En makalös mackapär 2

Esoteric Grandioso F1

Ja, detta är vad denna  lilla blogg skall handla om. Skulle kunna bli världens kortaste blogg, typ, -Här är sannolikt världens bästa integrerade transistorförstärkare på marknaden, punkt slut. 

Men lite roligare ska vi ha..

Esoteric

Vi har ordat om märket förut, alla vet de gör marknadens bästa SACD-spelare och sagolika streamers. Jag har dessutom skrivit tidigare om hur förträffliga även deras förstärkare är. Jag har dessutom höjt märket till skyarna som de allra bäst byggda apparaterna på marknaden. I förra bloggen kom vi också in på Esoterics fin-avdelning Grandioso och där lovordade jag, minst sagt, deras eminenta klocka G1.

Så vad finns det kvar att säga?

Jo, ljudet...Esoteric har ett eget "house-sound" som jag har svårt förstå någon inte skulle gilla, men det gör det. Dessa människor vill dock ha en mer/annorlunda färgning. Antingen är man van med en viss typ av färgning eller så söker man en färgning man går igång på. Inget fel med det, men det är inte "rätt" :-)

Esoteric har ett väldigt öppet och ofärgat ljud som går igenom alla deras produkter, dock har Grandioso ett ytterligare signum. Till skillnad från  andra fina märken made in Japan så låter inte Esoteric så, nej, mer upp-på-tå, åt det franska- amerikanska hållet. 

Färgning

Gamla hederliga Naim hade ett grymt driv i basen, dock inte så djup bas, samt ett mycket "in your face" ljud...passar till rock osv..-Lite typisk engelsk hifi, Linn, Exposure mfl.

Ser vi till Italiensk hifi traditionellt så har de lite av motsatsen, fylligt mellanregister, lite "laid-back" ljud och mycket tonalitet, timbre. En djupare bas som dock upplevs lite slö. (Detta gäller inte Gold Note som är mer en blandning mellan gamla Naim och Italiensk tradition)

Japansk high-end hifi låter traditionellt väldigt snällt, ljust och lite laid-back. Här har faktiskt Technics tagit till sig kritiken och låter med senaste generationens modeller klart fylligare och mörkare, samt har Technics aldrig varit direkt laid-back, men heller inte riktigt ultra-high-end i prisnivå.

McIntosh är lite "Japansk" på ett skönt sätt, lite snäll, lite fyllig, lite laid-back men på ett mycket väl balanserat sätt. Mark Levinson har en mörkare tonalitet och mycket laid-back, men det har ändrats rejält på nya 5000-serien som känns mycket modern på ett positivt sätt. Ett annat amerikanskt märke med karaktär är Conrad Johnson, här snackar vi ton och laid-back  så man nästan ser cigarr-röken genom musiken.

-Detta är så klart grova generaliseringar och inget är rätt eller fel, bara en smaksak.

O-färgning

Ja, Esoteric bara finns där, man tänker inte så mycket på det förrän man kopplar in annat som färgar mer, eller på helt annat sätt, på gott eller ont. De kan dock upplevas för öppna i ljudet, sakna lite driv i basen, vara lite för på, om man är van med laid-back ljud. Men jag tycker de ligger precis rätt, mellan högt och spelar inte på dig, men inte heller för långt bak så man tappar intresset. Nej, Esoteric bara finns, sedan är det upp till högtalarna att "färga rätt", så kan jag tycka.

Grandioso-färgning

Äntligen börjar vi komma till skott, om nu Esoteric har ett "house-sound" så gäller det inte för Grandioso-modellerna, då de har ett eget "house-sound" på en än högre nivå. -Hur då?

Jo, man har liksom lagt på en mänsklig hinna över det klara Esoteric-ljud och på så sätt skapat något så unikt som liknar verkligheten på riktigt. Det är än mer naturligt och tredimensionellt på ett helt fantastiskt trovärdigt sätt. Man har lyckats ge än mer kropp, ton, timbre och ändå ha den skyhöga upplösningen kvar men det märks inte för de är i rummet, helt naturligt känns det som.

Att Grandioso-produkterna kostar mycket pengar finns det helt plötsligt en stor förståelse för, då de ger en ljudåtergivning på en nästan magisk nivå. Så det finns faktiskt en prisvärdhet i dessa produkter, lägg då till den kompromisslösa byggkvaliteten och komponenter av yppersta kvalitet.

Min erfarenhet av Grandioso-ljudet började med F1 förstärkaren tillsammans med den matchande CD:n, Grandioso K-1. Sedan fick jag tillbaka lite av den upplevelsen med Grandioso-klockan G1. (Vi hade rätt roliga demos i Umeå med den och även med den vanliga G-2 klockan, nu vet fler betydelsen av en bättre klocka)

Men det var inte förrän jag fick hem F1 som jag började förstå dess storhet och även det speciellt Grandioso-ljudet. -Jag blev helt salig.

(ES-Link sitter inbyggt, för den som kommer köra Esoteric signalkälla)

 

F1

Ja, vi tar det lite snabbt, vad får jag ?

Det är en 30 watt Klass-A, full-balanserad,  förstärkare som är stark som en oxe, driver faktiskt det mesta utan problem. (Stor skillnad mot AN Kondo Overture som levererar 32 watt men vill mer än gärna ha högtalare av den lättdrivna karaktären)

Du får ett inbyggt Riaa/Phono-steg, MM/MC (100 Ohm) som är riktigt bra efter lång inspelning. Känns som du lär investera +30,000 kr Riaa om det skall vara värt en extern uppgradering.

Du får en balans-funktion samt kan du fin-reglera bas-mellan-diskant nivåer, som du också kan koppla bort.

Så klart får du den fjärrkontrollerad, till skillnad från de flesta rör-förstärkare :-). Men det är också en bra fjärr med rätt känsla. ( Nu har jag den gamla sorten som jag personligen föredrar)

Du får också ett chassi i världsklass där inget lämnats åt slumpen, till och med fötterna håller bra klass.

-Läs gärna mer på Esoterics hemsida, den är bra dessutom :-)

F1 vs F-03A

Det finns en pärla i det vanliga Esoteric-programmet kallad F-03A som också är en Klass-A 30watt och som jag haft hemma med mycket bra resultat. Här skulle man ju kunna tro, vilket också jag gjort, att denna är mer prisvärd, halva priset, mot en F1. Men FEL FEL FEL....

F-03A är nog mitt val för den pengen men den i bästa fall, bara nosar på F1 som är i en helt annan liga. F1 är en investering i verkligheten om än i magi-form. 

F1 vs AN Kondo Overture

Här är det mer jämt. Så klart får du inga finesser med Kondo, inte heller samma kraft. Men Kondo har ett ess i rockärmen då den är så clean i ljudet. Här kommer man faktiskt in i musikens detaljer än lite mer faktiskt. Så med rätt högtalare ( ja, du får ett mycket smalare utbud) så är det liten seger för Kondo. Men det känns mer som oavgjort kan jag tycka.

F1 vs för- & slutsteg

Rent generellt är ju min käpphäst, förutom högtalare, just försteg. Ett optimalt försteg är så klart separerat från slutsteget och har även gärna en separat överdimensionerad nätdel. -Läs: Esoteric C1x eller Tobians triod-försteg SC8.

Men grejen är att jag jämfört F1 med för-slutsteg från Tidal Audio och det var förvånansvärt vad långt man kom med F1, förutom effekten då så klart. Helt plötsligt blev F1 billigt också :-)

......

30 watt ?

Jo, det är optimalt i en Klass-A konfiguration, 20-30 watt är bra, mer och det blir bara onödigt, då är det bättre gå över till Klass-AB eller varför inte Klass-D som numer låter förträffligt bra. (Ex på det är lilla PA-10 från Gold Note)...Med + 50 watt Klass A eller så blir förstärkaren både groteskt stor, alstrar mycket värme och låter inte ett spå bättre, blir bara dyrare tillverka.

Det är inte många högtalare som F1 inte rår på, men de mest extrema och kanske i ett superstort rum, då lär man tänka alternativ.

Lasses åsikt

Med F1 får man en uns värme men inte mer, man får egentligen allt. F1 är så bra att jag kan tänka mig ändra på mina parametrar lite också. Normalt säger jag att man skall börja med och utgå från högtalarna då de färgar mest. Hitta de högtalare du trivs med och som också kommer fungera i det tilltänkta rummet. Sedan talar liksom högtalarna om för mig vilken förstärkare som kommer passa, både utifrån kvalitet och kvantitet. Har man sedan en hyfsad nivå på detta kan man ösa på med så bra signalkälla man har råd med. Sist men inte minst så spelar alla länkar roll i den hifi-kedja man byggt upp, så även kablar måste få en plats så de inte blir en svag länk och gör så systemet underpresterar. 

Men med F1 skulle man kunna börja sin hifi-bana, då den är så komplett, du kan i stort sett ändå välja de högtalare som passar di, du får je ett försteg i världsklass så hur du än gör och utvecklar ditt system så kommer du höra dina investeringar klart och tydligt, men också på ett magiskt, roligt, spännande vis....du aldrig hört förut.

.....

Demo i Umeå med Grandioso G1 klockan, F1 förstärkare och Tobian 12HC högtalare

F1 hemma hos mig för utvärdering med Kondo Overture bakom. Högtalarna är Trenner&Friedls Phi-bredbands högtalare.

----

Alternativ då ?

Ja, alla har så klart inte Grandioso-budget, men jag skulle nog vilja rekommendera denna investering ändå, för livet, ge livet än mer mening, lycka :-)

Men annars gillar jag alla Esoterics förstärkare då jag också så klart gillar dess "house-sound". De blir bättre ju högre du kliver. F-07 är prisvärd, speciellt nu med vårt demoex som tillbud. F-05 är annars det självklara valet för de flesta då du får lite mer effekt och lite mer kvalitet. Mitt val är ändå F-03, om än mindre effekt så den ökade kvaliteten kompenserar mer än väl för det. -Men F1 är Grandioso :-)

Andra märken

Om vi tittar på våra fina märken, vi har en uppsjö bra integrerade förstärkare. Jag måste nämna Gold Note IS-1000 som sticker ut som ett självklart val i de flesta fall, den kan allt, låter precis så bra som man minns gamla Naim + musikalitet...den har också tillräckligt med effekt.

En annan krabat som jag blir mer och mer impad av ( skall också stå på och spelas i evigheter som IS-1000 innan den presterar på högsta nivå) är Technics SU-R1000, den rekommenderar jag ge en chans.

Så klart har vi både Mark Levinson och McIntosh fina kreationer men även en hel del roliga förstärkare med mindre effekt, såsom Lavardin eller varför inte ge sig hän åt lite integrerade rör-förstärkare. Vi har både högt och lågt i pris, från Fezz-Jadis till AN Kondo. -Alla med liten effekt, upp till 30 watt....-En mening med det kanske :-)

Tillbud F1

Ibland händer det vi får erbjudande köpa utg modell eller demoex till ett lite bättre pris av europa-distributören. Det är precis det som hänt med vår F1. Det är ett demoex, där kartongen inte är i finaste skick, men dock förstärkaren, precis som ny. Detta innebär att skulle du vilja ha en F1 men känner att du inte riktigt har budget, så här kommer det då ett tillfälle att få köpa ett demoex, med nygaranti och i perfekt skick (förutom kartongen som ser använd ut). Alternativt kan du också byta in din gamla förstärkare hos oss och nu få extra bra betalt för den mot köp av detta unika demoex, F1. -F1 är en aktuell modell så inget händer där.

Fundera på detta mina vänner, bättre kan det inte bli

Mässa

Väl mött i Jönköping på mässan den 23-24/4. (Vi ställde in Sthlm pga att den flyttades så nära inpå Jönköping)

Väl mött

Mvh

Lasse

 

G1 & F1 i foto-position

-Här ses den speciella Grandioso-designen som sticker ut från Esoterics normala design-språk.

 

 

 

Featured products

Save 11%
Save 11%