Yamaha NS5000 -En Referens-

Hejsan

Nu är det snart Påsk och bloggarna duggar tätt. Här vill jag presentera min referens-högtalare, NS5000.

Referens?

Jo, som Ni snart kommer läsa så kommer ni förstå vilket enormt fint bygge detta är. Så ur ett rent kvalitets-perspektiv är detta min referens också, slår lätt högtalare i miljonklassen, lätt.

Vidare så gillar jag ljudet ur flera perspektiv. Denna är väldigt neutral och naturlig ur alla hifi-parametrar men inte på ett tråkigt sätt. Den klarar det allra finaste diskant-upplösning som finns, typ samtidigt är den totalt homogen där övergången till resp element sker sömnlöst, du hör inte, lite elektrostat-likt. Men samtidigt är denna högtalare inte för "snäll" och len som många miljonhögtalare med diamant-element osv, nej, här bufflar det på när så behövs och dynamik finns det gott om.

Diskant-mellanregister är perfekt, mellan-tonen är precis avvägd, dock skulle jag kanske önska en lite mer färgning med än mer kropp i nedre mellanregistret, men inget som skaver.

Basen är grymt cool på ett 12" sätt, samtidigt väldigt definierad och den har både djup och snabbhet. Ja, den känns väldigt full-register men det är klart att sista 5-10Hz ner mot 20Hz finns inte riktigt där med full energi. Här kan man också erinra övergången från mellanregistret om man anstränger sig, eller som jag, är van vid annan typ av högtalare, men igen, inget som skaver.

Min känsla är att tack vare samma material i alla element slipper man ljudmässiga skillnader som det annars i regel är. Kanske därför jag gillar traditionella soft-dome diskanter med pappers-membran i mellanregistret. Visst är det nog en högre distortionsnivå men det övervägs (för mig) av en naturlighet, homogenitet som bildar musik i första rummet.

NS5000 spelar musik och är inte designad som ett analys-redskap som så många andra löjligt prissatta tingestar, inte minst svensk-byggda. Zylon verkar vara ett bra alternativ på den högsta nivån vs papperskoner.

Nu har jag inte hunnit rigga den perfekt, inte heller testat med så många förstärkare. Dock hörs det väl, att Yamaha har utvecklad sin 5000-serie ihop, det är en fin match, synergi med deras C/M-5000 förstärkeri.

Lasse -Högtalar-historia "High-End"

I mitt show-room i Bjursås har det passerats många bra högtalare. Om vi skall dra de som är mest exklusiva vs NS5000 lite schablonmässigt så skulle man kunna säga så här:

Tidal Contriva med diamant och äggskal i form av Accuton element. 

Marten Coltrane 1, diamant och äggskal, Accuton element

Avalon Indra, Ceramic diskant och mellanreg (Accuton), Nomex basar

Kharma Mini Exquisite, Diamant och äggskal / Accuton (2-vägare)

Onda Ligera 168d, Soft-dome diskant, papperskoner på mellanreg o baselementen.

Tidal och Marten har mest gemensamt, Tidal väldigt lent och snällt, Marten mer öppet och luftigt men inte lika homogent och än mindre tobalitet, snällt men djup bas i båda, dock lite slöa. Vacker diskant på båda såklart.

Kharma borde vara likadan, med tanke på bestyckning, och det var den lite billigare modellen i Ceramic-serien. I denna Exquisite-serie så är det hög tonalitet som står i fokus, här saknas såklart lite bas-fundament men den spelar vackert i det övre registret.

Avalon är typisk amerikansk i sitt framförande, precis som Wilson. De exklusiva modellerna har diamant-diskant och denna enklare Ceramisk med väldigt cleant ljud, då har diamant-diskanten mer värme. Avalon är en utmaning få till och de låter väldigt annorlunda mot, Marten-Tidal, här är det mer slam och röj men ändå på en high-end nivå av rang. Lite roligare om man får till den, men med klar amerikansk färgning.

Tog också med en annan favorit, som inte finns mer tyvärr, Onda Ligera. Detta är en 3-vägare med mer traditionell Scan Speak uppsättning, soft-dome relevator diskant, 4" mellanregister från Italienska Eighteen Sounds, ett pro-företag. Basar i en speciell konstellation som spelar mot varandra, 2 st 8" papperskoner från Scan-speak tror jag det var. Här pratar vi öppet ljud a la Clotrane 1 men också lite slam i basen a la Avalon. De har också ett grymt fint mellanregister som inte är helt vanligt i hemstereo-sammanhang. Detta är den högtalare som NS5000 har mest problem att konkurrera med. 

Vi har här nämnt superfina högtalare som genom åren huserat i mitt demorum, hur står sig då Yamaha NS5000? Det enkla svaret är att alla är bättre på många punkter mot NS5000, samtidigt vinner NS5000 många parametrar mot alla dessa storheter, priset inte minst.

Frågar du mig vilken jag skulle välja, som jag skulle leva längst med, så är svaret nog NS5000 faktiskt. Jag skulle trivas med vilken av dem men med tanke på den musikalitet, finish, utseende, pris samt krav på kringutrustning och rum så blir valet ganska enkelt.

Högtalarkonstruktioner övrigt

Nu kanske Ni undrar varför jag inte predikant om horn och lättdrivet, öppen baffel och annat kul.

Som diskant gillar jag horn, men de är i regel färgade och dess konstruktion spelar i regel på magi men har sina brister med avsaknad av den djupaste basen osv. Så man lär vara beredd göra vissa avkall för att bli lycklig med excentriska, ofta gammal teknik, lösningar, men oj så kul för oss som fattar.

Banddiskanter är något vi inte gillar, varken Mats eller jag, men vi har olika syn på varför. Mats hör dessa s-ljud i tid och otid. Jag har problem att höra högtalaren bli homogen, ofta spelar banddiskanten sitt eget race. Mitt tips för att få dem integrera är att ha så stora banddiskanter som möjligt, eller även mellanreg i samma material, då kan man dela av på en lägre frekvens och få dem funka/integrera bättre.

Rena kon-diskanter tycker jag fungerar grymt bra och integrerar ofta väldigt bra/naturligt, gammal är äldst, eller:-)

Sedan finns det ett otal lösningar med högtalare som sprider ljudet åt alla håll, högtalare utan låda, högtalare med olika excentriska material a la månbas alfa...Dessa är i regel prissatta helt orimligt, men säkert ett krav på den asiatiska marknaden, dyrast är bäst.

 

 

NS5000 -En förklaring-

 Membran, Zylon

  • Nyutvecklade membran i Zylon, med en akustisk hastighet jämförbar med beryllium, som Yamaha var pionjärer använda i den klassiska NS1000 högtalaren med liknande utseende.

NS-5000's tweeter, midrange, and woofer all feature diaphragms made of 100%* ZYLON® — a synthetic fiber created in Japan rated as the world’s strongest** and boasting optimum elasticity — and vapor-coated with Yamaha's proprietary monel alloy. The soft-dome diaphragm suppresses peaks and dips in the frequency response caused by the inherent resonance of the diaphragm, while taking advantage of ZYLON®'s high acoustic velocity comparable to that of beryllium. The result is a remarkably flat frequency response, with unified tone color and acoustic velocity over the entire frequency range, providing comfortable listening experience and meticulously accurate, superb sound reproduction of the highest degree.

Resonanskammare (Diskant & Mellanregister)

  • Nyutvecklade resonanskammare som dämpar oönskade resonanser i mellanregistret och de högre frekvenserna.

Vad jag vet är denna lösning också lite unik, här måste man bara kolla in.

Kabinett

  • 30 cm (12”) 3-vägs högtalare i bokylledesign som är en vidareutveckling av den legendariska NS-1000M
  • Ca: 40 cm bred, 70cm höga + stativ, 38cm djup

 

Samtidigt har den här NS5000 absolut inget gemensamt med NS1000 än själva "looken", då även ljudet är på en helt annan nivå.

NS1000 har alltid låtit lite "studio" i mina öron, samtidigt måste vi förstå hur tidig Yamaha var med denna typ av high-end-element, det var säkert kringutrustningen som inte höll måttet alla gånger och så fick högtalarna ta kritiken, obarmhärtiga som Beryllium är. 

Kabinettmått, NS1000M :ca:68cm hög 38 cm bred 33cm djup

Idag skryter vissa tillverkare att man använder Beryllium som material till i regel diskanten. Annars skall ju diamant-diskant vara den "bästa". Men här finns fler av mina bransch-kollegor som faktiskt föredrar Beryllium. Problemet med Diamant-diskant är att du får problem med övergången till mellanregistret. En lösning man använder är att köra med en ganska stor membranyta så man kan dela längre ner i frekvens. En annan lösning är att också använda mellanregistret i samma material, men då blir allt detta till en löjligt hög kostnad och helt plötsligt känns Beryllium som ett klart vettigare alternativ. 

Yamaha ha alltså gjort både och, dels ett ljudmässigt bättre alternativ än Beryllium, dels använder man Zelon som material även till mellanregistret, samtidigt kostar detta inte lika mycket som diamant-lösningen och kanske är detta än bättre, enligt mitt tycke. Hur mycket resonans-kamrarna påverkar vet man såklart inte, men Yamaha har inte lämnat något åt slumpen.

Naturligheten med Yamahas lösning känns bättre än diamant-dito till och med, då dessa har en tendens att låta lite för polerat och förfinat på ett lite overkligt sätt, om än vackert må jag säga. 

 

  • Noggrant utformat kabinett gjort av laminerad plywood från Japansk vit björk som växer på ön Hokkaido.

Helt klart är att detta kabinett är välgjort och genomtänkt på alla sätt och vis.

-Det ingår galler för respektive element som skydd, magnet-fästning.

Interna absorbenter

  • Nyutvecklade akustiska absorbenter låter oss ta bort ljudabsorberande material från högtalaren så att musikens ursprungliga närhet kan träda fram.

Detta är också lite unikt, en absorbent internt i lådan. Vidare så har basporten även medföljande skum-pluggar, i två möjliga storlekar för att släppa ut mer eller mindre luft. -Bra finess som man kan tweaka med utifrån rummets förutsättningar.

 

Finish

Med samma högglansfinish som våra flyglar utstrålar NS-5000 en exklusiv känsla.

Jag kan intyga att denna piano-finish slår allt undertecknad tidigare stött på.

 

Kvalitet

  • Avancerade delningsfilter från Mundorf så komponent-kvaliteten är på topp-nivå

Baksida

Här ser ni Yamahas egna superfina terminaler, single-wire såklart. Även basporten är speciellt designad för att inte puffa och störa välljudet.

Stativ

Sophisticated simulation analysis was performed in designing the SPS-5000, in order to design a stand that solidly supports the NS-5000 without emanating any undesired sound. The legs have smooth curved surfaces and are all installed at an angle of 42° to the baffle surface to effectively minimise the effect of the reflection of sound from the speaker

Stativet har spikes men fungerar bra utan, man får testa utifrån det golv man har, jag gillar generellt inte spikes och har du inte heltäckningsmatta så skippa spikes. Vidare så kan och bör man förankra högtalaren med en medföljande skruv mitt under, som ni ser på bild. Då kan man också justera toe-in lite grann utan flytta på stativet om man vill det.

Roligt är det i alla fall att Yamaha inte missat någon enda detalj i konstruktionen av NS-5000 högtalaren, men visst kan man uppleva den lite stor och den kan bli för stor i väldigt små rum. Men även här har Yamaha tänkt till och konstruerat en lillebror, NS-3000. Denna kommer vi snart testa och återkomma till.

Summering

Härmed kan vi konstatera att Yamaha har gjort en mycket fin, prisvärd högtalare som inte kostar en halv miljon, en last som aldrig går under 3,5 Ohm och en nominell verkningsgrad 6 Ohm, 88dB, klart görobart även för lite kraftfullare rör-förstärkare, vilket jag såklart skall prova.

Trots otroligt med teknik, unik teknik, har Yamaha satsat på att fokusera på musiken före den sista unsen av alla de där high-end parametrar men ändå finns de också där, fin balans i tänk.

Kul att Yamahas lite enklare serie presterar så bra också. Här är det mer rock och kul men ändå superseriöst och framförallt begär man mycket mindre i pris. Både Mats och jag gillar denna serie starkt, så har man inte budget, så är dessa tre modeller att rekommendera starkt: NS600-NS800 ( 2-vägare, stativare, bäst så när priset får avgöra) NS2000-trevägare, golvare,,,JA, dessa har också grym finish.

NS2000

 

 DEAL

Ja, jag vet, NS5000 kostar ändå 210,000kr/paret. Även om Marten-Tidal-osv kostar flera, flera 100,000kr till är det mycket pengar. Mycket pengar men ändå grymt prisvärda.

Nu har jag köpt in Yamahas demoex, som har en skavank på respektive låda. Dessa har jag tänkt sälja till kanonpris och sedan beställa hem vårt demoex efter dessa blir sålda. Nu talar vi om rejäl rabatt, OCH vi tar inbyte. Kontakta mig (Lasse) om ev intresse. Jag lovar dig något extra, både i ljudmässig upplevelse och demo-pris. Såklart ingår garanti såsom nya par. (070-788 30 20, Lasse)

Bäst i världen högtalare?

Nej, som Ni nu har läst och som jag alltid predikat, högtalare förstör mest i den ljudmässiga stereo-kedjan, det finns ingen högtalare som är perfekt. Nej, man måste välja vilken färgning man vill ha,(dina örons preferenser) tycker om, passar övriga systemet, rummet och kanske beroende på vilken musik man spelar. NS5000 färgar dock extremt lite, brukar vinna i längden, även om det inte imponerar initialt.

NS5000 är ju lite krävande på hög kvalitet på övrig utrustning för att bedömas vara prisvärd. NS5000 vill nog ha ett hyfsat stort, eller medelstort rum iaf, för att kunna spela ut riktigt.

NS5000 är en ok all-round-högtalare men spelar man bara döds-metall eller punkrock enbart så skulle jag rekommendera NS2000 hellre, blir billigare med övrig elektronik också.

NS5000 går ner till 26Hz i basen och det räcker till för mig trots att jag spelar en hel del orgelmusik, men visst, det är inte optimalt, en kompromiss Yamaha gjort. (Kanske också för att behålla looken från förr, NS1000M:s tid.)

Yamaha är ju inte så kända för sina högtalare direkt, traditionellt har jag aldrig gått igång på dem, nu spelar de med magi som bara de finaste rena högtalartillverkarna klarar av, hur kommer det sig? -Vi är i alla fall väldigt glada att vi upptäckt denna pärla i Yamahas sortiment, tillsammans med övrig NS-line. Dock tror jag Ni och många med Er gör som jag gjort, fnyst lite lätt och flinat gott. MEN det flinet kommer försvinna omgående när DU får höra dessa tingestar och ett Ohh kommer på dina läppar när du får höra prisbilden dessa har vs prestandat, finishen, tekniken...

Så NU är det upp till dig att ta till modet, modet att lyssna, lyssna på ditt hjärta,,,så kommer magin av sig självt,,,,och du kan ta dig råd, inga miljon-priser här inte, bara miljon-ljud..

Glad Påsk så hörs och syns vi

Mvh

Lasse

 

Featured products

Save 11%
Save 11%