HiFi & Musik

Hejsan!

Tänkte det vore kul med en lite allmän blogg som kan handla om lite allt möjligt inom området HiFi & Musik. ( Inte serietidningen utan på riktigt :-)

...

Jönköping

Tänker först på mässan i Jönköping, det blev en väldigt trevlig tillställning må jag säga. Vi fick till bra ljud både på mässan och hos Ingemar, Balance Ljud & Bild. Dessutom kom det många besökare med en trevlig anda.

Lite egoistiskt tycker jag faktiskt att våra Odeon-stativarna, Orfeo, spelade musik på ett riktigt magiskt sätt, trots stor lokal. Nu har Ingemar riggat om och snitsat till med ett läckert rack från NEO. Vi har dessutom fyllt på med en till Odeon, golvaren Rigoletto, som är en modell som är designad för att vara extra lättdriven för att matcha fina rörförstärkare..

Balance

Men även Lindström-högtalarna presterade över förväntan och med ett ljud som mer än väl motiverar dess pris om 85" paret.

Allt lirades med Gold Note elektronik som alltid presterar. Vi fick enorm respons hos Ingemar på designen av 10-seriens halvformat som många gick igång på. Trots det lilla formatet så presterar de precis lika bra som full-format i samma prisklass. Detta skall vi visa mer av, och i olika läckra miljöer. Helt plötsligt behöver man inte ha ett traditionellt rack, möjligheterna blir oanade för alla design-freaks. Nu behöver man inte kompromissa med den ljudmässiga kvaliteten då man vill designa lite snyggt, diskret eller bara läckert...

Min personliga chock som jag inte ens tänkt på, hur himla läcker Pianosa-skivspelaren är, som har en matt-svart topp-platta. Den är sååå läcker i verkligheten, dessutom den billigaste av de tre Gold Note spelarna med denna läckra valnöt-vågform.

En annan reflektion från Jönköping är att jag har en sån otrolig tur att ha så många bra, snälla, kompetenta människor runt omkring mig. Allt från min kollega från Umeå, Mats till den lokale hjälten Ingemar på Balance. Däremellan min Gode vän Lars-Erik Steinick och våra samarbetspartners Nils, Studiokoncept och så klart huvudpersonen Mikael Lindström, högtalartillverkare. En sådan ära att alla dessa vill vara med mig och leka, nej spela musik!! -Respekt och tack till alla-

Umeå

Före Jönköping var jag i Umeå, i vårt showroom och hade ett event med Mats så klart. Här kom också en massa glada besökare och vilken demo vi gjorde. Temat var att spela 2 system med Esoteric samt visa/demonstrera betydelsen av bättre-extern klockning inom den digitala domänen. Alla hörde, i båda rummen/systemen hur mycket mer musik det blev med bättre klockning. I det lilla systemet spelade vi med Lindströms högtalare, vilka lät bra men blommade inte riktigt ut som de kan göra i vårt stora rum. I det rummet huserade ju Tobian och det blev alla varse om. 

Tobian rules, nu verkar fler och fler börja förstå, börja snacka om, enligt mig, världens bästa högtalare,,(fast inte på all musik enligt Mats). Må så vara men kärlek är det när man hör och förstår storheten med Tobian, gäller alla modeller om du frågar mig. Visst, de kostar pengar, mycket pengar men som en liten tröst så kan man dock komma igång med en liten ganska "billig" rör-integrerad, typ vår kära Mira Ceti från våra polska vänner, Fezz Audio.

 Nu finns också ProAc i vårt sortiment för demo.Vi har grymt fina erbjudanden i Umeå också, dels JBL L100 75, lite Esoteric, samt Arteluthes fina modell Stiletto. LEAK-demoset, Copland, lite lätt beggade/demo Gold Note produkter...-Ta kontakt med Mats för mer info/demo.

Luleå

Nu känner vi att även den nordligaste delen av  Sverige och dess musikälskare också  skall få höra lite av vad vi gillar, Tobian & Lindström.-Gold Note-

Så snart kommer ett dags-event hända på någon konferenslokal eller så. Så bor du i norr,,,,håll koll.

Jönköping-Kristianstad-Lund

Om allt går väl i Luleå så finns en grov plan om att köra en liten road-tripp på dessa platser med Tobian-Odeon-Gold Note-Fezz, kanske lite Lindström också, i alla fall i Lund...Bor du i söder....håll koll du också :-)

Falun

Ja, händer det något på min hemmaarena då? -Kanske ett event med Nils och live musik med Cello, det vore kul och önskvärt...Om Nils får tid...

Annars finns här ju så klart Tobian och Fezz, Jadis, Mark Levinson, Gold Note, McIntosh, JBL, Pen Audio och NU,,,Wilson Sabrina X...Technics, Marantz, Eryk S Concept, Trenner&Friedl....FTA & Bertram & Neotech kablage..

Vi kunde naturligtvis inte låta bli beställa Wilson i rött, trots rejält prispåslag. Grym efterfrågan på Sabrina X, så tänk på att det blir lev-tid utöver det vanliga. Inte alla dagar man talar om Wilsons kreationer som nätt & söt, men den låter 100% Wilson på ett mycket positivt sätt, deras bästa?

Rack från NEO, Gold Note, Atacama...

Här har vi dessutom grymma demo/beg-erbjudanden just nu, både högt och lågt..Sonus Faber Amati, Kharma Mini Exquisite, ART-Dram 8, Lawrence Audio Cello & Violin, JBL S4700.

Just nu, snart kommer vi hjälpa till att sälja ut både stativare och golvare från Golden Ear,,,Till grymma REA-priser..Både nytt och demo-ex..

Golden Ear...REA...

En till nyhet vi väntar in är rörförstärkare från Air Tight, det kommer bli spännande att köra med Tobian och Odeon, ja JBL med för den delen.

Joo, just det, ett par coola nyheter från Fezz Audio. Dels ett prisvärt försteg (transistor) och även en integrerad förstärkare (transistor), Tourus, som både låter bra och är "billig" tycker vi...-Snygg kanske också?

Musik

Ja, som ni ser så har vi grymt bra produkter som verkligen spelar musik som berör. Ja, det låter enkelt men faktum är att de krävs lite jobb och kunnande för att sno ihop ett hifi-system som spelar engagerande och skapar en skön live-känsla. Vi tar detta på allvar, samtidigt som vi har roligt. Om vi missar detta, då blir det bara hifi av alltihopa, och inge kul...Så enkelt men ändå så svårt.

Jag använder aldrig samma skivor eller speciellt bra inspelade sådana när jag riggar ett system. Dock kan det vara lättare (inget krav) att jag vet hur skivan låter/är inspelad. Därför gillar jag inte använda streaming när jag skall vara noga.

Här tänkte jag också lämna lite musik-tips, bra skivor och så...Men gud vad svårt det blev då, kanske beroende på att jag ägnar mer och mer tid åt Mozart och grabbarna. 

Skivor

Men några skivor har berört när vi varit här och där, Fink -Biscuits for breakfast spelade jag för Mats och det gick han igång på, sedan i Umeå så tog jag med en gammal CD-skiva som är grymt cool, Lambchop -Is a Woman.

Mats rockade på i Jönköping med bra feedback från besökarna, bland annat:

Vivaldi Recomposed av MaxRichter, Dixie Chicken av Little Feet, Body & Soul av Billie Holiday.

Så klart säljer vi begagnade LP & CD-skivor både i Falun och Umeå men med betoning på Falun i detta fall.

Mina favoriter

Börjar vi med stereon så får mina högtalare gärna heta Tobian någonting, då alla modeller jag hittills hört presterari världsklass. Till dessa gäller rörförstärkare, ju mindre effekt och ju bättre kvalitet, ju bättre. Så Tobians egna förstärkare är så klart en våt dröm, men Audio Note KONDO får väl duga också. Här ser jag med spänning på hur långt Air Tight kan komma, till en lite mer mänsklig kostnad. Som toppen på denna anrättning så vill jag ha en Esoteric CD-spelare med extern klocka. Kanske en K-01xd med Grandioso G1 klockan skulle sitta fint. Som skivspelare så pendlar jag mellan Technics SL1000 R så klart till en helrigg med Gold Note, finns ett skönt avkopplande sound i denna synergi. Kablaget får gärna komma från Bertrams nya toppmodell, men jag kan stå ut med FTA, då dessa aldrig gör bort sig, oavsett system..

Sedan var det ju lite musik till detta referens-system också....Börjar där jag står, Queens första platta på LP, spelas på hög volym. Därifrån är det nära till Rush tidigare plattor, -All the words astage- är en utmaning. 

Tom Waits är en husgud och lyssna gärna på lite tidiga, gärna live-skivor av Tori Amos, en grym kombo.

Gruppen no:1 är så klart  Cowboy Junkies.....

Men det viktigaste sist, men inte minst: Mozart, en perfekt starter in i den klassiska världen men också den men hela tiden återkommer till, förutom Bach då såklart...Men här gäller det (i den klassiska musiken) skynda långsamt och känna in vad man gillar. Jag har förstått att jag gillar Cello-fiol-piano. Jag gillar också gärna mindre sättningar, typ trios osv...Men nu har jag även gått igång på blås, och Orgel, vilket ligger mig varmt om hjärtat...Så mitt tips till nyfikna, nybörjare, som mig...Svep lite med den grova penseln först, klura på vad som du gillar mest, storslaget eller mindre och intimare,,,Beethoven gillar jag mest på pianostycken, mer än hans kända storslagna symfonier som exempel på hur tokigt det kan bli, men det är rätt för mig :-)

Ska man dryga sig så är det stor skillnad på samma verk också, beroende på ensemble, dirigent, tidsanda och val av instrument. Så lyssna gärna på ett favoritstycke om och om igen med olika sättningar, det är grymt kul och givande.

 Besök

Kom gärna till oss och lyssna om du kan och / eller har vägarna förbi. I Falun har vi butikstider Ti-Fr + Lö. I Umeå är vi på plats för spontanbesök Onsd men ofta finns vi i lokalen ändå, men för säkerhetsskull ber vi Er ringa till oss i förväg eller så, så att vi är på plats.

Gitarrer

Bara så Ni vet så säljer vi Reverend el-gitarrer och vi är även återförsäljare för Jacobsson, handgjorda elgitarrer från Umeå, det Ni :-)

 Avslutning

Nu är klockan midnatt och jag borde sussat för en timme sedan. Men när man väl kommer igång...Hoppas på mer frekvens på mitt bloggande, men tid och anda skall också stämma. 

Hoppas vi ses hos oss eller på våra event, hoppas vi får ha fred och hälsa, då skall vi hjälpa Er få det riktigt roligt också, på riktigt, inga fabler..:-)

Väl mött

Mvh

Lasse

 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%