Masterclock Esoteric vs TEAC

Hejsan!

God fortsättning på det nya året //Lasse

Med denna blogg tänkte jag berätta lite om mina upplevelser, skillnader mellan Esoteric K-07xs och TEAC VRDS-701. Samt även lite om skillnaderna mellan dessa Masterclock, G-02x och CG-10M-A.

....

 

CD-spelare

Nu förutsätter jag Ni läst tidigare bloggar där jag beskrivit 701:an och än längre sedan K-07:an.

När jag nu spelar dem efter varandra utan extern klockning är det ändå förvånansvärt vad lika de är i ljudet. Okej, K-07:an låter verkligen Esoteric, jag känner genast igen dess house-sound. Visst blir det lite mer detaljskärpa och djup men också lite mer kropp. 701:an överraskar dock med en djup, definerad bas och även om den känns lite tunnare, så har den förutom basen också en bredare ljudbild.

Båda är tokbra och för respektive peng ett kap. Visst är K-07:an än mer välbyggd och den har SACD-funktion mm. Dock är faktiskt 701:an lite tystare i servo-mekaniken, inget som stör, samt har faktiskt 701:an volym-funktion och kan driva slutsteg direkt. 

 

Båda har såklart digitala ingångar och matchvikten är ungefär densamma.

K-07xs är dock en utgående modell nu, och 701:an en helt ny sådan. Med tanke på priset (nypriset) så känns 701:an såklart mer prisvärd, dock är det inget snack, K-07:an är ett snäpp till ljudmässigt, men 701:an nosar den verkligen i nacken. 701:an kan ju dessutom köpas som ren transport, vilket gör den än mer flexibel och prisvärd.

Bra klockor, prisvärda.

Masterclock

Att ge 701:an dess externa klocka från samma firma, 10M, gör ju denna spelare till något helt annat, vilken pärla. Jag vet, jag har redan berättat det i en tidigare blogg, men ändå. Att sedan koppla på G-02 istället, kan det göra någon skillnad? 

Jaaa, det blev ännu bättre, nu blev det fylligare och än mer djup, ja, allt bara växte ett snäpp.

Kan det då bli bättre med 10M på K-07:an?. Jo, det gjorde det, vilket kanske förvånade mig lite. Men, såklart hände det än mer med att byta till G-02:an. DÅ är man hemma känns det som.

Anm. Jodå, även klockorna svarar på strömkablar OCH även kvaliteten på den digitala BNC kabeln. Så är det bara, och bara att gilla läget eller blunda om man vill det. En annan viktig detalj, är att se till att klockan står på ett så vibrationsfritt underlag som möjligt, det gör också stor, mycket stor skillnad.

Pris-matchning, ej optimal kanske..

Bäst såklart

Slutsats:

Vad gäller 701:an är det en 10M som gäller, inte realistiskt prismässigt med någon mer exklusiv klocka än den, och den är både bra och förhållandevis billig.

K-07:an gör sig också mycket bättre med extern klocka, oavsett en lite enklare 10M vs G-02.

Jag har tidigare testat G1Grandioso  klockan  vs G-02x klockan på olika spelare, och G1 är något i hästväg, men dock till ett pris också. Även K-01 Xs och K-03Xd spelarna blir klart mer "musikaliska" med G-02x, utan diskussion. Grandioso K1 fick ett lyft med Grandioso G1 klockan också.

Tidsfel i den analoga världen är distortion, så det är väl så enkelt, lägre distortion helt enkelt. 

Dagsläget

Förutom att K-07XS är utgående modell, ersätts nu av K-05XD, (150") så har även klockan G-02x gått ur tiden och ersätts nu av den lite billigare, helt nya G-05. 66,5".

Nypriset för K-07XS var 79,000kr och G-02X klockan 90,000kr. Priserna för TEAC kan Ni men vi kan repetera, Ni finner allt shopen så klart. VRDS 701 kostar 32,000kr och VRDS-701 T (Transport, dvs utan  inbyggd DAC), 26,000kr. CG 10M-A klockan betingar 21,000kr i pris.

Kablar

Jag har testat dessa (3) klockor med billigaste Kjell & Co kabel samt Shunyata Alpha och sist men inte minst Lasses Flow X1 kabel. Klockorna presterar oavsett kabel men en bra kabel gör det hela än bättre, detsamma gäller strömkablarna, där jag testat lite olika, Lasses-Bertram-FTA kablar.  Såklart finns inte så mycket kabelbudget när vi snackar 10M och TEAC, men det gör inget, de presterar ändå.

Ljud

Den stora frågan och den svåra frågan svara på är : VAD är det som händer ljudmässigt med att förbättra den inbyggda klockan till en extern dito?

Allvarligt, jag har lite svårt sätta ord på detta fenomen. Det är som att allt blir lite klarare, lite lättare för örat ta till sig, mer harmoniskt, ja, levande kanske man skulle kunna dra till med. 

Pris

Ja, en bra klocka kostar pengar, skall man ha lite bra kablage och ett bra underlag för klockan att stå på också så rakar det iväg. Kan man då inte tänka sig att skippa klockan och köpa en än bättre CD-spelare? -Det låter logiskt på alla sätt och vis, men jag personligen vill gärna leva med en extern klocka av god kvalitet, då jag tycker det gör den digitala världen mindre digital.

Denna problematik är såklart densamma, oavsett om du spelar CD-skivor eller streamar. Dock kommer du undan denna Masterclock om du spelar vinyl enbart.

 

 

 

Båda finns i silver eller svart

Bra val

Nästkommande bloggar

Mats håller precis på utvärdera nya Gold Note streamern, DS-1000, och han verkar redan helt begeistrad.

Jag har precis fått hem den nya förstärkaren TSI-300 från det eminenta företaget TLA (True Life Audio). Mycket stolt kunna få presentera och representera TLA i Sverige. När jag spelat in den och lärt mig den mer, ljudmässigt så kommer det så klart en blogg om detta.

Även mer roligt är på G

Lasse

Featured products

Save 11%
Save 11%