Streaming - en grundkurs

Nu har vi spenderat våren med att gå igenom olika förstärkartyper och kombinationer, allt från separata försteg och slutsteg, till integrerade förstärkare och i ytterlighetsfallet allt-i-ett-maskiner med inbyggd streaming. Vad passar då bättre än att ge sig på själva källan, och i det här fallet streamingkällan. Streaming, eller strömmad musik, har länge varit omdebatterat av diverse guldöron, men idag kan vi nog säga att det är ett fullgott sätt att tillgodogöra sig musik, om man kan leva med att inte ha en fysisk skiva. I begynnelsen innebar streaming att man hade en CD-skiva, som man överförde till filer, som sedan fiskades upp av streamern för att till slut omvandlas till musik i dina öron. Det sättet är nog fortfarande det bästa sättet för att säkerställa kvaliteten på filerna du streamar, men är idag inte den mest valda metoden. Med streamingtjänsterna som finns idag får du en fin kompromiss. Du slipper lagra musiken själv, får tillgång till oändligt mycket musik, och kan spela upp den enkelt via telefon, platta eller dator. För enkelhets skull väljer vi att fokusera på streaming via streamingtjänster i den här kursen. Upplägget här blir att stegvis bygga upp din streaminganläggning, med utvalda produkter ur vårt sortiment som exempel och rekommendation. 

Vad behöver vi för att komma igång då? Vi utgår från att de flesta har ett nätverk hemma, så den biten kan vi hoppa över, men sen kommer vi till den första skarpa rekommendationen, och det är att hoppa över trådlös anslutning av streamern. Välj kabelanslutning, dels för ljudkvaliteten, och dels för att en kablad anslutning är stabilare. Har du inte ett nätverksuttag där du har stereon, rekommenderar vi att du kör på "power line", som använder elledningarna i ditt hem för att transportera nätverkssignalen. Klicka på länken nedan så får du ett exempel på en lösning som fungerar. 

https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/natverk/powerline/tp-link-tl-pa7017-kit/1021033.8934/

Ok, då har vi löst kabelanslutningen och du kan redan här märka av en förbättring. Nästa steg är själva nätverkskabeln, och det här är alltid en het potatis på diverse diskussionsforum. Här vill jag vara absolut tydlig med att nätverkskabeln GÖR skillnad. En bra nätverkskabel filtrerar bort skräp som följer med signalen och ger dig mer musik och mindre skräp, kort och gott. Kritikerna brukar ofta säga att det bara är ettor och nollor som skickas i digitalkablar, men detta är bara halva sanningen. Det är helt sant att ettorna och nollorna inte förändras av kabeln. Nätverkskabeln är en elektrisk koppling och precis som med alla elektriska kopplingar skapas det brus i överföringen. Det här bruset minskas av en bra digitalkabel. Vi har kört med Neotechs silverkabel NEET-1008 under många år, och den är i vårt tycke rätt svår att slå, oavsett prisklass. Neotech har även en kopparkabel som gör riktigt bra ifrån sig, men silverkabeln är kungen! Du hittar den här: 

https://lasseshifi.se/products/neotech-neet-1008?variant=47693631357264

Om du bara ska göra en sak, så råder vi dig verkligen att byta kabeln. Här finns mycket att hämta, oavsett nivå på din stereo. Nu börjar även mätningar stödja tesen om kablarnas inverkan. Här finns lite kul läsning på ämnet nätverkskablar: 

https://www.alpha-audio.net/background/do-network-cables-make-a-difference-in-display/

Nästa steg blir att titta på nätverksswitchen. De flesta har en router av något slag i sitt hemmanätverk. Routern blir första punkten i ditt hem och från denna distribueras all nätverkstrafik, såväl trådad som trådlös. I Linn och Naim-världen kom man tidigt fram till att en liten switch mellan router och streamer gjorde skillnad på ljudet, och man rekommenderade länge Netgears "lilla blå", en billig och enkel switch som görs än i dag, och presterar faktiskt fortfarande. För några hundralappar får du en tydlig förbättring! Vill du trimma den kan du även köra extern nätdel på den. Vi har modeller från Pura och Silent Angel som gör jobbet riktigt bra. Trots detta vill vi ändå rekommendera en "riktig" switch som är gjord för musik. Tittar vi närmare på vad en switch är och gör, så ser vi att den har två funktioner som är intressanta i vår värld. I en bra switch sitter en bra klocka och en filterdel som hjälper till att filtrera bort allt skräp som kommer med nätverkssignalen. En bra klocka ser till så att de där ettorna och nollorna hamnar precis rätt i tid när de ska spelas upp och bli musik. Vi har tidigare pratat en del om Esoterics och Teacs klockor för CD-spelare, och det är precis lika viktigt, om inte viktigare vid streamad musik, så ta en titt på en bra switch om du vill utveckla ditt streamingsystem. Vi jobbar med tre tillverkare när det gäller switchar, Silent Angel, Pura och Stack Audio. Silent Angels lilla Bonn N8 är i grunden samma switch som English Electric och NuPrimes modeller, och en väldigt bra lösning, som dessutom går att ta vidare. Puras switch är en lyxigare variant som i praktiken är två switchar i samma chassie, med separerade nätdelar för olika funktioner. Kostar mer, men presterar också mer! Stack Audios lilla SmoothLAN regenerator är en ny produkt på marknaden och lite av den gyllene medelvägen mellan Silent Angel och Pura. Här gäller att låna hem och testa i din anläggning! 

Nu har vi kommit en bra bit på vägen och systemet består av: 

  • Switch 
  • Nätverkskabel
  • Streamer

I den här uppställningen finns egentligen bara en konstant för oss och det är nätverkskabeln från Neotech. Vi säljer och rekommenderar olika switchar och streamers beroende på din budget och önskemål. Innan vi går in på en kort avslutning med streamers vill vi lägga till en till burk i kedjan. Stack Audio har ett passivt filter som heter SmoothLAN och den har vi haft mycket kul med i system på helt olika nivåer. Allt från hörlursriggar till stora high end-anläggningar. SmoothLAN kopplas mellan switch och streamer och agerar som ett extra filtersteg innan signalen kommit fram till slutdestinationen i din DAC. Testa hemma, på egen risk! 

Ni hittar våra nätverksprodukter här: 

https://lasseshifi.se/collections/natverk

Tittar vi närmare på Silent Angel så finns där ett helt ekosystem med switchar, externa klockor, PSU:er och streamers, som vi ser fram emot att fördjupa oss i längre fram. 

Nu har vi tagit hand om signalen som ska bli musik, men vart tar signalen vägen då? Här finns i grund och botten två skolor, eller kanske tre, om vi räknar in de som vill använda sin dator som uppspelare. Vi håller oss dock till ren streamer och streamer/dac för den här gången. En ren streamer är som en CD-transport, då den inte innehåller någon digitalomvandling (DAC). Fördelarna är är att du kan välja DAC själv. Du kanske vill ha en rördac från Fezz/Lampizator? Ja, då ska du välja en ren streamer.

Vi har jobbat en del med Lindemann Bridge och nu på sista tiden med Silent Angels minsting Munich M1T. Silent Angel har utvecklat sitt eget operativsystem, baserat på Linux, som gör användarupplevelsen ytterst smärtfri. Gränssnittet är snyggt och här finns stöd för det mesta när det gäller streamingtjänster och format. Dessa kan självklart även uppgraderas med extern PSU. På andra sidan hittar vi streaming/dac-lösningar i stil med Gold Note DS-10 och DS-1000. Här får du en låda som sköter både uppspelning och digitalomvandling. Förutom smidigheten att ha allt i en låda, är att du faktiskt får en homogen och genomtänkt filosofi från tillverkaren. I fallet Gold Note är detta ytterst väl genomfört och spelar på ruskigt hög nivå. Faktum är att en DS-1000 med extern nätdel och utgångssteg med rör är bland det absolut bästa vi hört! 

Se detta som en kort introduktion till streamingområdet, kanske det område som utvecklas absolut mest i vår värld just nu. Tillverkarna börjar verkligen lära sig hur de där ettorna och nollorna ska bli musik och produkterna håller generellt hög nivå nu. Även på området användarvänlighet börjar det bli riktigt bra nu. Känner du dig osäker på vad du ska välja och hur du ska börja, tveka då inte att höra av dig så hjälper vi dig att hitta rätt! 

 

Digital

Featured products

Save 11%
Save 11%