Superintegrerat - allt i ett

Efter Lasses fina genomgångar av försteg och slutsteg, passar jag på att sticka in en liten text om den totala motsatsen, dvs helintegrerade förstärkare med inbyggd streamer och dac. Det här är en produktkategori som sakta men säkert tagit klivit in i finrummet, och idag finns det fina produkter där ute, men vi börjar med lite historia. 

Tanken om en låda som gör allt, dvs med källan inbyggd, är något som gjorts ganska länge. Om vi bortser från klassiska recievers med inbyggd radiodel, och utgår från produkter som kombinerar förstärkare och digital källa, så blir det hela lite mer relevant för dagens produkter. 

Om vi tar en liten titt i backspegeln så kan vi se att några tillverkare gett sig på allt-i-ett-maskiner med kombinerad förstärkare och CD-spelare. Eftersom jag har en viss anglofil dragning, hamnar jag lätt i produkter som Naims gamla Uniti och Linn Classic, den förstnämnda hade dessutom inbyggd streamer, så Naim har haft fingret på pulsen länge. Just Uniti-serien, var särskilt lyckad, och jag tror jag vet varför. Att bygga en sån här produkt kräver en tillverkare som har koll på både förstärkarteknik och uppspelningsteknik. Här är firmor som Linn och Naim väldigt bra, då de under lång tid byggt hela system och har en bredare kompetens, jämfört med tillverkare som "bara" bygger det en sorts produkter. Överlag känns det som att britterna varit bra på den här sortens produkter, medans amerikanerna varit betydligt sämre.

Från början var den här typen av produkt mer för budgetsegmentet, men med produkter som Devialets "badrumsvåg", öppnades marknaden upp även för high-end, eller iallafall higher end. Just Devialet för oss in i nutid, och där vi står idag. När Gold Note släppte sin IS-1000 var målet inställt på att vara ett välljudande alternativ till Devialet. Man kallade IS-1000 för super integrated amplifier, och menade att man hade lösningen för alla, oavsett om man streamar eller spelar vinyl. Med IS-1000 fick man, och får fortfarande, en riktigt bra förstärkare, en riktigt bra streamer/DAC och ett riktigt bra RIAA-steg (baserat på PH-10). Förstärkaren är en stark klass AB-konstruktion som driver det mesta, och man får Gold Notes fina inställningsmöjligheter för dämpfaktor och booster. Allt klart eller? Ja, för de allra flesta är IS-1000 en fullgod lösning som gör att man glömmer stereon och fokuserar på musiken. Vill man inte spela vinyl, kan man spara en slant och köpa LINE-versionen som saknar RIAA-steg. 

 

Gold Note har verkligen blivit ett modernt Naim, och tagit vid där Naim slutade följa sina egna vägar. Att det krävdes en italiensk tillverkare att göra det klassiskt engelska! Från IS-1000 kan vi snegla nedåt i Gold Notes sortiment för att hitta nästa allt-i-ett-lösning, då i form av IS-10. Det här lilla charmtrollet till förstärkare är verkligen en liten bomb. Förstärkare, med inbyggd streamer/DAC och vanliga analoga ingångar, allt i ett litet halvformatschassie. Förstärkarkonstruktionen är här den fina klass D-lösningen man använder i slutsteget PA-10. Här har man tänkt till lite extra. Slutstegsdelen i IS-10 är nämligen samma som i PA-10, så om behovet av mer kraft uppstår kan man ställa IS-10 i monoläge och driva vänster kanal med det interna slutsteget bryggkopplat, samt lägga till en bryggkopplad PA-10 för höger kanal. Smart och elegant! 

Ljudmässigt är IS-1000 mognare och mer rörlik och högupplöst i karaktären, medans IS-10 är rapp och attackvillig, men med bibehållen värme och det ljud vi vant oss vid från Gold Note. IS-10 är lite som en Nait 1 för den moderna lyssnaren. 

Här har vi då två alldeles utmärkta maskiner som följer "just add speakers"-devisen och de gör det med besked. Vill man ha en mer traditionell look och komma ner lite i pris, får vi snegla mot Yamaha och deras utmärkta RN-serie. Vid snabb anblick ser dessa ut som helt vanliga klassiska förstärkare, men längst ner döljer sig en display som, om man vill, visar volymindikation, vald källa osv. Vi har valt ut två maskiner ur serien, som vi tycker är lite extra bra och ger mycket valuta för pengarna. R-N800A gör det mesta rätt, och har både streaming och RIAA-steg ombord. Precis som Yamahas förstärkarbyggen i övrigt, är RN-serien byggd på riktigt, med ordentliga nätdelar, vilket borgar för strömstyrka och stabilitet för att driva även lite knepigare högtalare. R-N800A blir lite av en bomb i prissegmentet strax under 15 000kr. Här finns massor av spelglädje och fullvuxet ljud. Med R-N2000N får vi högre finishnivå, VU-mätare och rätt många snäpp upp på prestandastegen. Här börjar det bli kusligt bra. 

Yamaha kontra Gold Note då? Vad väljer man? Ja, till att börja med är budgeten avgörande. I prisklass runt 15 000kr är det Yamaha för hela slanten. Går man däremot upp mot 30 000kr så gäller det att lyssna och välja rätt. Gold Note är traditionellt lite åt det engelska hållet, med en *stampa takten"-känsla och gott driv i anslaget. Yamaha är mer laid back och med mer värme och väldigt fin upplösning i mellanregistret. Vi gillar båda varianterna, men som vanligt ska det matchas med rum, högtalare och personlig smak! Internt är vi faktiskt inte helt överens här. Jag har en dragning och Gold Note-hållet och Lasse drar åt Yamaha-hållet, men jag tror jag talar för oss båda när jag säger att vi båda kan sitta nöjda med både Yamaha och Gold Note. 

Om vi höjer blicken lite, och tittar på sånt som är nästan allt-i ett då, så hittar vi Technics fina SU-G700 som bjuder på DAC och riaa, men inte streaming. Superbt fin förstärkare för pengarna om du kan tänka dig att komplettera med en liten streamer vid sidan om. Här har vi fina alternativ från Lindemann och Silent Angel. 

Teac har sitt fina UD-701N, som är ett streamingförsteg med DAC och fullständiga möjligheter. Just add slutsteg! Även Gold Note har sina mycket fina DS-1000 EVO och DS-10 EVO som erbjuder streaming, DAC och försteg i samma låda. Dessa lösningar är mer för dig som vill bygga vidare med valfritt slutsteg osv. En helt annan diskussion än allt-i-ett-lådor, som vi säkerligen får återkomma till. 

Hur sammanfattar vi detta då? Dessa allt-i-ett-lådor har verkligen utvecklats genom åren och måste visserligen fortfarande ses som en kompromiss, men idag håller dessa produkter riktigt hög nivå, och kan mycket väl vara ändstation för många lyssnare där ute. Betänk även detta; kör du en separerad lösning med dac, streamer, riaa, försteg och slutsteg, så hamnar du omedelbart i dilemmat med kablar, rack, strömfördelare osv. Här blir det lätt en hel del pengar, och omständigt. Med en allt-i-ett behöver du en strömkabel och högtalarkablar, that's it! Detta bör tas med i beräkningen när man överväger en allt-i-ett i högre prisklass. I slutändan kan det bli en besparing! 

Med detta tackar jag för uppmärksamheten och önskar trevlig helg! 

AnalogDigitalFörstärkare

Featured products

Save 11%
Save 11%