Esoteric som analog förstärkare

Hej igen

 Nu byter vi kategori men från samma mårke som förra bloggen, förstärkare från Esoteric...

På bilden ser Ni nederst F-03A samt ovanpå F-07 integrerade förstärkare

Produkter & pris

Som nämndes i förra bloggen skippar vi den super-exklusiva serien kallad Grandioso. I denna serie så finns det 3 olika integrerade förstärkare samt två försteg och slutsteg. Sedan finns det ett grymt externt Riaa-steg även om det i regel ingår ett riktigt fint Riaa-steg i alla förstärkarna ( förstegen kan man välja med eller utan)

F-07....89,000kr...Integrerad...100Watt

F-05...112,000 kr...Integrerad...120Watt

F-03A....156,000 kr...Integrerad.....30Watt Klass A

C-03Xs...145,000kr..Försteg...Ej som demo...

C-02X...234,000 kr  ( Med Phono 251,000kr) Försteg

S-03....Ej med i prislistan

S-02....234,000 kr slutsteg...

ES-Link....8,000kr....Analog ingångskort

E-02....106,000kr..Phonosteg

Ju lägre siffra ju högre prestanda och pris, en kortfattad förklaring. Här är det ordning och reda, de dyrare presterar också mer, i ljudkvalitet, inte bara mer effekt etc..

..

Lite skönt är det med ton-kontroller. F-07 har diskant-bas-balans kontroll, F-05 & F-03A har även tonkontroll för mellanregistret....Alla har superba Riaa-steg inbyggt och ingen har DAC/Nätv-spelare vilket man hänvisar till sina SACD eller rena Nätverksspelare/DAC som finns i programmet.

......

Bakgrund

Jag kommer från gamla Naim-världen där de kanske inte var helt rumsrena på alla hifi-parametrar, men kul var de...(Idag påminner de inte alls ljudmässigt som förr och känslan är helt borta) Idag heter vår favorit istället Gold Note, de inte bara låter som gamla Naim med drivet och allt, de är också byggda med lite samma tänk om att kunna uppgradera med externa strömdelar etc...Så klart är dagens Gold Note klart mer sofistikerad än gamla Naim förstärkarna, mer kropp, balans och soundstage etc...Men det jag vill åt, poängtera här,  är att pris vs prestanda på Gold Note är grymt bra och dess ljudideal passar oss som handsken, prioritet på musik.

Så det är faktiskt dess integrerade IS1000 samt den tyngre Mark Levinson ML No:585 som vi jämfört i första hand med Esoterics integrerade och för- & slutsteg. Andra tingestar är ML för- & slutsteg  No:526/No:534 samt Mimetism AL432 integrerade, Tidal Audio, dartZeel, McIntosh, med flera..

Ljudmässig skillnad?

Som sagt, dessa förstärkare håller sig till märkets ljud-signatur, vilket inte var helt lätt beskriva. Men som ni kom ihåg från andra SACD-bloggen, dynamiskt, öppet, neutralt med svärta i bakgrunden och detaljer som dyker upp från ingenstans samt finns här både bredd och djup i ljudbilden...-Minmal egen signatur utan att för den delen bli tråkig, snäll, varm, kall eller så..

Om vi nu jämför F-07 med F-05, vilket är den lättaste ekvationen. Här är skillnaden ström och effekt i första hand. Allt blir en smula skarpare, lite mer lugn och så...Tycker skillnaden motsvarar prisskillnaden också...Prestanda i kvalitet skall då vara 07 till 05, och det gör den, knappt för 07:an är grymt bra. 1-0 i prisvärdhet till 07:an kan jag tycka..

Sedan var det F-03A, en Klass A på 30 Watt som kostar en rejäl slant till från modiga F-05 till och med, hur tänkte de här? -Jo, efter en lång stunds lyssnande och inspelning så började jag fatta grejen..

.Den låter nämligen inte som en traditionell Klass-A, så jag blev lite chockad faktiskt...Effekt känns det att det finns och blir över ( i alla fall med alla högtalare med normal verkningsgrad)..Jag trodde jag skulle få lite fetare ljud, lite mer värme och kropp, lite avrundad diskant , kanske lite odefinierad bas kanske, och inte så djup bas heller...men mysigt...

NEJ, precis motsats, en bas som var så definierad att jag trodde först, och blev missnöjd att F-07 var bättre, klart bättre på den punkten...Men nej, den är inte alls lika definierad och precis, dock tajtare så man upplever den som svagare, sedan förstår man och hör man..SKLILLNAD...sedan finns ingen Klass-A färgning alls, utom ett uns värme i det allra översta registret som ändå är klart mer nyanserad än F-07 ( som jag inte ens reflekterat över att nåt saknats eller kunde bli bättre)..

F-03A är en pärla som jag bara älskar, en favorit...Kan inte komma ifrån en våt dröm om F-01 i Grandioso-serien. Samma förstärkare i grunden men än bättre komponenter och ljud-kvalitet. Från en 03-klass till en 01-klass,,,Undrans ja, hur bra den är,,,Hubba, jo, den kostar typ 2 ggr F-03A eller så...

Men vi har i alla fall 02-klass att njuta av. I vårt fall försteget och slutsteget C-02x Phono och S02 slutsteg.

-Här talar vi om effekt och ljud i världsklass, vid jämförelse med Mark Levinson i samma prisklass N0:526/534 så blir det ganska självklart vem som gör vad...Två olika karaktärer och två olika prioriteringar..Gällande ML har jag svårt inte tycka mer om No:585 / 585.5 som jag tycker är lite mer spelglada...Men ändå långt ifrån C-02x/S-02-klass..

C02/S02 är State of the art, inget snack om saken...Skulle du ändå vilja ha ett snäpp till, jo, det finns..-Då får vi hoppa upp till Grandioso-serien. Här finns ett tu-delat försteg samt ett förfinat S02-slutsteg kallat då S01. För att ta det ännu ett steg finns detta slutsteg också som mono-slutsteg...Men nu har vi passerat miljonen för en förstärkare...Men, men det finns och det behövs kanske också, då konkurrensen om superförstärkare är mycket starkare än vad det är med CD, speciellt SACD-spelare...Kanske därför Esoteric syns mer som signalkälla än som förstärkare worldwide..

 

  

Upplevelse

Just idag, satt jag och Morgan och lyssnade på denna för- & slutstegs-kombo med en superb skiva, jag varmt kan rekommendera..

System vi spelar på: Kuzma Ref + 4-point + CAR40 vinylen rakt in i det inbyggda Riaat i C-02. Slutsteget driver våra eminenta högtalare från Kanada, Stiletto från tillverkaren Artiluthe..Kablar från svenska Tarfala. 

Nåväl, detta är ett av mina favoritverk på Piano (vilket det är skrivet för) och just denna tolkning och inspelning är exeptionell.. (Wilson Audio label). 

Här finns allt för att grunna på förstärkarens karaktär, styrkor och brister...Nyanserna sitter där, efterklangen klingar fullt ut,,,det finns ton, kött och blod när det finns på inspelningen, detaljer, det finupplösta med luftighet på ett naturligt sätt..Kontroll, dynamik, attack, (pitch) samt rumsligheten i inspelningen, nerven i musiken, tystnanden med en grym svart bakgrund..Djuuup bas men alltid nyanserad kontrollerad men allt blir aldrig tråkigt, begränsad av förstärkaren på något sätt..Jag hör dock att högtalarna kommer lite till korta mot vad förstärkaren klarar i kvalitet. Förstärkaren blir dock rejält varm, då Stiletto är en sluten konstruktion som kräver lite effekt..

Jag och Morgan satt tysta hela sidan ut och bara njöt, pianot, i hela sin bragd kändes vara i rummet och inget upplevdes som stereo-ljud överhuvudtaget...Då är det svårt analysera, man tappar det fokuset och bara ger sig hän in i musiken, pianots underbara värld..

Nyans vs annat bra...

Lättast är dock jämföra Esoterics förstärkare som ett "house-sound" och väga in det i andra bra förstärkares house-sound, då kanske det ger en fingervisning om var vi är någonstans..

Tar vi Tidal Audios för- & mono-slutsteg som vi har bekantat oss med länge och väl, så låter de mer färgat i den bemärkelsen att de är lite snällare i kanterna, bra flyt och gör det bara rinner iväg men här har Esoteric mer bett. Tidal har dock samma rappa dynamik och svärta, kanske ett snäpp bättre kanalseparation tack vare monostegen. Med stereosteget och samma eminenta försteg (Tidal Audio) blir den klart mer trött och lite för snäll, långsam...Inte en chans mot Esoteric. Med mono-stegen blir Tidal Audio också ett klart dyrare alternativ..

dartZeel har mer ton och påminner mer om ett rörbaserat slutsteg, trevligt men inte lika dynamiskt, detaljerat och öppet ljud som Esoteric..

Tillbaks till Mark Levinson, vilka också har en bra svärta, spelar djupbas på ett skönt sätt och har exakt så bra upplösning det behövs och även kött&blod. Ett bra ljud helt enkelt, dock lite laid-back, inte så mycket som förr men här får man matcha rätt med högtalare så blir det fint....Esoteric klarar egentligen alla ML-parametrar lika bra och vissa lite bättre., Lite öppnare ljud ( kan också tänkas vara en nackdel beroende på högtalare, men jag kan inte se/tro det ändå), lite mer dynamik och anslag...Kanske ML har lite mer kropp ( nyanser)..

McIntosh har ett inte fullt lika sofistikerat ljud, lite åt ML hållet men ändå inte..Här når man inte riktigt upp i nivå med upplösning etc, dock finns det kropp och lite värme vilket gör dem trevliga i de allra flesta sammanhang, de kostar i regel också lite mindre än Esoteric mfl..

Gold Note har en tvådelad karaktär kan jag tycka, och det är väl därför jag tycker så mycket om dem. De har en ton, kött, kropp & blod som är så typiskt för Italiensk hifi, men de har också ett driv i basen på sant Engelskt manér, typ Naim-Linn. Dock blir de mer neutrala i sin karaktär när vi kommer till deras finaste 1000-line med försteg och slutsteg alt monosteg. Här finns helt plötsligt upplösning, detaljer, anslag,,ja, vad du vill och till ett klart mycket lägre pris än alla märken ovan nämnda. -Visst är kanske Esoteric lite mer sofistikerad i både ljud och byggmässig kvalitet. Men prisvärdheten på Gold Note gör att det blir ett jobbigt race för alla de andra storheterna. -Har Ni inte budget för Esoteric, köp Gold Note, det är min slutsats, även om här finns många fina förstärkare som vi inte nämnt som du också skulle bli nöjd med. Men inte lika nöjd :-)

.....

Sum up

Kortfattat skulle jag vilja påstå, att våra, Lasses HiFi:s bästa förstärkare, pris vs prestanda med fokus på prestanda men med månnisko-pengar är:

1) Esoteric F-07 (89,000kr)

2) Gold Note IS1000 ( 40,000 kr till 53,000 kr beroende på konfiguration)

......

Synergi

Om du köper en Esoteric SACD och en Esoteric förstärkare kan du också köpa till ett kretskort att putta in i förstärkaren kallad ES-Link.

I CD:ns meny går man in och väljer ES-Link signal, och i förstärkaren byter man signalkälla till ES-Link-kortplatsen. Sedan flyttar man sina analoga XLR kablar i förstärkaren till ES-Link-kortplasen som har dessa ingångar...

Jaha, vad gör då denna funktion ?

-Förbättrar signalöverföringen, eliminerar lite av kabelns påverkan..

"ES-Link Analog" is Esoteric's proprietary "current transmission" audio signal link characterised by a more powerful, clear, and dynamic sound. Compared to conventional voltage line audio links, cable impedance has no negative effect on signal transmission ensuring that it retains signal clarity. This is the ideal analog audio transmission as it is free from impedance of signal route and fully maximizes the system's potential when connecting two compatible devices.

 Paketpris

Vi erbjuder ett suveränt paketpris på 07-serien under en introduktions tid, där vi också kan ta din gamla CD-förstärkare i inbyte...-Kolla in vår hemsida under "Paketpris"

Var kan jag lyssna på detta ?

Du kan lyssna på 05-serien i Lund, kontakta Studiokoncept eller Lasses HiFi för tidsbokning.. 

07-serien finns i Umeå, förstärkaren är snart där också ..tidsbokning, du ser på vår hemsida hur du gör..

02-förstärkaren finns hos Lasses HiFi i Falun, samt har jag hemma F-03 förstärkaren..

Hur köper jag?

Vi kan som sagt byta in din gamla, du kan finansiera via Wasa-kredit eller Klarna.

Leveranstid?

Här är jag lite osäker med tanke på Corona, men räkna med 3-4 veckor, lite beroende på vad det är, 07-serien går nog lite snabbare..

Mina intryck...

Ja, jo, det finns som sagt många förstärkare där ute, men i denna prisklass, 89" och uppåt är det inte många som har denna dynamik i sitt sortiment, upp till miljonen +. Kollar vi sedan in på den ljudmässiga kvaliteten samt byggmässiga kvaliteten så står faktiskt Esoteric upp, med rak rygg. Prisbilden ÄR faktiskt befogad och i förhållande till all konkurrens till och med prisvärd.

Esoteric blir mitt val i ett State-of-the-art perspektiv, men också i ett integrerat , under 100" perspektiv. Det kan jag tycka är lite unikt och inte alls tippat det skulle bli så, kännas så..MEN så är det...Ett och samma märke KAN göra det bästa av världar både gällande SACD/DAC och Förstärkare....-Grattis Esoteric säger vi, och är samtidigt otroligt stolta över att få äran jobba med dessa störtsköna produkter,,,Jag kan bara säga: Prova du också!

Mvh

Lasse

Featured products

Save 11%
Save 11%