TEAC, del två med tankar från Umeå

Efter Lasses fina genomgång av TEAC är det dags för mig att bidra med mina tankar, efter att ha levt med prylarna ett tag. Jag har primärt testat streamingförsteget UD-701n, klockan CG-10M, riaa-steget PE-505 samt slutsteget AP-701. Dessa prylar har jag kört, dels som system, men framförallt som komponenter tillsammans med andra fabrikat. 

Om vi börjar med byggkvalitet och finish, så är det en fröjd att hantera Teac-maskinerna. Skön japansk kvalitetskänsla som vi känner igen från Esoteric och Technics. En lite extra trevlig detalj på dessa är att man lagt ner lite extra kärlek på fötterna. Ovanligt i prisklassen! Foten är en tvådelad metallhistoria som vi även återfinner på en del Esoteric-produkter. I övrigt finns inte så mycket att säga. Det är snyggt, prydligt och förtroendeingivande. 

Den första produkten jag kikade närmare på var riaa-steget PE-505. Här är jag bortskämd med Gold Notes fina riaa-steg, så ribban ligger högt. PE-505 gör mig inte besviken. Det har gott om inställningsmöjligheter, klarar både balanserat och obalanserat och har en trevlig formfaktor. Ljudet då? Jo, grundklangen är varm och väldigt lättlyssnad. Betydligt mer laidback än PH-10 från Gold Note. Väldigt trevlig maskin som aldrig låter illa, men inte för dig som spelar mest rock 'n roll. Till klassisk musik fick jag makalöst bra resultat. 

Vidare till försteg/streamer då. Det här är nog den produkt från TEAC som golvat mig mest. Jag startade upp detta ihop med Air Tights magiska 300B-slutsteg och förvånades, dels över hur bra de spelade ihop, men framförallt över hur bra streamingdelen är i UD-701n. Jämfört med Esoteric streamers har TEAC mer jävlaranamma och driv, måhända på bekostnad av den fina detaljeringen som Esoteric presenterar, men nåt ska man ju offra när priset går ner. Streamingen klarar det mesta, inklusive Roon, och har en fullt acceptabel app för styrning. Jag har spelat uteslutande Qobuz via denna, och med stor musikalisk glädje. För pengarna är detta en otroligt bra produkt! Som försteg, ihop med riaa-steget har jag inga anmärkningar. Det här låter bra. 

I samband med testet av streamern provade jag även att koppla in den externa klockan. Vis av erfarenheter från Esoterics större klockor, visste jag att detta kunde bli kul. Och kul var precis vad det blev! Klockan river ner digitala väggar och låter musiken flyta mycket mer naturligt. Timingen blir bättre, klangen mer naturlig och realismen flyttar upp några pinnhål. Varning! Testa inte klockan om du inte är redo för köp. Så bra är den! 

Slutsteget då? Ja, här snackar vi klass-D med moduler från Hypex. Väl beprövat recept som kan låta makalöst bra om man gör rätt, och makalöst trist om man gör fel. TEAC har definitivt gjort rätt. Bara looken med VU-mätarna i fronten är en trevlig start. Slutsteget är urstarkt och har en grymt bra basrespons. Det låter klass-A, på något sätt. Mycket varm och konturskarp grundklang. Blir lite nyfiken på hur det skulle vara att köra två av dessa monokopplat... 

 

 

Kör man försteg och slutsteg tillsammans får man såklart synergier. Apparaterna är goda kompisar och presenterar en väldigt fin och homogen ljudbild. Det är den sortens ljud som man inte förstår hur bra det är direkt, eftersom ingenting sticker ut och det finns ingen uppenbar färgning. 

Sammanfattningsvis måste jag säga att TEAC ger ett väldigt tryggt och stabilt intryck genomgående. Det är otroligt sunda och väl avvägda produkter. I likhet med Technics snackar vi japansk kvalitet rakt igenom. En del skulle kanske säga att det är lite könlöst och labbtekniskt, och visst kan det verka så, men prestandan är allt annat än könlös och teknisk. Det låter rätt och fungerar. Punkt slut! 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%