Nyhet TEAC VRDS-701

 Hejsan

Med denna blogg tänkte jag dels informera Er om lite nyheter i våra butiker samt skriva lite utförligt om den nya Reference-CD:n från TEAC och vad dess externa klocka bidrar med som finns som option.

..

Så här ser programmet ut och vi har alla delarna hos oss, lite spridda mellan Bjursås och Umeå. (Dock har vi klockan, CG-10M-A på båda ställena.

TEAC:s nya Reference 700-serie: (Finns i Silver & Svart finish)

VRDS-701 (CD) 32,000kr

VRDS-701 T (Transport) 26,000kr

UD-701 N (Försteg-DAC-Nätv.spelare)  41,000kr

AP-701 (Slutsteg) 35,000kr

CG-10M-A (Extern klocka för VRDS & UD-701) 21,000kr

..

Jag har tidigare testat förutom CD:n, även UD-701N som försteg-DAC, med och utan klocka samt slutsteget AP-701 här hemma, med MYCKET positivt resultat.

Därefter använde vi ett helt TEAC-set på vår mässa i UMEÅ, då också med deras fina riaa-steg och deras finaste skivspelare (även de presterar rejält och har så fin finish)

Nu håller Mats precis på testa slutsteget, då han tidigare testat av UD som DAC-Streamer, med och utan klocka. -Här kommer Mats skriva en egen blogg om detta, kanske med lite av mina intryck också. Jag kan redan nu säga att Mats är mer än nöjd och klockan slutar aldrig att förundras över hur mycket den spelar in.

Jag var också impad av slutsteget som klev ner så fint i basen och skapade ett helt nytt golv, fundament för musiken att andas i. Att klockan gjorde sig gällande både på VRDS som CD men också som transport, när jag körde UD som DAC, och då jag kopplade in klockan även där, jösses..

...

Ja, där fick Ni en överblick över Ref-700-serien i stort, nu dyker vi ner på VRDS som "bara" CD-spelare, med och utan CG-klockan.

TEAC har tänkt till ganska rejält med 700-serien. Dels är detta en REN CD-spelare, ingen SACD, vilket är bra för ljudkvaliteten i denna prisklass. Man har så klart kostat på sig den fina VRDS-mekaniken istället, vilket man tagit från Esoteric som finns i samma stall. Vidare har man också kostat på en volym-funktion, som man kan koppla bort såklart. Men detta innebär för Er som vill göra detta system spartanskt och bara kör digitalt, koppla in ex AP-slutsteget direkt på CD:n, eller valfritt steg. Så klart har man digitala ingångar ( men ingen streaming-funktion) så har du en extern streamer kan du använda denna eminenta DAC och skifta ingång mellan CD och dig.ingång. -Bra va?

Du kan såklart använda denna CD som transport till ex UD-DAC:en, eller annan valfri DAC. För Er som tänker köpa hela kittet, så kan det vara smart köpa VRDS som ren transport, och du använder då UD som DAC. Även här har man tänkt till, så du som kund slipper betala för 2 DAC:ar.

Vidare så är mina intryck nästan, mycket nära de jag har gällande Esoteric. Bra rejäla genomtänka kartonger, en mycket fin fjärrkontroll med känsla. Sist men inte minst, en kvalitetskänsla i bygget som ger ha-begär, big time.

Men hur låter den då?

..

Jag hoppas Ni SER hur välbyggd och genomtänkt den är. Samma typ av meny-system som Esoterics CD-spelare också.

Men nu var det hur den låter....

När jag först kopplade in den fick jag en chock, vad är detta, vilket ljud, nåt helt annorlunda...Jag hade då använt en gammal men grymt bra CD från H/K, som har en skön värme i mellanregistret och en avrundad topp och fyllig bas. Nu kom den in i bilden och gav mig en helt annan upplevelse, mycket svårt sätta ord på.

Jag är ju mest van vi Esoterics ljud och dess olika kvaliteter på alla deras SACD-spelare, och detta borde då rimligen vara ljudmässigt lika, eller åt samma håll. -Ja, åt samma håll, men inte riktgt lika. Det tog mig ett tag att vänja mig vid den. Men när jag till slut bara började spela skiva efter skiva så förstod jag att den gör ju något alldeles rätt. 

Den har inte Esoteircs super-upplösning och mikrodetaljrikedom, inte heller försöker den vara "analog" i ljudet med påslag av värme i mellanregistret eller så. Samtidigt har den ett fett ljud, skulle vilja säga att den målar med lite bredare pensel, men inte så mycket att man tappar intresse, alla detaljer finns där, men de skjuter inte på dig. Inte heller upplever jag den laidback, utan mittemellan.

Visst saknar jag lite finess från Esoteric-världen, men då den aldrig låter digital eller har andra hyss för sig, ljus, mörk eller så, är det svårt inte bara gilla den som den är. 

Betänker jag dess pris och vad den kan känns detta som ett kap utanför allt annat i prisklassen, helt klart så.

Visst, den läser inte SACD och har ingen streaming som ex Technics fina SL-G700 mk2 har (35,900kr). 

Visst är Gold Note CD1000 mk2 Deluxe (57,000kr) en konkurrent, speciellt då den kan uppgraderas med en extern PSU (Power supply), PSU-1000 (42,000kr). -Här ryktas det om att GN skall komma med en SACD-spelare också, kan bli en konkurrent för Esoteric.

Ser vi på Esoterics instegs SACD idag, K-05XD (144,000kr) så vill ju även den ha en extern klocka för optimalt ljud. Nu har man släppt en lite billigare klocka i 05-serien, G-05, (66,500kr). 

Sum up:

Är man inte i direkt behov av SACD så slår TEAC:s VRDS alla på fingrarna gällande pris vs prestanda och lägger vi till byggkvalitet så står den sig än bättre i pris.

...

Men så var det det där med klocka...CG, för ynka 21,000kr, skall den kunna göra så stor skillnad? En klocka, en BRA extern klocka gör tokmycket i prestanda, det har jag blivit varse om, inte bara med Esoteric utan än mer med dCS. En Esoteric låter bra och blir bättre med extern klocka, en dCS går inte lyssna på utan deras externa klocka, om man hört skillnaden. (Jag har erfarenhet av 3 olika dCS och det har varit samma visa varje gång). Men med extern klocka är dCS en helt ok spelare.

Kuriosa: dCS finaste spelare använder en Esoteric VRDS mek, dCS Puccini använder samma typ av mekanik som Gold Note. Världen är liten sedan de fina mekanikerna från Philips och Sony sinat.

Det klockan gör är obegripligt, nu kommer alla Esoteric-egenskaper fram så som mikrodetaljer, rummet, 3D, En helt ny-CD-spelare.

..

Sedan fick jag för mig ställa den optimalt stilla, eftersom Esoterics stora klocka i Grandioso-serien har flytande upphängning mm, G-1. Sagt och gjort och satan i gatan vilken skillnad. Nu fick allt en ny innebörd, alla spelar helt obehindrat av de andra, du hör exakt vad som händer och det är, känns underbart.

Dessa 21" är bara punga ut, vilket lyft. Ok, nu kör jag Lasses X1 BNC-kabel och en fin strömkabel även till klockan. MEN, då bad jag Mats göra samma sak, han kör en Kjell & Co BNC kabelför typ 79kr. HAN fick samma resultat när han flyttade klockan till en mer stilla plats, grymt kul och spännande. Ja, Mats får väl själv beskriva sina upplevelser med UD, med och utan klocka, dels som försteg, dels som streamer.

Som försteg, vilket jag är känslig på, känns UD riktigt ok faktiskt. Med tanke på dess pris och funktioner så bedömer jag den som mer än prisvärd, bara som försteg.

..

 

...

System

Ja, lika bra vi drar mitt system lite snabbt, så får Ni en känsla för vad jag har utsatt VRDS för och vad jag jämfört med. 

Förstärkaren är inte mindre än Fezz Audio med 2a3 rören om 2x3watt. Denna låter gudomligt, speciellt nu med lite annorlunda rör Fezz skickat med. 

Här tänkte jag skriva om och ringa in denna i jämförelse med andra rör-tingestar från Jadis och Air Tight kanske.

...

Som motpol har jag kört lite vinyl i denna konstellation. Ja, ni ser mitt favorit riaa, GN PH-10, nu i silver-tappning. Spelaren är en gammal Thorens TD124 med en enklare pickup från AT, AT-OC9 XSL, Här kommer jag nog hänga upp en GN Donatello Gold, med största sannolikhet.

...

Hela systemet

Högtalarna är så klart Hörning Hybrid systems, modell Eufrodite. Racket kommer från NEO. Kablarna består av:

Lasses FLOW X1 XL högt.kabel (prototyp)

Bertrams nya koppar OCC kabel, RCA som jag testar, ny modell

Strömkablar är genomgående Bertram ( Alla FLOW är i UMEÅ :-)

Musik

Jag har testat av olika instrument i sådana inspelningar jag känner väl till. Allt från Fiol, Orgel, röster, osv..

Det som brister i detta test är väl den värsta death metall och punk mm, men räknar med att Mats har en bredare palett när ha testar och skriver om UD-AP-CG i nästa eller nästa blogg.

...

 

Företaget TEAC  Co.

TEAC

Tascam

Esoteric

Teac Corp. startade i mitten 50-tal, de började med inspelning och därav blev de stora och kända för bandspelare av alla slag. 

Tascam är deras proffsmärke för inspelning

Esoteric deras high-end brand med VRDS-mekaniken som start men numer gör man eminenta förstärkare, dacs, streamers, Riaa i den allra högsta ligan också, då heter de Esoteric Grandioso.

För inte så länge sedan ägde faktiskt gitarrmärket Gibson en stor andel i företaget, då de hade mycket pengar/vinst att hantera. Men när de sedan gick riktigt dåligt så såldes deras andelar. ( Bara kuriosa)

 

 

....

Historien TEAC

A450 Kasettdäck (1972)

 

En sådan klenod hade jag, men som gick hädan i branden. Bakgrunden var, jag hade en sådan spelare som Poster i mitt första egna rum som typ 10-åring, så detta var en våt dröm.

TEAC var och blev kända via kasetdäck och rullbandspelare samt inspelning proffsigt via Tascam-märket. 

Sedermera gjorde de också bra CD-spelare samt övrig elektronik i mellanklassen under 80-90 talet.

Det vi känner igen VRDS-mekaniken ifrån är TEAC:s CD-spelare från 90-talet. ( De hette dock Esoteric i USA redan då). 

Jag var person ligen ingen fan av deras finare CD-spelare då. VRDS 10 var en bedrövlig sak som inte var kul. Dock var deras drive-dac bättre och än bättre var deras VRDS25-spelare. Många använde deras VRDS-transport och andra häftigare dacar på den tiden, P-500 hette den första modellen och sedan en uppgraderad P-700, vet ej skillnad dock.

Men, förutom deras eminenta kasettdäck, bara AIWA och Nakamichi kunde konkurrera, så gjorde de riktigt bra CD-spelare, INNAN VRDS-tekniken kom, de började också på Z...någonting som kassettdäcken..-Lyssnade på en sådan vs Marantz 95 och det var jämt..

...

Slutsats

 

Så gillar jag egentligen TEAC ?

Idag är svaret ett rungande JA, men frågade du mig i mitten av 90-talet hade det blivit ett klart NEJ. Å andra sidan, hade du frågat mig på 70-80 talet hade det blivit ett Ja.

Esoteric är en senare kreation och där blev jag kär direkt. Tascam har jag aldrig pillrat med, men de har ett helgjutet rykte i proffsvärlden.

 Synd att vår hifi-värld är så snäv idag, alla går åt samma häll, vågar inte testa för att märket inte har samma eller tillräckligt bra status idag, (som då).

Ni missar en kul värld

Både Mats och jag är mer än nöjda, imponerade av vad TEAC har åstadkommit med deras nya Reference 700-serie. 

De skjuter både uppåt (Esoteric) och nedåt (Technics mfl) med sin fina kombination av prestanda och pris.

ALLA kommer bli glada av detta, oavsett om man köper det som system eller bara som streamer alt CD alt slutsteg.l 

Jag är i alla fall fullt nöjd och belåten med ljudet från TEAC VRDS + CG, bara man har bra kablar från Lasses och tänker på var man ställer CG. Om  jag skall degradera får det bli en Technics, som är god nog, skall jag steppa upp så får det bli en Esoteric med klocka. Däremellan finns så klart GN och den är också en pärla, speciellt med PSU. Deras nya SACD kan också bli en hit, hoppas de gör en budet-spelare i 10-serien också.

Jo, Technics minsta spelare, byggd som en tanker, är en grym transport om man vill komma billigt undan men med bibehållen kvalitet, typ 12,000kr ink.fjärr.

 

Amen

P.S

Som lite julavslutning och uppföljning på mässan i Umeå, kommer vi köra två demodagar i december. Onsdag den 13:e har vi kvällsöppet, utöver de vanliga öppettiderna. Sen kör vi en demodag på lördag den 16:e också. Vi kommer fokusera på tre vinylspelare som verkligen spelar på riktigt. Mer info om detta kommer! 

 

Mvh

Lasse

 

 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%