Esoteric G-02X "Master Clock Generator"

Hejsan

Denna blogg skall handla om något exotiskt som de flesta av Er inte kan koppla in i Er stereo, men samtidigt hoppas jag det kan bli lite intressant ändå..

En extern klocka för din CD/ nätverksspelare ( om den har ingång för detta, vilket väldigt få har..) kan det verkligen påverka ljudet positivt? -Ett rungande jaaa, kommer det från undertecknad..

Bakgrund:

Jag har haft möjligheten att testa externa klockor sedan urminnes tid, urtid:-) känns det som. Allt började med dCS P8i CD-spelare. Vi trodde att nu skulle vi få bästa möjliga CD, från ett så anrikt företag...Men, nja, kul var den inte...Men då fick vi möjlighet köpa in en klocka, dCS då bästa modell, Rossini Clock, och då blev det en helt annan CD-spelare, med mera liv och mer organiskt ljud. Sedan, mer i nutid så har vi haft Puccini och med deras U-clock. Även här är det tydligt att man inte vill leva utan den externa klockan, då ljudet blir så mycket mer intressant och levande. Sist men inte minst så har jag levt ganska länge med dCS finaste kreation, den fyr-delade Vivaldi. (Här använder man Esoterics CD-mekanik om Ni undrar)..-Här lärde jag mig också hur mycket själva klocknings-kabelns kvalitet spelar in.

-Om Ni undrar hur den ljudmässiga karaktären rent generellt skiljer sig mellan dCS och Esoteric, så har jag svaret. Det hörs om än mindre numer att dCS kommer från studiovärden och samtidigt måste Esoteric gjort ett skutt ljudmässigt också, då de låter så fruktansvärt "rätt", i bemärkelsen levande, både som CD och förstärkar-tillverkare. Med det sagt, menar jag att dCS fortfarande är en grym CD-tillverkare, dock inte bäst, det är Esoteric, basta :-)

Vad gör klockan?

Så här står det om denna klockas senaste egenskaper..:

"The high precision G-02X master clock genenartor adopts new technologies such as "Wide Range Clock Buffer Amplifiers", "Adaptive Zero Ground" circuits, and a new custom made high-precision OCXO to attain the very best in muscial expression from your diigital audio system"

Det handlar om att minimera jitter, vilket inte är annat än tidsfel, vilket i den analoga världen inte är annat än distorsion..

Och ju bättre klocka, stabilisering, ju mindre distorsion och därmed bättre, klarare, tydligare, mer verklighetstroget ljud..

Klockan kan också kopplas till flera komponenter för synkning osv.. Fungerar så klart till deras nätverksspelare osv...Drive- Dac varianterna bör nog ha en klockning till respektive enhet..om jag minns rätt..

 

Modeller

Det "dyra" med extern klocka är själva klockningens exakthet och den biten, så Esoteric har så klart olika nivåer på deras klockning. Den vi testar här är deras "billigaste" om bara 73,000 kr.

Nästa modell heter G-01X och den betingar ett pris om. 234,000 kr. Vad får man då mera av ?

"High precision rubidium oscillator to attain the very best in musical expression from your digital audio system."

En vassare oscillator med andra ord..

Ja, såklart finns det en trimmad G-01X i den finaste av fina, serien kallad "Grandioso". Där heter versionen helt enkelt Grandioso G1 och betingar en än högre kurs om 290,000 kr. 

Och så här säger man om den:

"The Grandioso G1 is the flagship model of master clock generator line, which combines all of our wisdom, technology, and passion."

Så klart har jag inte hört någon av dessa klockor, men det skulle vara intressant, fast kanske inte hälsosamt ( för ekonomin i alla fall).

Test

 ,,

Jag har testat klockan med Esoteric K-05Xs, K-07Xs samt K-01Xs och sist men inte minst Grandioso K-1X. Jag har testat med den simplaste av klockkablar, 50Ohm BNC kabel från Kjell&Co, typ 79 kr samt en exklusiv sak från Shunyata som betingar ett pris om 13,000 kr

( Jag frågade japanerna vilken kabel de rekommenderade, då fick jag svaret att just Shuyata hade två av de bästa kablarna de kände till och testat. Jag valde den "billigaste" av dem, Alpha.  -Den andra, Sigma, kostade dubbelt, 26,000kr.)

Jag har testat hemma själv under längre tid, min kollega i Lund har 05-serien, K-05Xs samt F-05 och denna klocka. Han har också Shunyata Alpha klockkabeln och upplever samma saker som jag gör. 

Vidare har min kollega Mats från Umeå varit hemma hos mig och testat klockan, med och utan i mitt system, K-01Xs samt förstärkaren F-03. Vi upplever samma saker här också.

Sist men inte minst, testade vi denna klocka i ett riktigt super-high-end system med Grandioso K-01X samt förstärkaren Grandioso F-01. Även här framkom samma skillnader...Vilket kan tyckas underligt att prestandan blir likvärdig oavsett CD:ns prestanda. Ja, utifrån där man börjar så klart, men ändå, skumt, men super-spännande.

 

Mitt system..

 Jag upplever en renhet som om man skalar bort en hinna och mer information flödar från alla håll i musiken. Nu blir allt tydligare runt om sångerskan, man hör vad basisten spelar tydligare samtidigt som ALLA andra instrument också blir tydligare. Utan klockan låter det "enklare" som min kollega sa, man hör helt enkelt inte allt som pågår lika tydligt. Men, visst vänjer man sig, dessa CD-spelare är enligt mitt sätt att se det, de bästa i världen i respektive prisklass, så klockan lär prestera för att göra skillnad. 

Skulle jag vilja vara utan klocka? Nej, men samtidigt är det ju kanske inte realistiskt köpa en sådan till den enklaste CD:n K-07Xs kan man tycka, om man ser prisbilden, då denna CD kostar 79,000 kr "bara". Visst, man kanske skall upp till K-05Xs för 103" innan man kan fullt motivera köpet av klocka men jag är osäker..

Jag kommer i alla fall använda mig av G-02X i min referens-anläggning hemma, för både test av produkter och egen njutning, beroende-framkallande, skulle man kunna ha som varningstext..

Mats reflekterar efter att ha hört klockan i Lasses system: 

Efter att ha blivit fullständigt knockad av K-07Xs-spelaren med matchande förstärkare var förväntningarna höga, både på klockan och nästa nivå av både CD-spelare och förstärkare. Systemet spelar med en fullständig transparens och självklarhet. Inget sticker ut för att påkalla din uppmärksamet. Allt bara spelar. Det är solklart att de extra pengarna du får slanta upp med för nästa nivå inte går upp i rök. De går upp i musik, mer musik. Och då har vi inte ens kopplat in klockan... 

Jag och Lasse har en gemensam favorit i Tom Waits, och just den här kvällen fastnade vi för samlingsverket "Orphans". Ni som är bekanta med Tom Waits vet att hans inspelningar oftast är bra och väldigt levande. De kräver sitt system för att bli fullständigt begripliga, helt enkelt. Här har vi en privat inblick i Tom Waits skruvade värld och det känns som att karln står där, i en källare utanför Falun. När Lasse kopplar in klockan händer mer. Det är inte så att stereon blir en helt ny anläggning med nya egenskaper. Det som händer är att musiken får ett nytt flyt, som om de små mellanrummen fyllts med mer musik. Om en sångmelodi tidigare bestod av fem toner fick den helt plötsligt fler toner med klockans kraft. Grovt föenklat kan man säga att uppspelning utan klockan sätter ramverket för musiken. Tonerna är där och instrumenten är där, men med klockan får de liv på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Och då ska vi säga att det redan utan klocka spelar på en makalöst hög nivå. Testa klockan, är allt jag kan säga. Gör det bara.

Vi kommer så klart visa och demonstrera denna vid nästa event i Umeå samt vid andra tillfällen/event.

Rapport från Lund

 I slutet av 2019 bestämde jag mig för att det var dags att byta ut vår gamla multispelare, Esoteric  DV-30s. Den fungerade fint, men utsikten att hitta reservdelar bedömde jag som minimal. Vi har många 2-kanals sacd-hybrider, framför allt från BIS och Alia Vox, och vi ville därför ha en ny spelare som även kan läsa från sacd-lagret. Det blev Esoteric igen, närmare bestämt K-05Xs. I slutänden blev det också en G-02X Master Clock Generator – och vår Devialet 200 byttes mot den integrerade förstärkaren Esoteric F-05.

 Precis som Lasse kopplade jag först ihop klockan och spelaren med en BNC-kabel från Kjell & Co. Med klockan i systemet släppte musiken taget från högtalarna på ett nästan magiskt sätt. Ljudbilden blev större i alla tre dimensionerna: åt sidorna, framåt-bakåt och uppåt.

 Med bytet till Shunyata Alpha v2 kunde vi konstatera att det gick att krama ur ännu mer realism ur systemet! Det ska sägas att vissa skivor låter plattare än andra. Det är också skillnad på om man spelar av cd- eller sacd-lagret från hybridskivorna. (Man byter enkelt lager med ett knapptryck på fjärrkontrollen.)

 Spelarbytet (och den nya kabeln) gav oss ett nytt perspektiv på skivsamlingen. Vi har även gjort motsvarande erfarenheter på lp-sidan – men det kan vi berätta om vid ett annat tillfälle.

Lars-Erik Steinick

 

 

 

 

Super high-end systemet..

Grymt frustrerande se detta, då alla dessa enheter ligger på min vill-ha-lista, längst upp dessutom,,hrm..Tänk at G-02X gör skillnad, stor skillnad även här, i det allra heligaste :-)

---

 Back-to-basic

Ja, men hur gjorde man förr då, kan man undra ?

Jag har haft turen att få samtala på djupet om den digitala tekniken samt dess problem, med flera framstående legender jag har full respekt för. Dess kunskap har jag tagit med mig fram till dags dato. Dessa gubbar är:

-Micromega.......Daniel Shar.., Grundaren/ ägaren

-Naim............Julian Vereker.....Grundaren, ägaren

-MSB-Tech....Larry Gullman, ..Grundaren, ägaren

I detta sammanhang skall jag begränsa mig till mitt långa samtal med Julian på Naim (framliden). 

De (Naim) hade egentligen ingen aning hur man skulle göra en CD-spelare, så man köpte helt sonika in "The red book" från Philips, vilket få andra bolag gjorde. Julian läste denna på kvällarna i sängen och det slutade med att han fattade ingenting. Tur nog hade han en kompetent personal på firman som gjorde hemläxan och allt slutade med CDS. Vad gäller klockning och tidsfel, löste man det så analogt och smart det bara gick på den tiden. Man placerade dacen bara några centimeter från transporten, typ 2-3 cm kabel samt hade man ingen digital signal ut, som kunde studsa och tidsfela den kära digitala signalen ( som man fick från en mekanik man noga forskat fram skulle ge den bästa digitala signalen ut)

..-Finns hur mycket som helst att lära sig från denna eminenta spelare. Men nu håller vi oss till ämnet, dock skall skrytas med att vi på den tiden hade både CDS / CDI och Micromegas Trio i vår lilla butik i Falun. Ja, jo, inte nog med det, vi hade faktiskt TEAC VRDS10 CD-spelare och VRDS-25 Drive också, som sedermera blev Esoteric. Dock tyckte jag de var lite för tama och snälla på den tiden. Vilken resa de nu gjort till Esoteric, best-of-the-best....Men till ett pris också så klart.

Naim CDS (CD Separate) 1991

 

Summarum

Ja, det här med klockning är inget nytt fenomen, fanns med i The Red Book från Philips från dag ett. Att det sedan är extremt kostsamt lösa detta kompromisslöst är väl som det är. Samtidigt kul att se hur långt det går ta det hela ljudmässigt, om man bortser från det rent prismässiga en stund. Allt detta kanske med tid, sipprar ner i mer prisvärda lösningar också. Jag vet ex att TEAC har lite sådana på G. 

Larry på MSB har jobbat länge med denna problematik också.

Om man nu kan unna sig en Esoteric CD för 79" pengar är det värt det alla dar i veckan, glöm dyra kablar och extern klockning, orkar du upp till 79" pengar är du hemma, punkt slut...

Gör du inte det, men vill ha en bra CD med potential, kan jag rekommendera Gold Note CD1000 mk2. Det är ingen SACD tyvärr, men dess mekanik är samma som ex dCS Puccini ( om jag är rätt underrättad) och det är ju inte fy skam om man säger så).

Vidare så kan man med Gold Note, i sann gammal Naim anda uppgradera med extern ström försörjning för än bättre ljud . Gold Note har också ett ljudideal som påminner om gamla Naim-tider, driv i basen,  blandat med Italienskt fullblodigt sound, kropp, kött o blod sas...Ett bra alternativ till Esoteric med uppgraderings-möjligheter för dig med mindre budget och som inte har ett SACD-behov... -Finns så klart andra bra alternativ nedåt i prisklassen med SACD, Technics och Marantz är våra val, som vi säljer men med det sagt finns det fullgoda andra lösningar / märken också så klart...

Streaming

Om du vill ha en riktig high end lösning och du prioriterar en digital lyssning men vill inte jobba med CD-skivorna finns det ändå hopp. 

Eftersom en överföring med allt vad det innebär, kablar, routers etc...där kan man aldrig komma till rätta på ett optimalt sätt som här beskrivs ovan. Då är lösningen helt enkelt att streama ner i en hårddisk och räkna hem alla ettor och nollor. Sedan har man igen ( såsom CD) ett slutet system man har koll på, och då kan man jobba med problematiken att att få tag på alla dessa nollor och ettor till din DAC på ett så bra sätt som möjligt, här kommer klockan in igen...Ett digitalt problem är det...:-)

Med denna blogg hoppas jag vi har öppnat ögonen och öronen för vilken problematik det är att föra över "bara ettor och nollor" ..egentligen...

Som Larry Gullman en gång sa till mig, om det bara vore en CD-skiva, då räcker 16-4 gott och väl till. Problematiken är att ta emot en skiten signal in, och få det låta bra. 

Ur led är tiden utan rätt klocka, och då talar vi inte om Rolex, även om denna är i samma prisklass nästan...

Tack för du tog dig tid

Mvh

Lasse

 

Featured products

Save 11%
Save 11%