Rapport från Göteborg och Jönköping

Hejsan

 

Tänkte berätta lite om min resa och alla dess problem som uppstod.

Först och främst kunde inte min kollega Mats vara med, då han blivit bjuden på en musikresa till USA som 40-års present av sin bror. (Men han kom inte iväg dit heller då han fick Covid dagen innan avresan)

Sedan skulle då Stefan, Bertram Audio, vara med och vi skulle så stort introducera hans kablar för den svenska marknaden, fina skyltar skulle göras osv. Men dagen innan avresan till Göteborg så får även han Covid. Dock tar han sig till Falun med de kablar vi skulle köra på. Otroligt starkt köra till Falun och hem till Östersund trakten igen, sjuk och dan. 

Posh Audio skulle dela rum med oss på mässan och vi skulle då visa och spela på Jadis förstärkare. En ny 300B modell var det tänkt vi skulle låna från fabrik. Men det gick inte så vi fick låna en DAC istället. Men den vi hade, i35 med EL34 var inte tillräckligt bra för våra Tobian. Här hade vi lite tur, då det gick byta ut EL34 mot KT88 på samma förstärkare. Nu lät det som det skulle, dock inte 100 av det jag tänkt mig.

Men till slut landar jag i Göteborg och hotell Heden. Hotellet visade sig vara rasande bra, fin service och lite hemtrivsel, kanske beroende på att allt är på samma plan.

På kvällen stötte vi på vår granne, Sven Bilén, som vi inte sett på evigheter. Så en och annan GT fick det bli, kärt återseende. -Lite kul får man ha-:-)

 

Funkade bra komma in och packa upp, vilket jag fick göra själv till en början. Sedan kom Lars-Erik som skulle hjälpa mig lite samt köra en lite extra demo om klassisk musik.

Som tur jag har så fick jag Kalle att hjälpa mig fin-rigga högtalarna. (Tack!), Så det slutade med att det lät bra i hela rummet, en fin kompromiss. Dock grubblade jag på om vi skulle leta reda på en matta eller ej. Problemet för mig var de mobila absorbenternas betydelse för ljudet (besökarna). Jag ville absolut inte det skulle bli för dämpat i rummet. 

Dock, så här i efterhand, ångrar jag mig för att inte ha försökt testa med matta i alla fall, då det blev en rätt hård första golvreflex. Denna iakttagelse fick jag också bekräftat av min gode vän Ola från Kristianstad som var och hälsade på, på söndagen.

Men jag fick ändå inte fram magin, jag skyllde i detta läge helt på förstärkaren, men det skulle visa sig vara mer jag kunde gjort i detta läge.

Jag lyckades också rigga ett helt Gold Note-system i lilla 10-serien och med de nya fantastiska högtalarna A3 Evo II, även de från Gold Note. 

Här passade jag också på att visa upp Lasses HIFI kablarna FLOW. Tanken var att man kunde både se och känna och klämma på dessa vackra tingestar.

Hela denna anläggning lät rysande bra, även på orgelmusik, även fast vi streamade på enklast möjliga vis via bluetooth.

Att högtalarna presterar på riktigt fick jag senare bekräftat, gott och väl, i Jönköping hos Ingemars Balance Ljud & Bild.

DS-10 och PA-10 var elektroniken både här och i Jönköping. Rasande bra och prisvärda produkter.

 

Det var tur att Lars-Erik Steinick kunde hjälpa mig denna gång, annars hade jag varit helt själv. Men jag hade också en plan med att använda L-E stora kunskap inom den klassiska musikens underbara värld.

L-E fick dema samma stycke två gånger, dock med olika pianon/Flygel. Steinway vs Faziolo. Alla hörde skillnad med dess olika upplevelser. Samt kunde L-E också förklara hur instrumenten såg ut och lät på Mozarts tid.  En mycket intressant och upplysande litet avbrott i spelandet. 

Tyvärr är det svårt göra dylikt på större sammankomster då folk kommer och går hela tiden. Vi försökte anpassa oss efter det och då vi körde, satt i regel alla kvar tills det var klart. Kort och koncist blev det, men också mycket bra tack vare det.

Tack L-E för denna lilla extra krydda i vårt rum.

Vi försökte blanda musiken efter publik och känsla samt spela så lite som möjligt av den beryktade "mäss-musiken" som jag personligen inte gillar. Tror det funkade på det hela taget, 50% vinyl och 50% CD blev det och jag tror att jag demade lite av alla skivor jag tagit med mig, typ aldrig hänt tidigare.

Systemet bestod av Gold Notes finaste skivspelar-rigg samt lilla PH-10 riaa steg, ett rasande bra phono-steg för överkomlig peng. Sedan spelade vi CD med GN CD1000 som transport och Jadis senaste DAC-kreation. Förstärkaren vi använde var den till höger på bild, Jadis i35, nu med KT88 rör, dock av enklaste slag. -detta skall nu utvecklas och provas av undertecknad. (Lilla Jadis förstärkaren till vänster fick agera utfyllnad) Allt kablage kom från Bertrams finaste serie med OCC-koppar. Högtalarna sist men inte minst, Tobian 12FH, underbara horn-kreationer från Schweiz.

Hur lät det då?

Jodå, det lät fint men jag kom inte riktigt fram till den magi som Tobian kan, och nästan inga andra. Jag var så inne på att det var förstärkarens fel, då jag var så inställd på att köra Jadis nya 300B. Här missade jag åter att testa underlag. Då jaf tog med en ganska enkel bänk/rack och bara en bräda på hjul till Jadis-förstärkaren borde jag insett bättre. Jag hade ganska avancerade fötter med mig som jag skulle kunna ha testat under olika produkter och framförallt skulle jag valt ha Jadis direkt på golvet. Att detta hade stor betydelse fick jag svart på vitt i Jönköping där vi körde samma anläggning på ett bättre rack från NEO. -Gud vad det gjorde skillnad...Man lär sig hela tiden och man har en tidsfaktor på mässor och sedan är i regel rummet helt ovant att verka i också. Bra ursäkter för att man slarvat lite kan jag tycka.

Dock var det flera besökare som uppskattade ljudet mer än väl och många var nyfikna på anläggningen, högtalarna inte minst. Som sagt, det lät bra.

Ja, det lät ok, 

Jag hann också mellanlanda hemma hos Lars, PL Audio och vi hann med att avverka lite högtalare och snacka vintage hifi som vi båda gillar.

Sedan åkte jag norrut mot Jönköping...

 

Väl i Jönköping så fick jag husera på 17:e våningen i det nya hotellet, som är granne med Balance Ljud & Bild.

 Bara ett stenkast till Tändsticksområdet från hotellet (Höger)

En så fin lokal Ingemar har. Här ser Ni mina två system jag riggat, bredvid varandra.

Nu spelade vi vinyl för hela slanten i båda systemen, dock kunde vi här streama genom Gold Notes fina DS-10. DS-10 fick också agera försteg till PA-10 som slutsteg, precis som i Göteborg. Men här kopplade vi också in riaa-t, PH-10 så vi kunde köra vinyl på Gold Notes Pianosa och med pickupen Donatello Red. A3 Evo II-högtalarna kom nu till sin rätt placerade på ett stativ en bit ut i rummet. 

Herrejösses vad detta system spelade musik. Jag saknade inte den stora spelaren Mediterraneo och Tuscany Gold pu särskilt mycket. De har samma gener och låter väldigt lika och visst är den större spelaren mer högupplöst och med större frekvensomfång, ljudbild etc, men denna lilla godbit kommer mycket långt på vägen dit, och för mycket mindre peng begärt.

Måste berömma Ingemar för modet att köpa in ett orange rack från NEO. Så ascoolt snyggt så det finns bara inte. Skulle vara vårt röda dito då.

Längst ner huserar IS-1000 från Gold Note, som fick vila under denna demo, men är i bruk igen då detta skrives.

 

Jag satte två fåtöljer på rad och lika med två soffor i andra systemet. Det blev en stor skillnad i ljudbilden. Längst fram så var det en stor och imponerande ljudbild där du nästan hade musikerna i knät. På andra raden blev det lugnare och med bättre överblick om också lite mindre scenario. 

Vi var nog alla överens om att andra raden var "bäst" eller mest trivsam, detta gällde exakt lika i båda systemen.

 

Här huserar Tobian med samma system som i Göteborg, dock körde vi bara vinylriggen. Här får vi inte glömma att nämna PST-10 som är en extern strömförsörjning som passar alla Gold Note skivspelare. Jag tycker den gör otroligt mycket för ljudet och kan inte nog rekommenderas oavsett GN modell.

Här spelade systemet klart bättre upplöst, hade vi bara haft en matta här så kanske vi fått fram den där riktiga magin. -Man lär sig tydligen aldrig.

Klart slut av denna rapport, bättre sent än aldrig..

Sköt om Er 

Så syns vi i Umeå på nästa mässa (3-4/12)

Fint va ?

Mvh

Lasse

Featured products

Save 11%
Save 11%