradera försteget med extern PSU samt brygga slutsteget med ett till...Snacka och möjligheter....

Övrigt

Esoteric har dessutom nätverksspelare av yppersta kvalitet för den som inte kör SACD. Man har också ett fint Phono-steg (vilket jag inte hört). Sist men inte minst har man en extrem-serie, kallad Grandioso. Så om man vill kan man köpa sig en av de finaste SACD-spelarna på marknaden från 79" (K-07Xs) samt en eminent integrerad förstärkare för 89" (F-07) eller deras topp-SACD-spelare för dryga miljonen samt för-slutsteg för ca 800" i  Grandioso-serien. -Vi fokuserar, som du säkert förstår på den vanliga serien. Modeller och priser skall nu vara upplagt på vår nya hemsida. 

Demonstration

Vi kommer ha Esoteric för demo i butiken i Falun, samt finns det möjlighet lyssna på Esoteric i Skåne, dock efter tidsbokning.

Summering

Esoteric har golvat mig två gånger, både med eminenta SACD-spelare, men också kanske än mer, med superba förstärkare. Att byggkvaliteten är av högsta klass, det visste jag, ändå känns ha-begäret extremt på...-Ja, dreggel-varning skulle jag vilja påstå. Så detta innebär, att beträffande den högsta prisnivån vi erbjuder, kommer Esoteric komma att ta stor plats. Det känns inte bara rätt, det känns självklart. Det kommer du också tycka, när du ser, känner och lyssnar på dem :-) -Naturligt-

 F-07K-07Xs

Featured products

Save 11%
Save 11%