Esoteric -The long story-

Hej

Denna blogg skall förhoppningsvis ge er en bild av Esoteric som fenomen och en sammanfattning av mestadels av deras produkter och ljudideal. Jag vet det är mycket text, många produkter hålla reda på. Men det känns ändå nödvändigt göra en blogg på detta vis, kanske för min egen skull om inte annat. 

Nåväl, en annan tanke med denna blogg, var att ge er lite sommar-läsning som kanske kan inspirera er till att bli lite nyfikna på detta esoteriska japanska (om än ojapanska) märke. Att Ni ger er själv den lyxen att vid tillfälle lyssna på dessa och kanske Ni som jag blir betagna på riktigt.

Min historia med Esoteric eller TEAC

I början benämnde man TEAC:s finare modeller Esoteric i USA men behöll namnet TEAC i Europa. (Om jag fattat det rätt) 

För mig började TEAC få min uppmärksamhet när jag var 10 år eller så och hade fått en Poster med kassettdäcket 450 på. Jag tyckte det var så fräckt och snyggt, hade dock aldrig sett ett i verkligheten förrän i nutid. Så jag köpte ett begagnat i fint skick när jag kom över ett begagnat, just därför att...-Det låter bra också:-)

Nästa TEAC upplevelse var när jag var i farten och skulle köpa min första CD-spelare, då fanns en nästan utgående modell från TEAC som jag var förtjust i men vågade inte köpa just därför..Z5000, kan den ha hetat så? Gedigen och snygg var den och lät bättre än den Yamaha jag sneglade på med fler bitar eller vad det var. Men den lät inge vidare tyckte jag. Mina ögon föll på Marantz PM94 istället men den hade jag inte budget till...

Nåväl, vi hoppar fram lite till dock inte så långt i tid, början 90-tal. Då blev jag begeistrad av TEAC igen, nu i form av drive/DAC, P500/D500 som senare blev uppgraderade till P700/D700. Men även har satte budgeten käppar i hjulet..

Sedan startade jag firman och efter en tid dök säljaren för TEAC upp och jag började fingra på lite olika modeller. Jag köpte in VRDS 10 som var byggd som en tanker och med denna gedigna mekanik, VRDS. Dock lät den inte riktigt som jag ville, den var lite för snäll och polerad i ljudet. Tror den hette VRDS 25 som vi också köpte in, men den lät riktigt bra när vi använde den som enbart transport..

Under alla mina 30 år som hifi-handlare och ytterligare 15 år som hifi-entusiast så har jag lärt känna många märken och modeller. De flesta seriösa har ett eget trademark-sound som varumärke. Det jag då lärt mig är att generellt så har Japanska märken ett lite gemensamt "trademark". De är lite snälla i kanten, fin-lirare skulle man kunna säga. Märken som gamla TEAC, Luxman, Accuphase, Sony med flera...Marantz som också blev Japanskt har också den karaktären men här hjälpte Ken Ishiwata upp det hela lite och med hans signatur-modeller fick man en Japanare att också låta kul.

Dock är detta Japanska signum inte helt fel för en del så klart samt vill man ha det så, i Japan. Beror nog lite på den musik man spelar och att de har lite andra "öron" än vi. Jag brukar säga att Japaner och Tyskar har lite av samma ljudideal.

Nu förstår Ni lite mer varför jag inte varit så imponerad av Japanska high-end-märken i allmänhet, om än välbyggda så klart, även det ett Japanskt signum.

Nutid

 Vad gäller CD-spelare har jag nog bekantat mig med de bästa av de bästa sedan tidigt 90-tal. Nuförtiden har jag förstått att det är dCS och Esoteric som gör de allra bästa spelarna, och Esoteric den allra bästa mekaniken på marknaden. Jag har haft äran att äga dCS Vivaldi 2.0 och trott detta vara ändstationen för mediet. Även om Esoteric gör bästa mekaniken, som också sitter i dCS så varför bry sig om Esoteric, då de säkert låter lite Japanskt också..??

Så var det då min gode vän som hade en Esoteric-spelare, som visst lät himla bra utan låta för färgat åt något håll. Men han ville ha en ny (då denna var rejält gammal och en multi-spelare dessutom), och det föll på min lott fixa en sådan, K-05xs skulle det bli...

Dock visade sig att det var en mer komplicerad historia än jag tänkt mig för att få börja sälja Esoteric. Men vi höll ut och beställde demo-kit osv. Min gode vän fick sin CD och jag med, samt förstärkaren i samma serie F-05 som också min gode vän uppgraderade till, lika förvånad var han över dess prestanda.....

Nu blev det andra bullar i maskineriet hos mig, vänta lite...hur kan denna, näst minsta modellen hos Esoterics CD-spelare  konkurrera med dCS och vara bättre på det mesta rent av...hrm.....Men förstärkaren lär jag väl aldrig lyckas sälja tänkte jag innan jag hört den, samtidigt som jag kopplade in den med CD-kompisen...NU blev jag chockad, detta är inte möjligt...HUR kan denna förstärkare låta så bra, så o-Japanskt och ,,,nej, är detta något lurt???

Nu vet jag mer, även min gode vän var nog lite ovetande om att även förstärkarna håller världsklass i respektive pris-kategori. Nu sitter han där och myser med Esoterics lite finare CD och tillhörande klocka och försteg och slutsteg och...se bild.!!

Måste erkänna att jag, som hållit på så länge, hört det mesta, på mässor i olika länder osv, inte hade den blekaste hur himla bra Esoterics förstärkare är??-Jösses, snudd på tjänstefel kan jag tycka..

Detta slutade så så klart med att vi tagit in fler modeller av både CD och förstärkeri och vi har idag en ganska klar bild av hur Esoteric låter, även för varje steg upp i dess hierarki. 

Esoteric som företag

Esoteric består som Ni förstår också av märket TEAC, vilket idag har den turen att det ringlar ner lite teknik från Esoteric även till dessa lite enklare men bra produkter, ämnade för mer mass-marknad. Vidare finns där Tascam som är deras proffsmärke för studios osv, deras inspelningsteknik är vida känt sedan många år tillbaka i studio-världen.

 TEAC-Corporation startade 1953, 2013 köpte gitarrtillverkaren Gibson en majoritetspost. Men då de gick i konkurs 2018 så valde TEAC gå vidare själva.

1978 startade TEAC upp Esoteric som märke och då introducerades VRDS-mekaniken under detta namn.

 VRDS-mekanik +10kg.

Esoteric och dess produkter

Ja, här kan vi inte undgå att tala om ännu en förädling, dock på en ultra hög nivå, både kvalitet, prestanda och tyvärr även pris då..- GRANDIOSO.

Med denna, den högsta av de finaste beteckningarna i vår bransch tycker jag,  så finns det massor med roliga produkter och teknik i den högsta liga.

Emballagen är super-gedigna också, på alla deras produkter och fjärr-kontrollen har den rätta känslan i metall. -Även om jag gillade den förra bättre, vanesak? Knappar på båda sidor nu!! -Allt känns så mycket Rolls Royce.(ändå!)

Esoteric har valt att göra det tydligt för sina kunder, att ju lägre siffra, ju högre ljudmässig kvalitet. För att uppnå det, krävs än bättre komponenter osv och då drar priset iväg.

Så här ser det ut: 07-05-03-02-01,,, där 01 är "vill ha" läget över allt annat. Så alla produkter med den extra beteckningen "Grandioso", har så klart 01-gradering och en liten egen design-twist på frontpanelen.

Faktum är att det bara är CD:n K-01xd och motsvarande nätverksspelare N-01XD som har 01-beteckning men ändå ligger utanför "Grandioso"-serien.. 

...

Grandioso F-01 & K-01

Grandioso

Här tänker jag inte orda så mycket, men du kan frossa med att sno ihop en tung CD-spelare, sannolikt den bästa. En transport med extern powersupply, ett par dacar i mono-konfiguration samt kopplat till deras referens-klocka för rätt timing och minimering av jitter osv. Bättre kanalseparation med tu-delade dacar och signalen väl behållen, avläst av världens bästa mekanik och med grym ström-försörjning som inte stör då den befinner sig externt i annan låda. Helt plötsligt blev dCS Vivaldi 2.0 "billig" :-)

De har precis uppgraderat sitt tvådelade försteg, extern strömförsörjning så klart och menar på att nu skall detta vara det bästa på marknaden...Ett av dem är så säkert, utan att ha hört det. Till denna anrättning har de så klart superstarka monoblock. 

Men det finns lite enklare saker i Grandioso-serien också, som dels är superbra, dels har jag både hört och sålt dem ( så kul). Först en integrerad CD K-1X, som är grunden där teknik faller ner på den mer jordiska Esoteric serien. -Denna har dock fått en uppgraderingsmöjlighet på sistone, du kan köpa till en extern power supply. Så klart kan alla Esoterics CD-spelare kopplas till en extern klocka för än bättre ljud, vafri modell i programmet :-)

Vidare har man också en integrerad förstärkare kallad F-01. Den bygger på exakt samma koncept som F-03 i den vanliga serien. 30 watt Klass-A, dock har F-01 än mer extrema komponenter, annan trafo bland annat. -Dock är priset det dubbla också, men detta är de enda produkt jag hittills trånat rejält på i Grandioso-serien. Allt annat är utomjordiskt i form av pris.

Kombinationen K-01 och F-01, är en dröm, made in heaven. Du har all kraft du behöver, dessa 30 watt drar nästan allt utom de mest perversa lasterna av högtalare. Här får man en fin blandning av kropp, på ett sjuklt organiskt vis, dock med upplösningen kvar på den högsta nivån..

Men med den "vanliga" K-01xd kommer man långt och fick jag välja pris vs prestanda tog jag den som CD och F-01 som förstärkare ( även om F-03 inte skämmer för sig heller)  Allt med den enklaste klockan påkopplad i alla fall G-02X, jo det är ändå på 02-nivå, så den duger:-)

...

C02/S02

F-03

-Kanske den bästa integrerade transistor-förstärkaren pris vs prestanda idag, jag kan inte se någon annan som kommer särskilt nära.../Lasse

01-02-03- serie

Här talar vi om klass, klassledande produkter med förhållandevis mänskligt pris, i alla fall jämfört med Grandioso.

Det finns faktiskt bara en produkt med 01-nivå, K.01xd (vill ha) sedan finns ovan nämnda Master-klocka G-02x. Sist men inte minst en ganska ny produkt, ett värsting Riaa-steg, kallad E-02 ( Den vill vi utvärdera med tiden)

Jo, glömde visst C02X och S02 ( för- och slutsteg) som vi haft som demo dessutom. Men dessa finns i en lite enklare version C03Xs & S03 med lite mindre prisbild också.

Glömde visst våra nätverksspelare/DAC:ar också. Har finns en till 01-nivå i form av N-01XD och även 03-nivå med N-03T som dock är en ren nätverksspelare utan inbyggd DAC . Här tänker man sig att kunden redan har en Esoteric CD och vill komplettera med en nätverks-apparat och använda CD:ns inbyggda DAC.

...

K-07Xs & K-05Xs & K-01Xs

05-Serien

Denna består traditionellt av CD-spelaren K-05xs samt den integrerade förstärkaren F-05 ( inbyggt Riaa-steg, gäller alla integrerade förstärkare, samt har de inga digitala komponenter, typ DAC, de sitter i CD:n och kan användas även av externa digitala källor, typ streaming osv.)

Här kommer N-05 in som en nätverksspelare med inbyggd DAC för den kund som bara vill streama utan att betala för en exklusiv CD-transport. -Kan kopplas med Master Clock osv..

Ångrar man sig sedan man köpt sin N-05 så kan man alltid köpa en ren CD-transport i form av P-05X.

Den här serien känns som den absoluta spitzen-class i formeln prestanda vs Pris.

En super-nyhet i 05-serien är N-05XD som är en nätverksspelare-DAC-Försteg och med inbyggd hörlursförstärkare...kommer prel i Oktober. Kommer finnas i både svart och silver. -Vi har beställt en för demo redan nu :-)

.F-07 integrerade

..

07-serien

Här skulle jag vilja skriva att detta är Esoterics intro-serie och kanske inte så prisvärd mot prestandan som 05-serien. Men så är det inte. 

Visst CD-spelaren K-07s har en lite enklare mekanik men den låter i alla fall tokbra, samt har förstärkaren F-07 lite mindre effekt men det räcker gott och väl till i de allra flesta sammanhang som tänkas kan i denna prisklass.

En av flera anledningar till att denna kombo är så prisvärd, jo den vinner pris vs prestanda racet om man fokuserar lite mer på priset.  Anledning nummer ett är att det är väldigt få kompromisser som gjorts även i denna serie, samma höga kvalitet i bygget och ljudet går inte av för hackor, samma karaktär rakt igenom alla serier, bra blir bara bättre osv..

Även på 07-serien kan man koppla in Master-clock och köpa till ES-Link-kortet för än bättre överföring mellan CD/Nätvsp till förstärkaren. 

Synergieffekterna på deras CD och förstärkare skall heller inte underskattas. Så allt detta gör även 07-serien till en killer, speciellt som ett system med andra Esoteric-komponenter. 

 

Min syn på 01-02-03 vs 05-07 serien

Jag tycker mig se en liten osynlig skiljelinje här, precis som det är upp mot Grandioso serien. Min känsla, både vad gäller den där extra finishen på volymkontrollen och den ljud-mässiga aspekten på absolut ultra-high-end är att det ligger en skiljelinje mellan 05-07 serien och 03-02-01-serien. Det kommer man inte ifrån. 

Även logiskt om man ser det prismässiga skutten, så om du frågar mig, så ser jag det så här: Det är större skillnad gå från 05-serien till 03-serien än det är gå från 07-serien till 05-serien. Därmed inte sagt att det är skillnad och det det är värt det hela, självklart, det tycker jag det är. Faktum är att jag tycker man lyckats få en ljudmässig skillnad mellan de olika serierna som också i stort motiverar den prismässiga skillnaden.

Men denna osynliga linje, kanske bara är något jag inbillar mig, det skall vara osagt.

F-07 & F-03

Ljudmässig skillnad mellan 07-05-03-serien (CD & Först)

Ganska enkelt förklarat så är 07-serien nästan komplett ljudmässigt. Det 05-serien tillför till partyt är mer effekt, kontroll i basen därav samt lite mer tyngd i ljudet som 05-cdn tillför. Ett snäpp till i upplösning och rymd också.

Med 03-serien så blir det ganska stor skillnad. Först och främst upplever jag mindre bas men bättre, mer definierad bas, klasskillnad nästan. Att det är 30-watt känns inte, dock att det är Klass-A, då det blir mer sofistikerat mer flyt, mer detaljer, naturligare. (Rör-likt i positiv bemärkelse).

Luftigt och detaljerat sa en kund som bytt från F-05 till F-03 men ändå har kvar K-05Xs CD:n.  Här kommer den där osynliga linjen fram, ganska tydligt om man kör dessa enheter som system.

Synergi

Tack vare att alla Esoteric-produkterna har en klar ljud-karaktär som är exakt lika är det lätt att förstå synergin med att 1+1=3. Men det gör också det hela lätt att kunna blanda inom de olika serierna. Exempelvis kan du ju ta den lite starkare F-05 kopplad till den lite billigare CD-n K-07Xs. Eller gör som jag drömmer om, en K-01Xd med en F-01 Grandioso förstärkare..

ES-Link

Då jag har svårt förklara detta så någon begriper vad jag menar får jag referera till Esoterics hemsida: (Dock är principen lite lika Krells lösning, men detta är lite mer extremt)

ES-Link finns att köpa till alla integrerade förstärkarna, ett kretskort: 8,000kr. Hård-drar man detta så innebär det att du minimerar vikten av signalkabel och kan således köpa dig en motsvarande billigare kabel och du har löst finansieringen :-) -Tyvärr har dock kabeln betydelse ändå, enligt min erfarenhet.

"is a current transmission method utilizes the high performance of the HCLD buffer circuit and its enhanced ability to supply power at high-speed to transmit a pure and strong signal with minimal interference from the impedance of the signal route. This is the ideal method for analog audio transmission as it fully maximizes the system's potential when connected to a compatible device.*Master Clock"

Ljudideal á la Esoteric.

Det här blir en svår nöt att knäcka, men min kollega i Umeå som fick sig en 07-upplevelse har säkert mer nyanser än jag att komma med.

Nåväl, vi gör ett försök, Esoteric handlar om liv, live, dynamik, öppenhet i ljudet, släpp med detaljer i överflöd men ändå homogent. Bra tajt, definierad bas som hänger ihop, blir aldrig sladdrig. Diskant som aldrig känns avrullad inbunden eller så men ändå aldrig vass. Inte mörk i ljudet men heller inte ljus, jag kallar det för klart, öppet ljud. Bra soundstage och alla andra parametrar. Ett härligt ( o-Japanskt) anslag av guds nåde. Snabb och rapp i spelvändningarna, hänger med på alla dribblingar i musikens framfart...Den där beryktade fjällbäcken har aldrig varit så nära, så högljudd och så självklar..

G-02X & K-01Xs & K-03 = Drömkombo..:-)

Vad händer Master-Clock ljudmässigt?

Det finns två Master-clock i den vanliga Esoteric-serien, G-02X och G-01X och en i Grandioso, där den då heter G1X. Jag har bara hört G-02X och det är vackert nog.

Det som händer är att du kommer än närmare musikerna, det blir än tydligare, detaljer än du tidigare kunnat ana, dessa är nu självklara att höra, lyssna på och ta till sig. Ja, ljudet blir mer självklart och enklare ta till sig, mer verkligt, organiskt. 

Är det värt det? -Svar ja , men med en reservation. Om man som jag tänkte att det måste ju bli nästan lika bra med senaste modellen av K-03Xd tillsammans med G-02X versus gamla K-01Xs modellen. Men tji fick jag, det fungerar inte så, riktigt..

En Masterclock gör din CD-spelare bättre på den nivå den står, men en 03 blir inte en 01-kvalitet oavsett extern klocka,,,eller i alla fall inte med G-02X.

Också skall sägas att en extern klocka har varit mer vitalt nödvändig i de tre olika dCS spelare jag spelat på, med och utan extern klockning än Esoterics spelare, som inte känns lika akut ljudmässigt. Esoteric verkar ha bättre intern klockning än dCS helt enkelt.

K-03XD i svart ( 3 ex kvar!)

Färger

Esoteric har bara en färg, silver. Dock gör man ibland vissa undantag och gör några modeller i svart. Sist det begav sig var i ett jubeleumssammanhang, nu har man gjort det igen..

CD-spelarna, som nyss, för typ 6 mån sedan, blev uppgraderade ett snäpp. K-01Xs blev K-01Xd och lika med K-03Xs blev nu K-03Xd. (Man har helt enkelt tagit teknik från Grandiosos K-01 och sipprat ner dessa ett snäpp). Efter det så gjorde man dessa i svart finish också, begränsat antal. Aqipa som är distributör för Europa har tagit in några av vardera, typ 15 st K-03Xd, tror det finns 3 st kvar i skrivande stund. samt möjligen 1 st K-01Xd, i svart alltså. Sedan är det slut.

Nya nätverksspelaren N05-XD kommer dock tillverkas i båda färgerna. Kanske för att göra produkten mer lockande för alla oberoende av slutsteg och färg på dessa, så att den passar in helt enkelt.

News

Sammanfattningsvis så kommer här lite vad som hänt senaste tiden och kommer hända. 

Som sagt, man uppgraderade fin-CD-spelarna K-03Xs och K-01Xs till Xd-nivå i höstas.

Sedan släppte man begränsat antal av dessa två i svart, varav några ännu finns kvar, i skrivande stund i alla fall.

Man kom med ett externt super Riaa-steg nyligen, E-02. som fått stora vitsord, men det har i princip alla Esoteric-produkter fått, så jag skippar referera till dessa, då det bara blir rörigt. -Ni får googla på det som verkar intressant.

Värsting försteg i Grandioso-serien är , eller håller på uppgraderas och med en ambition och bäst-i-världen ambition -Statement.

Så var det nya nätverksspelaren-försteg-DAC i 05-serien, N05-XD som kommer i höst. En klart kommersiell och prisvärd produkt vi tror mycket på.

REA N-05

Aqipa-har bestämt att rea ut 25 ex av nätverksspelaren N-05, då Esoteric precis uppgraderat dem för ROON-ready osv. Man firar detta med att bjuda på ett års ROON-premunation också. Så istället för 90" betalar du nu 70". -Ett lysande köp om du frågar mig. Du får 05-kvalitet men betalar mindre, betänk CD-spelaren som kostar 104" med samma typ av DAC. 

Här kommer nog nya N-05XD ta mycket försäljning från N-05, enligt deras hemsida är den nu också ersatt av den nya N-05XD.

 

SACD-skivor

Esoteric har ju en lång bakgrund från inspelningssidan-studios osv, dels genom Tascam och dels med deras fina DAC-ar som också används som A/D-omvandlare i inspelningssammanhang.

Japaner har en lång tradition av att lyssna på klassisk musik, något vi västerlänningar pressat på dem från gamla tider och som de tagit till sig. 

Det gör att Tokyo-baserade Esoteric gör egna utgivningar eller sk re-mastringar av olika kända klassiska verk.

Man gör helt enkelt en batch, skickar ut förfrågan, sedan tar man emot beställningar så långt man har skivor. Sedan är det slut. det är verkligen limiterade ex i begränsat antal. Kanske därför de också kostar en slant, från 795kr. 

Vi frågar några intresserade samt tar in något demoex av varje som dyker upp. Så vill Ni vara med på tåget kan Ni anmäla intresse hos oss.

Inspelningarna är oklanderliga såklart, SACD självklart, men musiken är väl lite upp och ner, men smaken är väl som baken..

 

Kablar - 

Esoteric i Japan har eget kabelmärke, men dessa tas inte in i Europa, då det skulle krävas sådana volymer för att göra detta lönsamt och kablarna skulle annars bli överdrivet kostsamma av samma anledning. 

Så här finns utrymme för experimenterande, vi har självklart en rad olika alterrnativ som vi tycker fungerar bra. Bara kontakta oss i frågan får du prova hemma, med i regel inspelade kablar också. -Vi kan kablar, kanske har vi mest erfarenhet i landet, vem vet. :-)

 

Intryck av Esoteric

Här kommer Mats fina CD-revival upp ur mitt minne, men bäst han tar det själv:

 Jag får börja med att saxa lite ur mitt eget blogginlägg på ämnet CD-spelare från Esoteric: 

"...eftersom jag och Lasse pratat med varandra under många år, vet jag ju att han brinner lite extra för CD-mediet, men jag har sorterat in det under "gubbfasoner".

Så när jag får leverans av en Esoteric K-07xs så är det med blandade känslor jag packar upp och kopplar in. Vid det här tillfället har jag en bekant på besök i demo-rummet som får äran att avnjuta de första tonerna som spelas. Från min position bakom anläggningen ser jag hur min kompis förändras när CD:n börjar spela. Hela hans ansiktsuttryck förändras. Jag förstår att något händer där på rätt sida om anläggningen och sätter mig bredvid honom. Jag får gåshud och tårar i ögonen av det som spelas! Vi sitter båda två och förundras över vad den här CD-spelaren gör med oss. Det är helt enkelt en musikupplevelse vi inte var beredda på!"

Det har gått en hel del tid sen jag fick den där upplevelsen, det där uppvaknandet, men minnet är kvar. Jag har sedan dess inte hört många andra digitala signalkällor som kommer i närheten, om någon. Sedan dess har jag fått bekanta mig med ett par av förstärkarna och några till CD-spelare, samt den där förbaskade klockan som vänder upp och ner på allt än en gång. Mitt tips är att INTE lyssna på klockan om du inte har möjlighet att köpa den. Som gammal anglofil var det lite svårt att erkänna precis hur bra Esoteric är. Det här är inte frågan om anemiskt och överanalytiskt high end-ljud, nej, det här är levande och organiskt OCH superhögupplöst och becksvart i bakgrunden. The best of both worlds, som Van Halen sa en gång i tiden. Just nu ser jag fram emot att få spela mer av Esoteric för er som besöker oss uppe i Umeå och jag ser ÄN mer fram emot den dag då jag får ställa upp en CD-spelare hemmavid. Kanske en förstärkare också... 

/Mats

Ni vet nu mina intryck men det är kul med märken med integritet och hög kvalitetskänsla. Jag tycker Technics är däruppe faktiskt, då även deras billigaste produkter andas den där härliga vill-ha-känslan. Självklart GoldNote som börjar lite högre upp i pris än Technics men de levererar också, då alla produkter känns genuina och ljudet blir bara bättre och bättre ju högre upp i nivå du kommer.

Sedan kommer jag inte runt Mark Levinson, vilken känsla, vilket ljud vilken otrolig vill-ha-faktor. Även McIntosh har sin själv och design-uttryck som är coolt.

Men så var det då Esoteric, här är känslan kanske ett snäpp till, ovanför allt vi hittills lagt fingrarna på. Jag tror också att snålvattnet som kommer farande beror på att jag också vet att dessa produkter från Esoteric presterar, och på en lika hög nivå som dess finish samt på ett väldigt o-Japanskt vis, som passar mig personligen som en handske.

Att bara gå omkring i butiken och se dessa produkter känns nästan hårresande, lite stolt är jag, att kunna erbjuda alla dessa storheter på ett och samma ställe. 

Kom gärna in på besök  och lyssna, känn och kläm på dessa storheter. Jag vet att du inte kommer bli missnöjd i alla fall. (vi kommer snart ha 05-serien redo för demo i Umeå också)

Här kommer lite reflektioner från Nils, Studiokoncept i Lund, angående hans intryck av Esoteric så här långt:

Jag har funnit Esoteric oerhört intressant just för att jag tycker deras produkter smälter samman rör- och transistorkvalitéer på ett underbart sätt. Än så länge har jag bara hört dom tillsammans med Wilson och Lawrence Audio. Men jag är mycket nyfiken på hur andra högtalare reagerar tillsammans med Esoteric.
Jag föreställer mig att Esoteric behöver högtalare som också har både balans och finstämd musikalitet. Samtidigt tänker jag att dom borde passa förträffligt till högtalare som är väldigt utåtriktade och som mår bra av lite kontroll men utan den typen av kontroll som också tenderar att döda den musikaliska  upplevelsen.
Jag ser varmt fram emot att få chansen att vidga min erfarenhet med Esoteric! Jag uppskattar dessutom starkt att Esoteric erbjuder uppgraderings-möjligheter inte bara i det klassiska sortimentet som förstärkare, CD- SACD, klockor och phono försteg utan att dom även ger sig in i dagens moderna produkter med streaming-produkter inklusive app på verklig toppnivå. 
//Nils
........

07-series

Priser

Jag har lite avsiktligt undvikit att nämna priser på allt, dels för det blir rörigt i texten, dels om det blir prisändringar eller så. Du finner så klart alla aktuella priser på vår hemsida och har du övriga funderingar, tveka inte kontakta oss. 

Vi tar i regel inbyten och vi har fina abetalningsalternativ via Wasa-kredit (del av Länsförsäkringar) En nyhet är att du nu också kan leasa om du har företag.

Var kan jag lyssna på Esoteric

Ja, som redan nämnts, Lasses HiFi i Falun och Umeå samt kan du boka tid hos Studiokoncept i Lund (Nils), då vi har ett referens-system i närheten. 

Vidare säljer också Ultimate Audio i Vimmerby Esoteric.

 Avslutning

Hoppas Ni får en fin sommar , får vara friska och att Ni inte glömmer bort oss :-)

Ta det försiktigt och tänk på att pandemin inte är över ännu, tänk på andra.

 Mvh

Teamet: Lasse / Morgan / Mats

 Ps.

...Kuriosa...

Ljudmässigt likasinnade..K-05Xs vs Edge GCD (Old model)

 

 Grandioso K1 -Bästa integrerade SACD-spelaren i världen, egentligen utan någon som helst konkurrens..Så organiskt ljud att det nästan syns..!! Bara bäst, liksom!! /Lasse

 

 Referens-system i Lund

C2/S2 & K-01Xs & G-02X

Featured products

Save 11%
Save 11%