Gold Note PH-10 - RIAA-steget för alla

Dags för ett lite längre inlägg om en specifik produkt, som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet. Nej, det handlar inte om en nysläppt produkt som står inför lansering över hela världen. Det handlar om en, med moderna referensramar, rätt gammal produkt. Däremot är det en produkt som är ständigt aktuell för oss, och som blivit lite bättre sen den lanserades. Gold Notes lilla PH-10 är startskottet för det som får kallas dagens Gold Note. Firmans historia sträcker sig längre bak än så, men med PH-10 lades grunden för ett genomarbetat sortiment med en tydlig design och ljudfilosofi. Före PH-10 var sortimentet spretigt och inte helt genomtänkt. I bästa fall fick man en manual som var slarvigt utskriven och ihophäftad av, vad som verkade vara, en person med dåligt ögonmått. Förpackningarna var i bästa fall funktionsdugliga, inte mer. Vad som däremot fanns på plats var prestandan. Produkterna från Gold Note lät alltid bra, och rätt. Men kommersiellt gångbart var det knappast. Även på den tiden hade man halvformatsprodukter som påminner om dagens 10-serie. Då hette RIAA-steget PH-7, och det var ett enkelt, men välljudande, RIAA som kunde uppgraderas med separat nätdel. Just då fanns dessutom två nätdelar, en med batteri och en mer konventionell. Däremot fanns inga justeringsmöjligheter, så det gällde att matcha rätt pickup med det för att få bra resultat. i 10-serien fanns även en liten integrerad förstärkare, ett slutsteg, en DAC, en hörlursförstärkare och en CD-spelare. Ganska likt dagens 10-serie, som idag innehåller streamer/dac/hörlursförstärkere i DS-10, slutsteget PA-10 och två olika externa nätdelar. En liten CD-spelare får vi nog anledning att återkomma till under året. Och så PH-10 då. Vi har alltså en nästan helt utbytt och uppdaterad 10-serie. Vad är det då som har förändrats? 

Finish/Design

Dagens produkter från Gold Note håller mycket hög finishnivå. Allt från det stiliga och stabila chassiet i fräst aluminium och snygga kretsmontering, till förpackning och manual håller en nivå som är helt rätt för ett premiummärke. Det mesta är dessutom tillverkat och monterat på plats i Florens.

Chassiedesignen återkommer även på stora 1000-serien och har både form och funktion. Tillsammans med designern Stefano Bonafazi har man tagit fram ett designkoncept som tar sin grund i vad som på svenska kallas för kedjekurvor, ett koncept som Galileo Galilei uppmärksammade redan på 1500-talet. På enkelska kallas teorin catenary curves och det hela bygger i grunden på hur man med hjälp av böjda linjer optimerar bärkraft i material. I Florens finns broar och kupoler som bygger på dessa kurvor, och Gold Note har tagit inspiration av sin hemmamiljö på bästa sätt. Dessa kurvor genomsyrar samtliga produkter i dagens sortiment. Italiensk elegans med matematisk finess! 

https://www.youtube.com/watch?v=aW9TlGnL9Rk&ab_channel=GoldNote

Funktion

En produkt behöver inte bara låta bra idag. Den måste även vara användarvänlig. Det som hände med introduktionen av PH-10 och som kom att genomsyra hela dagens sortiment är användandet av mikroprorcessorer för att skapa den viktiga länken mellan användare och maskin. PH-10 styrs helt digitalt med hjälp av en mikroprocessor, men det digitala är bara styrmedlet. All ljudskapande prestanda är fortsatt analog. All information presenteras dessutom för användaren på färgskärmen. Det låter trivialt, men ärligt talat så är det väldigt få RIAA-steg som fungerar på det här sättet. Normalläget är att man får göra inställningar med små dip-switchar på apparatens insida, utan att få någon tydlig indikation på hur inställningarna är gjorda. Med PH-10 gör du enkelt inställningarna medans du spelar musik, så att du faktiskt kan höra vad som händer när inställningarna ändras. På inställningssidan hittar vi val för MM eller MC-pickup, impedaninställning från 10ohm till 47kohm i nio steg, gaininställning, från -3dB till +6dB. Sist men inte minst har vi sex olika korrigeringskurvor att välja mellan. Vanlig RIAA-korrigering, Decca Londons gamla kurva och American Columbias gamla kurva finns ombord. Perfekt för dig som lyssnar på gamla pressar av jazz och klassiskt. Vid sidan om dessa tre grundkurvor finns även Gold Notes egna fintrimningar av dessa kurvor. Kurvorna visualiseras tydligt på skärmen. 

På anslutningssidan är det inte sämre. PH-10 har balanserade och obalanserade utgångar, samt två helt separata ingångar. Du kan alltså ha två skivspelare anslutna samtidigt, med två helt separata inställningar dessutom. På baksidan hittar vi även ingång för extern strömförsörjning och en liten USB-ingång för mjukvaruuppdatering. 

Prestanda

Ok, vi har konstaterat att PH-10 är elegant att se på och smart konstruerad, men hur låter den då? Det korta svaret är att den låter rätt. Varken mer eller mindre. Gold Note har en varm grundkaraktär, dock utan att sakna definition. Jag uppfinner härmed ordet varmskarpt för att beskriva det hela. Hoppas svenska akademien hör av sig... 

Det är lätt att gå vilse i romantiska beskrivningar av ljud, men lika lätt är det att hamna i dem. PH-10 lurar alltid in mig i den fällan när jag uppmanas beskriva den. Ljudet är levande och friflytande, men med tydlig rytmik och bra textur även i de låga registren. Just rytmiken är en av de där sakerna som gör att jag ständigt återkommer till Gold Note. De har en känsla för rytmik som för tankarna till gamla Naim, men med den stora skillnaden att Gold Note kan spela annat än taktfast rock 'n roll. Den tar fram rytmiken i musiken, helt enkelt. Vad mer kan man begära? Och på tal om Naim, så finns möjligheten att, på gammalt Naim-vis, uppgradera med externa nätdelar. Med PSU-10 blir PH-10 många nummer större och tar fram än mer av vinylskivans kvaliteter. Då börjar vi prata high end-egenskaper i form av svärta, scenbild och ytterligare dynamik. Här får många dyrare utmanare passa sig. 

Vi har spelat PH-10 i ganska många år nu, och den gör oss sällan besvikna, oavsett nivå på skivspelare och pickup. För många kunder är den en slutstation, och för andra ett stadigt steg på vägen upp, men till vad? Ja, det finns ju en PH-1000 att sukta efter. Ett helt kompromisslöst RIAA i fullformat med skyhög prestanda och nästan orimligt mycket inställningsmöjligheter. Just PH-1000 får däremot vara föremål för en senare blogg. Om vi håller oss kvar vid PH-10 så måste vi bara nämna alla utmärkelser den fått. Till dags dato 14 utmärkelser från tidningar världen över och en lång rad av fina recensioner. Vi som varit med från start kan dessutom konstatera att dagens version låter ordentligt mycket bättre än den första som kom. Framförallt är dagens PH-10 tystare än den varit tidigare, hela 12dB tystare! Det är skönt med produkter som bara får leva vidare och utvecklas i en tid när allt bara ska bytas ut hela tiden. Avslutningsvis lämnar vi er med tipset att låna hem en PH-10. Den är värd en lyssning, och ett köp. 

/Mats 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%