Gold Note IS1000

Hejsan!

Här kommer en blogg som skall beröra den Italienska firman, Gold Note och dess enda integrerade förstärkare IS1000.

Bakgrund Gold Note

En typisk Italiensk hifi-tillverkare, med typiskt Italienskt sound, på gott och ont,,,skulle man kunna tro...

GN är lite speciella i båda fallen, dels att man också är en OEM tillverkare av rang men att man också tillverkar i stort sett allt in house...Och man tillverkar verkligen allt också...Mer än vad som finns på deras eminenta hemsida, kolla in : Goldnote.it

Man har också Rack , kablar, strömhanterare, med mera , i olika prisklasser dessutom och som presterar mer än de kostar ( Ett GN signum)

Byggkvalitet från GN är klart bra och bättre än "Made in Italy" generellt sett. En av anledningarna till det är att man har fullständig kontroll, då man producerar allt själva och man är också stolt över att ha bra kvalitet på komponenterna, ingen "Made in China" komponent överhuvudtaget..

Den ljudmässiga filosofin skiljer sig en del mot traditionell Italienskt, som innebär mycket kropp, ton och musikalitet på bekostnad av den allra högsta upplösningen och dynamiken. GN har med sig detta också, MEN grundaren Maurizio har också ett Engelskt ideal, gamla Naim-soundet. Dvs med den rytm i basen som märket var så känd för ( Inte dagens Naim som M inte alls gillar). Så GN "house-sound" består i av en blandning av Italienskt romantiskt och gamla Naims stampa takten känsla. Jag kan bara addera med att säga att allt GN har ett signum och det är "känsla". 

IS 1000 som produkt

Om jag skall förklara IS1000 grundligt så kommer jag nog beröra de flesta delar av GN sortimentet. IS1000 består av en integrerad (för- slusteg) förstärkare (A/B om 125 watt). Dels finns här en DAC och nätverksspelare samt sist men inte minst ett riktigt bra Riaa-steg. (I grunden en PH-10)

 

En bra finess är det fönster som hjälper dig styra och reglera alla finesser den har. Super-användarvänligt gränssnitt kan jag tycka...-

 

Du har följande bra funktioner...

Balanskontroll och en booster-funktion i två steg om du skulle vilja ha lite mer bas (bra om rummet krånglar eller du vill ha lite mer fyllighet ur dina stativ-högtalare etc)

 Du kan också ändra dämpfaktor mot högtalarna ( hög eller låg). Så har du lättdrivna högtalare så kommer de ändå kunna spela ut med låg dämpfaktor och tvärsom, med hög dämpfaktor så håller förstärkaren järngrepp om dina koner med full kontroll.

......

Kompromiss??

Visst är det en kompromiss att spela på en integrerad förstärkare mot en hederlig för- och slutstegs-kombination....-Men GN har det också, och i världsklass dessutom. 

Men detta är ju en än större kompromiss med inbyggd DAC/Nätv.spelare också? -Jo, men det blir också pris-effektivt samt låter också denna förträffligt. Tycker man nu att eftersom jag prioriterar streama så vill jag ju ha bästa möjliga DAC. Så klart kan du köra en extern DAC men du kan också beställa IS1000 i en De Lux version med en än bättre DAC inbyggd (8,000 kr extra) 

Ja, säger du, men jag kör ingen vinyl och det är ju dumt betala för ett fint inbyggt Riaa med både MM och MC möjligheter....-Ja, jo men då beställer vi den utan Riaa-kortet åt dig och du sparar 7,000 kr. 

Så prisbilden på denna mångsidiga, eminenta produkt är från 40,000 kr ( Utan Riaa och med standard DAC) till 53,000 kr fullfjädrad med De Lux DAC:em och Riaa-steget. Du kan dessutom välja färg utan extra kostnad: Svart-Silver eller Guld.

.....

Men ljudet då??

Ja, här har jag talat om en produkt hur länge som helst känns det som, utan att nämna hur den låter. Som GN house-sound så klart...Här är inspirationen till GN-ljudet:

Och så här ser en Gold Note IS1000 ut:

Utvecklingen har sakta gått framåt...Ni ser fläktar ovanpå kylflänsarna, de skall reglera värmen så den inte blir för varm. Denna funktion är nog bra på sommaren eller i länder med varmare klimat. Jag har aldrig fått dem att dra igång..(125 watt Klass A/B)

......

Jag tycker detta är en av, nej den allra bästa integrerade förstärkaren jag någonsin pillrat med och lyssnat på i prisklassen och en bra bit uppåt. I min värld lär du upp till Esoteric F-07 för nästan 90,000 kr innan det är värt att uppgradera. Men inte ens då känns det absolut nödvändigt, då denna liksom aldrig kommer till korta...

Jag spelar med IS1000 som vår hus-butiksförstärkare till allt, billiga system eller som nu, den får driva våra mest exklusiva högtalare, Audiodata Art One. Och det gör den med bravur...

Vi spelar nu IS1000 med nya Technics 1210 LE skivspelaren med den medföljande pickupen från Nagaoka kopplad direkt till IS1000:s fina inbyggda Riaa (MM-läge). Och den låter så förförande trevligt, den får Art One att bli lite mer förlåtande, lite mer kropp och ändå med full baskontroll och dess kända djupa soundstage, som gör att du verkligen känner att du är där...-Ja, den klara faktiskt jobbet, men med en liten förlåtande karaktär. Detta kommer man inte höra på samma sätt med mer mänskliga högtalare i lite lägre prisklasser. (Anm: Art One kostar 350")

Jag tycker också standard-DAC:en är tillräckligt bra.  (Lite som med all GN, tillräckligt bra) Jag har faktiskt inte hör DL-varianten ännu. Dock är ju GN en tillverkare av rang, så inte nog med att de har skivspelare, Riaa, pickuper så ha de också CD-spelare, så klart...

Nu tänker Ni, varför skall jag köpa en CD-spelare om jag ändå har en DAC inbyggd in min fina IS1000? -Precis, och då kan vi sälja Er en CD-spelare UTAN inbyggd DAC, dvs en ren CD-transport  ( cirka 30") och då får du samma design som IS1000 också. Detta är en typisk produkt som inte finns på deras hemsida osv,,,men vi kan leverera :-)

Tillbaka till ljudet...

Jag sitter och funderar, vad är det som gör denna så bra, så unik och så trevlig att lyssna på...Tja, den har tillräckligt med de traditionella hifi-parametrarna utan att någon egenskap sticker ut mer än någon annan, så det blir en fin balans.

Om jag skulle drista mig till att säga något om ljudet så är det väl att det finns ett uns romantisk känsla över det hela vilket ger en musikalitet och trovärdighet men med en nerv som gör att musiken aldrig upplevs tråkig eller steril, utan roligt och intressant...som få andra produkter-märken klarar av, speciellt i prisklassen.. 

En fin kompromiss är det, både ljudmässigt, allt-i-ett-mässigt och prismässigt. En så kompromisslös kompromiss man kan tänka sig, eller inte ens kunna tänka sig, det är vad det är : "Bäst" är ett annat mer kortfattat ord. 

Konkurens..

Om den den nu är "bäst", vad värderar jag den då emot...Ja, uppåt har jag jämfört med storheter som Mark Levinson No:585.5 som är bättre men då till det facila priset om 190" och mina favoriter Esoteric som börjar på 89". Men inte ens i denna "tunga" skara skäms IS1000 för sig, även om den blir klart slagen. GN vinner på pris.

Neråt i prisklasserna har jag Marantz och Technics att jämföra med och faktiskt testat lite inbyten såsom Yamaha och Sugden emot också...Här vinner GN på prestanda och flexibilitet.

MEN...

Gold Note har två serier kan man säga, dels en fullbredd-serie, 1000-serie, dels en serie i halvformat, halva fullbredden, 10-serien. 

Nu har Gold Note en riktig killer och en stark konkurrent inom familjen, till IS1000. Nämligen DS-10 som är en nätverksspelare/DAC/Analogt-Försteg /hörlursförstärkare och som nu också finns i en PLUS-version, med en analog-ingång. Här kan man som på nästan alla GN-produkter, så som gamla Naim, uppgradera med en extern powersupply (PSU) för än bättre ljud. Till denna anrättning har man faktiskt tagit fram ett digitalt slutsteg i samma halvformat, kallat PA-10. Den har samma finess som deras stora slutsteg, PA-1175, att du kan brygga dem ( dvs köpa 2 stycken) och på så sätt få än mer effekt (300 watt) och bättre ljud. -Jodå, du kan som på alla GN-steg ändra dämpfaktorn så de passar alla högtalare.  (Anm: Trots Klass D låter de riktigt bra och väldigt lika A/B-stegen)

Det roliga här, är att du får det hederliga gamla sko-kartong-formatet á la Naim, samtidigt kan du också bygga detta system i sekvenser, efter behov och budget. Du kan börja med en DS-10 ( med eller utan PLUS: 5,000 kr extra) och använda ditt gamla slutsteg, sedan köpa en PA-10 och sedan ett till och kanske "beafa" upp det hela med en extern PSU. (4-lådor totalt)..5-lådor om du vill köra vinyl och köper till PH-10 Riaat....6-lådor om du också väljer boosta prestandat på PH-10 med en extern PSU :-)

Hur låter detta vs IS1000 ???

Jo, ganska lika, samma ljudsignatur,,,Med DS-10 och PA-10 så är man på samma prisnivå...Men man lär ju också lägga till att denna lösning kräver mer kablar, strömkablar och signalkablar etc...Så vill man också spela sina vinylskivor krävs då också, dels PLUS-versionen men också ett externt Riaa-steg, typ PH-10. Så sammantaget vinner IS-1000 den inhemska kampen på prisvärdhet, förlorar dock på uppgraderings-möjligheter och prestanda.

IS1000...tillräckligt med möjligheter...

IS-1000 har en balanserad ingång samt pre-out så du kan faktiskt köpa dig en GN PA-1175 slutsteg och använda IS-1000 som rent försteg, alt bi-amping. Som Ni ser är alla kontakter av god kvalitet och bra med avstånd mellan dem som möjliggör alla sorters extrema kontakter utan att det blir trångt....-Sa jag det, IS-1000 svarar grymt bra på strömkablar av bra kvalitet...Dock skall den inte jordas externt, av typ Entreq lösning, då dör ljudet fullständigt...GN folket verkar ha tänkt till hela vägen själva..:-)

Slutsats:

IS1000 är tillsammans med Esoteric F-07 de två bästa integrerade förstärkarna på marknaden under 100". IS1000 vinner denna kamp på flexibilitet och pris. Medans F-07 vinner på rena ljudmässiga aspekter, och den övermänskliga finishen så klart.

Finish

(GN har idag en klart bra finish och byggkvalitet inte minst, allt känns bra, mer än bra, Speciellt för att vara gjort i Italien, kanske tack vare att man gör i stort sett allt "in house." blir det mer än bra..... Men "hand made in Japan by Esoteric", dit når ingen hifi-tillverkare för dagen..)

Synergier...och annat kul

Jo, visst finns det positiva synergier att köra GN "all-the-way". Faktum är att du kan faktiskt, om vi ser till IS-1000 som utgångspunkt, köra hela ditt system med bara Gold Note produkter...Ex.

Valore skivspelare med en Vasari Pickup till det inbyggda Riaa-steget (Intro mod)

CD-1000 som transport till den inbyggda DAC:en

A3 Evo högtalare...som exempel

FIRENCE USB och Ethernet kabel

LUCCA Plus strömkabel (finns 3 nivåer)

ARNO Plus ström-hanterare (finns 3 nivåer)

SIENNA Plus högt.kabel (finns 3 nivåer)

GALILEO Rack, Valnöt eller svart

FIRENZE Plus Signalkabel (finns 3 nivåer)

Kolla in priser etc på : classicdesign.se

Tänkvärt

IS1000 är våran Volvo och Rolls Royce in en och samma förpackning. Jag kommer beställa en privat också, att ha till min hemmabio 2.0 samt för att streama lite (jo, ni läste rätt)...Varför inte i mitt huvudsystem? -Jag streamar inte, samt huserar där Esoteric, på tronen ,men GN tyngre förstärkeri nosar i nacken på dem..

Så klart får du testa en om du känner dig sugen, så beställer vi en skräddarsydd till dig om det känns rätt // 

De finns att lyssna på hos oss i Falun och Umeå, men finns också hos andra butiker, kontakta Classic Design för närmaste återförsäljare.

Mvh

Lasse 

 

 

....

Featured products

Save 11%
Save 11%