HIFI-Reflektion

Hejsan!

Sitter på tåg till Malmö och funderar på lite hifi-filosofi.

Läste precis på fb om en kollega som har en klar syn på sin filosofi om HiFi, han gillar dessutom att peka med hela handen. Men full respekt för det, att någon är aktiv och gör något och lyfter nivån från alla mindre seriösa forum, som ofta ger en riktigt skev bild och följden blir läsare som kommer hamna i diket, mer eller mindre.

Tyvärr är jag inte riktigt överens med min kollegas filosofi, men det gör inget, för följer man den, om man anammar den så kommer man nog "nästan" i mål. Så även om man följer min filosofi, eller andras, kan vara tillverkarens egen också.

Är det religion eller kan man bara ha kul också?

Vintage på bästa vis

.......

Min kollegas tanke är att gå på tanken om High Fidelity, så oförvanskat ljud som det optimala målet, det är dit man vill.

Tanken i teorin är väl helt ok, men nu kommer problemet, det finns ingen och kommer sannolikt inte finnas en sådan stereo med helt oförvanskat ljud oavsett hur mycket pengar du plöjer ner. Varför? -I första hand högtalarna, de förvanskar ljudet mer än något annat, ingen högtalare jag hört eller läst om är helt neutral, oförvanskat ljud, tvärsom. Här får du välja vilken färgning du gillar och bygga från det.

Därför ser min filosofi ut som sådan att man bygger ett system utifrån högtalarna, dina preferenser och rummets begränsningar. Då säger högtalarna mig exakt vilken nivå resten skall eller bör hamna på. -Man kan göra en karta med framtida upgrades.

Om detta är sanning, så faller min kollegas resonemang på detta, då han har få märken och som färgar precis lika mycket som andra alternativ.

Då kan jag mer gilla en annan kollega som säljer alla högtalarkonstruktioner på marknaden och ger kunden själv valet välja efter tycke och smak.

Jag har valt "hjälpa" kunder med  att själv välja ut ett antal märken/modeller som jag tycker spelar musik och som kan uppnå "mina" filosofier kring ljud. Då jag insett att oförvanskat inte finns, och att det skall låta som i verkligheten aldrig kommer hända, och man vill inte heller ha det så. Tänk vilka problem med dynamiken i en lägenhet det skulle bli.

Ett annat filosofiskt problem är ju också vilken verklighet som gäller. Ett PA-system på en Club behöver ju inte låta särskilt bra, och den kan ha ett väldigt färgat ljud i sig. Å andra sidan, är du på en konsert med klassisk musik så kommer det låta väldigt olika beroende på var du sitter. Många gånger kan det låta bättre i stereon än live. Inspelningar är också ett aber, i en akustik-död studio eller live, hur och var mickar man. Sedan är det resten, med mixning digitalt och allt detta som skapar mer eller mindre fasfel. -Min referens är gamla mono-inspelningar samt lite senare då man spelade in "live" även i studion med 2 eller 4 kanaler rakt på tape utan mixning.

-Men detta är överkurs, fast ändå inte då vi går tillbaks till kollegans käpp-häst "High-Fidelity, oförvanskad återgivning". Då blir det än mer jobbigt med dagens streaming, där man inte har käll-koll, eller heller inte riktig kontroll över hela signalöverföringen, från början till slut. -Dock tycker jag streaming idag låter lika bra som CD. Och visst är den digitala signalen mer "neutralt oförvanskad " än den analoga LP-varianten. -Ändå föredrar jag den färgade analoga varianten då den ger mer "Magi" vilket jag är ute efter mer än oförvanskat rent ljud.

Ett annat aber jag har, speciellt med klassisk musik, att hitta inspelningar när hjärtat är med, när man hör musikerna har kul och lirar sådär tight ihop. En sådan inspelning om än dåligt gjort, kan vara bättre (för mig) än en version där ljudet är perfekt och allt är perfekt men känslan inte finns där. Så kanske jag tycker om en stereos färgning också. Tänk dig sjunga: Jag älskar dig, med och utan känsla, ja, du fattar, den trovärdigheten är viktig för mig, gällande inspelningar.

....

Min filosofi bygger kanske också mer på den jag är som person än mina, i detta fall två kollegor. Till skillnad mot dem lyssnar jag på musik, kanske den handlaren i Sverige som lyssnar mest på musik privat. Ovanpå detta, lyssnar jag oerhört mycket på olika komponenter i stereo-kedjan så jag vet vad de gör-låter-färgar. Då kan jag på ett effektivt vis använda dem i rätt sammanhang och hjälpa mina kunder.

Mina kollegor är nog mer audiofila, jag mer en musik-nörd med hifi-intresse.Jag är nog dessutom en klart mer idealist än mina kollegor, men så klart skall vi som butiker tjäna pengar också, dock inte till vilket pris som helst, tycker jag. Jag är för dålig säljare, så jag måste sälja det jag själv tycker om och ser en mening med, inte bara för en produkt har hög vinstmarginal eller är en "best-seller" på kort sikt.

...

Istället för "High-Fidelity som den ofärgade, rena ljudidealet" har jag en annan bild på det hela: MAGI.

Då vi ändå aldrig kommer i mål med den ofärgade lösningen, och heller kanske inte vill det, så är mitt ultimata mål, MAGI.

Steg 1) för en välljudande stereo är att den kan spela musik, ja, det lät väl självklart, men det är många system som inte har en bra balans som gör musiken till en upplevelse.

Steg 2) MAGI, det är när man lyckas få sin stereo att nästan försvinna och musikerna framträder nästan organiskt, på ett MAGISKT sätt, det ger rysningar och välbehag.

... 

Att få till en bra stereo, som spelar musik, gärna med MAGI kräver mer kunskap och känsla än pengar. Det tråkiga i den änden är att det tar otroligt lång tid testa och jämföra. Som privat-person en ren omöjlighet, som butik har man i regel inte tid till detta. Så där kommer jag in smygande med nörd-intresse som har testat länkar i kedjan i över 30 år och det är vår styrka, om du söker en välspelande anläggning och kanske MAGI rent av.

 Hur mina kollegor tänker och gör för att få till deras filosofi, det är oklart. Den ena lämnar över allt ansvar till kunden och den andra visar med hela handen, dock med en filosofi i tankarna. Vi är nog lite ödmjukare och med kunskap kan vi i regel hjälpa ett befintligt system bli bättre och som då spelar musik mer engagerande.

Ett annat sätt är ju att välja gå efter tillverkarens linje. Det var så jag började en gång för 31 år sedan, med en ren Naim-filosofi. (Idag är det något annat, med Focal som ägare osv).

Då fanns Linn också som rena system-tänk. Idag har vi Technics, Audio Note UK och Gold Note som bra exempel där man får synergier att hålla sig till samma märke ( man åker åt samma håll med alla komponenter). Detta ger inte bara en ekonomisk fördel 1+1=3, utan samma ekvation ljudmässigt och dessa två fall som system spelar musik med sådan glädje att du helt glömmer att de inte alls är särskilt neutrala, ofärgade, det har aldrig varit deras prioritet, men MAGI är viktigt.

.....

Nu tillbaks till Malmö-mässan och även vår mässa i Umeå i November. Här kommer det spelas på ett helt renodlat Gold Note-system, dock med Lasses FLOW-kablar genomgående.

Det är SÅ jag vill ha det, det är också den lättaste vägen till att lyssna på musik utan att hamna i diket, utan att påverkas av allt brus som finns därute.

Gillar du Gold Note soundet, ja, då är du hemma, där kan man uppgradera succesivt och utvecklas med tid, ju närmare MAGI kommer du.

...

Mina käpphästar förutom MAGI, är högtalare och försteg, det är svåra grejer få till, men absolut nödvändigt om du vill nå Magiska höjder. -Börja alltid med högtalarna och hitta din "färgning" du gillar, någon annan väg finns inte, då kommer du köra i diket och byta grejer som ofta bara skjuter i sidled. 

Men det är jag det, en musikälskande audiofil, kanske man skulle kunna säga. 

Ett bra balanserat musiksystem kan också vara ett vintage-system. Ta en Linn LP12 och en Naim Nait 1 förstärkare och ett par KEF 101 Ref på stativ så lovar jag en trevlig upplevelse där dina smilband kommer få jobba, kan lyssnas på i Umeå-butiken faktiskt. Att köra Vintage och blanda in lite nytt, typ kablar gör att nivån kommer göra dig förskräckt hur bra det kan bli.

Tips från Coachen: När du testar produkter

!) Tänk på skillnaden mellan förändring vs förbättring

2) Låt det ta tid, låt det sitta i systemet och få verka, sedan gå tillbaka, jmfr punkt1

3) Om du testar tweaks, se då till ta bort andra tweaks, då de regel motverkar

4) Dina högtalare måste i regel justeras om, då basen blir tightare eller mer loose.

 

....

Men vi är olika, så även Ni kära kunder,. så här är tre butikers vägledning:

Butik 1) Oförfalskat, neutralt, verklighetstroget

Butik 2) Välj själv av allt som marknaden erbjuder

Butik 3) Magi med hög musikalitet som intro.

Vilken typ är du?

---

Kom in på Mässan i Malmö och lyssna på Gold Note som system, en upplevelse.

Glöm inte heller:

/Väl mött // Lasse

Mats, Mäss-general

Featured products

Save 11%
Save 11%