43 centimeter - standardbredd för de flesta HiFi-komponenter. Så har det varit och så skall det förbli. Eller? Den här texten ska handla om tillverkare som valt andra vägar när det gäller standardmått. Vi som haft ett gott öga till brittisk hifi är mer än väl medvetna om halvformatslådor som skänkt musikupplevelser i helformat. Vissa av oss får något i blicken vid blotta omnämnandet av en Naim Nait 1 med chrome bumper. Eller kanske en Cyrus 1 från samma era. Ja, britterna kunde sina saker och byggde många fina lådor i halvformat. Även Linn, med sina LK-lådor, avvek från helformatsnormen, och tog det hela ytterligare ett steg, då LK-lådorna måste kallas "trekvartslådor" i storlek.
Varför surrar jag om detta då? Jo, det är så att min kärlek för halvformat har blossat upp igen de senaste åren. Anledningen till detta är Gold Notes 10-serie. Halvformat är inget nytt för våra vänner i Florens. När undertecknad fick upp ögonen (öronen?) för märket hade man en hel produktserie med halvformatsmaskiner, med allt från integrerad förstärkare till CD-spelare och externa nätdelar. När sedan Gold Note började få ordning på sitt formspråk och allmänna tänk försvann halvformatet nästan helt, med undantag för RIAA-steget PH-10 med tillhörande nätdel PSU-10. Sen hände det! Man lanserade ett streamerförsteg med namnet DS-10, även det med tillhörande nätdel med namnet PSU-10 EVO. I samband med detta kom även ett stereoslutsteg med namnet PA-10. Allt detta i halvformat! Nu kan vi alltså bygga en hel anläggning med bara halvformatslådor igen. Esteten i mig jublar. Så även audiofilen i mig, då dessa små lådor låter kanon.
Det fina med halvformat är att vi nu kan bygga en riktigt seriös komponentanläggning utan att behöva all plats det brukar kräva. Sen finns även ett väldigt vettigt uppgraderingskoncept. Börja med en DS-10 PLUS och en PA-10, så har du en kanonbra rigg för streamad musik. Lägg till nätdelen till DS-10 så har du en helformatskälla/försteg uppdelat på två lådor. Lägg sedan till ett till PA-10 och kör i bryggat läge för monodrift. Då har du helt plötsligt två monoblock som tar samma plats som en helformatslåda. PA-10 levererar 300watt i 8ohm när den körs i bryggat läge, så effekt finns så det räcker och blir över. Förr eller senare kommer du att vilja spela vinyl, eller hur? Lägg då till en PH-10 med tillhörande nätdel så har du en RIAA-del i helformat uppdelat på två lådor. Blir det inte en massa kablar då? Nej, inte mer än vanligt. Det enda som tillkommer är länkkabeln mellan nätdelar och den del som ska strömsättas och den ingår i lådan.
Men nackdelar då? Finns det inte sådana? Ja, i en perfekt värld ger utrymme i lådan konstruktören frihet att bygga precis som hen vill, rent layoutmässigt, men idag kan vi bygga smart på liten yta. Sen har vi förstås det där med värmeutveckling. I det här fallet behöver vi egentligen bara oroa oss över slutstegens värmeutveckling, då försteg och källor sällan utvecklar farliga värmenivåer, så länge det inte handlar om rörprylar. Ni som varit med ett tag har kanske stött på en och annan Linn Klout som brunnit upp på insidan. Klout blev väldigt varm och det är extremt trångt inne i lådan. Drar vi paralleller till Gold Notes PA-10 så har vi inte samma problem. PA-10 är byggd med klass-D-modul med utgångssteg i klass-A. Den blir lite varm på ett ställe i lådan men har fläktar på insidan som griper in om det blir för svettigt. Dessutom är lådan byggd i aluminium som också hjälper till med värmeavvisningen.
I mina mest skruvade stunder drömmer jag om att bygga in Gold Notes komponenter i en trälåda, precis som man gjorde med gamla Quadkomponenter från förr. Det är ungefär här Lasse informerar mig om min extrema gubbighet, så vi får se om jag lyckas i slutändan..
Om vi tittar på den verkliga världen istället för att fantisera om trähöljen så märker vi att många där ute köper en del komponenter i halvformat. T.ex har vi några glada kunder som kör bryggkopplade PA-10 med väldigt gott resultat. Vidare ser vi hur allt fler väljer PH-10 eller DS-10 som självklara delar i sina anläggningar. Halvformatet lever i allra högsta grad och vi hoppas få visa er hur bra det kan bli!
Klicka vidare här för att hitta Gold Notes 10-serie i vår webshop:
https://lasseshifi.se/products/gold-note-ds-10?_pos=9&_sid=e89b78473&_ss=r
https://lasseshifi.se/products/gold-note-psu-10?_pos=10&_sid=e89b78473&_ss=r
https://lasseshifi.se/products/gold-note-ph-10?_pos=15&_sid=e89b78473&_ss=r
https://lasseshifi.se/products/goldnote-pa-10?_pos=24&_sid=e89b78473&_ss=r
För er som vill fördjupa er ytterligare kan vi rekommendera den här genomgången av DS-10 och PA-10:
Med detta tar vi helg och önskar er alla en trevlig sådan.
/Mats