2023 -Tillbakablick-

Hejsan

Nu är det Jul igen...

Tänkte reflektera lite på vad som hände 2023 och sedan spåna på lite olika produkter -kategorier- vad som jag/vi gick igång på. Highlight 2023..

 

Showroom Bjursås

...

Butiker

Som bekant, i slutet Januari fick vi en vattenskada som sedan avslutades med en brand i slutet Augusti. Det är den verklighet vi behövt och behöver leva med, resultatet är att verksamheten i Dalarna flyttat från Falun till Bjursås ( 2 mil norrut). 

Så nu hyr jag källarvåningen av mig själv och har lager, showroom där för hugade spekulanter och vi kommer även ha små aktiviteter. Verksamheten i Umeå har dock varit oberörd och där har vi nu utökat de "allmänna" öppettiderna till att även innefatta Tisdagar. ( Ti-On 12-17). Såklart kan du boka valfri tid att komma, dock gäller tidsbokning i Bjursås.

 

....

GN A6 Golvhögt. (Sthlm)

Mässor

Vi lyckades klara av tre mässor i år. Stockholm i Feb, Malmö i Okt och vår egen mässa i Umeå, Nov.

Då Gold Note har släppt fler och fler produkter i det lite mindre formatet, 10-serien, men ändå bibehållit kvaliteten som de fullstora produkterna, tyckte vi det vore kul att kunna presentera en stereo på lite annorlunda och roligt vis, som lite inspiration. 

Så i Stockholm valde vi använda en IKEA-hylla att stoppa in dessa "lådor" i var sitt fack. I Malmö och Umeå presenterade vi dessa med att ha en enkel bänk med allt på rad, med lite snyggt svart tyg bara. 

Vad vill jag säga med detta, jo, att det går kombinera riktigt bra ljud med design utan att kompromissa särskilt mycket, Gold Note visar vägen, sedan är det bara upp till din fantasi att göra något kul av det.

I Umeå visade Lasses HiFi också upp de fina nyheterna från TEAC:s 700 Reference-serie, samt deras finaste skivspelare-Riaa steg. JBL L100 fick husera högtalare som nu varit med för tredje året i rad, vi tycker om JBL, sa jag det :-)

På alla mässorna körde vi kablage från mina FLOW och FLOW X1, som Stefan, från Bertram Audio tillverkar för min räkning. Dessa kablar gör aldrig bort sig och kan husera i alla otaliga system känns det som. 

....

 

Produkter

Tja, vi börjar från början, med pickuper och går från det 

Pickuper

Här blir det spännande 2024 då Gold Note kommer med två nya modeller som skall vara grymt bra enligt rykten. Utvecklingen skedde under pandemin då tid fanns att "leka" lite. Sedan visade det sig de blev så pass bra, så de kommer komma i produktion.

Annars tycker jag Gold Notes "Gold" serie passar mig väl och kanske är Donatello Gold den pickup som ger absolut mest för pengen, om man har det fokuset. Jag kör faktiskt Tuscany Gold än hellre, dock till ett pris.

Annars gick jag igång på Ortofon, som jag eg inte gillar så vidare värst. Men deras nya topp-modeller Verismo och Diamond är grymt bra, kanske är Diamond den bästa på marknaden idag om man söker de vanliga egenskaperna, upplösning osv, men denna gör det andra okej också. Det som gör jag gillar Gold-serien, det finns kropp och musikalitet med i bilden, "det andra".

Skivspelare

Ja, Ni som läser bloggen och kollar in bilder, vet att jag kör en 60-tals skivspelare från Thorens, TD124. Den har sina poänger med mellanhjul mm, nu har jag beställt hem den nya, moderna varianten, nu med direktdrift dock. Det kommer Ni få läsa och se om, senare i år. 

Annars är jag kär i designen på Gold Notes skivspelare, Giglio speciellt, en superlyckad design. Alla Gold Note spelarna låter bra och som jag vill, lite driv i basen ( á la Linn" men mer tyngd än Rega och mer ton än de båda två). 2023 släppte Gold Note både en intro-spelare, T-5 samt en vidareutveckling av deras "värsting" Mediterraeno X. 

Vi har dessutom utforskat två nya märken, TEAC och KUZMA. Så här får Ni se vad 2024 för med sig, vi vet inte själva riktigt än hur vi lägger upp det hela, men vi har blivit nöjda med vad vi hört, och i helt olika prisklasser, kul.

Sist men inte minst har Technics uppgraderat sin 1200GR till 1200 GR mk2. Det blev en prisökning men också en kvalitets-förbättring som även resulterade i än bättre ljud. Denna finns för demo i Umeå redan nu.

Phono-steg

Tillbaks till Gold Note, ja, Ni känner till min böjelse för PH-10, som jag använder som referens. Nu kom äntligen en billigare variant med "nästan" lika bra prestanda, dock med lite färre finesser, för halva priset: PH-5. Vidare har man gjort en "Light" version av sitt eminenta Phono-steg PH-1000, vilket gör att prisbilden nu börjar bli mänsklig. -Men vill man så kan man utrusta PH-1000 med två extra "lådor".

Phono för riktiga män..

-Om Ni inte redan vet det, så går nästan alla produkter i Gold Notes sortiment att uppgradera med en extern powersupply (PSU) vilket alltid ger än mer prestanda och kan alltid rekommenderas utan tvivel, om du frågar mig. -Gäller speciellt skivspelarna faktiskt, trot om Ni vill-

TEAC har ett fint Riaa-steg, PE-505, som kan mycket kul, låter riktigt bra och känns mer än prisvärt. Vi fick även möjlighet testa EAR-phonosteg med inbyggd volymkontroll, också den riktigt trevlig och prisvärd. Men, den stora grejen i år var Lejonklous phono-steg som verkligen lirar med traditionell stampa-takten känsla. Det är vad Mats säger, än har jag inte hunnit testa av deras produkter, men det kommer bli bloggar om det 2024.

Fezz Audio håller på med lite nya phono-steg med rör-teknik, 2024 kan bli spännande.

CD-spelare

En kul nyhet är att Gold Note kommer släppa en SACD-spelare också, mer vet vi inte än, men under 2024 hoppas vi kunna visa denna. TEAC i mitt hjärta, nya 700-serien (VRDS 701) och med klockan, är tillräckligt bra, det lovar jag och utifrån ett Esoteric perspektiv riktigt "billig". Detta var en höjdare 2023, helt otippat.

Nätv.spelare/ DAC

Återigen Gold Note, vi är på G med nya stora DS-1000, det kan bli nåt alldeles extra. Så klart är vi nöjda och glada med DS-10 som också kan agera försteg.

(Nu har Mats fått in nya DS-1000 och han är helt salig..)

TEAC:s  nya UD 701 har jag testat som DAC och försteg samt har Mats testat den som streamer. Vi båda har bara lovord att säga om denna. -Aldrig har TEAC varit på dessa höjder ljudmässigt som nu, med deras nya 700-serie, kul.

(Läs gärna min och Mats blogg om våra TEAC-upplevelser)

Fezz Audio är på väg med en ascool rör-baserad DAC, utvecklad med Lampizator, som också är från Polen. -Detta ser vi med spänning fram emot- Beställd :-)

Integrerade förstärkare

Här måste jag säga, nya Gold Note IS-10, vilken apparat, så liten, men så naggande god, samt vilken kraft (speciellt med ett extra slutsteg, PA-10, inkopplat.) Jösses vad glada vi är för denna, känns som en Naim Nait-killer big time.

Annars knallar IS1000 på och jag kör själv en sådan i mitt andra-system och imponeras varje gång. Allt-i-ett på en hög high-End nivå känns det som. Vi kommer alltid överens, IS1000 och jag.

Technics har ju annars tre coola integrerade i olika prisklasser, som låter riktigt bra, med mycket teknik inbyggt och förstklassiga byggen som vanligt. SU-GX70 (21") + SU-G700 (30")+ SU-R1000 (95").

Fezz Audio har bytt design och vunnit pris för den, as-snygg om du frågar mig. De har en rad integrerade utifrån olika rör-typer. Vår favorit har blivi Mira Ceti med 2a3-rör om låga 3 watt. En riktig ettrig en och stark som en oxe, här händer det grejer med dynamik som få. Vill man ha ett lite lugnare liv kan man välja samma förstärkare men med 300B rör (8 watt), den är trevligt den med.

På rörfronten och integrerat jobbar vi vidare med Franska Jadis, och min favorit är I35 som gör ett bra jobb på en hög nivå.

Esoteric kommer släppa 2 nya integrerade under 2024, F-02 och F-01.

En grym nyhet i den översta sfären är på gång in också, vi får se vad det blir, men en "end game" produkt i den integrerade världen utlovas.

Försteg

P1000 från Gold Note är såklart en pärla och även Air Tights rör-baserade ATC-3 med den bättre volym-potten. Sedan blir det mycket "DAC/Nätverksspelare" som förstegen kommer hamna i. Det har blivit en trend kan jag tycka. Dock har Esoteric ett par rena försteg men också de har försteg med nätv/DAC inbyggt.

Slutsteg

Här måste jag åter ta upp TEAC AP701, vilket steg för pengen det är och du kan köpa 2 st och brygga om du vill det. Annars gillar jag lilla PA-10 från Gold Note som gör alla rätt. Ser vi på extrema steg så är jag mycket glad i Air Tight om vi talar om rör och Esoteric om vi pratar transistorteknik. En "dark horse" här är faktiskt Gold Note PA-1175, tillsammans med P1000 grymt bra,det vet vi, men hur funkar den med Air Tight? Svar kommer under 2024.

Stativhögtalare

Här Rear vi nu för fullt JBL L100 mk1 då man släppt en mk2 version. Båda är grymt bra, prisvärda, flexibla både gällande rumsplacering och elektronik, funkar med rör också.

Gold Notes stativare A3 är ju bara så bra och spelar som en golvare i frekvens, känns det som. Snygg som få dessutom, och otroligt prisvärd, mitt val.

Kolla även in Harbeth som vi Rear under "Erbjudande"-fliken på vår hemsida. M30.2 XD och Super HL5-3 PLUS XD.

Golvhögtalare

Här är det inget snack, Hörning är sensationen OCH prisvärda som få, speciellt lilla Zeus. Tobian knallar på, men på högsta prismässiga nivå. Tillsammans med JBL är Tobian våra fina horn-alternativ.

Vi kanske får se XS85 tillsammans med A6 från Gold Note 2024, det vore en dröm för mig.

Technics SB-90 lät riktigt bra på mässan i Umeå, vilket många kommenterat, den nya mk2 versionen har blivit ett klart lyft. -Technics som system fungerar riktigt bra.

Kablar

Här blev livet enkelt med samarbetet med Stefans, Bertram Audio.

Lasses kablarna har vuxit i bredd så nu ser det ut så här: (Priser skall finnas på hemsidan nu)

Intro :  Entre Nous-serien

Standard: FLOW

EXTRA : FLOW X1

High_End: FLOW X1 Silver (och XL )

Utöver denna line har vi både Bertrams egna kablar och de fantastiska Neotech.

Bertram blir Ultra High End

Neotech har "allt", både billigare än våra Intro kablar och även kablar i peritet med Lasses High End.

Så kablar löser vi till dig, du får låna och prova, helst köra som system för bästa resultat. Här är vi Kungar i baren idag och än mer 2024, DET lovar jag.

Vintage HiFi

Detta tycker vi är kul och vill utveckla. Tyvärr för mig så fick jag nu plats problem ( med butik i hemmet) men det ger ju Er möjligheter köpa lite både NOS vintage och vanlig vintage som jag kanske inte hade tänkt sälja alls annars.

Kolla in fliken "Vintage" på vår hemsida. Jag är mer och mer förtjust i möjligheten att kunna blanda gammalt och nytt, på det viset få lite känsla från förr utan att kompromissa allt för mycket, ibland blir det överraskande bra och oftast super-prisvärt. -Forskning pågår, mycket inspiration från Polen-

Vacker hifi

Vår senaste devis, vi vill prioritera vacker hifi, om det går, och gärna med läcker design runt omkring. Gold Note är ett exempel på att det går förena välljud på hög nivå med design. Ta deras skivspelare, deras 10-serie och stativare, läckert så det förslår. Retro-design á la JBL eller Vintage-hifi i kombination. 

En av de finaste pickuperna är den gamla Ortofon MC30 Supreme, som dessutom låter gudomligt bra. Så klart är Linns gamal LP12:a referensen på hur en skivspelare skall se ut. Riaa-steg är svårare, jag satsar på Gold Note PH-10, mitt val, kan mycket, låter bra, uppgraderingsbar.

Integrerad förstärkare är lätt, ION Obelisk 2, vilken pärla, med det finns vackra rör-förstärkare också, både traditionella Jadis och modernare Fezz känns riktigt coola.

Försteg tänker jag mig gamla ACT2 från Conrad Johnson samt gamla Quad 34 som är i halvformat men ack så vacker och gedigen.

Slutsteg som berör är klurigare, Air Tight har några snygga men nu tog det stopp..

Snygga högtalare med och utan design finns det gott om, gilla eller ej..

 

 

 

Bloggen

Min ambition är att skriva en blogg minst en gång i månaden, gärna mer. Ambitionen är också att dels kunna återge upplevelser samt mer djupare produkt analyser, som vi ser på det hela. Kan bli en fin motpol mot andras tyckanden och förhoppningsvis ge inspiration att själv testa och känna in. Vi kör på som tidigare år med andra ord. -Gammal är äldst-

 

Hemsidan

Här kommer vi jobba hårt med att få in rätt produkter, och försöka vara tydliga, inte bara MER produkter, även om det också skall till. Så håll lite koll på sidan under året och självklart våra erbjudanden och Vintage.

Ortofon Verismo

Event

Vi har kört lite Event under året både i Falun ( 14/1) och (26/8) men framförallt i Umeå. Det kommer vi fortsätta med, målet är att köra en aktivitet per månad. Just nu kör vi skivspelar-demo ( på riktigt) i Umeå, där kan du lyssna på Gold Note-Technics -Kuzma spelare, vid ett och samma tillfälle.

Last minute

Här kommer lite bilder från Umeå, angående vårt Glögg-event

Här var det fokus på 3 skivspelare, som alla tre är grymt bra men på olika vis.

Vidare visade och demade vi skillnaden mellan fina Fezz Audios två plika Mira Ceti rör-förstärkare, den ena med 2a3 rör och den andra med 300B. -Två olika smaker av samma mynt, kan man kanske säga.

Vackert värre...

Med.-X

Ser vi fram emot med spänning, 2024..Topp..

Last minute 2

 TD124 DD 140

Ja, då hann denna skönhet anlända innan Jul, kul!. En Jubileumsversion av TD 124 DD här i limiterade ex om 140 stycken. Här ingår också en cool pickup, specialbeställd av Thorens, som Ortofon gör åt dem.

Här ser Ni lite av vad som kommer visas i vårt första event efter nyåri Dalarna.

Skivspelare

Gammal & Ny, kan jämföras..

Hör man skillnad på Direktdrift vs Mellanhjul-drift?

Här kör jag just nu olika rör-förstärkare, dels med KT77 (Jadis) samt nu EL34 (AN Kondo) vilket också gör skillnad, även om förståndet så klart ligger i förstegsdelen.

I Umeå kan man få smaka på välljudande Technics användarvänliga stabila direktdrift, både 1200G (bild) och GR2. Andra kanske föredrar den mer romantiske Italienaren Gold Notes härliga design och ljud med mycket driv, här spelas just nu Giglio, men vi har nästan alla modeller för demo. Sist men inte minst den mer industriella designen från klassiska Kuzma, här får man tyngd och lugn i ljudtbilden, stabilt är förnamnet. 

Lägg därtill ett otal möjligheter med olika pickuper och Riaa-steg, så får man garanterat ihop en anrättning som kommer att passa just dig, det lovar jag.

Stallet för skivspelare ser ut så här: TEAC-Technics-Thorens-Gold Note-Kuzma, så klart säljer vi alla deras modeller men vi fokuserar på att dema de mest intressanta modellerna som gäller just nu, detta kommer variera så klart.

 ...

Sum Up

Så om 2023 var ett jobbigt år för mig och Lasses HiFi så ser 2024 verkligen mycket roligare ut, med alla dessa nyheter och kanske mer därtill.

Mässor 2024 verkar kanske bli Göteborg i Sept  samt såklart vår egen mässa i Umeå i Nov.

Utflykter i övrigt ser jag gärna att få göra, typ hembesök och vi kommer kanske göra en och annan Road-tripp om andan faller på. Månadsvisa Event är givet samt vid något tillfälle i än större skala. Jag kommer nog vara mer närvarande i Umeå också.

 ....

Ha nu en riktigt God Jul & ett Gott Nytt År,,,,

Hoppas Ni hänger med, 2024 kommer bli ett spännande hifi-år för oss & Er

Mvh

Lasse & Mats

 

GN-Mats 

 

INSPIRATION

Audiodata & Porsche

 

SL1000R

Kärlek TD124 mk1

Cable-Guy, Bertram 

Fezz Mira Ceti 2a3 & Hörning Zeus, Stefan in heaven..-Event i Falun.

LJUDKLAPP N0:1

Bara Bäst

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%