Skivspelarklasser

Hejsan!

Här kommer lite tankar på hur vi ser på skivspelare, och varför vi valt rekommendera just dessa.

Klasser

För att göra det begripligt använder vi priset för att indela skivspelarna för att rättvist kunna motivera just den modellen.

Känns lite som...

0-5000 kr

5-10,000 kr

10-20,000 kr

20-50,000 kr

50-100,000kr

100,000 kr +

...........

0-5000 kr

Här är det svårast hitta nåt vettigt, samtidigt lättast skriva om. Då jag inte ser så många alternativ än att köpa begagnat. Här kommer några fina tips:

Thorens TD166...typ...Ca: 3,000 kr

Linn Axis....typ Ca: 5,000 kr

...........

5-10,000 kr

Här regerar Rega ljudmässigt, största konkurrenten Pro-Ject är klart mer välbyggd men låter inte alls lika musikaliskt tycker vi. Dock finns det en liten prisvärd rackare i form av TEAC också. TEAC är riktigt fint byggd och låter hyfsat, ett roligt alternativ helt enkelt.

Rega Planar 2

TEAC TN-3B (ink AT-95)

.......

10-20,000 kr

Vi är fortfarande på Rega marker, traditionellt dock dyker det upp ett fint alternativ i form av Technics fina direktdrivna verk. Och i skrivande stund finns också riktigt fina tillbud från Gold Note.

Rega Planar 3

Rega Planar 6

Technics SL-1500 C ( med pu & Riaa )

Technics SL-1200 GR

Gold Note Valore.....(Än finns Lite versionen till superpris också)

.......

20-30,000 kr

Här lämnar vi Rega, även om deras modeller även i denna prisklass presterar så rekommenderar vi hellre andra alternativ. Både Technics och Gold Note känns klart mer spännande här

 Gold Note Valore

Gold Note Pianosa

Technics SL-1200 GR

-----

30-50,000 kr

Här formligen regerar Technics och Gold Note, känns bara onödigt nämna fler alternativ. Jo, McIntosh har en spelare som är rätt söt och som passar in i ett Mc-system så klart.

 Technics SL1200 G

Gold Note Pianosa

---

50-100,000 kr

Här har vi två Gold Note alternativ som är mina favoriter samt har faktiskt Mark Levinson en fin spelare i prisklassen också, en mycket trevlig sak.

Gold Note Giglio

Gold Note Mediterraneo

Mark Levinson No:5105 MC....Finns med och utan färdigmonterad PU, Ortofon.

....

100,000 kr plus

Har kommer Technics tillbaka med bravur, helt överlägsen i denna priskategori skulle jag vilja påstå. SL-1000R...

Både Mark Levinson och McIntosh har spelare i denna kategori och återigen så förstår jag om man vill hålla designen stilren i systemet. Men prestandamässigt är det bara löjligt försöka överträffa SL-1000R.

.....

Riaa/Phono-steg 

Ja, här kan man ju tänka sig en liten kommentar, eftersom denna produkt är näst viktigast efter verket.

Våra val bygger på de spelare vi valt, och vi har så klart lyssnat oss fram till det vi gillar i resp. pris.

Fezz Audio Gaia Mini.....Gudomligt bra, finns med bättre nätdel också, heterdå kort och gott Gaia

Gold Note PH-10....Vår referens, den blir bara bättre och bättre ju längre den står på, OBS! slå aldrig av ditt Riaa-steg ( om inte den är rör-baserad)

PSU-10 heter den extra nätdel man kan uppgradera PH-10 med för än bättre prestanda. GN svarar också himla fint på bra strömkablar så det är ett tips. 

PH-1000....för den kräsne, även här går det växla upp med en extern strömförsörjning, PSU-1000.

Vidare så har vi ett par fina alternativ i den högsta ligan, dels i form av Esoterics nya Riaa E-02, dels ett par rör-alternativ från ART Audio och Tobian Sound Systems.

-Ett till tips från undertecknad rörande PH-10 från Gold Note. Jo, jag är egentligen inte så imponerad av de flesta Ortofon-pickuperna, utan jag hittar som oftast på roligare alternativ, även om en del Ortofon funkar ok ändå ( i mina öron). Nu kör jag en Ortofon med Mark Levinson No: 5105 och på senaste tiden har jag inte "hört" Ortofon-signaturen på traditionellt vis längre. För mig är det positivt och jag tänkte först att pickupen nu blivit mer inspelad. Sedan kom jag på vad det var, det är den gudomliga PH-10, här med grym nätkabel från Bertram som såg till att det blev musik på riktigt..Så har Ni en Ortofon pickup Ni känner Er ganska nöjd med, prova ett Gold Note Riaa, känns som en superfin match.

-Ett annat tips angående PH-10 är att se till ha bra kablar, speciellt strömkabeln, det gör såå mycket, och som sagt slå aldrig av en Gold Note produkt, möjligtvis i stand by läget på förstärkarna..-Läs gärna Mats fina blogg om PH-10 och dess förträffligheter...-Ett stalltips till Er som tycker PH-10 kostar lite för mycket för budgeten, snart kommer PH-5...skulle gissa kring 10" i pris...Så köp en Fezz så länge så byter vi in den mot PH-5 utan förlust...Stalltips No:1 :-)

....

Pickuper ...

Ja, här finns det hur mycket som helst välja på, tycke loch smak, men se till att vikten håller sig inom den tolerans som armen gillar. Ja, nu blir jag tjatig, men jag gillar Gold Notes pickuper allra bäst. Här kommer ett tips till, de har fyra nivåer och i varje nivå två varianter, Red och Gold....-Gold kostar lite mer men de ger också lite mer tillbaka, om du gillar lite mer tonalitet och känsla...

I övrigt tycker jag om Audio Technicas pickuper som känns bra pris vs prestanda. Billigare Nagaoka och en och annan Sumiko spelar också fint. Men kom ihåg att verket är viktigast och pickuper är en förbrukningsvara...

.......

Hemma hos...

Ja, jag lever kanske inte riktigt som jag lär. När jag tänker efter har jag fyra skivspelare. Huvudspelaren är en Funk Firm Saphire med en Gold Note Machiavelli Red pickup. Så här rekommenderar jag Gold versionerna och så spelar jag på en Red. Inte nog med det, det är den gamla mk1 versionen också. Varför? -Tja, jag har genom åren trott på pickupernas förträfflighet och att ju dyrare ju bättre typ. Men trots det har alla haft en eller annan färgning, inte bara negativt men ändå. Denna lilla rackare har jag spelat på i flera år nu och har inte tröttnat eller suktat efter något annat. Kanske därför att den bara finns där och gör det den ska, öppet luftigt, rappt och definierat. Bra bas, tror jag och fin fint anslag. Kan inte önska mig bättre. Att betänka är att detta också är en ren MM-pickup. Till denna anrättning kör jag Toms ARTaudios rör-phonosteg. Denna går köpa med olika kvaliteter och konfigurationer, efter kundens önskemål. (Har ännu inte kört den i MC-läget, så det blir inspelningstid på den)...Spelaren är konstruerad av Arthur i England, tidigare Pink Triangle, med allt vad det innebär. Han är ett geni och innovatör i skivspelar-branchen, dock lider han av den beryktade engelska kvaliteten. Så därav slutade vi sälja Funk Firm, dock så går spelarna fint och fungerar, men inte alla och alltid är det några som inte är som de skall...MEN just denna modell har något speciellt över sig, som jag inte kan förklara. Inte den mest högupplösta spelaren a la Clearaudio, inte den mest stabila spelaren i basområdet a la Technics...Påminner lite om Gold Notes spelare, de har stabilare basfundament men denna har ett flow som jag aldrig hört någon spelare haft...Tja, den spelar musik som gör mig glad.

Min andra-spelare är faktiskt en Linn Axis med orginalpickupen K5 (AT-95) från 1987. Till den anrättningen kör jag en Fezz Audio Gaia Mini. Ni tror det kanske inte men jag är helt nöjd med denna rigg, låter förträffligt, egentligen bättre än en normal LP12, som är klart mer färgad.

Sedan har jag två projekt som jag inte klurat klart med ännu, en LinnLP12 i fint skick men med en hemsk Ortofon pu som skall b ytas ut mot nåt...Denna har jag mest för den är så vacker....

Sist men inte minst, en Thorens TD124,,,,för dess mellanhjul den karaktären. Här är vi "under construction mode", så vi får väl se vad det blir.

En våt dröm vore ju så klart Technics SL1000R, men samtidigt är det kul ha flera alternativ med olika karaktärer.. Men om jag skall vara ärlig är jag lite rädd att byta ut något från min vinyl-rigg (Funk-GN-ART) då det spelar så fantastiskt "rätt" och med perfekt balans på alla parametrar OCH betoningen hela tiden ligger på det mystiska odefinierbara begreppet "musikalitet"....För mig är detta också bra ha med sig som referens, när jag sätter samman vinyl-system i olika klasser för kunders räkning. Då jag ju vill det skall bli så bra det bara kan.

....

Sum up

Rega = Bästa budgeten, spelar musik på engelsk manér

Technics = Bäst kvalitet, direktdrift, enkelhet, stabilt ljud med bra botten

Gold Note = Mest musikalisk, stabilt basfundament med driv, rem-drift, snyggast

Sedan skall betonas att det finns så klart en massa alternativ till dessa tre fina märkena, jag har nämnt några av dem i texten ovan, men egentligen, varför?

....

 

En bra starter Rega P2

En god fortsättning Technics SL-1200 GR för vidare flight till SL-1200 G

En slutstation för många och med rätta, Gold Note Mediterraneo..

Så här kan Erat framtida system se ut, utifrån ett Gold Note perspektiv. Mediterraneo spelare, Donatello Gold pickup samt Riaa steget PH-10 här med PSU-10 nätdel. Som förstärkare kan du här välja mellan Gold Notes eminenta IS-1000 eller Toms ARTaudio Diavolo 300B SE rörförstärkare (beroende på val av högtalare så klart)...Bilden är tagen från mässan i Göteborg.

Hoppas bilden av skivspelare vi säljer hos Lasses HiFi har klarnat, om inte är det bara ringa eller maila. Vi servar, installerar skivspelare och har så klart fina begagnat-alternativ också. Dessa kan du finna på vår hemsida, under fliken "erbjudande"....Nu slår jag ett slag för 2 spelare med superdeal:

1) Gold Note Valore Light....2 st nya och de är både snygga, välgjorda och låter underbart...Passa på

2) Vi har en Technics SL-1210 GR som vi haft utlånad till kund i 4 månader..Denna ger vi extra rabatt på (svart)

 

Ha nu en trevlig helg så hörs och syns vi

Hoppas nu att vi slipper bakslag av Coronan, så bäst hålla avstånd och sprita sig i alla fall kan jag tycka. Vi försöker i alla fall vara försiktiga i butiken och reser heller inte mer än nöden kräver..

Ta vara på Er

 

Mvh

Lasse

Featured products

Save 11%
Save 11%