Rapport: Mässan i Umeå 2023

Hejsan!

Här kommer en genomgång av mässan, med lite bilder och upplevelser.

-Håll till godo :-)

..

Mäss-tillbud

Resan till Umeå gick galant ända tills några mil innan Hudiksvall, då blev det halt på riktigt. 85 km/h på 110 väg och ändå höll jag i mig och hoppades det skulle gå vägen. For i sidled trots dubbar, ja, lite för spännande för undertecknad. Men väl framme funkade allt som det skulle....nästan.

Produkterna från våra Danska vänner, Välljud, kom i sista stund och inte allt som vi kom överens om heller. Så här fick vi improvisera och kompromissa (ljudmässigt) vilket jag inte alls gillar att göra. -Ordning och reda, men det gäller inte alla, tydligen :-)

På fredagen, i värsta bärandet så började min rygg krångla, och det blev bara värre, har nu varit hos min Naprapat men den bråkar rejält. 

Förutom det flöt allt på och vi fick till det som vi ville och mer därtill,,,,nästan. Nu var det Stefans rum som bråkade, och Stefan hade väldigt höga ambitioner att få till det perfekt, som han vet systemet kan....-Men det ville sig inte, trots idoga ändringar och byte, test av utrustning....MEN på söndagen, kl:14.45 så hände det något? -Ja, det var som att slå på en strömbrytare, helt plötsligt blev det ljud. Ett ljud i världsklass och som ljudmässigt överbryggade alla andra system på mässan flera gånger om. Tyvärr stängde vi då kl:16, så jag tror max 10 besökare fick höra detta eminenta system göras rättvisa. Orsaken var att högtalarna ännu inte fått de begärda 1000 plus timmar för att bli fullt inspelade. Så ibland låter de bra och ibland bedrövligt, fråga mig, jag vet, samma problem här hemma.

Mässa är mässa och det blir alltid något tok..Dock kom det bra med besökare både lördag och söndag, det tackar vi så mycket för, så klart. På lördag var det dessutom väder, regn och blåst, ändå tog sig så många till mässan på Nolia. De som kom hade dock fina fika-stunder med kaffe, dricka, hembakt & mackor att förnöja sig med. Stort tack till Björklövens U15-gäng som serverade fika hela helgen. Även Krister och Peter som hade varsin skivhörna ska ha ett stort tack för sin insats. 

På tal om missar, då det var så mycket att göra blev fotande av anläggningar och mässan allmänt lidande, jag glömde bort :-)  ...Sorry, får bättra mig tills nästa år.

Kablar

 

Mina kablar användes i båda systemen i rum 1 och även i rum 2, dock med lite Bertram utfyllnad. I rum 3, där Stefan huserade så var det mest Bertram kablar så klart. Rum 4, Technics, här hade vi Neotech kablar, dels pga att jag visste det skulle fungera bra, med lite fylligare karaktär, dels hade vi inga fler Flow demokablar att tillgå. Rum 5 bestod av aktiva högtalare så kablaget var inte så omfattande. MEN här testade vi byta ut en USB kabel mot Bertrams motsvarande och vips blev det en ännu bättre anläggning. Detta får Micke forska vidare med på hemmaplan i lugn o ro.

....

Rum 1 (Gold Note & TEAC/JBL)

Här huserade Mats och vår gode vän Per (från Special Elektronik). Vi spelade ett helt Gold Note system som på Malmö-mässan men med några undantag. Det allvarligaste var att vi INTE använde PS-T, den externa strömförsörjningen till skivspelaren. (Den fick Stefan ta, och vår andra blev kvar hemma hos mig, illa) Den andra nedgraderingen från systemet i Malmö var att vi nu körde på nya "lilla" PH-5, istället för den klassiska PH-10. Samma kablage dock, Lasses FLOW / FLOW X1.

Trots dessa nedgraderingar lät detta system fantastiskt. Högtalarna fattar inte riktigt att de är relativt små. Den nya och relativt billiga (i sammanhanget) integrerade IS-10 gör storverk, ok, med lite hjälp av en extra PA-10 slutsteg. Skivspelaren är min favorit och lirar så fint med Donatello-pickupen. För streamingen använde vi vår switch från Pura, som fått alldeles för lite uppmärksamhet. 

Jag är otroligt stolt över detta system och jag vet det är omöjligt att få något bättre musikaliskt sett för dessa pengar.

..

 

I andra änden av rummet stoltserade nya modeller från TEAC och detta är nog det närmaste en konkurrent till Gold Note kan komma i prisklassen. JBL L100 är nu med för tredje året i rad, så Ni förstår nog att vi gillar dem skarpt.

Finaste vinylspelaren från TEAC  med rejäl tyngd, tung akryltallrik och en granit-MDF verk till det. Dock medföljer Ortofons OM 2m Red om det humana priset om 19" kr. Vi kunde dock inte riktigt stå ut med denna pu, så vi bytte till en Gold Note pickup istället. Vidare så körde vi på hela nya 701-serien, CD-Försteg/DAC-Slutsteg samt spetsade vi anrättningen med deras externa klocka. -Jo, vi körde ju deras finaste Riaa-steg också. Allt detta är väldigt humant prissatt och undertecknad har kört systemet hemma med magiskt resultat. Lägg sedan till att byggkvaliteten håller nästan Esoteric-nivå. (Ex: Klockan= 21,000kr, magisk sak.)

En match för Gold Note.

Faktum är att ljudmässigt är dessa system väldigt olika. Båda är bra på sitt vis. Ja, jo, visst färgar L100 lite (oftast positivt) så med andra högtalare skulle systemen närma sig varandra en del. Men det finns skillnader också, jag gillar båda.

Jag skippar modellbeteckningar och priser här, alla våra produkter på denna mässa hittar Ni på vår hemsida, om vi gjort jobbet:-) ...Annars kontaktar Ni oss så löser vi.

 

Rum 2 (Välljuds rum)

Här huserade jag, som vikarie för Välljud. De missade skicka Air Tight försteget så vi fick rigga med deras E.A.R-riaa som hade inbyggd volymkontroll. En pärla för knappt 18" med MM/MC. Dock är den inte på den höga nivå som resten av systemet, så försteg blev den stora flaskhalsen i detta i övrigt eminenta system.

Först skulle de ha Klipsch högtalare sedan ändrade de sig till Manger. När de sedan trots våra påtryckningar inte skickade i tid, fick de lov skicka Express, då blev högtalarna för tunga eller stora...Så inget försteg, inga högtalare kom, suck!

Men vi hade så klart lättdrivna högtalare som lirade i perfekt harmoni med Air Tights supertrevliga 300B förstärkare. Tur var väl det, att vi fick spela med på Hörning Sound Systems i två rum, då Stefan hade svårt få till den större modellen.

Här lät det mestadels himla trevlig, jag gick igång på Kuzma skivspelaren, som spelade med auktoritet ända ner i källaren, ZYX-pickupen gjorde sitt jobb väl, har inga anmärkningar på denna, faktum, helt ok för pengen, typ 28" isch.

På vissa skivor hörde jag förstegets begränsningar och det var frustrerande, men samtidigt på andra skivor lät det helt bra. Systemet spelade dock mycket musikaliskt rätt, med engagemang och allt, dock saknade jag lite upplösning och annat kul (magi) man får med ett bra försteg. Med tanke på prisbilden på detta system så skulle det varit ett bättre försteg, allt annat höll klassen, lilla Zeus Hörning såväl som Lasses FLOW X1. 

Många frågor här: dels om högtalaren och dess konstruktion, att låta så bra, så mycket, så små? Dels rör, och rör-teknik i allmänhet. Sedan hade många lite allmänna vinyl-frågor, andra mer specifikt om  Kuzma.

JA, vi kommer ta in Kuzma i vårt sortiment, så både Air Tight och Kuzma kommer Ni kunna höra, låna i vår butik, Yxvägen 11 i UMEÅ.

 

Rum 3 (Stefans rum, Bertram Cables)

Ja, här var det problem som inte liknade något annat vi varit med om. På papperet och i verkligheten skall detta system stå ut och skina med ett total-ljud Ni aldrig varit med om . Tyvärr uteblev detta, pga lynniga högtalare. MEN, de står ju kvar i vår butik att utforska, låna, köpa :-)

En dröm-rigg: En Gold Note Giglio med Macchiavelli Gold-pickup, PS-T strömförsörjning och PH-10 Riaa-steg som signalkälla. En härlig rör-förstärkare från Fezz Audio med Stefans favorit rör, 2A3, 2x3 watt. -Streaming skedde med DS-10 från Gold Note.

Kablarna är så klart Bertram, samt lite nyutvecklade ditos. Så synd detta system inte kom till sin rätt mer än sista timmen på söndagen.

Nu tyckte jag det lät ok, till och från när jag var in i rummet under helgen, men aldrig riktigt sådär magiskt vi vet det kan. Beviset fick vi sent, men nu vet vi, rummet funkade, systemet funkade,,,bara några hundratal timmar till så kommer detta bli "beyond magic"

Jag är fortfarande otroligt nöjd och fascinerad av hur bra min FLOW-serie är och ändå mer imponerad över den utveckling Bertram Cables gjort sedan de var i dansk regi. Nu är de på samma nivå som de allra exklusivaste kablarna på marknaden eller kanske än högre?

Rum 4 (Technics med Jan, Skandinavien ansvarig)

Här riggades det som på Malmö-mässan i stort sett. Fokus var så klart att visa upp och spela på den helt nya 1200 GR MK2-skivspelaren. Skillnaden skall vara markant säger Jan som själv testat och det styrks av vad media världen över också tycker. En bra prisvärd spelare har nu blivit betydligt bättre, dock till lite högre pris, så klart.

Systemet i Malmö lät rätt okej, men jag hade lite invändningar, speciellt basen som var lite sisådär. Jag frågade Jan om jag fick pillra lite med systemet och det fick jag. Resultatet, enligt mig själv, blev en mycket bättre, mer väldefinierad bas och även resten klarades av att låta på en än högre nivå än i Malmö.

Faktum är att jag gillade ljudet från detta system bättre än de flesta gånger jag hört det. Dessa högtalare är bra, om man jobbar lite med dem.

 

Jan visade även upp detta lilla "allt-i-ett" systemet, vilket jag kört en hel del och vet spelar riktigt bra, långt över förväntan/pris etc. Nu hade vi inte Technics små godingar till högtalare på plats, så ett par Linn fick bistå. Denna kombo spelade musik så man blev glad.

Tack Jan för att du nu för andra gången ställt upp för oss och dessutom fått lova agera flytthjälp för andra, TACK.

.

Rum 5 (Amega -Micke-)

Detta rum får väl bli vårt teknik-rum för framtida system-tänk. Förra året var Per (Special Elektronik) här med Wisdom-Audio och spelade på en nivå vi aldrig hört förr. 

Nu följer Micke från Sala, bilstereo-gurun upp detta med sina skulpturella aktiva högtalare med mycket ny teknik. 

Otroligt spännande och med ett ljud har både kvantitet och kvalitet. Här skvallrar Micke om uppgraderingar som är på G, än bättre?

Vidare testade vi som sagt med lite Bertram-kablar i detta system och det svarade otroligt mycket. Så om  Micke vill, får han testa sina nya högtalare med Bertram kablage, både internt och externt, hur bra kan då detta inte bli?

Ur ett hemmabio-perspektiv så lär detta bli outstanding, enligt mitt sätt se på saken.

Grattis Micke till en fin rigg som lät riktigt bra, inga mäss-hyss här inte. Seriöst bygga ett rum i rummet och säkra av alla oväntade ytterligheter.

..

 

Hemma (Hos mig, demorum, Borisa 11, Bjursås)

Hemresan gick bra trots ryggvärk. Men den bråkar konstant trots jag varit snäll mot den i flera dagar. 

Nåväl, nu har jag sakta jobbat mig tillbaks, så jag är på banan igen. Har precis kablat upp systemet och Ni känner igen CD-spelaren från TEAC, med den externa klockan. Högtalarna är nästa steg i Hörnings värld, "Eufrodite". -Lite konstigt att varje steg känns som rejäla kliv uppåt, då de har i grunden samma typ av element. På mässan körde Stefan "Aristotle" och jag minstingen "Zeus".

Ni som känner mig, vet att jag är lite svag för vintage, och nu har jag handlat på mig en liten integrerad förstärkare från 80-talets UK. Denna lilling spelar ut Eufrodite med en lätthet man inte trodde var möjlig, och trots den primitiva förstärkaren, hörs det att denna modell är storbrodern i syskonskaran. -Högtalarna först, som sagt.

Med klockan gör TEAC VRDS-701 inte bort sig, ens mot storebröderna från Esoteric, det är respekt. Kan du leva utan SACD är detta ett prismässigt kap, men visst är Esoteric än vassare, dock till ett pris.

Nej, nu måste jag njuta lite mer av denna fina anläggning, Amadeus och Kari står på spellistan (CD).

...

Slut på rapport

..Trevlig helg på Er alla och som vanligt, tack för Ni läser.

Mvh

Lasse

 

Featured products

Save 11%
Save 11%