En "Katt" bland Hermelinerna, Gold Note IS-10

Hejsan!

Nu har vi många nyheter att skriva om och någonstans lär man börja. Eftersom denna Gold Note IS-10 precis landat hos mig så passar det bra börja där tycker jag.

Gold Note

Jag tänker inte orda så mycket över våra Italienska vänner-tillverkare, då vi gjort det i tid och otid på denna blogg inte minst. Men, ja, Ni förstår att vi gillar deras produkter och dess ljudideal inte minst. De har en Italiensk värme-känsla samtidigt som basavdelningen påminner mycket om gamla Oliv-gröna Naim ljudet, med mycket driv och dynamik.

Gold Note gillar systemtänk, precis som Linn, Naim och Audio Note och gör då alla produkter i stereo-kedjan, allt med samma ljudideal som då ger dig stora synergieffekter, vilket jag personligen gillar tänket med. 

En annan sak Gold Note tagit inspiration av är Naims tänk med uppgraderingstänk av externa power-supplys. Jag tror alla Gold Notes produkter går uppgradera, till och med skivspelarna, men INTE deras nu två Integrerade förstärkare, IS-1000 och nu den nya IS-10 i deras halv-format. (10-serien är halvformat och 1000-serien fullformat, och deras top-of-the-line serie. Nu har man även en instegs-serie, kallad 5-serien)

Sist men inte minst gör man allt in-house och upp mot 90% av alla komponenter hämtas från Italien i första hand och EU i andra. Man GÖR allt själva, här köps inte in några halvfabrikat som man kastar in i produkterna. DETTA gör att man har full kontroll och då är det också lättare få till ljudet som man vill ha det.

IS-10 Integrerad förstärkare "NYHET"

Denna har vi nu demat på 3 olika mässor 2023, Stockholm-Malmö-Umeå. IS-10 är en integrerad förstärkare med inbyggd DAC-streamer och även en fin hörlursförstärkare. Så klart finns det både digitala och analoga ingångar.

Så om du spelar vinylskivor så kan du komplettera denna med deras fina PH-10 ( sådan kör jag med) alternativt finns nu också den lite enklare PH-5, som i många fall är nog så god, och till halva priset. (PH-10 =20" och PH-5=10").

Som Integrerad ger IS-10 2x90 watt i 8 Ohm, vilket i de flesta fall är gott nog, så kör jag den nu och är ändå helt salig. MEN det går att köpa till ett slutsteg i samma design, PA-10 EVO. Då kopplar man den som bryggat läge och även den Integrerade. Helt plötsligt får du mono-slutsteg om 2x280 watt i 8 Ohm. Förutom mer effekt blir det också bättre kanalseparation, detaljeringsrikedom och dynamik. Priset för en sådan tingest, PA-10 EVO är 20". -En bra framtida investering från en ändå superbra produkt.

IS-1000

Storebror IS-1000 finns i två versioner, med eller utan Riaa-steg inbyggt och den finare med Riaa (De Luxe) har också ett lite finare DAC board.

IS-1000 är en traditionell Klass-AB, om 2x125 watt i 8Ohm,  medans IS-10 använder Klass-D teknik. Nu kan vi bara släppa det där med att Klass-D skulle låta sämre än annan teknik. Istället skulle jag vilja säga att det finns bra och mindre bra förstärkare ljudmässigt, oavsett teknik. 

Nu har jag tillgång till den enklare IS-1000 (Utan Riaa) och IS-10 (Utan extra slutsteg) och kan bara konsatera att ljudmässigt låter de Gold Note, men ändå har de också lite olikheter ljudmässigt.

Nu har jag bara kört IS-10 hemma här under två dagar, lite vinyl genom Thorens TD124 DD 140 via Gold Note PH-10 till IS-10. Idag har jag streamt på ett ganska enkelt sätt med Spotify som källa.  IS-1000 streamar jag på samma sätt och den har jag haft som andra-system under mycket lång tid. I båda fallen kör jag med Lasses FLOW kablage nästan uteslutande + lite Bertram.

Jag tycker IS-10 är lite mer clean i ljudet och IS-1000 har lite mer värme i tonen. Basmässigt är de väldigt lika med driv och engagemang. Kanske nyhetens glädje, men jag känner att jag kan leva med IS-10 likaväl som IS-1000. 

 Övriga förstärkare

Gamla Naim Nait 01 skulle kanske vara en fin konkurrent historiskt sett, men den är platt och hård och ett övre register som har mer att önska. Basen känner vi igen i alla fall. En annan vintage-produkt som var klart mer sofistikerad enligt mig, var ION som hade en model som hetter Obelsik 2. Denna har jag hemma och tänker leka lite med och jämföra, old vs new...Dessa har samma halvformat. En annan favorit är Quad 34/306 kombon, den spelar jag med i mitt vintage-system just nu och är rasande nöjd med. -Dessa har bara hälften av effekten och inte alls samma dynamiska omfång som IS-10 besitter.

Andra bra förstärkare är ju TEAC försteg/DAC & Slutsteg, vilket kostar en del mer men har också ett speciellt ljud som är tilltalande. Även Technics supermoderna integrerade förstärkare är bra på sitt sätt. Dock är TEAC och Technics inte alls lika ljudmässigt, trots att de är Japanska kreationer. Men de är ändå mer lika än Gold Notes ljudideal. Japanerna är lite mer clean och högupplöst, mer IS-10 än IS-1000 kan jag tycka. 

Kanske det är därför jag gillar IS-10 så, då den ger mer av båda världar, och däri ligger nog mitt personliga ljudideal.

Sedan vet Ni vid det här laget att allt handlar om system-match, men observera, om Ni nu skulle göra livet enkelt och köra Gold Note rakt igenom, i hela Ert stereo-system, så kommer det inte låta tråkigt slött Italienskt, inte heller knivskarpt högupplöst high-end:ish. Nej, naturligt, musikaliskt ljud som ger glädje och du glömmer systemet, mer känsla, hjärta än hjärna, men båda finns där, i "rätt" proportion.

IS-10 Ljudupplevelse

Ja, Nu kommer vi äntligen till pudelns kärna. Som Ni ser på bilderna så har jag tidigare spelat dessa fina Yamaha NS5000 högtalare (blogg kommer) med både Jadis rörförstärkare I35 och vårt helt nya märke -TLA- och modellen IS300 (blogg kommer). Så efter dessa storheter så kopplade jag upp lilla IS-10, snacka om Katt bland Hermelinerna. 

Wow, säger jag, vilken liten pärla. Först och främst hade IS-10 inga som helst problen driva NS-5000. Vidare så låter IS-10 grymt bra direkt ur kartongen, även om vi alla vet att alla GN produkter behöver står på ett dygn innan de låter bra. 

Jag har streamat lite Bach Cello suite och en hel del skivor från Cowboy Junkies, Trinity Sessions med flera skivor. På vinyl blev det mest klassiskt men även här lite Junkies. Måste säga att streamingen låter helt mycket bra, så bra att jag är fullt tillfreds, även om man får klart mer feeling med vinyl, som alltid :-)

TLA är helt ny, en hybrid-integrerad förstärkare i världsklass med bara deta bästa av det bästa, 2x150 watt i 8 Ohm. Jadis I35 har jag bytt ut orginalrören mot ett set med KT77 från Golden Lion (alla rören är GL), tror den levererar cirka 2x35 watt 8Ohm röreffekt.

Visst har TLA mest kontroll och komplett ljudmässigt, men observera, TLA bygger inte för att få högsta upplösning osv, de vill skapa en musikalisk sak, med magi i centrum. Jadis ger än lite mer flyt i ljudet, typiskt med rör, nästan samma upplösning men kul och fullblodig på alla sätt och vis. En fin prisvärd rival till TLA.

Sedan kommer då IS-10, som gör "nästan" allt de andra två gör. Inte samma upplösning, men fin dynamik och bra helhet, coherence. Tycker Jadis har mest Timbre, kropp medans IS-10 kanske är mest clean, ganska lika TLA. TLA är mer högupplöst än de andra två, såklart.

Nu är NS5000 inte alls som gamla studioburkarna NS1000, utan här är det mer sofistikerat och tillägnat musikälskare och det lyckas man med. En bra helhet, inte allt för högupplöst utan man prioriterar helhet, dock med hysterisk dynamik osv. Men mer om denna kan Ni läsa om i en framtida blogg. En 3-vägs basreflex-konstruktion. Verkar inte vara en särskilt svår last för förstärkaren.

...

Sum up

Jag vad säger man, för 32,000kr får du en musikalsik liten låda som spelar så stort och fullblodigt du aldrig kunnat drömma om. 

Även om jag har hört i stort sett alla GN produkter under de senaste 5 åren så känner jag att jag ändå blivit golvad. För Er som tror sig veta hur en GN-produkt låter och hört dem förut kanske, prova IS-10, en ny upplevelse.

Söker du bara det mest högupplösta ljud som går att få, så är GN inget för dig, men även om det är så, tycker jag Ni skall prova GN och då gärna IS-10. Då blir det ganska klart vad som saknas, åt båda hållen. Du kommer få dig en funderare.

Såklart blir IS-10 än mer högupplöst och dynamisk med det extra slutsteget PA-10 EVO för en extra-kostnad om 20".

Gillar du engelsk hifi av gammalt gott slag, Naim, Linn, ION, Exposure, Quad...-Ja, då är risken stor du kommer få en tår i ögat, det fick i alla fall jag.

Sa jag att jag formligen älskar IS-10, den ger mig gåshud, den påminner om god vintage, både estetiskt och ljudmässigt samtidigt känns den modern på precis samma premisser. -Nästan så man kan sälja sina gamla hederliga vintage förstärkare, då denna kan "allt" -Testa du med- DET är du värd, trust me.

 Tips

Du får såklart låna hem och vi ger dig alla tips som gör IS-10 än bättre, det ingår i vår service.

Butik

Vi håller på ändra om lite öppettider i Umeå efter att fått sådana önskemål.

Onsdagar som vanligt (12-17)

NYTT  Lördagar, till att börja med kommer vi ha en lördag i månaden öppet , kommer bli i slutet av respektive månad: (11-15). Vår ambition är att ha öppet varje lördag dessa tider.

Övrig tid gäller tidsbokning

I Dalarna, Bjursås gäller tidsbokning.

(OBS! Ni skall INTE känna köpkrav bara för Ni tidsbokar, detta gör att både vi och Ni spar tid och blir mer effektiva att komma fram till framtida lösningar för just dig)

Show-room i Bjursås:

 Framtida bloggar:

  • Thorens TD124 ny vs gammal
  • TLA -TSI300
  • Yamaha NS5000
  • Tonapparat

 

Featured products

Save 11%
Save 11%