Ständigt dessa käpphästar

Halva januari har redan gått, och för min del har det varit en enda lång VAB-period. Sånt är tydligen livet med småbarn. Detta tillstånd av hemmasittande har fört med sig att jag haft tid att läsa en hel del på diverse svenska hififorum. Jag kan konstatera att intresset för hifi och musik verkar vara stort där ute. Dessutom verkar det komma en yngre generation som intresserar sig för vår värld. Jag noterar även att vissa diskussioner alltid tenderar att landa i ren sandlåda. Ni som följer med i debatten vet hur illa det blir när ämnen som t.ex kablar och vibrationsdämpning ska diskuteras. Just den biten försöker jag bara scrolla förbi, då den inte tillför något alls. Det är ett evigt skyttegravskrig mellan två sidor som aldrig kommer förstå varandra. En sak som också slagit mig är att väldigt många har sina käpphästar, och ibland förutfattade meningar på grund av tidigare nämnda käpphästar. Vi kanske är så enkelspåriga? En stunds självrannsakan senare kom jag fram till att även jag har haft, och har, en hel del sådana käpphästar. Här kommer en kort liten resumé av saker jag gått runt och tagit för givet, och en del av de sakerna HAR förändrats. 

Kablar

Här har jag varit en benhård motståndare och skeptiker. Varför? Svaret är enkelt; jag hade aldrig hört dessa fantastiska saker som kablar utlovades att göra. Jag testade massor med kablar, både i kontrollerade blindtest och med andra metoder. De skillnader jag kunde få fram var minimala! Sen hände det! Jag började jobba med Gold Note och fick en låda med deras egna strömkabel, Lucca Power. Just den strömkabeln är en rätt enkel historia för rimlig peng, men helt plötsligt blev strömkabels effekt på anläggningen påtaglig för mig och jag började testa fler varianter. Idag är min käpphäst helt omvänd, från att kablar inte gör skillnad till att de gör stor skillnad om din anläggning är på nog hög nivå. Däremot vill jag höja ett varningens finger för att helt gå bort sig i kabelträsket. I slutändan räddar en kabel inte hela anläggningen. 

Banddiskanter

Det här är en av mina käpphästar som levt längst. Frågar du mig idag, kommer jag svara att en banddiskant inte kan låta bra. Precis som med alla andra käpphästar är denna baserad på erfarenhet. Jag utvecklade någon form av allergi mot banddiskanter för många år sedan och den har satt sina spår. Jag är däremot helt övertygad om att det går att bygga "rätt" med dessa diskanter, men håller mig fortsatt skeptisk till motsatsen bevisas. 

Rörförstärkare

Förstärkare med rör är bara bökiga, varma, ineffektiva och onödigt dyra. Eller hur? Precis så tyckte jag förut, och precis så hade jag nog skrivit på forum om någon frågat. Vad har förändrats då? Jo, idag sitter jag och njuter för fullt av vad rörförstärkare gör. De får gärna ha låg effekt och så lite funktioner som möjligt. Höjden av omodernt och alldeles underbart! 

 

Varför tar jag upp det här då? Det är så enkelt att de tre korta exemplen ovan bara är några av de många käpphästar jag drar runt med, och då är jag ändå i branschen och borde veta bättre. Jag blir gång efter annan motbevisad och får lov att ändra åsikt. Just att ändra åsikt är ingen fara alls, det är snarare bevis på att man har förmåga att ändra sig om ny information som pekar i en annan riktning tillkommer. Det här är en nyansering som jag saknar i den allmänna diskussionen. Ofta ser man omdömen som "den där har jag testat och den var inte bra", utan kontext som ger läsaren lite mer bakgrund till omdömet. Och vad gäller kablar får man ofta läsa "min kompis är elektriker och han säger att det inte kan vara skillnad på kablar". Till att börja med är inte en elektriker något sanningsvittne gällande frågan om en kabel kan påverka ljudet. Inte heller är hen per automatik kunnig på hur ledargeometri och material fungerar på ett högre plan än att "det blir kontakt". Slutsatsen får bli att du ska en elektriker dra ledningar och koppla till uttag och elcentral. Själva lyssnandet och utvärderandet gör du bäst själv!

Det blir så lätt uppdelade läger med fastslagna åsikter, där det istället kunde vara en betydligt mer givande miljö för både amatör och proffs. Det gäller även oss som jobbar i branschen. Det är lätt att bli fartblind både vad gäller prisnivåer såväl som kunskapsnivå. Och visst, vi jobbar med försäljning och lever på att faktiskt sälja grejer till er, men vår filosofi har alltid varit, och ska alltid vara, att sälja rätt saker till dig. Därför är vårt krav på dig som kund att du faktiskt lyssnar dig fram till ditt ljud, och inte bara läser på forum. Forum är en väldigt bra källa till kunskap och framförallt ett gott umgänge online, men tänk på vem det är som ska sitta i ditt vardagsrum och lyssna, nämligen du själv.

Öppna både öron och ögon för annat än det du normalt är van och bekväm vid. Spännande saker kan hända! 

Med detta återgår jag till sjukstugan här hemma och önskar er en fin fortsättning på det nya året. 

/Mats

 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%