Lasses Hifi 30-år "The Story" Del2

 

Snart är det Jul.. 

Blogg 2

2003-2021

Paralell utbildning & arbete

År 2001-2005 studerade jag på högskolan och därefter var jag lite lärare i olika kurser. Det var faktiskt meningen vi skulle dra igång något stort, med början med skicka mig till Skottland för en utbildning där. Men då man bytte prefekt med mera så dog denna idé ut. Med nya prefekten fick jag heller inga fler kurser så där slutade denna alternativa bana. (Redan 1997, var det meningen jag skulle jobba utomlands i Swedtel:s regi, då jag blev utbildad för det, istället slutade jag på Telia och drog igång butik i Borlänge 1998)...-Så om ödet ville, så hade det kanske inte funnits ett Lasses HiFi idag..

Produkter som vi haft...som vi har....

Vi fasade ut Naim när de bytte design, ändrade ljudidealet och höjde priserna kraftigt. Det var ganska lätt då kunderna inte ville följa med i den riktningen. Vi funderade så här: Varför sälja Naim för-slutsteg då man kan sälja en Krell integrerad för samma pris och ljud-ideal? Så vi började forska på fler high-end märken såsom Krell, Audio Reseach med flera. 

När vi blev av med agenturen på Chord Co (de vill alltid följa Naim-spåret) så tänkte jag det var kul testa det bästa, som alla snackade om, Nordost. Efter ett tag insåg jag att de inte var så bra som alla sa, så jag bytte till det näst bästa då, Transparent. Efter en tid upptäckte jag att de heller inte var så vidare värst.

Då ilsknade jag till och började studera vad som sägs om olika kabelmärken osv. Det fanns inte mycket material därute, så jag bestämde mig för att testa kablar själv då. Sagt och gjort, en process som tagit år, men jag skrev lite om detta i min blogg. Det visade sig att den lästes över hela världen. Pressen blev stor, till slut orkade jag inte skriva varje dag osv. Men det resulterade i en ny kontakt, Jorma Koski.

Hans kablar, Jorma design, funkade för mig, och han sa att jag lika gärna kunde ta agenturen..-Vilket vi gjorde, fram till han dog. Ännu en god vän som försvann, vi semestrade i Hong Kong tillsammans bland mycket annat kul vi gjort.

Monitor Audio slutade vi jobba med då Mike (Audio Squad) dog. Vi hade velat sluta tidigare, då märket blev sämre för varje år och generation. Typisk "Made in China" produkt kändes det som. Men de sålde sig själva på slutet, mycket tack vare HiFioMusiks missvisande tester så klart. -Men de funkade fint i bio-sammanhang matchade med Marantz, då de båda tog ut varandras svagheter.

 Ett märke vi drog igång med och som var grymt bra var Onda Ligera. Här slutade sagan efter bara några år då ägarna drog åt olika håll och företaget slutligen lades ner. Kul dock, att jag har lite kontakt med VD.n och designern än idag. Nya firman heter Reflector, om du är nyfiken.

Ett annat märke vi också hittade i Tyskland var Lawrence Audio med deras speciella instrument-design. De föll inte riktigt på läppen hos våra kunder, men alla gillade ljudet och de flesta, hör och häpna, även designen. Mr Liao som tillverkar dessa "Hand made" in Taiwan, är helt seriös i sina konstruktioner på alla sätt och vis. Det blev dock lite konstigt för de flesta, då man tror att allt är billigt från Asien.....-Men "Hand made in Japan", kostar också flis, Esoteric och Kondo är två bevis för detta. -Vi säljer Lawrence än idag men inte lika aktivt.

Audiodata var ett annat projekt vi testade under dryga ett år. Fantastiska högtalare, gjorda i Salzburg, Österrike. Men av olika skäl valde vi att avstå, främst på grund av bristande intresse men också var man inte så aktiv från fabrik som vi hade hoppats på. Vi har dock möjlighet dra igång med dem igen, eller ta emot beställningar om någon vill ha ett par.

För en fem år sedan så drog vi igång Mark Levinson och därefter JBL och lite Revel. Detta jobbar vi hårt med och just nu väntar vi med spänning in JBL L100 75, jubileumsmodellen. Detta kommer vara ett av Lasses HiFi fokus framgent också.

Sedan kom Esoteric!! ...Ja, det var inte alls meningen, men en god vän ville köpa en SACD av mig, och det skulle vara Esoteric. Efter långa förhandlingar osv fick vi sälja Esoteric men då bara under förutsättningar att ha även deras förstärkare. Jösses, tänkte jag men hoppade på racet. Det var bland det bästa jag gjort, då det visade sig att deras förstärkare var lika bra som deras SACD. Och vilken kvalitet, suck,,,man blir knäsvag bara man tänker på Esoteric. Vi väntar faktiskt in deras nya nätverksspelare N-05XD med inbyggt försteg också...Kul..-Har kommit nu, i skrivandets stund, dock har jag inte hunnit testa den ännu...-Kommer nog en blogg..

Classic Design

För ett år sedan så köpte jag Classic Design, då Jonas inte längre hade tid med att driva flera verksamheter. Detta möjliggjorde att vi nu har ett show-room i Umeå sedan ett år tillbaka.. Mats som tidigare jobbade för Classic Design är kvar och snart delägare samt får han jobba extra åt Lasses HiFi i Umeå. Detta har då genererat ännu större och bredare fokus på vårt favoritmärke Gold Note, både i Falun och Umeå.

Gold Note är ett så brett märke med allt från pickup-skivspelare-Riaa-nätv/DAC förstärkare och högtalare, samt i olika prisklasser. Allt från midifi till highend så kommer vi att kunna presentera mer av deras utbud succesivt, vilket vi är superstolta över. Vi är så klart lika stolta över att vara närvarande i Umeå också. Sist men inte minst möjliggör Classic Design fler agenturer och idag huserar grymma märken förutom Gold Note i portföljen. Fezz Audio, Trenner&Friedl, Odeon Audio, Atacama, 

Odeon är ett resultat av Classic Designs intåg. Märket är superspännande då man förenar mycket av de värden vi uppskattar. Hand gjort i Tyskland, Horn-design, lättdrivet och med en förhållandevis human prisbild från dryga 30,000kr paret. Vi tycker de låter gudomligt både med rör och transistor, och med Gold Note inte minst. -Dessa måste Ni höra vid tillfälle.

 Lasses sortiment

Senaste tillskottet i Lasses ultra high end portfölj är Tobian Sound Systems, vilket vi blev introducrade av genom vår vän Goran som vi köper de eminenta kablarna Final Touch Audio av. Gunter Tobian heter han och kommer också från Schweiz, och han är lika fanatisk som mig. Allt de gör kommer från Schweiz, det mesta gör han själv.(Precis som Gold Note i Italien). Han tillverkar högtalare och rör-förstärkare. Jag kommer snart skriva en mer utförlig rapport om Tobian som företeelse. Jag kan bara säga tack till Goran, då jag nu representerar Tobian i Sverige och hans högtalare är bland de bästa jag hört, kanske de bästa.

Våra kabelmärken idag är 3 olika fabrikat och det känns som vi täckt in allt som behövs och mer därtill. Neotech, kom med Classic Design och har grymma kablar som både är superbilliga och bra till bara bra. FTA (Final Touch Audio) som jag fick tips av genom en bekant i Umeå, det tackar vi allra varmast för då dessa nu är mina referenser oavsett prisklass. De konkurrerar med alla andra märkens toppmodeller och kan därmed anses som grymt prisvärda. Sist men inte minst så smyger vi in lite Bertram i sortimentet. Då det är en ny, svensk ägare, Stefan, som nu tillverkar och utvecklar dessa dyrgripar. Anledningen till detta är att Stefan kontaktat oss och ville ha lite lyssningshjälp, och nu artar sig kablarna i rätt riktning så vi kan med gott samvete hjälpa till att sälja dessa. Kommer bli hur bra som helst. -Kanske enda vettiga alternativet till FTA. Allvarligt, men Bertram har också lite kablar och material som inte FTA har så jag tror båda dessa kabelmärken kan komplettera varandra fint, lägg till Neotech med både bredd och djup så förstår Ni säkert vad jag menar med att vi är kompletta beträffande kablar.

Vi var med från starten när Panasonic drog igång Technics igen efter 13 år i träda.(För 6 år sedan nu) Vi har också hjälpt dem lite på mässor och så. "Payback" fick jag med råge, då de bjöd mig över till fabriken i Japan. Nu har det gått 6 år eller så och många fina modeller har det blivit, inte minst SL-1000, den bästa skivspelaren vi vet....demades i Umeå och finns en tid framåt i vårt showroom där. Vi är sedan starten, eller återstarten med som auktoriserad Technics butik och har de flesta modeller i lager och för demo.

 

Vi håller också på med ett långsiktigt samarbete med Porsche-center i Örebro, och jag hoppas det kan bli nåt kul på sikt. Vi har faktiskt tagit fram en Porsche-högtalare via Eryk S Concept i Polen. Vi får se hur allt detta kan utveckla sig, det får framtiden utvisa. Allt lades i träda, pga Covid så klart. Men nu är vi på G igen och den 10/12 så kör vi en demo där, välkomna.

 

Under en lång period har vi till och från jobbat med Kharma och Wilsons fina högtalare. Just nu är det Kharma som finns som demo, men det skulle inte förvåna mig om en Wilson dök upp också, så småningom. Tidal Audio provade vi också men de kostar rasande mycket och har dessutom höjt priserna rejält sedan dess. Dock startade Jörn ett Tidal Audio budget-märke, Vimberg, vilket passade oss mycket bättre. För dagen finns deras stativare för demo i butiken i Falun.

Avalon lade vi i träda för bra med år sedan nu, då våran dåvarande distributör blev av med agenturen och sedan blev det prishöjningar och ingenting mer hände..Dock har nu, dagens modeller lite svårt hävda sig prismässigt, kvalitetsmässigt mot ovan nämnda, så då blir det helt enkelt ett märke för mycket för oss, i nuläget i alla fall. 

Vi har också stångat oss blodiga med andra bra märken och inte riktigt lyckats nå fram. Ett sådant projekt var Audio Note UK, där fanns dock lite inbyggda problem med byggkvalitet och leveranstider. Men bra lät dem. Så bra att jag ändå hade svårt släppa taget, resultatet av det blev Audio Note KONDO istället.

Där är vi nu och jag hoppas att fler släpper taget och lyssnar in sig på detta. Här finns ingen brist på kvalitet, varken ljudmässigt eller byggkvalitet. Känns som värsta  Esoteric-nivån.

Esoteric & KONDO tillsammans med Tobian står i en egen division beträffande både bygg och ljudmässig kvalitet. Det bästa jag någonsin sett och pillrat med," no doubt."

Vi har också genom åren studerat in eventuell etablering i både Stockholm och Göteborg. Men båda projekten stupade på målsnöret. Dock är vi nu istället  representerade i Umeå och kanske på sikt i Örebro (vi får se hur det går), nog så bra kan jag tycka.

 

 

Märken genom åren...totalt ointressant men nu vet ni vår erf-bank :-)

En del passerade revy på ganska kort tid, då vi inte riktigt kom överens med ljudet, en del kom in på test, andra en längre tid, då det fanns efterfrågan och/eller vi gillade märket mer. Sedan finns det märken som betytt mycket för oss, som vi gillat extra mycket..Jag har säkert missat några märken.

Dagens aktuella modeller får framtiden utvisa hur viktiga de är, för oss:-) Många märken har vi också provat och ratat genom åren. En del klarade inte våra ljudmässiga krav, andra var bra men fann ingen plats i sortimentet just då.

-De märken med fet text är sådana som betytt mycket för oss, eller märken som vi gillar /gillade extra mycket.

-En viktig policy vi har haft och har, är att undvika sälja "Made in China" produkter. Vi gjorde ett undantag med Xindak, och det kändes inte bra, det gör vi inte om. Vi satsar hellre på kvalitet, med musiken i fokus, då får det hellre kosta lite mer. Det tjänar både du och jag på och miljön, inte minst.

ProJect, Clearaudio, Kuzma, Dr.Feickert, Brinkman, AMG, Tom Evans, West Audio, SOTA, FUNK ,Rega, Music Hall, Thorens, Pink Triangle, Dual, VPI,

Benz Micro, Dynavector, Decca London, Grado, Sumiko, Audio Technica, Lyra, Vandenhul, Goldring, Mijayima, ZYX, EMT, Transfiguration, Allaerts, Okki Nokki, Ortofon, Transfiguration, Clearaudio, Koetsu, 

Avalon, Wilson, Kharma, Marten, Tidal Audio, Vimberg, WolfVonLanga,  Sonus Faber, Odeon, Trenner&Friedl, Audiodata, Pen Audio, JBL, Revel, , PAP, ART Loudspeaker, , AQ,, , Aurelia, , Lawrence Audio,,Royd, MonitorAudio, ((AE)), , ,Canton,, Infinity, NHT, TDL, Carlson, Harbeth, Spendor, Celestion,  Russell K, ProAc, JPW, Focal, Dynaudio, Eryk S Concept, Totem, Arteluthe, Onda Ligera, Xavian, Wharfedale, Neat, Tannoy, Epos, ART-Loudspeakers, Audio Physics, KEF, Mirage,Focal. Celestion, Mission, Raidho, Harbeth, Apertura, AQ, Arcam, Audiolab, Krell, Neat, ATC, Audio Physics, Mirage, Isophon, Gale, Audio Solutions, 

Stillpoints, Finite Elemente, Quadraspire, Atacama, Custom Design, HiFi Racks, NEO, Northstone, Iso-acoustic, Solid Tech, Ringmat, 

Technics, Sony,Yamaha, Marantz, Rotel, Exposure,, Primare, LEAK,  Linn, Naim, Mark Levinson, Gold Note, McIntosh, Esoteric, , Nagra, Darzeel, H/K, Grandinote, Mimetism, MSB-tech, -Quad-, Cyrus, dCS, Lavardin, Moon River, Pathos, Magnum Dynalab, Karan Acoustics, Arcam, Audiolab, Devialet, Auralic, Cambridge Audio, Lindeman, Neodio, NuPrime, Tivoli Audio, TEAC, ION, Musical Fidelity. Audio Innovation, Cyrus, Audioaero, Acoustic Arts, Octave, Copland, DartZeel, EAR, Auralic, Pathos, Muse electronics, Chord electronics, Audia Flight, Adcom, 

Conrad-Johnson, Audio Research, Kondo, Audio Note, Audio Valve, Tobian, Xindak, Fezz audio,  Aries Cerat, ART Audio, Jadis, Synthesis ,Copland, LOEWE, Infocus. Audiolici, 

Cardas, Kimber, PS Audio, Isotek, Gigawatt, Kemp, Nordost, Transparent, Chord Co, Supra, Stereolab, FTA, Bertram, Neotech, Synergistic Research, Entreq, Jorma, Tellurium Q, Acoustic zen, Shunyata, Supra, Wireworld-StraightWire. Crystal cables, 

Sennheiser, Beyer Dynamic, 

Velodyne, REL, 

Alpine, Lanzar, MTX, Kenwood, MDS, Pioneer, 

 Opus 3-Mofi-STS

Lawrence Liao med fru

Produkter som berört mig mycket...

Högtalare

Första smällen fick jag med Mirsch 3-28 som en granne hade och jag bestämde mig då att sådana skulle jag också ha,,,vilket blev en sanning några år senare, år 1977. Samma granne kom hemsläpande med ett par JBL senare, och då blev jag golvad igen...Som hifi-handlare har jag också fått några knockar till. Naim SBL var kul men Royds högtalare var mer sofistikerade, Abbot var en favorit, även om lilla A7 spelade skjortan av allt för pengen (1,800 kr paret), en Linn Kan killer sa vi då, på den tiden.Monitor Audios Studio 10 var en riktig highend högtalare i början 1990. .Mer high-end dräpare på senare tid var så klart Onda Ligeras 168D samt senare Lawrence stora Dragon. På mässa har Kharma ofta kunna låta riktigt magiskt samt brukar Wilson alltid leverera (speciellt när Peter McGraf riggar). 

Den allra tuffaste högtalar-systemet är så klart Living Voice stora rigg samt de extrema gamla hornen från Western Electric. (Hört på mässa i Munchen) -Denna blandning är vad Tobians högtalare handlar om, och då förstår Ni som hört dessa varför jag ställer detta märke, Tobian Sound Systems överst på pallen.

Tobian högtalare FH12 samt ser ni en fin Reverend gitarr, säljs genom Classic Design.

Förstärkare

Första hästsparken jag fick här, var Naims lilla Nait2 med en high-cap, helt sjukt bra. Största besvikelsen några år tidigare var Luxman som jag trodde skulle vara så bra..Senare förstärkare som chockat mig är Esoterics modeller, den integrerade F1 är tillsammans med Audio Note Kondos Overture de allra roligaste jag hört på länge.

CD spelare

Gamla Naim CDS och Micromegas Trio var något i hästväg från förr som säkert står sig fint än idag. Den andra smällen jag fick i nutid var Esoterics alla SACD spelare, de sopar banan lätt med andra storheter såsom dCS, MSB, Audioaero, Neodio mfl. Min favorit här är K-01XD, lägg gärna till den externa klockan så är ni hemma "forever". -En lite nätverks-låda från Lindeman så kan du streama genom denna eminenta DAC som den innehåller också.

Skivspelare

Började min bana med Thorens, men upptäckte sedemera att både Systemdek och inte minst Pink Triangle var klart roligare. Idag spelar jag faktiskt på en Linn Axis som min andra-spelare. Men den stora smällen fick jag när Technics introducerade SL1000, den är bara bäst...Jag gillar dock designen och soundet från Gold Notes finare tingestar. Överraskad blev jag nyligen av Mark Levinsons "lilla" skivspelare, den lirar gott. Nu väntar jag på att få ihop min nyinköpta gamla Thorens TD124, tillbaka till brottsplatsen kan man tro,,,Jo, angående pickuper, jag kör på en Gold Note med stor tillfredsställelse och jag tror jag kommer uppgradera inom samma märke...Gold Notes topp-modeller heter Tuscany, finns i Red och Gold utförande,,,,Gold verkar otroligt prisvärd, i den högsta nivån (vill ha).

Kablar

De första kablarna vi jobbade med seriöst var Chord Co, mest på inrådan från Naim som vi jobbade med då. Själv hade jag mest Supra innan vi öppnade, eller jag öppnade butik, så bättre var de. Men den stora öron-öppnaren var när jag hörde Nordost Odin första gången. Den andra stora upplevelsen, men som kom mer smygande var första bekantskapen med FTA. -Där är vi idag, känns magiskt.

Summering

Om vi skall få ihop ett system eller två så skulle det se ut som en gammal Naim-rigg med CDS-Nait2-Royd högtalare från förr...Idag skulle systemet se ut så här: Esoteric K-01XD - AN Kondo Overture - Tobian FH12

Som skivspelare skulle jag haft Pink Triangle (numer Funk, vilket jag har idag) då och Technics SL1000 med Gold Note Tuscany pickup.

På den gamla tiden skulle jag kört med Naim och Chord Co kablar och Mana coustic rack. Idag blir det FTA eller Bertram kablage med NEO-rack, skulle jag tro..

Man skulle ju kunna säga att vi gått från ett engelskt fokus, med senare USA och nu mer Japansk fokus, med lite EU-märken som krydda. Egentligen ingen avsiktlig ändring men idag känns det helt rätt med tanke på Brexit också :-)

Paul Stevenson (Naim VD) och jag...Way back in time..

Musik...som jag är

Jag är född 1964 och den tidiga 70-tals hårdrocken har påverkat mig mest. Via punken kom jag in i garage-rockens värld, där trivdes jag fint. Sedemera har jag lärt mig jazz via jazz-fusion och på senare tid är jag dedikerad till den klassiska musiken, med betoning på Bach. Dock är husguden Tom Waits, gudinnan kanske Holly Cole skulle jag tro. Och, nej, jag streama inte musik hemma, jag lyssnar på musik på riktigt. Ledord är: Queen-Rush-Deep Purple-Nazareth-Slade- mfl. 70-tal samt Nirvana-Violent femmes-Green on Red-Triffids-Walkabouts-Tori Amos-

 Kom ihåg

30-års kalas i Falun, Lördag -20/11 (11-17 cirka)

Demo i Örebro, Porsche-center, Fred-Lörd,  10-11/12, 

 

Jan på Technics, fina prisvärda produkter med enorm hög kvalitet...

Jorma, en profil och en vän, jag aldrig glömmer...Saknar dig & Eva så..

 Väl mött i våran butik i Falun, eller vårt showroom i Umeå...

Mvh

Lasse / Morgan / Mats

Kom ihåg oss den 20/11 då vi firar 30-år...-Presenterna kan lämnas på bordet till vänster. Där kommer finnas Kaffe-skumpa & tårta mm...:-)

-Vi riggar en tre system som spelar musik på en nivå du inte trodde var möjlig,,,-hoppas jag !!  :-)

 

 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%