JBL-JUL & återkoppling mässan

Hejsan

Mässan i Umeå @ Nolia 

Ja, nu har vi klarat av tre mässor i år, Jönköping-Göteborg & Umeå. Mer orkar vi inte med :-) Nästa år, 2023 så räknar vi vara med i Stockholm i Februari och i Jönköping i April, samt återkommer såklart Mässan i Umeå @ Nolia i November.

Årets mässa blev inte samma publiksuccé som förra året på Folkets Hus MEN vi tror det finns lite förklaringar. Dels var vi ute ganska sent med detta vilket resulterade i att vi hamnade i December för att få lämpliga lokaler, då krockade detta med många andra aktiviteter i Umeå. Att vi var ute sent gjorde ju också att många inte fick information om mässan i tid, vi hann ex inte annonsera i HiFi&Musik med mera. Men med det sagt är vi nöjda med utfallet, framförallt lördagen. 

Men nästa år firar mässan 3 år, och blir därmed lite mer etablerad för Norrlänningarna med flera. Då vi var så nöjda med lokalerna kommer vi att försöka vara i Nolias lokaler men dock i November månad, är tanken. Lätt ta sig dit och bra med parkeringsmöjligheter och lokalerna "lät" bra generellt om än med lite överhörning mellan rummen.

Rummen

Odeon & Pro Ac-Rum

I "mitt" rum spelade vi horn, i form av Odeon Audios coola modell "Helix". Tillsammans med Jadis I35 (KT77 Golden Lion) som förstärkeri och McIntosh numer utgångna modell MCD500 som signalkälla. (Idag heter den MCD600, men måste säga MCD500 står sig bra, nu med helt ny mekanik också) Vi skiftade också högtalare till ProAcs minsting Tablette 10 Signature. Kablaget var nya Lasses HiFi FLOW X1.

 

-Om Odeon "Tosca" hade mässan bästa ljud förra året så blev fallet stort i år, trots en större modell. Nej, basen klev inte fram som den borde. I vårt showroom har Helix låtit helt fantastiskt med grym pondus och åt det lite mörkare hållet. Här blev det tvärsom, mellanregistret tog över och då basen fattades så tappade högtalaren den balans som måste till, speciellt med horn. Så alla nyfikna som aldrig hört horn förut blev nog heller inte allt för imponerande. Visst kunde man höra dess kvaliteter men magin fanns inte där. Vad detta berodde på hann vi så klart inte utröna. Nya kablar, rummet, förstärkarens karaktär och kraft ?? -Ja, någonting sådan spökade för oss.

Tur då, att lilla Tablette 10 S fungerade bättre, här blev man paff av förundran hur dessa små tingestar kunde låta så stort och fylligt. Giftemålet med I35 från Jadis verkade påtagligt.

Wisdom Audio-Rum

Nästa rum med extrema lösningar var Pers rum. Han representerar företaget Special-Elektronik och demonstrerade i detta rum Wisdom Audio högtalare. En helt annan upplevelse än de flesta (ink mig) är vana vid. Elektrostater uppåt och dubbla 6-tummare nedåt, allt i en aktivt delad DSP-lösning från Storm Audio-processorn, samt förstärkt av slutsteg från amerikanska ATI.

 

 

Här hade Per fått till det nästan perfekt. Jag lyssnade in mig lite för mig själv en stund och förundrades över några saker. Det var en grym svärta och en frihet från distorsion man direkt kunde höra. Sedan satt i stort sett alla parametrar du kan tänka dig på plats. Här kunde man spela högt och med grym dynamik samtidigt som alla detaljer finns representerade. Jag har dock som vanligt svårt med storleken på ljudbilden (typiskt elektrostater) så detta är inget för mig privat. Testa också med röster, då jag tyckte högtalaren var lite len, saknade lite kropp. Men här fick jag ge mig, faktum vara att den hade nog en ganska perfekt balans på denna parameter, timbre. Basen var så klart grym och den höll ihop ljudbilden väldigt fint, inget spret här inte och diskanten fanns heller inget att klaga på. För min del var det nära jag ramlade dit, men ett ljud som inte riktigt kändes naturligt och med för stor ljudbild föll den bort.

Dock var det många som älskade den och sa det var det bästa de hört, vilket jag kan förstå. Sedan fanns det en del gamla uvar som mig som inte riktigt gillade allt de hörde, men bra, mycket bra var det.

JBL-Rum

Stefan (Bertram Audio) fick husera i vårt JBL-rum. Här spelades L100 med Mark Levinsons 5000-serie. Så klart med Lasses FLOW X1 och lite Bertram kablage. Stefan och jag spelade CD, Per och Mats streamade samt spelade Mats också Vinylskivor. Så såg signalkällorna ut.

Trots enkelheten i detta rum så tror jag i princip alla gillade ljudet och många tyckte det vara mässans bästa ljud, och bra var det.

Här lät det verkligen avslappnat och naturligt, allt fanns där, inget stack ut men ändå fanns det bett i anslagen och bra ton i mellanregistret. Basen var bra, inte för mycket, tillräckligt djup och så det där JBL-anslaget som känns så kul. 

Så när man ville vila öronen så gick man hit, det trodde Ni inte va? -Traditionellt brukar man svära över JBL och dess färgade west-coast sound, men inte längre. Faktum är att hela L-serien och även hornen låter riktigt seriöst och roligt på ett även hifi-mässigt sätt. Inga anmärkningar från min sida. Är man dock av en art som gillar mer hög-upplöst (oftast på bekostnad av musikalitet) så skall man kolla in andra märken.

Gold Note & PEAK-rummet

Här huserade Mats, vi spelade i första hand på ett heltäckande Gold Note-system och introducerade de nya högtalarna A6 EVO 2. Vi testade också av nya PEAK med dess intro-högtalare SONORA, hur väl besökarna gillade dessa. Kablaget här var en blandning av Bertram och Lasses FLOW X1. Jo, vi hade också med oss en ny produkt vi börjat distribuera, en nätverksswitch från Holländska märket Pura, med modellnamnet Ammonite. Den sista kommer ni få läsa mer om längre fram, när vi tar ett seriöst grepp runt streaming. 

 

Efter ett antal A-B tester mellan GN A6 och PEAK Sonora stod det helt klart att A6 var den bättre av dem. Detta var precis det vi själva lyssnat oss fram till och därmed beslutade vi att inte börja sälja PEAK. Synd, för de nya ägarna har höjt upp både byggkvalitet och ljudkvalitet. Men denna modell, på modesta 250" gör mycket rätt men inte allt, vilket vi kräver för dessa priser. Detta gör mig lite ledsen, då jag hade stora förhoppningar på ett långsiktigt samarbete med nya PEAK-folket, snyft.

Desto bättre spelade nya A6, faktum var att detta blev mitt favoritsystem, oavsett om vi streamade eller spelade vinylskivor. Visst, i viss mån fanns ju har ett klart synergi-tänk med Gold Note all-the-way, men det är ju så jag vill ha det & lite FLOW X1 / Bertram på det :-) -Hur svårt kan det bli...

Visst tänker Ni, näst värsta skivspelaren plus en exklusiv pickup och värsting Riaa, detta till topp försteg-slutsteget från Gold Note firman, som dessutom hade sina egna högtalare som då synkar perfekt. Inte det mest prisvärda kanske ??

MEN, detta ljud skulle vi kunna bibehålla till ganska många procent och göra anrättningen betydligt mer prisvärd/billigare....Att kliva ner ett till snäpp på skivspelaren, från Giglio till Pianosa, spar vi 20". Från PH-1000 till PH-10 på phono-steget så spar vi in 100". Från försteget P1000 och slutsteget PA1175 till DS-10 EVO LINE & dubbla PA-10 så spar vi in ytterligare 100". Sedan finns ju A6 i en stativhögtalar-utgåva som också låter magiskt, A3. Då sparade vi in ytterligare ca 30". Att sedan kliva ner på kabeltrappan från Bertram och FLOW X1 till "bara" FLOW gör att man kommer ner i pris ganska rejält mycket. Trots alla dessa ner-skalningar kommer du få ett fullfjädrat Gold Note-ljud med samma sköna känsla som det vi spelade på i helgen.

A6:orna spelade med en enorm pondus, djup fast bas som ändå var snabb och klarade av den värsta metall-dängan. Bra, mycket bra kropp, kött & blod i mellanregistret men ändå med bra definition. Diskanten föll väl in i ljudbilden utan att ta över eller bli spretig. Faktum var, att detta systems största styrka var dess homogenitet som bildade en helhet som av mig upplevdes som det bara var ett enda membran som spelade. Allt på en och samma gång, bra timing och dynamik så klart. Skulle man klaga på något, jämfört med Wisdom som exempel så hade A6-systemet inte samma luftighet och avstånd och precision till respektive instrument. Hjärnan säger Wisdom men hjärtat A6. Betänk väl, även A6 spelade stort, men med rätt skala (enligt mig).

Sum up

Ja, egentligen helt otroligt, 4 rum med 6 olika högtalare som presenterade musiken på olika men bra sätt. System i världsklass enligt mig och alla kablade med Bertram & FLOW vilket inte kan bli bättre. (Det står jag för).

Men vi hade också ett antal skivhandlare som sålde begagnade skivor,  samt ett beg/vintage-rum. I detta rum fanns "bara" mina gamla grejer denna gång. Tanken var att hyra ut bord för privatpersoner att sälja sina nya/gamla hifi-prylar. Hoppas vi kan få fler ställa upp nästa år. Det skulle jag tycka vore riktigt kul.

Beg & Vintage

Sedan hade vi också fika, i form av kaffe med hembakade bullar och där kunde man också få sig en kok-korv & dricka. 

Vå entre-avgift kommer vi fortsätta med, då den genererar lite till mässkostnaden och ser även till att de som är intresserade kommer i första hand.

Som sagt, vi hade önskat bättre uppslutning av mässbesökare, men vi lär oss och nästa år skall vi vara ute i tid och vi skall köra den i November, det lovar vi. Så väl mött då...

Tack alla som hjälp till och på det viset gjort denna mässa möjlig. Ett speciellt tack till Pontus och Johan, för heroisk insats, tack.

Mats & Stefan med FLOW

..........................

JBL -JUL

Då vi gillar L-serien som tusan och det verkar Ni också göra, mässan gav svar på den frågan, så kommer vi nu ha en kraftfull JBL-vecka, nästa vecka. 12-17/12 kommer du kunna se och lyssna på JBL:s L-serie i både Falun och Umeå.

L-serien består av 3 modeller:

L-52...Ord.p 12,000kr....NU! 8,900kr....Ett lämplig stativ, 60cm; från 1,400kr)

L-82...Ord.p.25,000kr...NU!19,500kr....(Org.stativ: 2,595 kr)

L-100 ...Ord.p 50,000 kr ....NU! 36,900 kr....(Org.stativ: 4,000 kr)

Finish: Valnöt på sidorna samt Blå, Orange eller svart frontskydd.

L52 & L82 -ej org.stativL100 -ej org.stativ

Ljudmässigt så påminner de så klart om varandras karaktär. Men ändå har de lite olika själ kan jag tycka. Det är inte helt självklart att den större låter bättre på alla parametrar. De låter lite öppnare med frontskydden av, men funkar ok med dem på också.

Lilla L-52 har ett släpp av guds nåde. Pondus och lite mörk karaktär med bra bas. Spelar större än den ser ut. Litenheten gör att den försvinner helt från ljudbilden.

L-82 känns mer öppen och lite ljusare i karaktären. Rentav av luftig och stor ljudbild, som berör. Trots det mindre formatet så upplever jag den som nästan full-size.

L-100 ÄR en stor stativare och har en pondus som inte de andra kommer upp till. Nu känns det än mer balanserat men kanske lite väl mycket bas i fel rum-anläggning. Men, nej, tror inte det är så farligt, bara en känsla när man jämför A-B med L-82. L-82 har nog en storlek som kan tilltala de flesta och även prismässigt ligger den rätt. 

Mitt val är dock enkelt, L-100, så all-round, kan låta så olika också, om du kör mycket effekt eller rör-förstärkare. 

Likheterna med L-serien är att de låter bra, är ganska okänsliga för rum och rumsplacering. Inte heller anläggning och kablar spelar en avgörande roll, även om man hör klara skillnader så klart.

L-serien är perfekt för dig som bara vill spela musik och få härliga musikaliska upplevelser. Även om L-serien funkar med klassisk musik måste jag ändå tillstå att säga med rock-musik blir det extra kul. Visst kan du spela högt med L-serien, men det är inget krav längre. I gamla tider kom inte JBL igång riktigt förrän man rockade på dem med lite volym. Nu tycker jag de har så bra balans att jag nästan föredrar spela lågt, fast bara nästan.

Passa på att slå till på dessa kampanj-priser, då det är vår distributör som har för stort lager som har gjort denna kampanj möjlig. Då allt annat går upp i pris så sänker vi priset på JBL L-serien under viss tid ( vet ej hur länge).

Då både JBL och JUL är kul så ska Ni väl passa på att förena dessa nu! OBS! Vi har faktiskt några andra JBL-modeller också, demoex, till bra pris! 

Hoppas på en Kul Jul :-)

Mvh

Lasse/Mats/Morgan/Stefan

Ps. Den fula ankungen, fast den är ganska fin i verkligheten, kommer ta revansch i vårt showroom, får den som vågar :-)

Ni är alltid välkomna, ring före eller kom på onsdagar, då är vi på plats (Umeå)

 

 

 

 

 

 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%