Vatten & förstärkar-TEST.

Hejsan alla goa läsare..

Tack för Ni läser, det glömmer man ofta bort att göra, tack!

Dagens blogg är uppdelad i två delar, dels lite butiks-läckage dels lite förstärkar-test. MEN det kommer också en uppföljnings-blogg på förstärkar-testet. -Så håll till godo, nu åker vi :-)

-----

Vatten

Jo, det var ju det....Vi har fått ett läckage i ett värmeelementsrör under golvet. Det visade sig vara som en pool där och naturligtvis behöver man riva upp hela golvet samt väggar.

Vi har slitit som djur med detta, som tur var kunde min son,Johan, ställa upp då Morgan precis opererat ögonen och inte får lyfta mer än ett brevpapper.

Så nu verkar jag hemifrån mestadels, sedan hur vi löser frakter osv, det får ge sig. 

Så, med andra ord har vi stängt i Falu-butiken, men det går bra maila och ringa samt ev boka tid för demo om vi kan. Att skicka kan vi också lösa, dock blir det annan adress om det är något Ni vill skicka oss.

Jag bedömmer att det kommer ta 2-3 månader minst innan vi är på plats igen.

Att köpa på vår web shop går bra samt är vi igång i Umeå som vanligt och Mats är behjälplig i alla ärenden, även Falu-relaterade.

Så klart blir man både ledsen och upprörd, orolig på en och samma gång. Än så länge har allt gått på rus, det som skall donas och fixas. Men jag är inte riktigt med i matchen måste erkännas. Jag får väl berömma Mats och Stefan som försöker hålla mitt humör uppe. Jag gör så gott det går och tar en dag i sänder nu..

Nästa "Race" ligger inte långt bort, mässan i Stockholm, 18-19/2. 

Där kommer vi vara, på Sheraton och visa upp lite Gold Note-nyheter samt introducera mina kablar lite mer, Flow & Flow X1.

Hoppas Ni kan komma så lovar jag en upplevelse..

.........................................................................

 Förstärkar-TEST

Systemet

Eftersom vi har så många förstärkare (integrerade) just nu, både nya och inbytta så tänkte jag passa på att testa dem. Dels lär jag mig hur de låter, dels så blir det lite kul att göra jämförelser.

Jag tänker inte vara super-seriös, men tillräckligt för att jag skall vara nöjd med resultatet. Det handlar inte om att kora en vinnare utan att definiera förstärkarnas ljud-signatur, effekt och så...

Tillvägagångssätt

Jag har en digital källa, tillräckligt bra, en CD från Esoteric, K-03XD samt deras externa klocka Grandioso G-2.

Jag kommer bara använda en enda CD-skiva. Kanske inte den bästa inspelningen men inte heller dålig, långt ifrån. Tycker dels att inspelningen är ganska naken utan feta färgningar och pålägg, samtidigt finns det många delar på denna skiva som är ganska svåra och avslöjande för systemet. I stort sett spelar jag igenom hela skivan, dock har jag ett par spår jag fokuserar extra mycket på. Köbenhavnerkneipe är en låt som det kan vara svårt höra vad hon sjunger och dessutom en utmärkt fin låt.

Jag låter förstärkarna vara på flera dagar och får då ett test, där dels förstärkarens strömförsörjning satt sig, samt även har kablarna snurrat igång sig.

Kablarna ser Ni här. På strömsidan använder jag uteslutande kablar från Bertram. Strömlisten är Cardas Nautilus. På signalsidan så är det Bertram signalkabel, både RCA och XLR av samma sort används (OCC Cupper). Högtalarkablarna är Lasses FLOW X1.

Förstärkarna får dessutom stå på samma underlag och på samma plats. 

Högtalare

Testet kommer bestå av två delar, där jag nu är klar med del 1. Andra delen kommer helt enkelt genomföras exakt likadant, MEN med ett par andra högtalare, 2.

Högtalarna jag använder nu har helt normal verkningsgrad, gillar kanske bäst en 100 watt transistor. Den andra högtalaren är en sluten, mindre skapelse med superhögupplösta element och riktigt high-end-konstruktion all-the-way. Här vet jag inte riktigt vad som krävs gällande effekt men jag vet att kvalitet från förstärkaren kommer bli avgörande. 

Dock blev jag överraskad av att denna högtalare 1, ändå var så avslöjande och ändrade karaktär rejält, beroende på vilken förstärkare jag spelade på. -Det blev en klart rolig överraskning. Även om högtalare 1, inte är lika exklusiv som 2, så tycker jag mycket om 1:an, då den gör allt så bra, homgent och öppet och med en skön bas. Ja, jag trivs fint med 1:an, funkar fint i rummet, inte minst viktigt, speciellt då mitt rum inte gillar alla högtalare.

En ingående presentation av högtalare 1 & 2 kommer i nästa blogg, där alla förstärkare kommer ge denna högtalare en match också, högt 2 vill säga.

Reference

Eftersom jag spelat länge och väl på Esoterics fina F1 Grandioso förstärkare i detta system så får den vara min referens med högtalare 1.

En 30-wattare i Klass-A som är på en verklig referens-.nivå inom den integrerade förstärkarvärlden för transistor-teknik och kanske den allra bästa på marknaden som kör Klass-A.

 

Integrerade..en snabb presentation

Alla förstärkarna har en mycket fin kvalitet, både in och utvändigt. Alla har fjärrkontroll utom Kondo. Esoteric har inbyggd Phono (MM/MC). Ypsilon och Vitus går köpa till phono-kort. Vitus kan även utrustas med DAC-kort.

Mimetism AL423

En Klass-AB förstärkare om 150watt i 8 Ohm och som dubblerar ner till 2 Ohm. Den väger in på modiga 35 kg, mycket beroende på en enorm Trafo om 1500VA.

Tillverkad i Frankrike/Schweiz 

Ypsilon Phaethon

En hybrid-förstärkare om 110 watt i 8 Ohm, som dock inte är lika kraftfull som Mimetism ström-mässigt. Rör i förstegsdelen med andra ord. Tillverkad i Grekland.

Vitus RI100

En klass-AB förstärkare om hela 300 watt. Tillverkad av Hans-Ole Vitus i Danmark, mest känd för sina Klass-A förstärkare dock.

Audio Note Kondo Overture

En rörförstärkare, (EL34), 32 watt i push-pull konfiguration. Handgjord i Japan.

..........

 Test 1

Esoteric (Ref, test1)

Esoteric har så klart en fin kropp som många Klass-A har, men samtidigt finns alla detaljer där. För att vara Klass-A och från Japan, så är denna inte alls så laid-back som typ Accuphase eller Luxman upplevs som, som också är Japanska Klass-A förstärkare. Alla parametrar sitter fint som en referens-förstärkare skall göra, dynamik, mikrodetaljer, soundstage, homogenitet. Möjligtvis gillar högtalare 1 lite mer effekt kan det kännas som, även om F1 är stark som en Oxe, trots modiga 30watt.

Mimetism

Sedan blev det Mimetism:s tur och nu hördes det att lite mer effekt passade högtalarna perfekt. I övrigt så har Mimetism ett helt otroligt öppet och luftigt ljud, här fick referensen en match, dock inte samma kropp och organisk känsla, Timbre. -Dynamik och mikrodetaljer och effekt med transient-snabbhet är ordet för denna fina förstärkare. Den trivs dock bäst med högtalare den får jobba lite med.

Ypsilon

Nästa förstärkare till drabbning blev Ypsilon, vilket var en ny bekantskap för mig. Jag har dock lite förutfattade meningar om hybrider och fick väl det bekräftat denna gång med. MEN detta är en klart rolig förstärkare. Ja, faktiskt så golvade den mig nästan från början, men den sansade sig mer efter tid. Här märks tydligt att man är ute efter rör-ideal, finns effekt men det är inte prio. Man försöker göra den "musikalisk" med en klar färgning, som gör den väldigt lättlyssnad.(Påminner lite om McIntosh MA352, men än bättre) Otroligt bra organisk känsla och soundstage. Spelar klart mer makro än mikro-detaljer samtidigt är den väldigt på, lite in your face känsla, men inte heller direkt negativt. En smaksak, sedan tycker jag det känns som ljudbilden är klart större än hos de andra förstärkarna. Häfr skall man nog inte ha för tungdrivna högtalare, men det känns inte som ett problem heller. Dock får man passa sig så man inte har för "snälla" kablar och signalkälla & högtalare, då tippar det lätt över och blir för färgat. Detta är den enda förstärkaren jag skulle ha svårt leva med, då färgningen som är kul blir irriterande på sikt ( för mig iaf). -Blir kul testa med högt 2, får se om det blir skillnad.

Vitus

Här hörs det på en gång att denna har mest effekt i gänget, ja, så pass att jag hör att den nästan är för kraftfull för högtalarna. Lite fränt med all denna kontroll och den spelar ända ner i källaren. Sedan slås jag av att den är lite mörkare i tonen, ja, Ypsilon påminner men jag tänker mer på en annan Dansk, Gryphon. Eller är svärtan pga att den är så tyst , det är den. Annars gör den sitt jobb, inte allt för mycket kropp dock, en ok soundstage och fin balans mellan mikro och makro dynamik. Den spelar enormt kraftfullt, här rekommenderar jag högtalare som inte är för lättdrivna, tror den mår bra ljudmässigt få lite motstånd också. Känns lite Volvo med turbo-motor över den.Kanske inte den mest transient-snabba (pga effekten)

AN Kondo

Ja vad säger man. Kändes redan från start som en klass över de andra, även referensen fick ge sig. DOCK, efter 4 timmar händer det grejer, nu tar den för sig mer, mer kropp (timbre) och mer kontroll och spelar djupare bas. Nu känns det inte alls som en begränsning med 32 watt heller. Organisk känsla som Ypsilon men mycket bättre detaljrikedom, till och med bättre än Mimetism. Faktum att ambiensen jag hör på denna skiva, trodde jag inte fanns där i inspelningen. Basen är nu nästan i paritet med Vitus. Dynamik finns där som bästa Mimetism och den gör allt som Esoteric gör plus lite till, space i enorma mängder, men homogen som bästa Ypsilon. En fantastisk pjäs, här lärde jag mig mer om vad jag borde känt till bättre. Otroligt spännande höra om den klarar av högtalare 2.

Pris

Ibland kan det vara rätt så skönt att bara strunta i prisbilden för att det blir liksom nästan alltid den billigare som vinner racet, pris vs prestanda. Jag kan dock konstatera att effekten inte alltid är avgörande men däremot förstegsdelen. Tyvärr kostar försteg mycket (sitter ju i integrerade, för & slutsteg integreras i en låda) och det återspeglas nog i min uppfattning om ljudet på dessa vs priset.

Så behöver Ni inte effekten, satsa på en kostsam sak med lite effekt, kvalitet före kvantitet brukar funka bäst. -Men gör det det i alla sammanhang? -Vi testar en lite bråkigare högtalare i Test 2. -Det får Ni läsa om i en framtida blogg.

Sum up:

Esoteric: Kropp, närvaro, homogen, detaljrik, komplett...-Effekt

Mimetism: Luftigt, öppet ljud, kraftfull, dynamisk, mikrodetaljer ...-Kropp

Ypsilon: Spelglad, soundstage, organisk känsla, varmt ljud....-Mikrodetaljer

Vitus: Kraftfull, tyst, soundstage, detaljerat ljud......-Kropp, oengagerande

AN Kondo: Ambiens, mikrodetaljer, kraftfull, dynamisk, mikro, känsla.....-Effekt, 

Kondo blir varmast med Esoteric och Ypsilon som tvåa. Vitus och Mimetism blir mer ljumna. Så klart har det med rör och Klass-A att göra. Men nu vet ni :-)

Ses snart

L

 

 

 

 

 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%