Hejsan
Nu kommer vi fram till "the holly grail" i dagens moderna förstärkar-lösningar. Det finns såklart en stor förståelse för det, då man spar mycket pengar på att "bara" ha ett chassi och pula in försteget och slutsteget i. -Med mera...!!!!
Förr innehöll försteget såklart phono-steg också och nästa kompromiss blev att pula in en radiodel, sk Receivers. Nuförtiden pular man gärna in digitala delar, DAC:ar och streamerfunktioner, med eller utan Phonosteg (Radiodelen modell FM/AM är i regel borta, då man kör det i den digitala sfären). Dessa moderna skapelserna kallas nu för allt-i-ett förstärkare, den delen, med allt digitalt har jag överlåtit till min gode medarbetare Mats att skriva om i nästa och sista bloggen om förstärkare i allmänhet.
Jag kommer härmed utgå från ni läst bloggarna om Phono-Försteg och Slutsteg, så inga förklaringar kommer ske om ev lite konstiga begrepp.
Historia
Som sagt, integrerade förstärkare kom väl lite parallellt med Receivrarna som översköljdes från Japan till Europa med 70-tal som storhetstid. Det var på det viset vår kontakt-standard, DIN, ändrades till Japanska/asiatiska RCA-standarden. (Bara Naim höll i DIN-standarden som man menade lät bättre).
XLR är en amerikask företeelse som kommer från PRO-världen, just med tanke på kunna dra långa längder kabel. En historia säger att amerikansk hifi ville ha XLR pga barnsäkerhet, stämningsrisk osv, men om det är sant skall vi låta vara osagt.
Före 70-tal så känns det som det fanns Quad i UK och McIntosh i USA, sedan kom resten.
Min första hifi-erfarenhet var 1971, när Pappa kom hem med en DUX allt-i ett anläggning, vita högtalare längst upp på bokhyllan och ett gudomligt bra ljud tyckte jag. Den bestod av skivspelare-kassett-radio-förstärkare-högtalare.
Min första egen hifi-anläggning (efter 3 års sparande och Pappa som la till en förmögenhet, typ 1977) bestod av en Sony skivspelare och en Sony Receiver samt Mirsch 3-28 högtalare. Ett år senare ett kassettdäck av märket AIWA. -Resten är historia.
Här en mycket tidig rör-receiver från Sansui, 60-70-tal.
En senare receiver från Japanska Nakamichi, med transistorteknik á la N Pass. 89-91.
Den häftigaste hifi-upplevelsen jag haft, tror jag, är när jag upptäckte Naim Nait2 och med deras externa strömförsörjning som hette High-Cap. (Oliv serien) Året var 1991, inte mycket effekt men gud vad roligt det var lyssna på musik. (Min start med Lasses HiFi). Märk väl byggets spartana, typisk engelskt sätt, volym och balans, det var funktionen. Stor skillnad mot den japanska knapp-hysterin som rådde på Receivers-tiden och framåt. -Ju fler knappar, ju bättre ändrades till less is more.
Men redan slutet 80-talet upptäckte jag brittisk integrerade förstärkare faktiskt. Det började med Audiolab 8000A. Ja, här fanns en firma från UK som hade fullt med rattar, både för bas-diskant och balans. Smart byggd på ett kretskort. Såklart sålde Lasses HiFi även detta märke. Tyvärr såldes det till TAG McLaren och resten är historia, MEN de höll på att bli ett riktigt kult-märke i hemlandet, med Linn-Naim status.
Ett av mina allra favorit-integrerade märken från förr är ION. Upptäckte detta eminenta märke slutet 80-tal och han faktiskt börja sälja det innan det lades ner och såldes, heter Heed idag och är nåt annat och i nåt annat land dessutom. MEN de lät bättre än både Naim och Audiolab. Faktum är att jag har köpt på mig en till min vintage-samling. Här är det lika sparsmakat som Naim, byte signalkälla och volym, slut. MEN, det fanns två versioner att välja på Obelisk 1 och Obelisk 2. Skillnaden är försteget, passivt resp aktivt. Ni kan ju gissa vilken version jag valde.
Ja, alla dess integrerade hade såklart ett inbyggt phono-steg och NEJ, de hade inte fjärrkontroll :-). (Här kommer en intressant aspekt från Naim, de vägrade anamma fjärr när det begav sig, de sa det lät sämre. När de sedan förstod de måste ha den funktionen, byggde de om försteget så det faktiskt lät bättre, och kostade mer. Om jag minns rätt fanns det två varianter ett tag, med eller utan fjärr,,,fast det kanske var på förstegen...(Nåväl, man måste gilla gamla Naim som gick sin egen väg, eller rättare sagt vägrade ändra på sig och generera sämre ljud, andra tider nu med Franska Naim, den egna karaktären är helt bortblåst, tur Gold Note tagit upp tråden iaf)
Så
Historiskt sett fanns det integrerade med och utan tonkontroller, med möjlighet till uppgradering via extern PSU samt varianter med aktivt och passivt försteg. I regel var de inte så effektstarka i watt räknat men hade bra med ström att kunna driva det mesta utan problem. -Höra till saken är att högtalare på den tiden var lite mer trögdrivna än dagens, många var dessutom slutna lådor och mindre storlekar vilket sänker verkningsgraden och ström (Ampere) lär till.
Harman/Kardon och Rotel samt klubbens NAD gjorde stor sak i 80-90-tal med att de var strömstarka och prisvärda. Det var de också men de lät inte lika bra som de engelska mer puristiska byggena, Mission/Cyrus och Naim / ION samt Linn byggde dessutom förstärkarna i halv-format som många konservativa Svenskar hade lite svårt att förstå initialt. Kanske är det så än idag, att man köper med ögonen och inser inte storheten, tänker på dagens Gold Note 10-serien, så naggande god, inte "billig" sett till storleken,,,,
Jag avslutar historie-avdelningen med min egen dumhet om att köpa med ögonen. Nu är vi i mitten av 80-talet och alla snackade om hur bra Luxman-förstärkarna är och att det var det man skulle ha. Jodå, jag hade JBL högtalare också, L80. Nåväl, jag jämförde då en Luxman L435 vs en Mission + PSX eller vad de hette. Denna lät förvånansvärt bra och klart bättre än Luxman, i alla fall med mina högtalare. Vad köpte jag tror Ni? -Jepp, Luxman, som jag aldrig blev riktigt vän med och bytte också ut något år senare.
Detta är en lite enklare modell L-210 men samma design-språk.
Nutid
Gold Note
Det känns väldigt roligt att Lasses HiFi nu kan fortsätta den bana av roliga engagerande förstärkare ända från dag 1 med Naim, till dagens Gold Note. Nu tänker jag på det ljudmässiga, då tom ägaren säger att Oliv-serien var bra och att man tagit inspiration från dem. (Det man tagit till sig är drivet i basen Naim hade då samt Naims tänk med hur viktig strömmen är och då ge möjlighet till att uppgradera sina produkter med extra ström, High-Cap/Super-Cap)
Då kommer vi direkt in på Gold Note IS10. Denna pärla, också i halvformat som NAIT 2, med samma engagerande ljud, drivet i basen, men här med lite mer naturligt mellanregister och en snällare diskant och klart bättre soundstage. Ja, denna är tillverkad med Klass-D teknik som då gör det möjligt ge bra med effekt trots det lilla formatet. (90 watt 8Ohm)
Här har dock GN tänkt att du kan uppgradera med ett extra slutsteg istället för PSU. Då behovet för än mer power är större. Denna lilla apparat har dock DAC/Streamer inbyggd men inget Riaa. Såklart finns analoga ingångar för att koppla in ett externt Riaa, typ PH10 eller nya lite enklare/billigare PH5.
Baksidan av IS-10, stående ovanpå TLA:s TSI300. -Trångt men naggande gott
Såklart finns det en integrerad förstärkare i 1000-serien också, IS1000. Denna går beställa med eller utan Phono-steg. Här finns också DAC-Streamer inbyggt vare sig man vill eller inte. Detta är en Klass A/B förstärkare om 125 watt. I övrigt går det inte uppgradera denna på något vis, kanske byggd så kompromisslöst som möjligt från början? Den med inbyggd Phono får faktiskt samma kretskort som fina PH-10, men inte lika många finesser och inte samma extrema strömförsörjning såklart. Men poängen är att det är ett kvalitetsbygge rakt igenom, även om det som Integrerad är en kompromiss.
Här ser Ni på displayen: Balans: 50-50, Booster:2 (Loudness) DF:Low (Dämpfaktor)
Det roliga med Gold Note, oavsett teknik, är att deras ljudmässiga signatur finns med överallt. Såklart blir det mer hifi-high-end med de större, mer exklusiva produkterna, men rolighetsfaktorn finns alltid där, på sann Naim (Oliv-serie) manér.
Jooo...Glömde ju säga att GN förstärkarna har en fin funktion, valbar dämpfaktor. Det gör att har du lättdrivna högtalare kan du ha låg dämpfaktor så bas elementet får spela ut och vice versa, en bas som mullrar tightar du upp med hög dämpfaktor.
Balans-funktion finns också vilket jag gillar samt finns faktiskt en "boost" funktion i några steg för extra bas (en typ av loudness skulle man kunna säga, fast bara i bas området)
Yamaha
Nu är vi i Japan och då får man knappar och rattar, men de går ,som i gamla tider, gå förbi med "by pass" knappen så signalen slipper passera fler komponenter, potentiometers än nödvändigt. ( Fanns på Audiolab 8000A också).
Deras finaste integrerade som ligger i deras High-End-serie (Lasses HiFi är enda firman som får sälja High-End/ 5000-serien idag, men det kommer nog ett par till med tiden) är faktiskt byggd på samma chassi som slutsteget, M5000.
A-S3200 heter pärlan och även här har Yamaha lyckats spela på mina känslor. 100 lagoma watt, ett fint Phono-steg och allt digitalt är lämnat därhän. Här tycker jag man får mycket av deras referens serie 5000C & M till ett mycket lägre pris och kompromissen blir motiverad på ett fint sätt.
Sedan har såklart Yamaha en rad Integrerade förstärkare med all-i-ett lösningar som Mats kommer orda mer om. Kan dock redan nu säga att RN-800A är en favorit i budget-prisklass vi gillar rejält.
Technics
Deras referens-serie för-slutsteg som kom i samband med Panasonics återintroducerring av Technics som märke för säkert 6-7 år sedan nu har utgått. Så idag har Technics 3 st integrerade, allt-i-ett förstärkare totalt. Man har såklart använt sig av den topp-teknik referens-systemet hade och utvecklat det lite till.
Topp-modellen heter SU-R1000 och är en Klass-D förstärkare ( alla Technics förstärkare bygger på den tekniken) om 150watt i 8 Ohm. Här hart man som all Integrerade en DAC men ingen ren Streamingfunktion. I denna topp-modell har man inte sparat på krutet utan satsat rejält på en mycket avancerad Phono-funktion. Om denna lär jag säga att marknaden (i alla fall i Sverige) har underskattat denna fina välljudande pjäs ganska mycket faktiskt. Det som en del gillar och andra inte är Technics avancerade teknik och ny-teknik-tänk. Men om vi bara skalar av denna till en Integrerad förstärkare så kan jag säga så mycket: Oerhört välljudande och oerhört stark att driva knepiga högtalarlaster.
Nästa modell som vi också gillar skarpt är SU-G700 om 70 starka watt. Här får man mycket av vad SU-R1000 gör men till en tredjedel av priset.l Även här saknas ren Streaming-funktion med DAC finns såklart i denna Klass-D stärkare.
Här är jag faktiskt i Japan, på Technics-fabriken och får en första lyssning ppå SU-R1000 som snart skall introduceras...Året var 2020, precis innan pandemin. Så jag har fått en djup genomgång av denna förstärkare både tekniskt och ljudmässigt.
Rörförstärkare
Fezz Audio
Våra vänner från Polen har fler integrerade förstärkare än jag orkar skriva om men de tre viktigaste är:
Silver Luna Prestige, EL34 rör, 35watt, Push-Pull med två switshar, en för skifta mellan triod-Pentod (Triod = finare ljud, Pentod= fylligare och kraftfullare). Som en Volvo, driver det mesta utan problem, bra ork, kan bli som en kameleont med många olika ljudmässiga färgningar i positiv bemärkelse.
Mira Ceti, 300B alt 2A3, 8 eller 3 watt, Single-ended, En finlirare som förgyller din tillvaro och med 2A3 blir det klart mer sprutt. Har mycket mer ork än du kan tro, men mer än normal verkningsgrad om ca 90dB är väl gränsen.
Titania, KT88, 45 watt, Push-Pull: Här får du kraft och ork att driva i stort sett alla normal-tröga högtalare.
Fezz erbjuder kunden att själv bestämma finesser och därmed priset, om man vill ha: Fjärr, skyddskåpa, Pre-in, Pre-Out, Blue T. Många rör-integrerade förstärkare har inte fjärr-kontroll möjlighet.
Övriga rörförstärkare
Sedan har vi mer exklusiva integrerade förstärkare från ex Frankrike: Jadis och man kan faktiskt köra Japanska Air Tights slutsteg som Integrerade också (Få ingångar dock) Med dessa får man ingen fjärrkontroll, då ljudet kommer i första hand.
Ringarna är spegling från TLA-förstärkaren den står på. Här får man en balans-kontroll i alla fall, det uppskattas, Jadis I-35.
TLA integrerade hybrid-förstärkaren med Air-Tights rör-slutsteg med volym-potentiometrar och två RCA ingångar, en par fram, ett par bak.
Hybrid förstärkare
Här talar vi om att använda driv-rör i förstegsdelen och transistorer som slutstegsdel. Låter ju som den perfekta kompromissen, och idag tycker jag man anammat detta mer seriöst. Jag har aldrig varit förtjust i gamla Italienska Pathos lösningar riktigt (mfl) och jag minns när Luxman kom med en "skryt-integrerad med synliga rör" som inte alls lät bra, och famförallt inte lät Luxman. -Problematiken då var att de lät väldigt mesigt, utslätat, brist på dynamik och attack (pitch).
Vi har vår topp-integrerade i stallet , Grekiska TLA, modell TSI300, om 2x150 watt Klass-A/B, som är en hybrid med 2 st ECC82 rör i förstegsdelen. Den låter gudomligt bra men är ändå en kompriss om deras för- & slutsteg i samma serie. Denna har dock det bästa komponenter som går uppbringa och lyssnats fram för att låta så bra som det bara går, trots den integrerade lösningen. Mats & Co i Umeå kan nog gott intyga om mina skrytförsök här.
Klass-D Förstärkare
TEAC använder denna teknik också, dock har de ingen integrerad i den största 700-serien. Coola AX-505 finns i 500-serien samt har man ju lilla 300 mikro-serien också.
Arcam och JBL:s integrerade är också av Klass-D teknik och mer av karaktären allt-i-ett med Phono och DAC/Streaming funktioner i mellan-prisklassen.
Klass-A Förstärkare
Nuförtiden är det sällsynt med Integrerade rena Klass-A förstärkare. Det finns såklart förklaringar till det. Tekniken är väldigt ineffektiv, det blir varmt och kräver då stora kyl-flänsar och värmen gör också det problematiskt att komponenterna skall hålla på sikt. Så det gör produkten ganska, ofta onödigt kostsam och det kostar ju ström för brukaren också. Alla högtalare passar heller inte optimalt för denna teknik som i regel av praktisk skäl inte har mer än 20-50watt. Här tycker jag man bör överväga köpa en rörförstärkare istället. Då får man mycket mer för pengarna och mindre värme-problem för samma typ av watt/ström. Japanska Esoteric och Accuphase är väl de märken som gör jobbet seriöst ändå, men till ett pris, som sagt.
Andra avarter
KR Audio från Tjeckien (också tillverkare av rör) tänker lite tvärsom, de använder transistorer som drivning i försteget och rör som slutstegs-utgång.
ASR, från Tyskland tror jag, hade eller (har) en tredelad Integrerad förstärkare med separat nätdel och en batteridel om jag minns rätt. Snacka om skjuta över målet ur ett "Integrerat" perspektiv.
Audio Note Kondo modell "Overture" som står här och tronar är en typisk kompromisslös puristisk rörförstärkare från Japan. EL 34 rör, 32 watt i Push-Pull mode, helt obalanserad (Bara RCA ingångar) 4 st. Ingen fjärr-kontroll, inga inbyggda finesser som Phono eller DAC,,,bara en ren förstärkare av första klass, såsom också TLA är (dock med fjärr)...så det skall vara enligt mig. Men så är jag "gubbig" och traditionell också, trots min ringa ålder.
Sum Up
Kul skriva denna blogg, lite som vara lärare på högskolan på en B-kurs. Där man vet alla har förkunskaper som krävs.
Ännu roligare blir det när Mats kommer igång och avslutar denna förstärkar-serie med Allt-i-ett förstärkare och kanske lite digitala komponenter som kan agera förstärkare-försteg osv..-Jag har nu min referens DAC som jag kan utgå från vid utvärdering av digitala produkter, Audiolabs gamla hederliga men bra 8000DAC.
Så kom igen nu Mats och berätta hur det skall vara, i den "nya digitala världen"
Att tänka på:
Vad behöver du för förstärkare? Vilken effekt krävs, vilken kvalitet bör jag kosta på mig och vilka finesser vill jag ha och vilket pris är jag villig betala? ...Allt detta löser Mats i nästa blogg :-)
Väl mött & Tack för Ni orkat läsa
Lasse
Här kommer lite inspirationsbilder på temat Integrerade förstärkare:
Cool rör-integrerad med fjärr från Polen, Eryk S Concept (Låter grymt fint)
En tysk goding, bästa från Audio Valve om du frågar mig,,,Cool look den med
En av få moderna Receivrar, här MD209 från Kanadensiska Magnum Dynalab
Stor & liten Integrerad förstärkare: Gold Note IS10 & TLA TSI300
Typiskt engelskt bygge, här i form av Engelska Exposure
Här ser vi Engelska ION tillsammans med den moderna CD-spelare CD-10, made in Italy
En fin Norsk från 90-tal tror jag..
En typisk Japansk 80-talare, men en bra en,,låter faktiskt utmärkt.
En modern Jänkare från Mark Levinson, fanns i 2 versioner först, med eller utan Phono. Numer bara med Phono No:585.5. Lite mörk med bra tyngd, saknar lite liv och dynamik bara.
Här kommer en deal...Jag har en sådan men med ofin finish. Utgående modell också. 2x90watt, Klass A/B, med fint inbyggt Riaa/Phono, fjärr och kartong finns...-BRA PRIS Utlovas.