Lasses HiFi 30-år..The story

Hej

Här kommer vår historia som sträcker sig 30 år bakåt i tiden. Det är faktiskt inte så många aktuella Hifi-butiker som funnits i 30-år, speciellt inte med samma ägare OCH som huserar i samma lokaler.

Låt vara att vi utökat butiken med grannbutiken i mitten 90-talet och vi har också parallellt huserat i Borlänge i nästan 4 år. Och vi har nu ett show-rum i Umeå sedan ett år. 

Men varför startade jag och vilka märken jobbade vi med och med vilka personer och hur klarade jag av all denna tid? -Det får du lite övergripande svar på här i bloggen.

Start

I slutet  80-tal tänkte jag tanken med en fin hifi-affär i Falun, alternativt Borlänge. Det var då sparsmakat på den fronten då Långbergs sakta men säkert försvann och inga riktigt spännande produkter fanns i andra hifi-kedjor. Jag berättade mina planer för min pappa, som är revisor. Han skrattade och tyckte det var en dum ide´, bättre jobba kvar på Televerket som är mycket tryggare. Och vad skulle butiken heta då, Lasses HiFi eller? -sa han.....Så namnet var givet, den dagen vi registrerade firman, i November 1991. -Resten är historia som man säger, och här kommer den :-)

År 0-1

Första tiden så kontaktade jag flera leverantörer, men de ville att jag skulle ha en butik innan de var intresserade att leverera. Jag gjorde också lite marknadsundersökningar med annonser i den lokala pressen och även i HiFioMusik. Under den tiden fick jag bra kontakt med en distributör som också kom bli lite av min mentor i början. Då jag inte visste hur man skulle sälja, var butiken skulle ligga osv. Men med lite hjälp hittade jag vår butik på Kung Gustavstorg 4. Vi flyttade in i oktober 1992 och jag hyrde då i andra hand, ett år senare fick jag första hands kontraktet.

Jag testade av lite produkter redan innan vi blev med butik. De allra första märkena jag tog hem var då: Micromega Logic och Leader CD, Celestion högtalare, Rotel CD & förstärkare, Musical Fidelity A1, Naim Nait2 & High-cap, ProJect 1 & 2 vinylskivspelare...-Tror Monitor Audio kom in i samband med att vi var i butiken, dvs 1993.  Ett till viktigt märke som kom in tidigt var Audiolab.

Vi var nog bland de första som började sälja ProJect i Sverige, de hade 2 spelare, sedan kom ProJect 6 något år senare. De hade egna pickuper som var förtäckta Grado Black. De lät rätt bra för billig peng (10" arm på 2:an, den gillade jag). Egentligen ville jag sälja Rega ( de hade Planar 2 & 3 på den tiden), men då hade HiFi Klubben agenturen så det gick inte.-Man sa till mig i butiken, att vi måste vara de sista som säljer vinylspelare...Vi sålde bara billiga och inte så många då, men vi har aldrig släppt vinylen. Vi kommer inte släppa CD:n heller, om Ni undrar.

Undrans hur många vinyl-samlingar jag blev erbjuden, gratis...-Men vi hade ingen plats och det fanns ingen avsättning för dem heller.

Naim kom med av en slump, då Patrik i Jönköping, som hade agenturen tyckte jag skulle prova, och lyckades trycka in två kartonger till i bilen. Det är jag nu väldigt tacksam för, då Naim blev ett mycket viktigt märke för mig de närmaste dryga 10 åren efter det besöket.

1993 - 2003

I början så hade vi öppet på eftermiddagarna och helger, då jag jobbade heltid på Televerket, senare Telia. Någonstans kring 1994 så anställde jag en kille på heltid, som dock fick avsked 2003, pga att han inte kunde skilja på mitt och ditt...

Vi hade en liten lokal med bara hemstereo. Våra viktigaste märken då var Naim och Micromega. Även Arcam och Musical Fidelity, Audiolab  huserade på hyllorna. Högtalare var det Epos ES 11 som var stor-säljaren ( vi hade även den större mer exklusiva ES 14 för demo). Monitor Audio kom succesivt ersätta Epos. Celestion var också på väg ut då de inte fördes aktivt varken i Sverige eller UK. Sen kom Royd och blev vår favorit (med naim elektronik)

Vi fick agenturen på Chord Co, när vi ringde till Naim och bad om adapter-kablar, med RCA i ena änden (Naim körde då bara med DIN-kontakter). Då sa Paul Stevenson att det tillhandahöll man inte, men vi kunde ringa Chord Co, det hade dem. Sagt och gjort, då sa Nigel Finn ( utvecklare) att vi kunde väl ta agenturen i Sverige. ja, fler lär ju vilja ha adapter-kablar tänkte jag. Så vi hade agenturen i tio år. -En anekdot är att Chord Co:s ägare Sally, fd frun till Paul Stevenson. Sedemera blev hon ilag med en Linn-kille istället, dock var detta early-days. Men konstigt att ett så primitivt företag blivit så etablerat idag, de får nog tacka Nigel för det.

Lite samma sak hände med Royd högtalare. Vi samarbetade med en distributör som gav mig uppdraget kolla av ett par märken i UK, och vi enades om Royd. Efter en tid så ringde han och sa han sålt firman och erbjöd mig ta över agenturen. Så det gjorde vi och körde på till Joe stängde fabriken, av åldersskäl. 

När jag tänker efter så var det lite samma med Exposure, då vi till slut vågade börja sälja dessa då vi hade en bra distributör i Sverige. Så en dag ringer Mike och säger han fått Musical Fidelity agenturen och de vill inte att han skall ha några andra gudar (märken), så vi får ta över agenturen. Så dessa hade vi också i bra precis 10 år, dock efter Naim-eran.

 

Efter en tid så började vi jobba med bilstereo också, Alpine, MTX och senare Lanzar var märken som var viktiga för oss. Sedan en dag dök det upp en kille och sa han var duktig montera bilstereo, vill du samarbeta sa han glatt...-Visst sa jag, kul. Magnus Claesson hette han och han hade eget företag, MC-Ljud (Ingen motorcykel i sikte) Sedan sammanförde han oss med sina kontakter, Backes Ljud och bygg som i sin tur samarbetade med Patrik, MDS. Så helt plötsligt ingick vi i MDS-kedjan och sålde billig bilstereos, samt grymt mycket mobil-telefon-tillbehör, via Allt-i-Tele, Staffan, som också Magnus kände. -Tyvärr gick Magnus bort för ett par år sedan nu, bara 50 år ung, min Wing-man,,,,-Har fortfarande jobbigt med detta, en av mina absolut bästa vänner...-Vi fasade ut bilstereo kring 2003. Då Morgan började jobba i Falun började en ny era, två-kanalig hifi på en mer high-end nivå än tidigare,

Någonstans 1997 eller kanske tidigare så dök hemmabio upp och vi drog igång med det också. Vi jobbade med märken som Harman/Kardon Receivrar ( senare Marantz ) samt Infinity och Canton högtalare, så klart Monitor Audio också. Jo, LOEWE TV-apparater sålde vi också. Då vi aldrig varit så dedikerade bio-fans var det lätt minska ner den biten då pendeln svängde över till hifi igen.

 

1998-2002 så öppnade vi en butik i Borlänge med mer fokus på bilstereo och hemmabio än i Falun, som fick mer fokus på Stereo, bil som hem. Där började Morgan hjälpa till lite, och när tillfället kom 2003 så började Morgan jobba full tid i Falun, där han huserar än idag :-)

2001-2004 fick jag för mig studera på högskolan, sedemera fick jag lite lärar-uppdrag där också. Då vi hade problem med inbrott och inbrottsförsök i Borlänge-butiken så valde jag lägga ner den, i februari 2002. Då hade vi avverkat 3 olika butikslokaler i Borlänge. 

Människor, under denna period var det en hel del personer som hjälpte till, praktikanter mm och anställdes mer eller mindre, då vi fick förfrågan av intresserade som var arbetslösa och en del hade också handikapp och eller behövde lite stöd via Arbetsförmedlingen. Vi var som mest sju personer som på ett eller annat sätt hjälpte till i Borlänge samt två extra i Falun fast inte samtidigt så klart. -Man får vara tacksam, känns speciellt så här i backspegeln. Men det roliga är att jag träffat några av dem, för inte så länge sedan och det hade gått bra för dem i livet och det var så kul att höra. Kanske har vi bidragit till att göra liten skillnad i någras liv, i positiv bemärkelse. (hoppas jag)

När jag tänker efter så blev flera av de första "kunderna" och hang-arounds bra vänner som också hjälpte till när det behövdes. En av dem är en av mina närmaste vänner än idag...Kanske är det så att mötet med människor är det som gör denna verksamhet så kul, tillsammans med god musik, kaffe och roliga musik-prylar då :-) -Vad mycket Lasses HiFi har gett mig, under alla dessa år, med livslånga vänskapsband och möten med många fina människor, känner tacksamhet.

Sum up

Vi startade som en stereo-butik, fyllde på med bilstereo och senare hemmabio för att sedan gå tillbaka till att bli en renodlad stereo-butik, men nu på en högre high-end-nivå än någonsin tidigare...

 

Jag fyller på med del 2 av denna blogg senare...

En av anledningarna till lite Lasse-historik är ju att få reflektera lite tillbaks i tiden om vad som hänt, och påminna Er om vårt firande i butiken lördagen den 20:e November. Typ: KL:11-17, eller så länge vi orkar..

Vi kommer bjuda på flera coola system att lyssna på och tårta, kaffe och skumpa kommer det bjudas på....

Nu hoppas jag att också du kan komma och fira med oss,

 

Så himla välkommen är Ni :-)

Mvh

Lasse

Featured products

Save 11%
Save 11%