Gold Note PSU-10 & PH-10 & Technics SL1210GRmk2

Hejsan alla musik-älskare

 

Inledning

 

Ledsen det blivit lite lång tid sedan förra bloggen. Orsaken är helt enkelt inspiration och mycket att göra. Helt ärligt så lider jag fortfarande av allt som hänt under 2023, men sakta men säkert så blir det bättre, dock går det lite långsammare än jag egentligen vill...

Första delen

Jag har tänkt på detta länge, och jag har dragit på det själv också, samt inbillat mig att med en superfin strömkabel så blir det inte så mycket bättre med deras, Gold Note, externa strömförsörjning PSU-10 ( 12,000kr). Med tanke på att PH-10 "bara" kostar 20,000kr, känns ju ytterligare 12" pengar relativt mycket i förhållande och kan den verkligen leverera så det motiverar, ja, det ÄR den stora frågan denna blogg handlar om.

Andra delen

När jag ändå höll på....nya Technics SL1210 GR i mk2 utförande, hur bra är den? vs den gamla osv..? ( 1200 är silver och 1210 är svart, för Er ovetande :-)

PH-10

Ja, jag vet, jag har skrivit om denna skönhet förr, kanske till Er leda. Men för Er som inte läst allt, till Er som kanske funderar på att köpa en, här kommer en massa goa råd...

Priset kan vara tufft för vissa, 20" pengar, men nu finns lillebror PH-5 för "bara" 10" och den kommer nu med en egen extern nätdel PSU-5 som också blir billigare såklart...Här får man nog så mycket som upp till 70-80% av prestanda men också lite mindre finesser och funktioner såklart. Men detta är helt klart värt tänka på för Er med en lite enklare spelare/pickup. 

Ljudmässigt får man med PH-10 en komplett homogen Riaa-steg med mycket kropp, ton utan att tappa detaljer, utan en fin balans och väldigt homogent ljud. 

Detta kan då låta att verka lite tråkigt, vilket även jag tycker när jag läser texten ovan. Men ändå gillar jag denna framför nästan allt, varför??

Jo

Man lär "trimma den lite" för att få den lossna rejält och här finns många knep, och missar man göra rätt så är det lätt att dömma denna emineta produkt på felaktiga grunder. 

Vad behöver man göra då ?

1) En bra strömkabel, då GN svara grymt på det , samt rätt fas.

2) Ha PH-10 påslagen alltid, och komihåg alla GN tar ett dygn innan de presterar.

3) Slå av belysningen på displayen

4) Placera din PH-10 strategiskt, utifrån vibrationer och andra störningar

Inställningar

Det finns lite kuliga saker leka med vad gäller inställningar, förutom att ha belysningen släckt. Testa gärna ENHANCED Riaa-korrektion kurva som är GN egen, den tycker jag ha passat mig oavsett spelare/pickup.

Jag har också "lekt med att höja utnivån med 3dB" även om det eg kanske inte behövts, men då ingen överstyrning noterats så har jag upplevt det blivit lite mer "jävlar annamma". 

Enligt säker källa så skall det inte ha så stor betydelse på vilken sida du ställer PSU-10 i förhållande till PH-10. Jag har heller inte testat det ( Dock har det stor betydelse med DH-10)  men klart är väl att flytta isär dem så mycket det går är bra och framförallt inte ha dem ovanpå varandra..

PSU-10

Jaha, änteligen till pudelns kärna, testa denna med och utan, PH-10. 

 Jag hade en förutfattad mening, att med mina fina strömkablar så kunde det ersätta , mer eller mindre, meningen med att koppla till en PSU-10.

Jag ansåg också utifrån tidgare erfarenheter, utan jämförelse, att skillnaden ändå inte skulle bli så stor och som sagt att en bra strömkabel kunde elimenera skillnaden helt eller delvis.

FEL

Efter att nu lyssnat med och utan PSU-10 i två olika vinylsystem och med tre helt olika musik-verk, kan jag bara erkänna att jag haft så fel.

Nu flyttade jag bara denna fina strömkabel emellan dessa lådor så de fick exakt samma förutsättningar. De fick sitta i över ett dygn innan test.( Ok, en test skulle kunna vara huruvida en superströmkabel till pH-10 skulle kunna kompensera en PSU-10 helt eller delvis, ett framtida test kanske)

Kan bara konstatera att med en PSU-10 blir detta Riaa inte bara ett steg utan flera steg bättre. Så är det värt 32" då ?  JAAA

Ljud

Det som i huvudsak händer är att PSU-10 får styrsel på basen, så den blir klart bättre nyanserad och snabbare. Det gör att resten men framförallt mellanregistret blir tydligare. Man skulle kunna tro den blir mer framträdande men det är inte sant, den blir bara tydligare av att basen städats upp och inte stör på samma sätt.

Sedan blir det bättre vad gäller detalj-upplösning och soundsatage.

Värt pengen? -Ja, jag lär tom ändra  mig en smula, det är faktiskt viktigare köpa PSU-10 före en grym strömkabel. Även om båda skall till för optimal prestanda.

Kabel

Ja,här får man väl se det hela pris-relaterat så det blir rimligt. Optimalt skulle jag tänka mig att nya PH-5 skulle ha en Lasses Entre Nous om 5", och PH-10 en FLOW om 9,5". Billigare alternativ finns med bra prestanda via våra eminenta Neotech.

System

Inför detta test ser systemet ut så här:

 

Skivspelare /Vinyl

Thorens TD124 mk1 med sme 3009 arm Gold Note Tuscany Gold pickup

Technics 1210GR mk2 med Goldring Elite pickup

(Orginalkablage)

Gold Note PH-10 /PSU-10 

Bertramkabel

Förstärkare

TLA TSI300 Integrerad förstärkare

Lasses Flow X1 XL högt.kabel

Högtalare

Altec Lansing 501 "Vintage"

 

Del 2

Technics SL1210GR mk2

Jag har full koll på mk1 men denna mk2 har jag bara hört sporadiskt i Umeå och inte riktigt kunnat förhålla mig till hur mycket bättre den blev.

Väl här hemma och i jämförelse med andra spelare här samt mitt minne av mk1 kan jag bara säga en sak, WOW.

Då just denna Goldring pickup suttit på mk1 också så har jag extra bra feedback och nu i förhållande till super-spelare/pu så känner jag att jag kan rama in dess prestanda. Lägg därtill att jag har superkoll på storebröderna SL1200 G och SL1000R så tror jag Ni börjar förstå vart jag vill komma..

mk2 är rasande bra och betydligt bättre än mk1 som jag kommer ihåg det hela. Faktum är att mk2 nosar G i hasorna. Idag, utifrån prisbilden känns mk2 som den mest prisvärda Technics-spelaren även om prestanda slås av G och SL1000, men till ett pris. Och, javisst  1500-modellen är faktiskt 10" billigare och då ingår både pu och Riaa. 

Jag ser fram emot en mk2 på G-modellen, kommer garanterat bli en "killer" i prisklassen.

Thorens TD124 mk1

Ja, detta är en gammal 60-talare med lite nya delar, från Riverside Audio i Schweiz här med en ännu äldre arm från Engelska SME, 3009. Pickupen är dock fullt modern, Gold Notes topp-modell, Tuscany GOLD. -Märk väl att de gör sina egna pickuper, och inte bara köper in från andra, vilka de flesta, även"seriösa" gör,typ Linn, 

Här har investerats i en trafo som tar ner ingående ström från 240 volt till 200 volt som motorn en gång var designad för.

 

TLA -TSI300-

En superintressant hybrid integrerad försärkare om 2x 300 watt in4 ohm, därav modellbeteckningen. Från Grekland, här kommer såklart en blogg bara om denna.

Låter så musikaliskt bra så du kan inte ens föreställa dig

Imponatorfaktor 0 antar jag, för den oinvigde

Altec Lansing 501

Eg inga klassiska Altec, men bra för det. En hederlig 3-vägare med sluten låda från 80-talet. Till salu på vår hemsida under fliken "vintage"

Lasses / Bertram Kablage

För en gång skull så är det inte optimalt kablage på något sätt. Vi kör orginalkablage, modell budget från skivspelarna till PH-10. Därifrån en enklare Bertramkabel till TSI-300. Från den så kör vi min Lasses FLOW X1 XL prototyp högt kabel. Strömkablar är också enklare än normalt. En Neodio (2,5") strömkabel från technics. Orginalströmkabel från Thorens Trafo samt en enklare Bertram från PH-10. TSI-300 har orginalströmkabel då den också har 20amp kontakt (inget val mao).

Grenuttag från Cardas och strömkabel från Bertram.

 

.......

Thorens vs Technics

Här blir det lite jämförelse mellan olika principer också...Mellanhjul vs direktdrift.

Vi skall heller inte förringa skillnaderna mellan pickuperna. Vi snackar om:

Gold Note Tuscany Gold (88")  vs Goldring ELITE (10,3")

Vintage vs modern skivspelare

Jag kan dock förvånas över att likheterna är så frapperande.  Men det kan nog lite bero på pickuperna som utvalts av mig och min smak.

Här kan jag dock tycka, för en gång skull, att den dyrare känns prisvärd medans den billigare har dragit iväg och nu blivit rejält frånåkt. Här skulle jag mycket hellre köpa en Gold Note Donatello Gold för 12" och komma en rejält bit närmare Tuscany Gold.

Visst hör man skillnad på drivningen, precis som man anar är direktdriften lite mer på och mellanhjul låter lite som mitt emellan remdrift och direktdrift.

Traditionellt, om du frågat mig för ett antal år sedan, typ 30 :-), så hade jag sagt rem-drift är överlägsen. Idag, skulle jag säga att båda spelar på samma planhalva bara spelaren i övirgt är bra, egalt mao.

Lite konstigt att 124:an spelar så pass i basen, då de är kända för att vara svaga där, men 1210 har lite fetare övre mellanregister. Detta kan dock ec härledas till pickuperna, speciellt Goldring, men också att dessa inte är fullt inspelade ännu.

Ljud

I detta falla, med samma PH-10 Riaa så kan jag bara kostatera att båda spelarna blir mycket bättre med det externa PSU-10, och det också oberoende av musik. Jag har valt ut tre skivor i olika schanger som Ni ser och många säkert känner igen.

Med PSU-10 kommer man lättare in i musiken, lättare följa noter och takt. Man dyker djupare in i inspelningen och förståelsen för det musikaliska framförandet ökar betydligt.

En lokal bekant/vän som agerar på forumet Euphonia, Alfa GTV,  och som äger ett PH-10 har nu också testat PSU-10 med följande kommentarer:

 "Jag har fått prova den hemma och den ger PH-10 lite extra muskler och den upplevs spela med lite annan "flow och grace". Det upplevs inte världsomvälvande med den inkopplad men scenen blir större, i både djup och bredd. Frekvensomfånget upplevs också större och jag tycker den förflyttar en PH-10 från "riktigt bra" till "jag behöver inte mer". 

Både han och jag har erfarenhet av betydligt mer kostsamma och esoteriska Riaa-steg och jag håller helt med här, det behövs inte mer, egentligen. Såklart blir ljudbilden både större och djupare med ex nya Gold Note PH-1000 Lite. Men då blir det till ett helt annat pris också, såklart.

Slutsatser

Lite kul också att PH-10 klarar av att hantera en så pass exklusiv pickup som Tuscany Gold, med eller uta PSU-10. Dock känns det att har man en exklusiv pickup så SKALL man ha en PSU-10 och helst också en hyfsad strömkabel.

Ännu roligare är hur bra nu Technics GR är i förhållande till pris, 26" och vad den gör positivt på alla sätt och vis. En riktig pärla kan jag tycka.

Sedan får jag göra hemläxan bättre, då jag alltid tyckt PS-T varit den strömdel, som varit allra mest akut, viktigast att ha ( strömdel till alla GN skivspelare, och även andra märken då den går ställa strömmässigt) men nu inser jag vikten av att ha även i PH-10 sammanhang, oavsett bra strömkabel eller ej.

Ja, vad säger man, man lär så länge man lever, men här ÄR det lite pinsamt för jag hade TROTT jag vetat och sedan visade sig jag inte fattat alls, snyft. 

Läste nånstans på nätet att någon testat GN PH-10 och tyckte den var lite "tråkig" typ. Det har jag all förståelse för, det var lite av mina första intryck också. MEN om man kollar av hur man skall testa GN i allmänhet ( stå på ett dygn eller två) och sedan kolla av så fasen sitter rätt i strömkabeln så lovar jag ett intryck, allt annat än tråkigt, toppar du sedan med en PSU-10 så blir det dramatiskt kul dessutom.

Musik

Inför detta test har jag bara använt mig av dessa tre skivor, Ni känner säkert igen dem och om inte så kan jag varmt rekommendera dem:

Era intryck

Jag skulle gärba vilja ha Era intryck och åsikter kring PH-10, med eller utan PSU-10. Maila mig gärna så kanske vi följer upp i nästa blogg. Ni får vara anonyma också. shop@lasses-hifi.com

Nämn gärna Era erfarenheter av Riaa-steg, pickuper och skivspelare. Jag lovar Er en kul uppföljning om ev intresse.

 

Bloggar:

Ja vi har många produkt-bloggar på G nu

Lasse

TLA

Thorens TD124 DD 140

Yamaha NS5000

Tonapparate

 

Mats

Nyheter hos oss från Gold Note, Riaa

PH-1000 Lite samt TRIOS, Streamer

DH-1000 samt med TRIOS, NS85 högtalare

Meditarraneo X, B7 arm, valnöt skivspelare 

Tonapparate

 

Så håll ut eller/och kom och besök oss,,, när du vill,,,bara slå oss en signal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%