En makalös mackapär...1)

Hejsan!

Detta blir en blogg om en konstig produkt egentligen och också en intro till vårt nästa event i Umeå.

Den 26:e Mars, en lördag, mellan klockan 11.00 och cirka 17.00 kommer vi bjuda upp till dans i vårt demorum i Umeå. Jag förväntar mig att du kommer om du kan för vi kommer förändra de flesta begrepp du trodde du hade koll på..

Men tillbaka till ämnet för dagens blogg..

......

Esoteric Grandioso G1 "Master clock generator"

(Det har faktiskt kommit en uppgradering av denna, så numer heter den G1x)

Vad är nu detta?

Först och främst måste man ha en CD-nätverksspelare med möjlighet att uppgradera med extern klocka, ett uttag för detta mao, BNC-kontakt.

Tanken är helt enkelt att med en extern klockning som är mer exakt än den inbyggda befintliga så blir ljudet mycket bättre i form av mindre tidsfel som översatt i den analoga världen är så enkelt som distortion.

Teori

An extremely high precision American-made rubidium oscillator with a frequency precision of ±0.05 ppb or ±0.00005 ppm is used as the core of this extraordinarily accurate timing device. This oscillator module has been manufactured to ESOTERIC's demanding specifications with sound quality and stability being given top priority. The sound quality one would expect from our best model in the master clock generator series has been achieved.

Med andra ord, så extrem precision som det bara går

The clock signal is output by four newly-designed "Wide Range Clock Buffer Amplifiers", which each have a separate power supply regulator and provide an even wider range than ever before. The discrete circuits use high-speed transistors with excellent high frequency performance, which are perfect for generating digital waveforms for which a high degree of accuracy is required. Combined with a heavy-duty power supply, these circuits greatly contribute to major improvements in sound quality by providing an accurate and stable timing signal to audio devices.

A newly-designed power supply is adopted to maximize the performance of the new wide range clock buffer amplifiers, with a separate power supply regulator circuit assigned to each of the four buffer amplifiers to increase the independence of each channel. The amplifier and power supply are also divided into blocks and connected via the shortest route to ensure drive that is both clean and powerful. A large toroidal transformer, which enables highly efficient and high power actuation, is used as the main transformer and a dedicated El core transformer is used for digital control. A series of multiple capacitors are used for a ripple filter circuit and Schottky barrier diodes are used for quick response supporting fast digital processing, which assists the accuracy of the clock's signal generation.

 

......

Test

Jag har varit i Lund och testat denna mackapär i ett fullblodigt Esoteric-system, med Esoterics fina K-01xs SACD-spelare kopplad med den fina externa klockan G-02x. (Den lite enklare modellen vs Grandioso G1).

Vi testade egentligen bara skillnaden mellan dessa två externa klockor, samma kablage och allt.

Här ser Ni systemet med G-02x klockan längst ner till vänster om Grandioso G1 klockan till höger.

....

Resultat

Nu kommer det svåra, att beskriva skillnaden utan att uppfattas som religös, tokig eller på annat sätt missförstås i trovärdighet.

Jag har bett mina medhörare Lars-Erik och Nils (Studiokoncept) att försöka sätta deras upplevelse på pränt.

Man måste betänka att vi redan från början har ett kompromisslöst system, FTA kablage genomgående, superfina Lawrence Dragon högtalare osv. Inte minst en super-spelare med en extern klocka av klass. Nu skulle vi bara toppa med en än mer extrem klocka, kanske den häftigaste på marknaden...KAN det verkligen bli bättre och i så fall ganska marginellt vs den extrema prisskillnaden, eller hur?

Nej, Nej Nej...Det KAN inte vara sant, det kan inte bli så här bra..OTROLIGT!

Lasses reflektion

Min upplevelse de första två tre minuterna, efter vi flytta över kabeln till G1 var att visst blev det skillnad men som sagt, av mer marginell betydelse...MEN sedan kommer jag på mig med att det händer något...Allt blir helt plötsligt mer "verkligt". Bredare och djupare ljudbild,,,bättre basdefinition och nog djupare bas. Mer mellanrum mellan intrumenten, bättre utklingning, bättre bakgrundssvärta och sedan den där nästan kusliga känslan av att alla är i rummet och spelar..Känns som man nästan kan gå runt dem eller se dem också,,,,hubba!!!

Lars-Eriks kommentar

Vid Lasses senaste besök i Lund hade han bland annat med sig Esoterics externa klocka i Grandioso-serien (G-1). Modellen är utgången, men den kommer säkerligen att ersättas av en ny, ännu bättre.

 Det sitter ju en klocka i alla cd-spelare, men med en extern klocka kan man få mycket bättre frekvensstabilitet och precision.

 Esoterics externa klocka, G-02X, har funnits i vår musikanläggning sedan februari 2020, och det är uppenbart att den lyfter musikupplevelsen till en ny nivå. Ljudbilden blir större i alla tre dimensionerna, och vi får ökad realism och närvaro. På minussidan kan vi anteckna: ytterligare en låda, fler kablar, mindre pengar på sparkontot.

 Kan det bli ännu bättre? Det kan det: Esoteric G-1, med ännu bättre prestanda. Vi pratar om toleranser i miljarddelar i stället för miljondelar – ppb mot ppm. (G1 är i princip ett atomur med rubidiumklocka.) Upplevelsen lyfter ännu en nivå jämfört med G-02X! Var ska det sluta?

Nils kommentar

"Bättre än jag hade föreställt mig"

-Satan i perkkkkkelääääää!!!!

Det var en givande och mycket tänkvärd lyssningsstund om än också irriterande; Varför är det så stor skillnad mellan 2 klockor i världsklass?
Det sceniska djupet och separationen ökar. Och det är ju trevligt och bra. Men det som verkligen fascinerar och imponerar på mig är att både röster och instrument får en rikare återgivning både i för- och bakgrunden. Dessutom får jag en upplevelse av en utökad musikalisk enhet, fras och form; jag får för första gången i hifi sammanhang lust att använda ordet agogik. Det är som att exempelvis en rösts struktur, uttryck och fras blir rikare och samtidigt ännu mer integrerat i helheten.
Det här var en upplevelse som kommer att ligga o jobba i bakgrunden under lång tid.
Med vänlig hälsning,
Nils
Studiokoncept

....

Umeå

Nu tänkte jag ta med denna eminenta klocka, Grandioso G1 till Umeå, samt den fina SACD-spelaren K-03XD för ett test som Ni själva kan höra och begrundas över. Vi har också SACD:n K-05xs och den externa klockan G-02x för demo också. 

Om Ni har tur och andan  faller på, så kanske jag tar med mig "En makalös mackapär 2", Esoterics grymt fina Grandioso F1, integrerad förstärkare i Klass-A som låter bättre än alla andra jag hört...-Kommer nog en separat blogg om denna, då detta är kärlek i hifi-världen utöver allt annat...känns det som

Kan Ni inte komma på lörd 26/3 så prova torsdag 24/3, vi är på plats även då..

 

Conclusion

Jag har kört med externa klockor förr, i form av tre olika dCS spelare och som sagt G-02x från Esoteric. Så jag vet de gör stor skillnad, viktigare än vilken dac du har, eller så...I min värld är klockningen och strömförsörjningen de allra mest kritiska komponenterna i den digitala världen.  Men visst har en CD-drive också stor påverkan och mikrofoni-störningar är heller inget man vill ha. Men allt detta kommer ändå inte upp i den betydelse denna G1 Grandioso presterar.

Ultrahigh Precision Rubidium Oscillator i en ugn som är exakt tempererad och flytande upphängd. Ström-regulering och komponent-kvalitet i värlsklass, ja, då blir det tydligen så här bra.'

Väl värt fundera på i dessa "Streamer-tider", var är klockans prioritet kan jag undra,,även i de mest extrema lösningarna..

För dagen är detta Kungen och, ja du kan koppla in fler enheter. Ja, den fungerar till alla Esoterics SACD-spelare och nätverksspelare. Ja, det är mycket pengar, men du får rasande mycket för pengen också och når du inte hela vägen finns ju alltid G-02x, väl så bra förbättring kan jag tycka..

En del tror ju inte på nåt, det är ormolja och blindtest krävs osv..I detta fall kan jag meddela att vi inte lägger till något som inte redan finns, det finns en intern klocka, det enda som görs är att vi ersätter den mot en extrem extern sådan och effekten blir påtaglig. Observera att dessa CD-spelare vi testar är i sig av världsklass och har således mycket fina komponenter, klockning osv...MEN man kan tydligen ta det ett steg eller två till.

Helt plötsligt blir frågan om analogt och digitalt verkligen grumligt. Jag tror faktiskt jag inte hört en analog källa låta bättre än detta. Oavsett så kan vi konstatera att det finns mer att hämta i den digitala domänen än vi kanske trott. Så i en framtid kanske klockning på hög nivå kan göras billigare och nå fler musikälskande "Streamers". -Jag saknar då inte det analoga ljudet mer, men skivorna tänker jag inte släppa för det, varken CD eller LP-skivor. Och det finns nu ingen anledning till att inte anamma både digitalt och analogt..Punkt slut!

Välkomna på en unik session...

-Klocka i världsklass

-Esoteric i två system i världsklass

-Två unika högtalare med horn och öppen baffel

-FTA kablage, de mest musikaliska på marknaden

Du kan inte missa detta....då du också får träffa mig på plats...Kaffet står på med fika

Mvh

Lasse & Mats

 

Featured products

Save 11%
Save 11%