Esoteric som digital källa

Hejsan alla

Intro

Nu kommer en lite komplicerad och svår blogg att skriva. -Hur skall man skriva när det man hör låter bara "bäst" på alla sätt och vis, CD som förstärkare??

Ljudet

Ja, det känns nästan lite patetiskt att skriva, då man måste lyssna själv för att förstå..Men sammanfatttningsvis kan jag väl konstatera att Esoteric har ett "house-sound" som genomsyrar alla deras apparater (som jag hört i alla fall). Det är på den högsta nivån, så också prisbilden...-Vill du ha lite lägre pris och lite mer färgat mot rolighetsfaktorn 100, så har vi valt Gold Note som vårt no:1 märke i den klassen. (Låter lite som gamla Naim, med driv och kul samt lite som italiensk hifi, med kött&kropp, dock med en hög grad av upplösning också)

Tillbaks till Esoteric och dess gemensamma nämnare ljudmässigt...Well, högupplöst och detaljerat MEN inte neutralt tråkigt eller könlöst..nej, livfullt och engagerande..Dynamiskt så man nästan gör i byxan...Visst, det finns soundstage, bredd och djup som hos de bästa...

Nu lämnar vi Esoteric förstärkarna, till nästa blogg, men jag kan redan säga att de överraskar stort. Att Esoteric CD är bra och en av 2-3 i världen, det tror jag alla vet, men att deras förstärkare är på samma nivå, DET var en stor överraskning för mig. (Jag trodde nog de skulle låta lite snällt och halvsömnigt som andra japanska supermärken, Accuphase, Luxman mm - Men icke, alls :-)...Fortsättning följer..

 

Förförståelse..

För att Ni skall få någon som helst trovärdighet i vad jag skriver och hur jag kunnat ställa Esoterics kvaliteter mot andra så skall Ni här få en snabb inblick i mina erfarenheter av olika CD-spelare som är/varit i den högsta divisionen som jag har haft erfarenhet av:

Philips 960, Marantz CD94, Naim CDS mfl, Micromega Trio mfl,Arcam FMJ mfl,  Meridian, Teac VRDS10 / VRDS 25 mfl, Marantz CD10 mfl, Audioaero Lasource mfl, Neodio, Mimetism, dCS Vivaldi 2.0, Puccini/clock, Pc8i/clock, MSB flera, 

Detta är ett urval av min erfarenhetsbank beträffande CD och Dacar, som jag nu refererar mot som jämförelse till de 3 Esoteric-spelarna jag testat samt deras externa klocka. 

Så jag jämför dels skillnaderna mellan dessa 3 spelare, samt vad den externa klockan tillför samt emot alla dessa superfina CD-spelare jhag tidigare haft erfarenhet av. Jag kommer såklart jämföra med de senaste superspelarna jag kört, typ dCS Vivalidi 2.0, Audioaero La Source samt Neodio CD- transport NR22-series. Samt de lite billigare Mimetism CD422 samt Marantz CD10. 

Esoterics CD-modeller

Esoteric har två serier, dels super-uber-price kallad GRANDIOSO, dessa skall vi bortse ifrån i både denna blogg och också gällande förstärkarna, utan vi fokuserar på den vanliga serien. Vilket har tillräckligt hög prisbild, tillräckligt hög bygg och ljudkvalitet så vi är fullständigt nöjda. Esoteric har kategoriserat ljudkvaliteten i följande nivåer, lägst till högst: 07-05-03-02-01....

Beträffande CD-spelare finns följande modeller:

K-07Xs ....79,000kr

K-05Xs....103,000kr

K-03Xd....

K-01Xd.....265,000kr ...K-01Xs ...245,000kr (utg.modell)

Extern klocka:

G-02X...73,000kr

G-01X

 (Alla priser finns på vår hemsida-webshop)

------------

Integrerade förstärkare..INTRO

-Det finns tre matchande integrerade förstärkare som gör att man kan köra med deras ES-Link teknologi samt använda samma fjärr för bästa möjliga bekvämlighet. Dessa förstärkare har inbyggd Riaa av hög kvalitet. Dock ingen DAC/Nätv-funktion. Tanken är att du skall använda Dacen i CD:n även när du streamar och på det viset får du också dubbla funktioner-använding för din esoteriska CD-spelare. :-

F-07...89,000kr

F-05...112,000 kr

F-03A...156,000kr..Klass A

Vi återkommer med rapport om dessa fina tingestar i nästa blogg, dels skillnader mellan dem samt hur de står sig ljudmässigt mot andra storheter i samma prisklass.

Vi har även deras finaste försteg- slutsteg i denna serie: C-02X & S02 in house, så vi har rätt bra koll på hur Esoteric som förstärkare låter också :-)

............

Esoteric CD vs Andra CD

Esoterics "sound" förklarade jag inledningsvis, det är som sagt svårt förstå men jämför man med andra fabrikat och på samma, någorlunda nivå blir det lite enklare....dCS Vivaldi 2.0 är ju en etablerad spelare och märke i den översta ligan prismässigt som ljudmässigt. Jag har följt dCS i många år och kan väl konstatera att de blivit bättre med tid, dock råder det inget tvivel att det härstammar från studiovärlden. Rent ljudmässigt finns en klar signatur åt det hållet. Bra, naturligtvis men det finns en viss torrhet, eller exakthet kanske är ett bättre ord...Audioaero La Source är en helt annan "cup of tea"..., öppet och lite spralligt ljud,,,luftigt kanske ett bättre ord...Typiskt franskt, Micromega "in the days", Metronome, Mimetism mfl...dock har Neodio som också är franskt, lite mer färgad karaktär med mer kropp och mindre luftighet men ändå klart mer färgad än dCS.  Observera att flera av dessa, dCS Vivaldi som ex, använder Esoterics mekanik i sina tingestar...

 

-Jo, Esoteric gör något konstigt annorlunda men "rätt". Om jag skall vara grym och kanske inte sanningsenlig, skulle jag vilja påstå att K-07Xs är en mer intressant och roligare spelare än självaste dCS Vivaldi 2.0. Den är dessutom ljusår "bättre" och roligare än Marantz CD10 som ligger lite lägre i pris (och klarar sig just därför) den är dock inte lika prisvärd om man skulle jämföra dessa två. Marantzen är lite snäll i kanterna , men dock aldrig dålig på nåt vis.....Men hallå, lyssna på K-07xs så förstår du hur det skall vara,,,detaljer som kommer fram,,,helheten,,,dynamiken som skjuter på dig i all vällust utan att det tynger och du blir lyssningstrött eller så, nej, ren skär glädje..Ändå ett neutralt, verkligt-realistiskt-organiskt ljud på alla positiva sätt och vis :-)

Skillnad mellan Esoteric CD-spelare då?

Ja, som sagt, de har alla samma signatur (har dock inte hört K-03Xd ännu). Det som händer i förbättrat ljud är faktiskt rätt så precis som skillnaden i pris också säger...

Så det du får mer av om du väljer en K-05Xs mot en K-07Xs är mer tyngd i basen, lite stabilare ljudbild med lite mer svärta, ja, lite mer lugn kan jag känna. 

Vad händer då med en K-01Xs (utg.modell) vi har inte den uppgraderade Xd till hands så den skillnaden vet vi inte. Men K-05Xs mot K-01Xs det vet vi..:-)

Ja, visst är det en stor prisskillnad men det är en stor ljudskillnad också. Nu blir scenen så mycket tydligare och musikerna så mycket mer levande, ja, de ÄR ju i rummet med dig och det är ju så härligt...

Klockan då ??

G-02X klocka + K-01Xs+F-03A

Ja, hittills har jag testat G-02X klockan på K-01Xs CDn men med en budgetkabel av sämsta rang. ( Vi har beställt en finare kabel, som japanerna rekommenderar så det skall bli spännande att höra). Nåväl, vi kör med och utan klocka, och vi vill inte koppla ur klockan. Oavsett musik, volym osv så tar det cirka 3 sekunder in i låten och du hör direkt skillnad och det är bara positiva saker som händer...-Du får än mer av allt, allt blir tydligare och skarpare så nu hör du till och med vilket golvslag det är på scen, typ :-)....Och det även på den finaste av de tre modellerna???

Prisvärdhet???

Ja, jag skulle vilja påstå att jag aldrig har sålt ett märke som verkligen (så självklart)  varit värt alla dessa pengar, utifrån byggkvalitet, komponentkvalitet, ljudkvalitet vs konkurrensen i respektive prisklass BÅDE gällande CD och förstärkare.  -Helt sjukt, och hur skall jag få Er förstå detta? -Jag vet Ni kanske tänker att jag är färgad och att när jag nu säljer märket kanske jag överdriver en gnutta?? -Jo, erkänn, så skulle även jag tänka.:-)

Referenser

Så, därför måste vi ju fråga hur andra upplever det hela. Jag har tänkt mig följande:

Lars-Erik Steinick ( fd fotograf och skribent på danska High-Fidelity) nu ägare av 05-serien. K-05xs SACD samt F-05 int.förstärkare och G-02 klockan. -Vad tycker han, han har även haft en gammal Esoteric CD tidigare samt ett antal förstärkare, nu senast en Devialet.??

L-E Kommentar:

Jag köpte en begagnad multispelare från Esoteric 2013, och i vintras tyckte vi att det var dags för uppgradering.

 Det kändes naturligt att fortsätta med Esoteric, och jag stannade för CD/SACD-spelaren K-05Xs. Det blev till slut både den externa klockan G-2X och förstärkaren F-05. Förutom att det blir färre fjärrkontroller på soffbordet blir det full kompatibilitet mellan enheterna, både elektriskt och klangmässigt.

 Förstärkaren levererar 2x240 W i 4 ohm och den driver våra Wilson Audio Sophia 3 med lätthet. Ljudbilden är stor i såväl höjd som bredd och djup ­– på de skivor där informationen finns. Musiken levereras mot en nattsvart bakgrund.

 Den första veckan spelade jag utan den externa klockan, för att få ett grepp om hur det lät med ny förstärkare, ny spelare, nya kablar. Det lät riktigt bra — ännu bättre än tidigare. Och det hände saker när jag väl kopplade in klockan: finkornigare, ett annat flyt. Vi upptäcker nya saker på gamla skivor och det har blivit (ännu) roligare att lyssna på musik.

 Byteskarusellen är över ­– för den här gången!

.....

Sedan har vi Nils på Studiokoncept i Lund som hört L-E system, med och utan klocka etc...Han är helt lyrisk, jag frågar vad han tycker så får Ni läsa..

Nils kommentar:

Esoteric, den felande Hi-Fi länken som också värkte fram ett nytt uttryck!

Jag har haft det stora nöjet att få lyssna till Esoterics integrerade F-05, cd-spelaren K-05Xs, både med och utan den externa klockan G-02X, tillsammans med Wilson golvhögtalare. Vilken upplevelse!

Mitt första spontana intryck var: här har jag äntligen hittat länken mellan och föreningen av det bästa från rör- och transistorvärlden.

Föreningen mellan representationen av instrumentens kärna och kropp, deras ostörda expansion in i en flytande tids- rumslig musikalisk mångfald släpper fram en och annan tår.  

I ett försök att beskriva den rumsliga upplevelsen värkte jag fram "klangflyt" för dig som kanske kan föreställa sig vad jag menar.

Jag vill vara tydlig med en sak: denna gyllene lyssnarstund var tacksamt befriad från allehanda imponatortjafs!

Den separata klockan! Jobbigt, suck. 

Att en separat extern klocka spelar en central roll i den komplexa studiovärlden är lätt att förstå. Att den gör så mycket på en av världens bästa konstruktioner i ett förhållandevis okomplicerat Hi-Fi system är svårsmält. Så här långt drar jag slutsatsen att ju mer komplex musiken är, desto mer märker jag av klockans betydelse.

Sedan har vi min kollega i Umeå, Mats, som är en vinylanhängare av rang. Han har, eller hade, inga CD-ambitioner, men så en dag fick han upp Esoteric K-07Xs och livet förändrades, eller? -Läs vad han säger med egna ord..samt hur Cd:n är i streamer-sammanhang, vilket Mats också testat?

Mats kommentar:

Jag kan börja med att erkänna att jag, sedan många år, helt dömt ut CD-spelaren som modernt musikmedium. Min CD-samling har varit konstant parkerad i ett förråd sedan väldigt många år tillbaka. Streaming är ju bättre än CD, eller? 

Eftersom jag och Lasse pratat med varandra under många år, vet jag ju att han brinner lite extra för CD-mediet, men jag har sorterat in det under "gubbfasoner".

Så när jag får leverans av en Esoteric K-07xs så är det med blandade känslor jag packar upp och kopplar in. Vid det här tillfället har jag en bekant på besök i demo-rummet som får äran att avnjuta de första tonerna som spelas. Från min position bakom anläggningen ser jag hur min kompis förändras när CD:n börjar spela. Hela hans ansiktsuttryck förändras. Jag förstår att något händer där på rätt sida om anläggningen och sätter mig bredvid honom. Jag får gåshud och tårar i ögonen av det som spelas! Vi sitter båda två och förundras över vad den här CD-spelaren gör med oss. Det är helt enkelt en musikupplevelse vi inte var beredda på!

Nu har ett par månader passerat sen den där chockerande upplevelsen och jag har fått utstå timmar av gliringar från Lasses håll angående CD-skivans framtid. Det som består i slutändan är att den här CD-spelaren levererar på en sån nivå att den inte går att bortse från den. Mina gamla CD-skivor har fått flytta ur förrådet och spelas som om det vore 1995 igen. 

Under mina år i branschen har jag hört både CD-spelare och streamers som kostar väldigt mycket mer pengar än Esoteric K07xs, men ingen av dem kommer i närheten av den här prestandanivån. Och då är detta ändå bara instegsmodellen! Lägg dessutom till att du kan koppla en streamer eller annan digital källa och utnyttja DAC:en i CD-spelaren så har du en vinnare. Jag har spelat allt från Spotify till SACD på den här lådan och den klarar allt med bravur och elegans. 

Nu ser vi fram emot leverans av förstärkaren och den externa klockan! 

 ....

Sist men inte minst så har vi Morgan, min trotjänare sedan många år. Han kom över en begagnad Esoteric, vilket gjorde att han gillade den så mycket att han sålde sin vinylsvarv till och med...Vad säger han ??

Morgans kommentar:

Bästa CD/SACD jag någonsin haft och jag har haft några stycken CD-spelare, bland annat Audionet, Naim CDX, CDX 2 och Marantz SA-12S1 som var riktigt bra. Men ingen av dom kommer i närheten av Esoteric DV 30S, men den är faktiskt lite nyare än dom andra bara en 13-15 år gammal. Men den låter helt fantastiskt bra än i dag. Så köper man en ny Esoteric CD/SACD i dag så har man ju  garanterat bra ljud i 10-15 år framåt säkert mer. Byggkvalitén är i en klass för sig, så utgår man från det så har man säkert en bra spelare i mer än 20 år. De nya är så klart bättre ljudmässigt, utvecklingen går ju framåt. Men jag gissar ändå på att jag har 70-80 % av ljudet i en DV 30S jämfört med K-07Xs.

Lasses Kommentar:

Sist ut är väl jag själv då. Ja, jag brukar alltid få det som blir över till hemmets lugna vrå, eller testa det senaste för utvärdering. Aldrig ett helt eget system som man kan ha och förfina långsiktigt. Dock tycker jag det är kul byta och testa grejer också så jag har aldrig klagat.

Men nu, efter 29 år som handlare bestämde jag mig för att nu är det nog. Jag skall ha en Esoteric-anläggning, punkt slut. Längre kommer man inte, eller är det inte värt ta det...Så en Esoteric SACD + Förstärkare får det bli. Exakt vilken modell står väl skrivet i stjärnorna men egentligen kvittar det.

Jag har under rätt lång tid kört kombon K-07Xs och F-07 med full ljudmässig behållning samt är det inbyggda Riaat tillräckligt bra för att man inte skall orka bry sig om det heller...Enkelt liv med andra ord...-Bara en Gold Note DS-10 streamer kopplat till K-07Xs CDns DAC så är man hemma...ES-Link tar vi i nästa Esoteric förstärkar-blogg :-)men den presterar och ger synergier... Men som ni säkert förstår, Esoteric är en slutstation, i all positiv bemärkelse, från deras "billigaste" modell och uppåt, mitt val, helt klart så //L

Sum Up

Bäst i världen epitet gäller för min egen del, om du är osäker eller vill fråga om vad detta är på en djupare basis, tveka inte att ta kontakt med mig.

I Falun står just nu för- & slutsteg. I Umeå kommer 07-serien finnas samt kommer klockan finnas där en stund. I Lund finns 05-serien samt klockan för demo, bara höra av sig till mig eller Nils på Studiokoncept för tidsbokning. Hemma hos mig står 01-Cdn samt 03-förstärkaren så dessa går också dema med kort varsel.

Vad är då bäst pris vs prestanda kanske Ni undrar ? -Normalt skulle jag kanske säga 05-serien, men det gör jag inte för 07-serien är också så tokbra för mindre peng, samtidigt är de större modellerna än bättre i prestanda ( hur nu det går till)...Köp på den nivå du har budget till och hur systemet ser ut i övrigt nivåmässigt. Då blir det bra, det lovar jag.

Ta nu och fundera på om inte just du också skulle få ett fint system med Esoteric som signalkälla och kanske förstärkare också. (De har rena nätverksspelare för dig som inte kör CD alls). Vi tar såklart inbyte om du vill det. Så har vi också räntefria avbetalningsalternativ via Wasa kredit eller Klarna. Nu är det hög tid att slå till, ugh :-)

Mvh

Lasse

07-series

Featured products

Save 11%
Save 11%