Sommarblogg 2024

Hejsan

En sommarblogg kan vara trevlig att skriva, om typ ingenting och allting samtidigt. Om den blir läsvärd är en annan fråga. Tycker om Er i alla fall.

JBL

Just nu kör vi JBL-tema i både Umeå och Bjursås. Mats har kopplat upp de stora och välljudande 4367 med grym Gold Note elektronik. Själv har jag precis packat upp ett par L100 mk1 med den stora integrerade förstärkaren TSI300 från True Life Audio (TLA). 

 Många tror och har förutfattade meningar om JBL och med viss mån helt rättvist så också. Men det gäller inte kategoriskt på alla JBL modeller och det innebär heller inte alltid något negativt, tvärsom. 

Jag njuter fullt ut med både klassisk musik och att spela lågt på L100 och de presterar fullt ut. En bra detalj är att man kan justera gain för både mellanregister och diskant, vilket jag gjort, lite extra på båda. 

Ljudet på 4367 är såklart ändå mer imponerande (på rätt sätt) med en 15" bas och kompressor-driver kan det inte gå fel.

Så för Er som känner för att lyssna på lite seriösa JBL högtalare de närmaste veckorna så hör av Er för demo och hemlån. ( Vi har normalt också L52 & L82 för demo, vilka också överraskat oss stort.)

TAPAS -Umeå - JBL

Vi fick äran att installera ljudet i den nyrenoverade eminenta restaurangen TAPAS i Umeå, tillsammans med Specialelektronik (Per). Så om Ni vill ha bra ljud när Ni äter, nu menar jag bra på riktigt, testa Tapas, även maten är bra. Detta är Lasses hov-resturang i Umeå sedan år tillbaka, tack Petter för förtroendet. Jo, i baren kan du också lyssna på JBL 4309, suveränt bra ljud ( lillebror till 4369, samma serie).

Sommartider

Under juli månad tar vi bort ordinarie öppettider, men finns självklart tillgängliga för tidsbokning. Tag kontakt med Lasse eller Mats om du vill göra ett besök i Umeå eller Bjursås! 

Lasse: shop@lasses-hifi.com, 070-788 30 20

Mats: umea@lasseshifi.se, 070-506 10 52

Blogg

Ni har säkert läst Mats senaste blogg, i lyssningsfåtöljen vilken jag tyckte var klockren och ser fram emot fler delar, även om det kommer ta tid. Bästa bloggen hittills ever..

Jag har en blogg i mitt huvud som jag kommer göra när jag får alla grejer. Nämligen en CD-blogg, ur tid kanske, men klockren om du frågar mig. Den kommer att beröra CD-spelare vi (nästan) har råd med. Nya Gold Note CD10 med och utan extern nätdel. TEAC VRDS-7, med och utan extern klocka, samt Technics allt-i-ett SACD/Nätv-spelare. Dessa ligger i prisklass 20-36 000 kr, samt ytterligare för de option de kan utrustas med. 

MEN sedan skulle jag vilja ta detta ett steg till, nämligen tänka system-tänk. Jag skulle vilja koppla upp dessa 3 märken med respektive märkes förstärkeri och jämföra. Frågan lyder: Är det mer värt att tänka systemtänk eller är en i sig bättre produkt ändå bättre att investera i. Alltså, kan man gina i kurvan med systemtänk och blir det enklare med kablar etc. -En fråga jag inte har svar på men som jag vill ha koll på så att vi tänker och rekommenderar rätt saker och får maximal prisvärdhet inte minst.

Design & Umeå

Här hemma har jag utvecklat mitt rack för än mer display också och i Umeå har vi fräschat upp lokalen rejält med nya lagerhyllor mm. -Kom på ett besök vettja, kaffe finns alltid.

Tanken är också att jag kommer vara mer i Umeå i höst och framgent, men det har sagts förut. Det verkar alltid komma saker emellan, just nu är det min Pappa som behöver mig och sedan har en mycket god vän lämnat oss. (Det kommer nog en Minnes-blogg om detta, då han var verksam och känd i vår bransch i många år)

En dröm vore också att vi hittar en än mer ändamålsenlig lokal i Umeå på sikt, då blir det än mer åka av, tänker jag :-)

Meyer Tonapparate

Nu har jag äntligen fått höra Model 50 och den lät sig imponeras på ett härligt vis. Faktum är att min modell i Bjursås Yonna är lite annorlunda även om generna är lika till 60%.

Jag är inte helt säker på vilken jag skulle välja, inte heller design-mässigt då båda har en helt egen cool look som jag personligen gillar. Verkligen hand-made i Tyskland (!) konstigt nog.

Båda har samma kompressor-driver som jag gillar så men sedan har Model 50 en 11" Alnico-element medans Yonna har en 10" bas med Ferrit-magnet. Detta innebär att Model 50 har ett lite mer detaljerat ljud (mikrodetaljer) men Yonna har en skönare, kraftfullare nedre mellanregister som kommer fram extra tydligt med mans-röster. Kanske har Model50 lite mer/bättre djupbas och en fylligare ton där, men med rätt placering så är nog Yonna nog så bra. Båda kan spelas med rör-förstärkare med låg uteffekt då de är lättdrivna men det funkar faktiskt med lite annat också, jag har lekt med olika alternativ med gott resultat.

Man skulle kunna säga att Meyer påminner mycket om Tobian i ljudkaraktär.

Skivspelare

Skivspelare är kul och allt runtomkring dem. Här hemma har jag en avsikt köra 3 stycken skivspelare med olika egenskaper för demo. En sak som är kul är att lyssna på olika principer, direktdrift (Technics 1210 GR mk2), mellanhjul (Thorens TD124) samt rem-drift (Gold Note Pianosa). Även i Umeå kommer det stå minst 2-3 spelare som snurrar. Dock har vi där den skivspelare jag trånar mest över, nya Gold Note Mediterraneo X, vilken pärla...Den måste Ni kolla in & lyssna på.

Pickuper är också kul, här testar jag Ortofons tunga liga samt just nu en helt ny pickup från Gold Note (som låter nästan Ortofon!) Giotto heter den. Håller som bäst på spela in den men redan nu gör den bra saker som imponerar på undertecknad. Ortofons PW-pickup sitter på gamlingen, TD124.

Min avsikt är att köra Gold Note PH1000 light som Riaa-steg, då den tar 3 skivspelare och dessutom går uppgradera i två steg, PSU & TUBE.

Kablar

Här knallar vi på med Lasses FLOW såklart men vi kommer också testa fler exklusiva kablar från Neotech, då de är så grymt prisvärda.

Dock är det värt att poängera vår budget-serie, Entre Nous, här får man mycket bang for the buck...  Kan speciellt rek vår strömkabel.. Kolla in på hemsidan 

Strömhantering /strömrening

Här har vi upptäckt Puritan, som har riktigt bra strömhanterare/kablar och ström/jord-renare OCH för riktigt bra pris. Detta måste Ni bara testa, Mats är förste roddare på märket och han har redan testat det mesta.

 Rörförstärkare

Här vurmar vi lite extra för prisvärda och välljudande Fezz Audio. Just nu har vi en massa rörförstärkare som vi måste rensa ut. Flera goa slutsteg, McIntosh 275 och Conrad Johnson är två eminenta exempel. På den integrerade sidan har vi också pärlor som inte går av för hackor, 2 st Jadis försärkare och min 300B favorit ART-Audio. En ganska svårslagen femling om du frågar mig. Dels ser du dem på vår shop och om inte så tag kontakt så löser vi.

Högtalare

Här har vi börjat få lite ordning med vi har några pärlor till salu för bra kurs. Dels de två JBL jag ordat om men också ett par helt nya i kartong, Harbeth med stativ. En annan pärla som inte får så mycket plats i allt brus är våra demoex från Finska Penaudio. Alba Luma heter modellen och den är så öppen och spelglad så man tröttnar aldrig på att lyssna på musik, den kan bas med, bra driv och djup utan att aldrig bli bumlig.

Rack & stativ

När jag ändå är igång med skrivarhanden, rack är svårt då de skall tillfredsställa olika behov. Vi har till slut gjort en kompromiss i ett märke som vi tycker är snygga, prisvärda och presterar bra: NEO. De finns i tre olika prestanda-versioner och har olika bredder samt valfria höjder. Det är det racket jag kör hemma och det är det racket som är rött & svart i Umeå. 

Det andra racket vi kör är från Gold Note. Här får du mer prestanda och de kostar även mer såklart. Dessa finns i svart och vanöt, du ser dem i Umeå. Våra referenser.

Stativ, här kör vi med bra pris vs prestanda från Engelska Atacama.

 

Mässor

Vi får se om det blir någon mässa i Göteborg för oss, men helt klart är att det blir den sedvanliga Umeå-mässan i November som vi själva driver. Om de kör något i Malmö i år vet jag i skrivandes stund inte alls något om.

Nyheter

Vi har redan nämnt Meyer Tonapparate och TLA och sedan en tid kör vi TEAC, där vi väntar in flera prisvärda skivspelare som vi tror blir riktiga Pro-Ject/Rega killers i prisklassen (5-8000 kr med Pu). Vidare så testar vi och utvärderar lite olika produkter som du ev kan få läsa om vid senare tillfälle om det blir något av.

Utskick

Anmäl dig på vår shop till att vara med på våra utskick, då får du den senaste informationen om aktiviteter, events och release av nya produkter SAMT ett skivtips från mig resp Mats. Jag tror och hoppas ett sådant mail kommer glädja dig lite och hålla dig up-to-date. 

Vintage

Vi har en egen flik på hemsidan för dessa och jag tycker personligen det är väldigt kul och nostalgiskt med vintage. Det jag kör själv i mitt vintage-system är en AKAI-skivspelare till en Quad för- & slutsteg till ett par Snell A3. Alla som lyssnat på denna kombo är helt enlig om att den låter helt up-to-date och inte skaver någonstans samt har både dynamik, soundstage, detaljeringsrikedom och annat kul som skapar den beryktade magin. -Denna anläggning är för närvarande inte till salu. Dock finns det andra guldkorn jag kan rekommendera, då jag också lär sälja av lite mer än jag vill, pga plats. Ja, då jag flyttade hem verksamheten i Dalarna så blev det trångt. Sålde precis ett par Infinity till en vän i Umeå som alltid gillat märket. Han fick ett par NOS för kaffepengar och de låter gudomligt, och nya. Jag är glad de hamnade där de kommer bli använda och uppskattade. Nu kanske också du blir nyfiken och sugen?

Vad gäller högtalare så är är stativarna från B&W ett kap, de är NOS men varit ute hos en kund ett kort tag, de är nya och låter så skönt med ett fett mellanregister och mer makro än mikro. En annan pärla eller två är våra båda KEF. 104/2 är dock inte NOS men spelar så stort/fylligt och fint, ge dem lite kräm bara. Stativaren är jag osäker på om jag vill sälja, en pärla i sann BBC-anda men med bas.

Måste nämna två förstärkare också eller tre. Naka-receivern är NOS men är osäker om jag släpper, en pärla. H/K integrerade är ljudmässigt kanon och lät bäst i serien på sin tid, bra med ström-kapacitet så effekten är inte kritisk. En pärla. Sedan har vi Audiolab för- & slutsteg, jag vill eg inte sälja, detta är inte NOS men vilka fina produkter de är, än idag.

 Om du har liten budget så skulle jag ge mig på B&W samt H/K. 

Livet

Tja, än är allt inte uppklarat med fd hyresvärden i Falun vilket tär på en, samt har jag två begravningar framför mig och ovanpå det en åldrande Pappa som behöver mer tillsyn och hjälp än tidigare. Dock har jag Mats som bra kollega och som fått jobba lite extra då jag inte alltid hunnit och orkat. Men detta räknar jag med skall vara en övergående period som kommer generera i en vardag som fungerar igen.

Redan nu har det gjorts framsteg med våra showroom och fler kunder hittat till oss så allt ser faktiskt  väldigt positivt ut. Men vi har såklart planer på än mer förbättringar.  Micke kommer fixa till bra streaming-möjligheter hos mig inom kort så du som kund kan välja din egen musik också. Det händer grejer och mer komma skall.

Butiken i Falun är med andra ord ett avslutat kapitel och vi går vidare, vilket känns bra och helt rätt i tiden. Vi kommer kunna ge än mer service och vara behjälplig på en helt ny nivå nu än med traditionell butik.

Streaming

Micke har fått till streaming i mitt "Bio-system" så helt plötsligt upptäckte jag hur bra mina Lawrence Audio Violin egentligen är, med Gold Note IS1000 integrerad/streamer/DAC. En oväntad upplevelse från ok Spotify-streaming tidigare.

 

Tillbud

Jag har som sagt en nästan ny PH10 Riaa-steg från Gold Note jag vill byta i mitt demo-rack till en PH1000, som istället för två skivspelare tar tre, vilket jag nu behöver. Den ligger uppe på shopen, ev kan inbyte tas, då jag vill få till detta till höstens demos.  Tack för din support

 

Tack

Jag är och blir mer och mer ödmjuk till alla Er som läser och gillar och kanske förstår. Musik ger oss glädje styrka och inspiration. Musik är för oss också en hobby med olika inriktningar, från samla skivor till att söka bästa ljudet.

Jag har stor erfarenhet av allt detta, dvs jag har gjort alla fel och lärt mig den hårda vägen. Till skillnad från andra skulle jag vilja ge dig följande tips:

Gör dina egna fel...lyssna på ditt hjärta inte din hjärna

Lyssna inte på alla andra, lyssna själv

Köp inte det du vet du lätt kan sälja senare, köp det du älskar och tycker om

Sök inte det perfekta ljudet, (som vissa hifi handlare predikar) det finns inte

Sök efter din "Magi" det som trollbinder dig..

Var öppen för märken som kanske känns okända och excentriska, vad vet man?

Mentalt var beredd betala mer för det som känns rätt

Livet är kort, njut nu, 

Trevlig sommar

 

Lasse & Mats

 

Ps. Tack till Mats Johanssson för all teknisk support och Per på Specialelektronik för all hjålp.

 

 

 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%