FTA-cables (Final Touch Audio)

Hejsan!

Denna blogg skall handla lite om mina absoluta favoritkablar, Final Touch Audio.(FTA).

Bakgrund

Ett litet företag som idag håller till i Schweiz och drivs av Goran (Zoran). Alla kablar är utvecklade med principen try-error, och de använder bara de allra finaste rå-materialen. Alla kablar är handgjorda och det tar lång tid att göra dem.

Många har nu börjat få upp ögonen för dessa eminenta kablar, då man kan läsa många tester och intryck på nätet, där alla också verkar vara eniga om dess förträfflighet.

(Högtalarkabel + jumpers + Callisto USB+Thebe RCA +Elara strömkablar)

Program

Kablarna som finns idag är ganska få och inte i den billiga prisskalan. Samtidigt är dessa kablar så pass bra att de kan med fördel användas i de mest exotiska system och helt plötsligt blev de, om inte billiga så prisvärda i alla fall.

Deras exotiska namn är tagna från namnen av Jupiters månar, om jag minns rätt..

------------

Callisto....en USB kabel som rönt enorm framgång och positiv respons

Themisto....en digitalkabel med Spdif eller AES/EBU terminering

Metis....en LAN kabel, som det också snackas en hel del om

Ganymede....en skgnalkabel..XLR/RCA ,,,,av världsklass enligt mig med flera

Thebe.....en lillebror till Ganymede..XLR/RCA....klart prisvärd, testar  just nu.

Elara....en strömkabel som är grymt bra (efter lite inspelning) OCH prisvärd, 10".

Högtalarkabel...finns inte riktigt ännu, eller inte i prislistan,,,men jag har en....

------------

Varför FTA?

Ja, fick ett tips om dessa och blev nyfiken. Så vi beställde hem lite kablar för test och utvärdering. Men det var inte en dans på rosor direkt inte...

I början tyckte jag de lät lite stelt och nästan lite metalliskt utan att vara hårda eller råa, samt hade strömkabeln en liten puckel i övre basen / nedre mellanregistret. Men efter grymt lång inspelning så började jag förstå storheten och vid jämförelse med betydligt exklusivare kablar av olika fabrikat började jag förstå storheten.

Synergier

När jag väl börjat få kläm på dessa kablar började jag också inse vilken enorm synergi-effekt dessa ger. Till och med strömkabeln hör jag att det passar och stämmer in i den färgning ( om man kan säga så) som FTA ger. Det är nog den totalen som gör FTA så unik och som också ger dem möjlighet konkurrera med betydligt dyrare tingestar.

Ganymede XLR

När vi testade denna, så jämförde vi mot Jormas och Entreqs finaste kablar, och resultatet blev lite konstigt. Visst, vi upplevde både Jormas (i ett helt Jorma system skall tilläggas) kabel som Entreqs som bättre. I alla register och på egentligen alla hifi-parametrar var dessa ett snäpp bättre. Men, vi var också ense om att om vi skulle välja kabel i detta system, Esoteric Grandioso K1 (CD) & F1 (Integrerad ) så skulle vi båda valt Ganymede (FTA)..??? 

Vad är det då som FTA har för egenskaper som gör att vi tilltalas så mycket av dessa? -Ja, lite svårt svara på, musikalisk låter väl som en cliche, men den har också ett flyt, finns en avrundning i allra översta toppen kanske...Den blir lite som den skapar ett rum i rummet,,,men nej, nu flummar jag till det

 

Thebe RCA

Nu har jag kört lillebror Thebe i mitt systen länge och väl (Esoteric K-03xd samt F-03A (CD & Integrerad) och med FTA strömkablar och högtalarkablar. Visst känns det att Thebe inte kommer riktigt upp till Ganymede i klass men ändå bra nära. De låter så klart lika i klang och karaktär, men Ganymede sträcker ut sig mer åt alla håll och passar nog också bättre i ett riktigt full-range-high-end system. 

Jag hoppas de kommer med en billigare högtalarkabel också, som skulle matcha Thebe, det skulle nog bli en riktig killer, i pris vs prestanda.

Elara Power Cord

Detta är en sååå bra strömkabel för dessa pengar, jag har jämfört denna mot kablar som kostar 3 gånger mer och som inte nämnvärt är bättre. Jag har också jämfört med lite kablar i samma och lägre prisklasser, men det var inte så kul, för dem..

Jag skall inte säga detta är världens bästa strömkabel, det är den inte, men betänk också dess synergipåverkan om man nu satsar på FTA i övriga kablar, DÅ blir den riktigt svår att slå, oavsett pris.

Callisto USB

Denna nästan myomspunne kabel har testats på nätet både av tidningar och privat-personer med lyriska kommentarer. 

Mina goa gubbar i Umeå, har testat denna och även (Elara & Ganymede) med tokbra resultat.

Vi får se om Mats minns något här:

Högtalarkabel

Denna har inte fått något namn ännu då den officiellt inte finns ( i alla fall inte i prislistan ) 

Jag ville ha en snutt att testa för att kunna utvärdera FTA som ett system av samma kablage. Det då också dels mycket lättare höra hur kablarna låter ( så man inte luras av egenskaper från andra kablar) samt får man då också en inblick i hur mycket synergieffekterna ger. Dessa effekter behöver inte alltid vara av positiv art, då de obönhörligen kommer avslöja kablarnas eventuella svagheter-egenheter i ljudet. I detta fall utföll det bara positivt..

 

Ljudet

 FTA har en homogen ljudbild som är lika oavsett kabel. Detta är så klart önskvärt och i detta fall ganska lätt då man har så få kablar.

Mats Johansson i Umeå ( en kabel & elektronik-guru) har testat Callisto USB kabeln samt Ganymede XLR-kabeln och sist men inte minst Elara strömkabeln.

Han påstår att Callisto USB-kabeln är den bästa USB kabel han någonsin hört. Han tycker den har alla olika motsägelser i en kabel som egentligen inte borde finnas i en och samma kabel. Samtidigt som den har en värme i nedre mellanregistret blir den aldrig fet, eller tjock men heller aldrig tunn eller len i karaktären. Samtidigt som den har en kraftfull bas, har den en väl nyanserad basåtergivning. Kabeln är mycket detaljerad, där alla toner hörs oberoende, eller utan störa varandra, mycket bra fokus med grymt anslag (pitch). Den har en naturlig närvaro och bra soundstage ( i världsklass) . Synergierna med Garymede XLR och Elara strömkabeln är också påtaglig. Allt blir än bättre.

Elara har inte samma värme i karaktären men samtidigt som den är högupplöst så blir den inte tunn och hård, men heller inte onyanserad utan tvärsom mycket fokus och även här, närvaron finns där.

Jag intervjuade Mats länge och väl och summa summarum blev väl att Mats tycker FTA kablarna är de bästa som finns på marknaden, även om det så klart inte finns den kabeln man egentligen vill ha :-) Mats ansåg att FTA kablarna verkar vara väl genomarbetade ur lyssningssynpunkt, där man haft både bra öron och bra anläggning i sitt utecklingsarbete. Superkablar med det bästa av allt utan att irritera med markerade svagheter. 

Tack Mats för de fina orden... 

Jag vet att även Nils, Studiokoncept, är lyrisk över strömkabeln Elara. Samt har även vår egen Mats i Umeå testat USB kabeln Callisto som han utryckte det "svinbra". 

 Lasses intryck

Ja, jag måste bara hålla med Mats, de har en massa goda egenskaper som gör de unikt bra, de blir så intressanta att lyssna på. De har ett otroligt härligt anslag där närvaron tillsammans med rummet som man nästan ser ( soundstage) gör att det blir så spännande. Du hör också allt, alla mindre toner i styrka likväl som de starkares dynamik och efterklanger....Jag inbillar mig också, speciellt när jag jämfört med andra märken, att FTA har något naturligt flyt över sig..

Precis som Mats säger, de har sådana egenskaper som egentligen är en motsägelse och som jag inte skulle trott på, utan att ha hört kablarna. Jag menar, antingen är kabeln Len, ljus, dynamisk med tajt bas,,,,eller fyllig, med stor svärta och lite mer odefinierad djup bas....Här får man det bästa ur dessa två världar.

 

Finish

Kablarna är som sagt handgjorda och tar lång tid göra. Finishen på kablarna är bra, riktigt bra. Inget att anmärka på, här har vi sett kablar som kostar 3 gånger mer i pris men håller inte hälften av denna finish.

Emballaget de kommer i är däremot inte överdådigt. Signalkablarna/digital-kablarna kommer i en fin tygpåse. Strömkablarna har inget emballage och heller inte högtalarkablarna ( dock finns de inte ännu, så det kan man förstå. 

Så det positiva är att man lagt pengarna på kablrna och inte på snitsiga lådor. Det negativa är att man kan inte sälja FTA från kabelhyllan bakom disken i flashig lyxförpackning.

Pris

Jag tycker FTA är riktigt bra, om man ser pris vs prestanda. Du hittar priserna på vår hemsida. Speciellt om man ser det ur ett high-end-perspektiv. Om jag får peka ut någonting som känns extra intressant ut ur ett prisperspektiv så är det helt klart Elara strömkabeln. 

Men ser man det hela från ett rent prisperspektiv så känns våra Neotech kablar helt oslagbara. Med det sagt så kommer jag alltid ha FTA kablar genomgående i mitt hifi-system, då de kan så mycket, då de tillför så mycket i form av att de släpper igenom det de ska, oförvanskat, neutralt på ett genomarbetat-designat sätt som känns oslagbart, oavsett pris.

Prissättningen för den Svenska marknaden är svår, då FTA görs utanför EU och har en tuff valuta (CFH). Men beroende på utveckling har vi tänkt att försöka ge paketpris för Er som vill köra fler än en FTA kabel. -Vi ser kontinuerligt över vilka möjligheter som ges. 

 

Omvärld

Ja, finns det då inga andra kablar som kommer i närheten eller är bättre till och med ?

Jo, det finns en del goa kablar där ute, vi har nämnt Neotech som en pris-killer i många prisområden dessutom. (Här får många etablerade märken som får det rejält jobbigt) Ett annat kabelmärke som också är homogent och förnuftigt prissatt är Cardas. -Vi jobbar faktiskt lite med dem via Trenner&Fridl som förfinade varianter. 

Vi har också förnuftiga kablar från Gold Note och Fezz Audio.

Men ser vi till den allra högsta ultra high-end-nivån som FTA nästan kommer upp till och i många fall förbi så finns det märken som Nordost ( Odin & Valhalla 2) Siltech/Crystals toppmodeller och Kubala-Sosnas toppmodell. Många av dessa kablar har dock inte en homogen line. Det finns dock exempel på motsatsen som Jormas kablar som har samma signatur genomgående i programmet. 

Slutsats

Superkablar som Mats vill framhäva, jag med...Har du ett fint system så förtjänar det ett fint kabel-SYSTEM. -Just det, förringa inte synergins ( idet här fallet) positiva betydelse. Med FTA får du kablar du kan ta dig råd med ( läs: mot vad andra märkens topp-modeller kostar) och köpa fler av för att få den extra synergin. Med FTA får du ett kabelsystem som ger dig nästan allt du kan begära, i form av: detaljer, närvaro, värme, svärta, soundstage utan att ge dig något enda irritationsmoment. 

Du kan också köpa bara en kabel och putta in i ditt system och du kommer ändå få uppleva mycket av vad FTA kan. Ex bara en strömnkabel, eller en USB-kabel. Jag lovar att det är värt investeringen. -Vi har inspelade kablar för utlån av de allra flesta av FTA:s kablar ( LAN kabeln kommer in vid nästa beställning, ej testad av oss ännu).

Köp, Köp , Köp är mitt råd, det du har råd med, det är du värd //Lasse

Callisto USB + Ganymede XLR + Elara Power

 

 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%