Falu bloggen Retrospektiv (UK)

Hej

Här kommer en lite annorlunda blogg/tvist ...-Håll till godo :-)

Falu-butiken idag och i framtiden

Vi är fortfarande utan butik i Falun, och kommer så förbli ett bra tag. Dock kan vi skicka och lämna ut produkter, bara ringa så löser vi. I viss mån så kan jag också dema lite på hemmaplan om det önskas.

När vi väl kommer igång så kommer vi ändra konceptet från butik till showroom. Vad det betyder är dels öppettiderna kommer ändras till (ti-on: 12-18) och därefter tidsbokning övriga tider. Är jag i butiken så öppnar jag spontant också så klart.

Vår plan och ambition är att ha mer aktiviteter med tema, typ 1 gång i månaden, sannolikt en lördag. Det kan handla om olika saker. Vår första aktivitet kommer nog handla om streaming, dels vilka möjligheter som finns, dels dess olika prestanda.

Sedan kan andra event komma handla om olika tekniker / principer, Rör vs transistor, Horn vs basreflex..osv. -Detta hoppas jag kommer uppskattas och vi kommer ha precis samma upplägg, men kanske andra teman i Umeå. I Umeå hoppas vi på sikt hitta en än mer ändamålsenlig lokal också.

Produktmässigt innebär detta i praktiken att vi kommer ha ett mindre sortiment i butiken/showroom för lyssning och de allra enklaste produkter, såsom lifestyle osv får bli beställningsvara. Fördelen för dig som kund blir att vi hinner rigga det du vill höra på ett optimalt sätt och du får lyssna ostört.

Förhoppningsvis kommer intrycket av det NYA konceptet både synas och kännas när Ni kommer på besök, en ny miljö helt enkelt.

Även om det just nu bara känns tungt för undertecknad. Ett extra tack till alla Ni som stöder oss & köper av oss och därmed ser till vi kommer klara denna övergång. Vi fortsätter. 

..Old days..

Vi har som sagt huserat i denna butik i över 30 år nu och mycket har hänt sedan dess. Från början jobbade vi enbart med 2-kanal hifi och nästan uteslutande med märken från UK. Det var EPOS (stackars fina märke som levt ett hårt liv och nu blivit helt våldtaget) och Naim (när slutade Naim vara Naim? Var det när Oliv-serien utgick eller när Focal köpte firman?). Ja, vi sålde Musical Fidelity också, en kufisk ägare då, som nu fått ny kufisk ägare i form av Pro-Ject. Royd var så klart allas favoriter (Undrans om inte NEAT lät som bäst i början av deras livscykel, då de kopierade Royd för hela slanten?)

Vi ville sälja Rega, som då hade 2 skivspelare (När de skulle börja göra högtalare så konsulterade man Joe Ackroyd, och då blev det bra, bättre än idag?). Dock hade HiFI-klubben Rega då, så då blev vi pionjärer på ett nytt märke, Pro-Ject (De hade också 2 modeller, 1 och 2). Undrans om ingen visste att Linn Axis lät bättre än dåtidens LP12, eller ville ingen kännas vid) :-). Vi sålde också Linn under en kort tid, även Quad, som nu tyvärr ägs och tillverkas i Asien. Samma tråkiga historia finns med så många anrika gamla hederliga UK-brands som idag bara är tråktigt slentrian. Här är några tråkiga jag kommer på: Monitor Audio (små och roliga i första generation), Mission, Tannoy, Exposure mfl. (Audiolab var grymt bra och på G i början, nu en tragedi jämförelsevis), tja, man blir bara ledsen, så jag stannar där.

Vi jobbade också med lite andra märken från andra länder, Rotel var med från start, Sony och Micromega inte minst (franskt). De hade bra CD-spelare på sin tid, sedan rasade allt när Philips CDM-12 mekanik inte var som den skulle, fler märken drabbades också så klart. 

Bilstereon kom insipprande också i ett tidigt skede, med Alpine som vårt exklusiva brand. Efter en tid dök Magnus in i butiken och sa han var duktig montera bilstereo. Sedan den dag förblev han vår installatör/partner/hjälpreda/vän tills han för något år sedan hastigt, och på tok för tidigt, gick bort, 50 år ung. Han introducerade oss in i Backes värld och senare till MDS, som vi blev en åf av.

Hemmabion dök ju också upp och vi tog till oss det redan från start, men eftersom så växte detta och blev klart mer populärt än 2-kanalig hifi. Men sedan har pendeln svängt tillbaka och vi har mer eller mindre släppt bio till förmån för än mer exklusiv 2-kanalig high end. Märken som var populära i bio-sammanhang var H/K och Marantz. (Dock testade vi både Pioneer och Yamaha under en tid). Högtalar-märken var det mestadels Monitor Audio men också ((AE)), Sonus Faber, Focal mfl). Vi sålde även TV/Video/DVD på den tiden. Märken som Marantz, nåt svenskt märke jag inte kom ihåg och de tyska design apparaterna LOEWE.

Tillbaka till 2-kanal.

I början hann vi med lite roliga märken, såsom ION och Audiolab. Arcam var en storsäljare och även Exposures första serie med grundaren som ägare, lät då väldigt bra. Vad gäller kablar jobbade vi med Chord Co, som då var små och hade typ 2-3 kablar. Men vi testade runt lite med Cable talk, Vandenhul, Supra, -Straightwire-Wireworld mfl. Senare, när vi släppt Chord Co och vi skulle ha lite Rolls-kablar, typ Nordost och senare Transparent men med uselt resultat som följd, det var då jag i vrede började testa kablar på riktigt. Då var blogg en ny företeelse och mina kommentarer hamnade både här och där internationellt. Det slutade med Jorma och jag kom i kontakt. Men nu har jag kommit i mål med Bertram/Lasses kablar. (Tyvärr gick Jorma bort för några år sedan nu, men jag saknar honom, och Eva, sambon så)

Vag gäller Rack så har vi avverkat många olika konstellationer, Atacama, Quadraspire, Finite elemente, Solid Tech, ja, även de mytomspunna Mana Acoustics, samt ytterligare märken så klart.

 Stativhögtalare

Favoriter från förr var Monitor Audios Studio 1 samt så klart Epos ES 11 (Ja, den var lite roligare än ES14 faktiskt, när de rullade ut golvhögtalare försvann magin) Royds 7-litrare såsom billiga A7 var ju en pärla. Dessa skulle klara sig väl än idag. Visste Ni att Musical Fidelity hade högtalare på 90-talet? -Vi hade 2 olika par och de vara inte alls så pjåkiga. Celestion var faktiskt ett av våra första märken, men de försvann tidigt. JBL var ett märke som kom och gick, inte deras bästa tid på 90-talet kan jag tycka, dock grym revival idag.

Några minnen av coola stativare var väl både Focals Utopia mk1, Vimberg Amea i närtid och Sonus Faber Guarneri första generationen med AR elektronik var ingen lek. Vi hade också ett par Isophon som jag gillade. Vi provade Dynaudio men det var inget vi gick igång på. Däremot var Wilson Duette en kul sak, dock inte så högupplöst som man skulle önska i den prisklassen.

Jo, vi jobbade också med Canton och Infinity, dock sålde vi mest deras golvhögtalare.

Golvhögtalare

Marten, KEF, Focal, Kharma, Wilson, Tidal, Infinity, Canton, Sonus Faber.....

I början var det mest stativhögtalare som via bio-eran blev till mer golvhögtalare. Idag säljer vi mest golvhögtalare. Jag har aldrig varit någon fan av subwoofers, förutom i bio-sammanhang då. Vi har dock jobbat med både REL och Velodyne med flera. Idag tror jag J L Audio är högst upp i den trappan.

Vi skulle så stort satsa lite på Sonus Faber, så släpper de en serie kallad Domus som inte vara bra, vi såg ut som frågetecken. Senare, med dagens kufiska ägare gör man samma saker igen, och börjar tillverka i Kina mm, katastrof. Tyvärr försvinner känslan med ägaren, samma sak hände med Audio Physic och även andra uppköpta märken, Audio Research inte minst.

Rörförstärkare

Nu har tydligen AR brutit sig ur McIntosh-group, tack och lov, så kanske de kan komma tillbaka i gammal god form. AR var nog det första rör-märket vi jobbade med, ganska sent i tid, då rör var verkligen off ett tag, men har succesivt kommit tillbaka och nu finns det fler rör-tillverkare än någonsin. 

Copland, Syntesis och Pahtos samt Unison Research har passerat också, men med Fezz Audio och nu Air Tight och Jadis börjar vi fatta rörens storhet på riktigt.

Retro-mode

Tillbaka till nutid, det är lite komiskt vad som nu händer. Nu har de stora drakarna som köpt upp de små fina tillverkarna kommit på att man kan tjäna pengar på att ge ut gamla modeller i ny tappning...Vi har ett otal oseriösa exempel..

LEAK, vilket skämt,,,Nu senast Mission och tidigare Wharfedale. Stackar EPOS blev sålt som varumärke och nu huserar modell ES14 i ett par lådor som inte har det minsta med varken EPOS eller ES14 att göra. De må vara hur bra som helst men enligt mig så är detta falsk marknadsföring.

Det finns ju också mer lyckade och seriösa retro-modeller. Technics återvändo med 1200-spelaren och lite så, Yamaha med 5000-serien och sist men inte minst JBL-L serie som nu verkligen är up-to-date ljudmässigt.

Lite kul-patetiskt att Musical Fidelity i ny regi nu skall börja med högtalare (igen). Det tragikomiska är att men kommer med en BBC-monitor, som så många andra...(Vi har Harbeth, Falcon, Stirling, Spendor, Graham och säkert lika många till..-Så innovativt tänkt MF :-)

UK conclusion

Tja, från att vi sålt många märken från UK genom åren, så finns det idag inte många som är seriösa. Enda rörförstärkaren är väl TOM med hans fina ART audio. Sedan kommer man inte ifrån LINN, de är fortfarande ett stabilt familjeföretag. ProAc känns också seriöst, samt gillar jag Audio Note UK, även om ägaren har ett broket förflutet. -Så idag blir det inte mycket UK, att nämna i sammanhanget är att under dessa år har nya innovativa företag utvecklats på andra marknader istället. Idag känns det som Polen och en del andra öst-stater är på hugget rejält och utvecklar mycket roligt på alla fronter, med kvalitet, både ljudmässigt och hållbarhets mässigt.

 

Lasses produkt-portfölj..del av

Idag jobbar vi med märken från vitt skilda länder, och som vanligt, utifrån at de presterar och är prisvärda produkter. Vi selekterar åt dig, det vi säljer har redan gallrats fram utifrån många alternativ, så slipper du tänka så mycket på det. Vissa butiker samlar på märken och vill sälja allt till alla, rena konsum mao. Det är inte vi, vi är så dåliga säljare så vi känner att vi måste gilla det vi säljer och dessutom kunna motivera dess pris. Men det är vi det, alla är väl olika. Lasses trademark är dock på detta viset samt att bygga anläggningar som fungerar tillsammans och på det viset ger synergi-effekter, då blir också prisvärdheten än högre.

Gold Note är en Italiensk tillverkare som gör i stort sett allt, och bra dessutom. Så detta märke seglar upp som några favoriter, har dessutom produkter i olika prisklasser, så de passar i regel in hos många. 

Hörning hybrid systems högtalare har seglat upp som rejäla favoriter ,i dess prisklass, hos oss, så unika då de klarar all musik och med både rör och transistor på bästa sätt. För hornkillen finns de bästa på marknaden, Tobian Sound Systems. För Er som gillar retro så har vi JBL-L serien mm som också älskas att rockas med. Gold Notes högtalare är Italien snygga men ändå prisvärda, samt har de en riktig high-end burk i form av modellen XS-85. (Kommer kanske till oss i en framtid)...

Fezz Audio är grymt prisvärda, från Polen, nu med grymt snygg design också. Vi har några favoritmodeller här: Mira Ceti, 300B eller än hellre 2a3 rör, samt Silver Luna Prestige som kan så mycket och är kraftfull med sina EL34 rör. Som komplement har vi anrika Jadis från Frankrike och sedan den Japanska high-end-tillverkaren Air Tight. 

Esoteric är vårt high-end-märke i transistor-världen, handgjort i Tokyo, Japan. Här finns världens bästa CD-spelare, streamers, förstärkare osv..På "analog-sidan" har vi en till Japan, nämligen Technics, som också har hela sortimentet förutom deras klassiska direktdrivna skivspelare.

Igen, Gold Note skivspelare är grymma, även deras pickuper och sist men inte minst deras Riaa-steg. Nu kom nya instegs-Riaat, PH-5, vilket innebär att Gold Note har Riaa-steg från 10,000kr till långt över 100,000kr. På sant gammalt Naim-manér så kan nästan alla Gold Note produkter också uppgraderas med separat PSU, power-suppy. Jag personligen är otroligt förtjust i PH-10 Riaat, tillsammans med en grym strömkabel så blir den sååå bra, lägg sedan till den externa PSU:n så är du hemma. -De större Riaa-stegen går också få med inbyggt försteg, det är något jag tror jag kommer satsa på här hemma, prisvärdheten blr grymt bra då.

Kablar har aldrig varit enklare än nu. Då jag testat nästan allt på marknaden och jobbat med ett otal genom åren, så anser jag mig ha rätt bra koll på läget och hur man skall jobba med kablar. Vi har Neotech som vi är väldigt stolta över. Jag lovar dig, du hittar inte bättre kablar i budgetklassen, kanske inte i den översta klassen heller. Däremot är det svårt hitta just dessa juveler till kablar då Neotech har ett så stort program, både brett och djupt. Anledningen till det är att man också tillverkar kablar som OEM till andra aktörer, Wireworld är ett exempel. Neotech är en kabelfabrik som ligger i Taiwan.

Stefan-Bertram Cables

Sedan dök Stefan upp, som precis köpt Bertram Cables (bra kablar) och ville ha hjälp att utveckla dessa ytterligare. Det har vi gjort och dagens Bertram-kablar är nog mer än dubbelt så bra som orginalet kan jag tycka. Det som vi till slut ratade men som lät bra, fick bli Lasses egna, prisvärda kablar. Sedan har vi inte kunnat hålla oss, utan utvecklat även dessa kablar, X1 och nu är X1 Silver på G. (Den senare blir ingen billig kabel tyvärr, men gryyymt bra och kommer klara de allra exklusivaste systemen därute med bravur)

Så med Neotech-Lasses FLOW-Bertram klarar vi alla uppgifter en kabel skall klara och inte bara prestanda utan pris vs prestanda och till och med "bargain" för nästan inga pengar alls. Jag vill nog påstå att vi nu har mest vetskap i kabeldjungeln samt kan erbjuda de allra bästa lösningarna för given peng. Sa jag att Bertram Cables från början var Danskt, men numer Svenskt genom Stefans köp.

Vi har lite av samma sköna upplägg på rack, vi har NEO (från Slovakien) som är både snygga, prisvärda och med bra prestanda. Sedan kommer Gold Note med rack i två olika finishar och än mer prestanda och pris. I buget-sammanhang finns  Atacama (UK)  med flera. Så här känner vi oss kompletta.

Så klart jobbar vi med en hel del andra märken och vi kan ju ta hem det mesta om det behövs, Rega är väl ett sådant märke, som har rejält billiga vinylsvarvar som exempel. Vi gillar också Vintage-hifi och tänker oss kunna utveckla den delen, både köpa och sälja. Vi byter så klart in produkter ibland och då gör det att vi ofta har begagnat-erbjudande. Dessa erbjudanden med bild och data finns på vår hemsida under fliken "Erbjudanden", väl värt att studera emellanåt. 

Vi har också en himla massa begagnade vinyl & CD-skivor och det tänkte vi fortsätta med. Vår specialitet är klassisk musik men även Jazz. Dock finns det modern musik och även en del nya skivor för den delen. ACT-ECM Records mm.

Nyheter..Lasses Showroom Falun

Det som kommer hända när vi är redo öppna portarna är:

1) Invigning i lokalen med alla vänner och lojala kunder.

2) I samma veva en allmän invigning med demo-tema av  något slag.

3) Det blir vardag, vi har öppet tisdagar-onsdagar, samt tidsbokning övrig tid.

4) Vi bjuder in till event, sannolikt lördag, sannolikt en gång i månaden, Tema-demo av ett ämne eller demo av en produkt-system.

5) Ett litet större event per halvår hoppas jag vi kan göra.

6) Vi kommer följa samma koncept i Umeå med.

....

Lite annorlunda upplägg i butiken, med mer tema-tänk, nya väggar, färger som skall ge dig ett lugn och hemma-hos-känsla på ett helt nytt sätt.

 

Anm: Om Ni upplever denna text lite kaxigt lätt provokativ, så beror det på att det var min avsikt från början, att skaka om lite bland dagens alla Engelska "ful-märken" :-). Nu växte allt till både dåtid-nutid och framtid, men det är väl tänkvärt det med, lite retrospektiv i tillvaron som nu är mer eller mindre kaos. 

Andra andningen..

Om Ni trodde bloggen äntligen var slut...

På tal om UK märken, så är det två märken som betytt så mycket och påverkat mig så mycket gällande hur ett musik-system skall låta och fungera. Det är Naim och Royd loudspeakers. Här finns det så mycket att säga, så jag tror helt enkelt att detta får bli en separat framtida blogg. Naim-Royd-bloggen. Men utan dessa två märken så hade vi inte på långa vägar varit där vi är idag. På denna fundamentala grund, är vad Lasses HiFi står på än idag.

Sedan tycker jag vi får ge lite cred till andra företag som bidragit till att ge Sveriges hifi-kunder möjlighet köpa Engelsk fin-hifi i dåtid. Först ut måste bli Jan Pappilla och hans distributionsbolag Ljudtema. Under så många år har han distribuerat så många fina Engelska hifi-märken. Jag tänker på ProAc, JPW, Musical Fidelity, Meridian, Arcam och på senare år även Naim. 

En annan unik kuf som satt Engelsk hifi och annat på kartan är Kent Melins HIFI ART. Både butik och importör. Säga vad man vill om Kent men han har min fulla respekt i fråga om att kunna rigga system som spelar musik, och en bra näsa att nosa upp fina märken. Ex Roksan och Wadia. Vidare var Kent en innovatör på att ta hifi till högre nivåer, med konst och känsla i förgrunden, vilket hans annonser också ofta speglades av. Faktum är att jag tagit till mig, inspirerats av, Kents tänk på olika sätt och hoppas kunna utveckla detta ytterligare.

Nu är båda dessa anrika firmor borta och ägarna pensionerade, men jag tycker de har påverkat oss så mycket och under så lång tid, att de bör på något vis äras för det. Jag skulle vilja att vår hifi-tidning gjorde ett litet reportage om dessa firmor som en liten closure och tack för allt som varit. Jag vet då att dessa firmor påverkat mig och Lasses HiFi på ett positivt sätt genom åren i alla fall.

Tänkte på en sista sak också, vilka enskilda Engelska produkter har påverkat mig på ett nästan chokerande sätt? Ja, Naims Nait 2 och med dess externa strömförsörjning High-cap, var en riktig eye-opener, 1991, innan jag öppnade butiken också. Sedan var det CDS, vilken CD-spelare, sjukt bra. SBL-högtalarna var tok-roliga och unika i sitt sound. Men Royds högtalare, The Abbott (1993) gav ett bestående intryck samt deras billigaste 7-liters modeller, vilka jag aldrig fattade hur de kunde vara så bra för så lite pengar, hand made in UK, A7 var en sådan modell, av flera.

Naim

The Abbott Royd

UK-HIFI

Så konsensus blir, från UK till NO UK, för Lasses HiFi, är det så, att eran och intresset, innovationer i hifi nu är över för UK HiFi? -Det verkar inte bättre som jag ser det och inte blir det enklare nu med Brexit, och de gamla grundarna av de anrika märkena nu mer eller mindre är borta, märkena sålda och nästa generation ointresserade. Linn i Skottland verkar dock vara ett lysande undantag från denna utveckling, hoppas de kan "keep up the good work".

De finns dock firmor som har lyckats, B&W, KEF & Rega är väl några stora (Men det mesta görs i fjärran östern tyvärr). Små firmor i egen regi finns också, fina ART Audio och högtalare med nästan samma namn ART Loudspeakers (Avkomma från Systemdek, som gick i graven). Men många är det inte, betänk att i mitten av nittio-talet fanns det 150 högtalartillverkare i UK.

Inspiration

Hand made in Italy...Bästa skivspelaren/arm/PU/Riaa....GOLD NOTE.."Magic"Från

 Från Gold Note finns "allt" övrigt också, CD/Streaming/först/högt/rack/kablage

 

Rolls elektronik från Japan, "Esoteric" (CD/Streaming/Förstärkare/Riaa/Vinylsp)

 

 

 Lite fina rör-förstärkare..

 

 

Bästa kabeln vs pengen, ever X1,...Vilken kärlek :-) -Stefan & jag är papporna. -Nu kommer än värre, X1 Silver, men till ett pris men lugn, vi släpper nog en riktig budget-line snart, klart billigare är FLOW.

 Lite JBL L-100 med Gold Note och NEO rack, kan det bli bättre/roligare?

 

System-tänk är något vi gillar, här ser Ni ett system med bara Gold Note & Lasses FLOW X1 kablage genomgående.

 Hörning och Tobian tillhör det allra bästa i högtalarteknik idag, på en grym referns-nivå tycker vi. Kan med fördel köras med rör-förstärkare av bästa art.

 

 

 

Vi gillar vintage och även sälja/köpa LP/CD-skivor, så här finns mycket kul du kan grotta ner dig i.

Sedan har vi så klart en butik i Umeå och där regerar Mats. Härmed vill vi redan nu påminna om den årliga november-mässan vi kör där, med Mats som mäss-general.

Undertecknad gillar klassisk musik, men bör nog hålla sig till gitarr..

 Undertecknad med Paul Stevens (Naim) ...Då Naim var Naim, på riktigt.

 

Våran Bilstereo-tid, här utanför vår butik i Borlänge, år ca:2000.

 

 Vår första mässa i Umeå, här med en grym anläggning, tyvärr var rummet inte så bra dock.

 Nästa blogg kommer handla om Munchen-mässan. 

Kul både Naim och McIntosh gått tillbaks till retro, ytterligare exempel på att min omvärldsanalys stämmer: nu är det "inne" med gammal look, inte mig emot, bara man gör det "rätt". :-)

Ses snart

Lasse

Featured products

Save 11%
Save 11%